Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 3

• 44 474
  • 722
  •   1
Отговори
# 225
  • СОФИЯ
Откъде го извадихте това "ако си изразходва този 1 месец по медицински причини", при положение че детето посещава?

С протоколите от заседанията на РГ до момента няма оправия. Не разбирам защо не чуват петела. Вчера изпратихме това
ДО
ДИРЕКЦИЯ „ОБРАЗОВАНИЕ“ В СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Отказвам да допълвам/коригирам Протокол № 90/04.09.2019 г. и Протокол № 91/10.10.2019 г. от последните две заседания на РГ!
Не е съобразено съдържанието на изпратеното от СНБМ по електронна поща писмо на 24.10.2019 г., в 14.10 часа, Протокол № 90 отново съдържа лични данни, напр. още в т. 1 при „Решение на РГ“ фигурира „семейство К....еви“.
Както е уточнено и в писмото ни, незаконосъобразни решения РГ не е обективирала. В случай че се настоява такива „решения“ да се съдържат в протоколите, задължително СЛЕДВА в хартиения носител да се отрази от кого, как и на какво основание са приети подобни „Решения“, както и какви аргументи против са посочени от СНБМ. На заседанието проведено на 10.10.2019 г. присъства и настоящият председател на СНБМ, госпожа Веселина Гачева. Нито едно нейно изказване не е записано в протокола от това заседание. На това заседание, 10.10.2019 г., присъства и юриста на дирекция „Образование“, госпожа Йолита Тодорова. Нейните изказвания и аргументи по отделните въпроси също липсват в протокола.
В случай че успеете да създадете обективни записи поне на хартиен носител на реалните факти, обстоятелства, обсъждания, аргументи и евентуални решения на РГ, поемам ангажимент да ги обсъдим само при осъществяване на аудио запис в реално време.

С възмущение,
Саня Конакчиева
Зам. председател на УС на СНБМ

По-късно през деня получихме в отговор "На следващата РГ ще се обсъди начинът по който се води протокол."

# 226
  • София
Нали уж по дом.причини може само 30 дни? На нас от сдя така ни казаха.
30 по домашни причини, които отсъствия няма да плащате. След това дори и да отсъствате по домашни причини, ще трябва да плащате пълна такса.

# 227
Няма ограничение за отсъствие по медицински причини. На тази възраст и по домашни причини може да отсъства повече,  просто след определени дни се заплаща пълна такса.

Сега ми стана ясно, благодаря много за отговора!

# 228
Здравейте,

имам един въпрос относно приема на деца със сменен набор.
Горе-долу съм наясно как става това при деца, които не са записани в ДГ. Въпросът ми е за вече записани деца - пояснявам.
В групата на детето ми (1-ва градинска) няколко деца , които бяха с по-малък набор са се прехвърлили директно от яслата в първа група - без да се кандидатства в системата. Онзи ден, говорейки с една майка, тя ми каза че също искала да подава молба за нейното дете, което все още е в яслена група, да се прехвърли към градинската.
Въпросът ми е - това допустимо ли е, при положение, че групата и в момента е над 25 деца, а на опашка в системата за реалния набор на групата има почти 100 чакащи деца?

# 229
  • СОФИЯ
НАРЕДБА № 5 от 03.06.2016 г. за предучилищното образование /последни изм. и доп. 13.09.2019 г./

Чл. 4.  (1) Децата може да постъпят за предучилищно образование не по-рано от учебната година, която започва в годината на навършване на тригодишна възраст.  
 (2) За предучилищно образование по преценка на родителя и/или при липса на яслена група в съответното населено място, както и при наличие на свободни места в детската градини може да постъпят и деца, навършили две години към началото на учебната година на постъпването. Предучилищното образование в тези случаи се осъществява при условията и по реда на тази наредба, като се вземат предвид възрастовите характеристики на детето.

(3) Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 5-годишна възраст на детето, като родителите избират вида на организацията на предучилищното образование по чл. 14.

Чл. 8.  (1) Предучилищното образование се организира във възрастови групи, както следва:
 1. първа възрастова група - 3- - 4-годишни, а в случаите на чл. 4, ал. 2 - 2 - 4 години;

2. втора възрастова група - 4- - 5-годишни;

3. трета подготвителна възрастова група - 5- - 6-годишни;

4. четвърта подготвителна възрастова група- 6- - 7-годишни.

(2) Продължителността на предучилищното образование във всяка възрастова група по ал. 1 е една учебна година.

(3) Задължителното предучилищно образование се осъществява в трета и четвърта подготвителна възрастова група.

