Големите загадки

• 604 005
  • 10 263
  •   1
Отговори
# 8 865
Ами проста логика - живяли са в долините и земята там им е трябвала за земеделие, а голите хълмове са пусти и неизползваеми за други цели.
Или примерно боговете са на небето, затова по-близо до боговете.
Кое ги е накарало да дълбаят хълмовете и платото Наска, там където на практика няма живот и явно са ги дълбали в някакви много трудни условия, без вода и храна, които е трябвало да си носят.

# 8 866
Има примери и за по-големи геоглифи  - тези от пустинята Тар в Индия.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352226721000362

https://nauka.offnews.bg/zemiata/naj-golemite-izobrazhenia-napra … ifi-s-169586.html

# 8 867
  • Мадрид / София
Тези в Африка:

# 8 868
На мен ми е интересна стилизацията на фигурите - уж изобразяват нещо, но всъщност доста условно. Изображението е схематично, но никак не е реалистично. Това вероятно е и заради непрекъснатите линии, но какво всъщност налага линиите да бъдат непрекъснати? Странни са ми изображенията.

# 8 869
  • София
Ами нашият Мадарски конник защо някой се е почекнал да го дълбае като виси от стената, и то в  нищото?

Сега е в нищото, но през Античността и Средновековието е било доста оживено място. Намира се между двете първи столици Плиска и Преслав, стои и на 7-10 км западно от Нови Пазар, където е разкрито голямо прабългарско селище с некропол с размери на тези от по-големите познати градове през епохата. Отделно в района около Мадара са проведени още редица археологически обходи и са регистрирани няколко големи селища близо до местността. Също има разкрито капище (езическо светилище) в подножието от релефа. И надписите са от времето на Тервел до Пресиян, т.е. близо 150 години изразена политическа активност. Има надписи под конника и за Омуртаг, Крум и доста владетели.
Мадара стои и на античния и средновековен път Одесос(Варна)-Марцианопол(Девня)-Никополис ад Иструм(Северно от Търново) с разклонение към Сердика(София) на юг и Бонония(Видин) на север.

Лично аз се съмнявам да изобразява Тервел и, че конникът е свързан с прабългарите. Тези изображения са познати доста преди идването на българите, археолозите ги наричат "Тракийски конници" (Не защото са тракийци, а защото са от римския диоцез (адм. единица) Тракия) 
Прикачвам линк да разгледате изображенията на тези тракийски конници, за мен са 1:1 с този от Мадара. Като едното нищо прабългарите като идват на Балканите виждат този релеф и започват да го използват и те за ритуални цели. Нито преди, нито след Тервел ни е позната такава практика сред българите.

Тракийски конници

Забележете как и при тях има тичащо куче отзад и лъв/друг добитък под коня.
Ако потърсите релефи на кучета от римската епоха ще видите, че и кучето е 1:1 с римските.

Последна редакция: чт, 15 фев 2024, 21:35 от Lunna_sonata

# 8 870
На мен ми е интересна стилизацията на фигурите - уж изобразяват нещо, но всъщност доста условно. Изображението е схематично, но никак не е реалистично. Това вероятно е и заради непрекъснатите линии, но какво всъщност налага линиите да бъдат непрекъснати? Странни са ми изображенията.

Някои изследователи смятат,  че непрекъснатата линия е защото е пътека, по която се е движила ритуална процесия от жреци и  поклонници,  в някакъв ритуал за призоваваме на дъжд.

Ритуалите за призоваване на  дъжд са повсеместни,  у нас имаме Герман и Пеперуда, а в пустинята е било още по-жизненоважно.
В една от статиите четох, че са установили, че ътеките са утъпкани от много хора, забравих как точно са го разбрали.

Геоглифите в Индия и Африка още повече  приличат на обикновени  птътеки, направени от движението на хората, обаче защо ще се шмиткат из пустинята в спирала ... Явно че за някакъв ритуал ще да е било.

# 8 871
Колкото и загадки да крие, Мадарският конник е по-близък до възприятията ни, както като символика, така и като направа. Наскоро гледах, заснели са надписите с лазерна технология и сега ще ги разчитат.  За съжаление конникът се руши.

