СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 11

• 87 052
  • 847
  •   1
Отговори
# 600
Освен това, преди 20 години, когато учих във въпросното училище, ранно-езиковото обучение беше в своята зора на развитие, школите тепърва започваха и нямаше наистина кой знае колко места да научиш езика с изключение на Алианса, където бройките бяха много ограничени. Та беше логично да се започва от азбуката при подгответата. Сега нещата коренно са се променили, Вече сме свидетели  и на дистационно обучение, а много деца учат чужди езици от 5 годишна възраст. Значи се нуждаем от промени, не защото така ни се иска, капризни сме, а защото времето, в което живеем го налага.
Тези констатации и претенции - към МОН, не към СМГ.

Пак ти казвам, че не са претенции.
И аз пак ти казвам, че в МГ фокусът е математиката. По всички предмети децата са на различно ниво, има много олимпийци, но обучението в училищата е по програма на МОН. Ниво се надгражда в частна школа.

# 601
При нас учиха до 4 клас Скрач.Много им беше интересно на децата, чак и игри започнаха да публикуват в Скрач store. В СМГ се учи С++ от 5 клас.Поне така разбрах.
Разпредението на децата не ми стана много ясно.

# 602
По км се учи програмиране на С++. Децата започват от съвсем различни нива, защото някои са посещавали школи преди 5-ти клас и са напред, а други са съвсем новаци.
Разказвам случаят на моето дете: попада в нов клас, никой не познава, първи час км (при учител, който вече не е в смг). Той влиза и казва: напишете програма, която да изпише на екрана "Здравей, СМГ". Ама какво е това компилатор, какво и как се пише - не. При което напредналите деца я правят. Новите се притесняват, че нещо е трябвало да се знае от преди това и са изостанали и се шашкат съвсем. Моята пуснала word и написала "Здравей, СМГ" Simple Smile. При което учителят пита дали има готови, 4-5 деца са готови, на другите остава за домашно... И така цял срок мъки без да е преподадена основа за начинаещите. Дано вече не е така, защото много шум се вдигна и само за нашия набор разрешиха да се замени км с ит.
Ако децата са разделени на нива, то начинаещите ще се учат с основните неща, а напредналите ще упражняват по-трудни неща и няма нужда да ходят по частни школи, за да печелят олимпиади. Но този подход не се прилага.

# 603
  • София
Едно време в мойто соц училище с разширено АЕ, в осми клас ни направиха тест и ни разделиха на две групи. По- напредналите отидоха в една група. Но пък си трябват двама учители, вместо един.

# 604
Ако децата са разделени на нива, то начинаещите ще се учат с основните неща, а напредналите ще упражняват по-трудни неща и няма нужда да ходят по частни школи, за да печелят олимпиади. Но този подход не се прилага.
Да, точно това и аз имах предвид.Тези часове се плащат така или иначе от държавата, от нас. Защо трябва да се надгражда извън училище, като могат да се използват ефективно в училището.

Едно време в мойто соц училище с разширено АЕ, в осми клас ни направиха тест и ни разделиха на две групи. По- напредналите отидоха в една група. Но пък си трябват двама учители, вместо един.

И аз знам за случай ,в който формираха цяла паралелка от деца, които никога не бяха чували за английски език.

# 605
По км се учи програмиране на С++. Децата започват от съвсем различни нива, защото някои са посещавали школи преди 5-ти клас и са напред, а други са съвсем новаци.
Разказвам случаят на моето дете: попада в нов клас, никой не познава, първи час км (при учител, който вече не е в смг). Той влиза и казва: напишете програма, която да изпише на екрана "Здравей, СМГ". Ама какво е това компилатор, какво и как се пише - не. При което напредналите деца я правят. Новите се притесняват, че нещо е трябвало да се знае от преди това и са изостанали и се шашкат съвсем. Моята пуснала word и написала "Здравей, СМГ" Simple Smile. При което учителят пита дали има готови, 4-5 деца са готови, на другите остава за домашно... И така цял срок мъки без да е преподадена основа за начинаещите. Дано вече не е така, защото много шум се вдигна и само за нашия набор разрешиха да се замени км с ит.