Чл. 9.  (1) Децата от възрастовите групи по чл. 8, ал. 1 в зависимост от броя им се разпределят в групи.  
 (2) При недостатъчен брой за сформиране на отделна група от деца в съответната възрастова група по ал. 1 може да се сформира разновъзрастова група.

(3) Броят на групите по ал. 1 в рамките на отделните възрастови групи, както и броят на децата в тях се определят при условията на чл. 60 от Закона за предучилищното и училищното образование.

# 230
Здравейте,

Горе-долу съм наясно как става това при деца, които не са записани в ДГ. Въпросът ми е за вече записани деца - пояснявам.
В групата на детето ми (1-ва градинска) няколко деца , които бяха с по-малък набор са се прехвърлили директно от яслата в първа група - без да се кандидатства в системата. Онзи ден, говорейки с една майка, тя ми каза че също искала да подава молба за нейното дете, което все още е в яслена група, да се прехвърли към градинската.
Въпросът ми е - това допустимо ли е, при положение, че групата и в момента е над 25 деца, а на опашка в системата за реалния набор на групата има почти 100 чакащи деца?

Аз може и да не съм разбрала съвсем въпроса, но ще споделя нашия случай. В началото на тази година кандидатствах със сменен набор на дъщеря ми (тя е 2016 г., кандидатствах с 2015 г.) според новите изисквания и прием с предимство на децата от редовния набор. Нова ДГ, нямаше чакащи, защото още беше в ремонт и я приеха заедно с други 6 деца 2016 набор. Тръгна и към м. май ни казаха, че децата от 2016 г. от септември са отново първа група. Не сме искали ние, не сме подавали молба, беше пред свършен факт. Не че не съм доволна, но по този начин "изядохме" 7 места на набор 2016 г. за първа група.

# 231
  • София
Здравейте,

Ми не, не е редно и се върши от директорката на съответната градина. За едно дете да направиш изключение става, но за няколко не. А обявява ли свободни места за яслените групи?

# 232
Скрит текст:
Здравейте,

Ми не, не е редно и се върши от директорката на съответната градина. За едно дете да направиш изключение става, но за няколко не. А обявява ли свободни места за яслените групи?
[/spoiler]

По мои наблюдения (доколкото съм следила системата) свободните места в яслените бяха под 10, това при положение, че само от групата на детето освободиха към 18 места с преминаването си в първа. Сигурна съм, че всичко е наред документално, просто се учудих защото учителките много мрънкат за тази смяна на набора - и без това има разлика между децата, родени в началото на годината и тези в края - и явно по-малкия набор им се струват много по-мънички.

# 233
Здравейте мами.

Има ли отделна тема за размяна на места в ДГ в София, или се публикува тук?

Благодаря.

# 234
  • Sofia
Здравейте мами.

Има ли отделна тема за размяна на места в ДГ в София, или се публикува тук?

Благодаря.

Ето я темата : https://www.bg-mamma.com/?topic=493344

# 235
Благодаря ВИ.

# 236
Здравейте, искам да попитам едно въпросче!  Направих си регистрация за кандидатстване за ясла, постоянният ми адрес е във Дружба 2, но преди малко влязох в сайтът и ми изписа че адресът не е актуален! Как така,може ли да е някаква грешка? Случвало ли се е на някого? Благодаря предварително

# 237
  • СОФИЯ
Днес в 14 ч. има заседание на РГ.

# 238
  • СОФИЯ
Пореден пост. Модератор да уточни как да се процедира в тези случаи. Не мога да редактирам или премахна предходния.