Индийските геоглифи са датирани на 150 години. Странно е, че не е останала информация за целта на тяхната направа. А и са само някакви серпентини, няма такива фигури, като древните в Наска. Бих предположила, че са играли някаква роля за събиране на вода при валежи в пустинята.
Опитах да ги потърся, но без успех. Ако на някого му се търси, ето отправната точка
https://www.google.com/maps/place/Boha,+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B6 … hkljm24?entry=ttu

Последна редакция: чт, 15 фев 2024, 22:57 от Diorela

# 8 872
  • Мадрид / София
Iris04, за геоглифите в Африка гледай по-светлите линии, не тези белите, които са пътища. Има едни по-светли, които една фигура се повтаря много пъти и това се вижда само от голяма височина. Тоест снимката е от много високо. Няма как да са пътища. Нещо друго е.

# 8 873
  • София
На мен не са ми толкова интересни древните паметници като пирамидите, фигурите от Наска, загадъчни статуи и геоглифи. Освен това не вярвам някога да разберем с каква цел точно са строени и как. Знанието за това е загубено и няма начин да се възстанови. Всички теории са именно теории, разсъждения на някого. Дятлов обаче ми е много интересен случай, едно че е по скорошен, друго, че наистина няма обяснение. А може и да има, всъщност за мен това е трагедия, поредица от необичайни случайни събития, които обаче са се случили точно тогава.

# 8 874
На мен не са ми толкова интересни древните паметници като пирамидите, фигурите от Наска, загадъчни статуи и геоглифи. Освен това не вярвам някога да разберем с каква цел точно са строени и как. Знанието за това е загубено и няма начин да се възстанови. Всички теории са именно теории, разсъждения на някого. Дятлов обаче ми е много интересен случай, едно че е по скорошен, друго, че наистина няма обяснение. А може и да има, всъщност за мен това е трагедия, поредица от необичайни случайни събития, които обаче са се случили точно тогава.

Аз прочетох книгата "Мъртвата планина" на Дони Айхар за случая Дятлов и според мен предлага едно възможно обяснение на случая.

# 8 875
И на мен от всички загадки, които обсъждаме, за групата на Дятлов ми е най-интересно.,също така и за двете момичета в Панама.

По втория случай една млада българска авторка е написала полудокументален трилър, но още не съм го чела.

https://stranica.bg/10476/novo-izdanie-na-trilara-po-deystvitele … istra-stoimenova/

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 17:34 от Iris04

# 8 876
Много ми е интересен случая Панама. Благодаря ,сядам да чета Simple Smile

# 8 877
И на мен от всички загадки, които обсъждаме, за групата на Дятлов ми е най-интересно.,също така и за двете момичета в Панама.

По втория случай една млада българска авторка е написала полудокументален трилър, но още не съм го чела.

https://stranica.bg/10476/novo-izdanie-na-trilara-po-deystvitele … istra-stoimenova/

Две от най-интригуващите загадки и за мен, не знаех, че панамската е вдъхновила българска писателка, много интересно звучи...

Аз прочетох книгата "Мъртвата планина" на Дони Айхар за случая Дятлов и според мен предлага едно възможно обяснение на случая.

+1
Много ми хареса документалното разследване и представяне на случая от автора, както писах и в свое предходно мнение, като критика единствено мога да посоча, че при предлагането на хипотезата си за случилото се в Урал , която има и известна научна обосновка, Дони Айхар  не коментира уликите и доказателствата, които ѝ противоречат.

# 8 878
  • София

На мен също, точно тези два случая. За Дятлов обаче, колкото и да ми е интересно и до днес да чета различни теории, си вярвам в най-простото обяснение - изплашили са се от предстояща лавина и неразумно са хукнали навън в бурята. За момичетата от Панама просто няма нормално обяснение... Не мога да повярвам в официалната версия и това е.

# 8 879
  • София
За мен е обратното - случаят Дятлов ми изглежда далеч по-мистериозен и с вероятно нещо свръхестествено, докато този с момичетата в Панама ми е някакъв по-банален и обикновен.

Общи условия

Активация на акаунт