Това е абсолютно нередно. За предмет, който се учи за пръв път....
Да не говорим, че може да има деца, които и word да не могат да пуснат. Все пак не е нещо, което се учи в училище до 4 клас.

# 606
Да, така е. Но тя се е шашнала. Притеснила се е какво първо впечатление ще направи. Постъпила е детински, с първото, което й е хрумнало.
Въпросът е друг. Предметът е сложен и абсолютно нов за част от децата. И ако на тях се преподава бавно с повече примери за прости неща, то няма да има проблем. А напредналите, за да не им е скучно, нека си надграждат знанията с по-трудни задачи. При нас за 1 срок с по 1 час (или 1 блок, не помня) седмично вече бяха на двумерни масиви. Аз се принудих да изкупя всички книги за с++ за начинаещи на пазара, да го разучавам и да събирам 3 деца вкъщи да обяснявам. Беше лудост. Имаше приемно време на учителите и доста деца ходеха, но явно беше недостатъчно за децата. Разказвам случай от преди 2 години. Сега може да е по-добре, но чувам, че пак е имало срещи с родители от 5ти и 6ти клас и мисля им е обещано, че ще се вземат мерки и да дадат нов шанс на км.

# 607
Скрит текст:
Според мен детето се е справило много креативно. Решило е задачата с инструментите, с които разполага.

# 608
  • София
Сега е по-зле от преди. Отношението към децата е обидно и унизяващо. Много малко успяват без допълнителна помощ. Няма решение засега на проблема, освен да не се посещава ФУЧ КМ, а така часовете по ИУЧ стават крайно недостатъчни. И на нас (5 клас) ни отказаха разделение на напреднали-начинаещи, няма учебници, няма учебен план.

# 609
  • София
Явно зависи от преподавателя. Младежът е при г-жа Фурнаджиева и това са едни от любимите му часове. Започна в 5 клас от нулата.

# 610
Оттеглих се от тази дискусия след като разбрах, че зациклянето се дължи на това, че аз визирам по-актуалния за днес прием в 8 клас, а въпросът за АЕ е зададен за 5-ти. Ясно ми е, че за периода 5-7 клас повечето записват детето си да кандидатства, за да му осигурят добро общообразователно училище, пренебрегвайки факта, че това са класове в математическа гимназия.

# 611
  • София
Явно зависи от преподавателя. Младежът е при г-жа Фурнаджиева и това са едни от любимите му часове. Започна в 5 клас от нулата.

Ами късметлии сте с нея.Моето дете ходи веднъж на консултация при нея и беше очарован.Иначе е при Рачева и е мъка.
 Все пак го записах отново на КМ и той ми е много сърдит.Не разбирал нищо ,свалял му успеха (по задължителните предмети има 6-ци,но по КМ е с 5 и то със зор,първи срок имаше 4).Казвам му,че все нещо ще научи и оценките не са от значение,но няма чуваемост нещо.

# 612
Във фейсбук групата "Прием в СМГ 2019-2020 г., след IV клас" има дискусия, насъбрала доста коментари относно въпросното КМ.
П.П. Може би админите трябва да променят годината там. Simple Smile

# 613
Проблемът е, че от 3 години се знае, че има проблем. И всяка година се повтаря едно и също, а промяна няма. Явно не децата са "криви".
Между другото, както писах, на нашия випуск разрешиха избор на км или допълнително ит. За мен това беше чудесно решение. Учителите са същите, хорариумите се запазват. Децата с интерес към км си останаха в една група и си надграждаха, а другите учеха едната година html (научиха се да правят сайтове, пак пишат нещо като код, но доста по-просто или може би защото учителката беше друга и им положи основите), а тази година обработваха снимки, видеа, правеха анимации, видеоклипове, вкл. обучителни видеа тип "уча.се". Доста интересни неща и отговарящи на възрастта им. Не всяко дете на 11г. може да осмисли и да пише код на с++. Нямам идея защо не разрешават и на другите випуски този избор. Или просто аз съм била по-нахална, знам ли Simple Smile, но при нас стана.

Последна редакция: сб, 27 юни 2020, 16:06 от maria77bg

# 614
Здравейте! Дали някои знае кои учители по математика ще поемат новите осмокласници?

Общи условия

Активация на акаунт