РГ 13.11.2019 г. 
Единственото положително от това заседание е много по-добрата му организация, в сравнение с предходните две. Заявленията за прием подредени в групи. Така времето за престой на това приятно място се съкращава с 2/3.
В залата бях първа. На видно място стои лаптоп. На него една от лейките на ДО после води нещото наречено протокол. Минчева отсъства, вероятна продължителност 2 месеца. Юрисконсулт Йолита Тодорова я замества, в протокола го има и номера на заповедта за заместване. Инструкции явно бяха спуснати. Аудио запис няма да има. Що ли? Вероятно е много страшно да са точно записани, общодостъпни изказванията на членовете на тази РГ и това застрашава държавната сигурност. Изрично беше подчертано, че изказвания няма да се записват. Ще се гласува за да се вземе решение, но аргументи на членовете които са против или въздържали се също няма да се записват…. Без коментар! Да предположим че сме средно интелигентни и всеки сам може да си направи изводите. Протоколът ще се води на лаптоп и ще се подписва от присъствалите членове на РГ веднага след заседанието. Алилуя, в края на 2019 г. достигнаха до прозрението, че протокол може да се води и със средства различни от лист хартия и химикалка. Естественото продължение е неприкрит опит да се ограничи възможността за посочване на неточности, корекции и допълнения. Този протокол би следвало да предоставя реална информация за случващото се на заседанията. Да удостоверява действия, факти, решения и аргументите за тях. Вероятно в следващия век.
Протоколи № 90 и № 91, за които им писахме по електронна поща вече са качени на сайта на ИСОДЗ. Нито един от тези два протокола не е предоставен на хартиен носител на представителите на СНБМ за подпис! На сайта на ИСОДЗ се вижда, че наши подписи липсват. Няма и каквото и да е отбелязване за причината! Има известни корекции. Броят на неправомерно приетите деца е намален, колко реално са постъпили и на какво основание е друг въпрос. С решения по Протокол № 90 са 5 деца, по Протокол № 91 – 9 деца. Няма да отразят аргументите на СНБМ защо такъв прием е в нарушение на действащата нормативна уредба. Няма да го правят и в бъдеще на следващи заседания. Т.е. за всяко установено нарушение единствената/или една от възможностите е да депозираме официално в деловодството на СО. Освен всичко си стоят цветущи изрази като аргументи за прием от рода „Бащата е в затвора и е с ТЕЛК.“ – това в т. 30 от Протокол № 91. Или на много места и в двата протокола „Приложени са всички необходими документи потвърждаващи обстоятелствата по т. 7 от Правилата за дейността на работната група.“ Която и точка да посочват, не е необходимо да си юрист за да се сетиш че записът следва да е чл. 4, ал. 2, т. …. Няма чуваемост и по този въпрос. Точка 7 е „Други случаи, които налагат прием на деца“. Кой ли го играе дядо Боже по точка „други“, че с един замах определя кои са всички необходими документи , без да е посочено дори какви са?
Като обобщение: ще записват само и единствено това което би могло да поприкрие нещо като смокиново листо. С много усилия от СНБМ постигнахме промените в Наредбата за прием по отношение на децата с ХЗ и реалният вече прием през ИСОДЗ, а не на място. Сега отвориха новата порта в полето, като не става по врат да е по шия и приемът на „особените“ случаи да е чрез неправомерни решения на РГ. За нас простосмъртните остават и гласовите средства. Драни са вчера „по Устава на опълченците“, естествено аргументирано и без да се нарушава добрият тон. Напр. поставен въпрос за приложените документи към депозираните заявления за прием. Не са заверени за вярност! Съответно не са в състояние да поискат оригинал за сравнение /на какво/, обстоятелствата в тези „документи“ не подлежат на коментар според тях.
Разполагам с копие на Протокол № 92 от 13.11.2019 г., от вчера. Този същият протокол вече е качен на ИСОДЗ в смокиновия вариант, може да погледнете. Не е хуманно да сме присмехулници, но действително е смешно. И съдържанието му, и начинът по който го придобих. След края на заседанието разпечатаха и предоставиха на членовете на РГ за подпис. С оглед обстоятелството, че аз като член на РГ съм с единствен глас „Против“ или „Въздържал се“ по голяма част от заявленията и аргументите за това няма да бъдат записани в протокола, изрично бях предупредена че трябвало било и уж имам право да напиша само в края на протокола „Особено мнение“. ЕЙ, на кого се опитват да лъзват подобни твърдения! Няма как точно при мен да извървят с подобни високопарности. РГ да не е смесен състав на ВКС и ВАС и т.нар. й решения да не са задължителни тълкувателни. Да се опитат да си забършат разстроения стомах малко по-кротко. Та, разпечатаха 2 бр. протокол и гениално ги защипаха с телбод заедно. Повечето членове на РГ не четоха, а само подписваха. Като резултат една част от подписите са на единия екземпляр, останалите на втория. После всички, вкл. представителите на ДО, се изметоха от залата и аз си упражних качествения писец и върху двата екземпляра. Предадох на самотната секретарка и посочих проблема с липсата на подписи. Тя побегна някъде по стаите. Копията се извъртяха на ксерокса и аз си ги взех, защипах ги с уреда на бюрото й отново заедно. Пресрешна ме на асансьора с примолване да изчакам. Изрязох я, паркирането ми изтичаше.
След малко някоя от другите мами в СНБМ ще публикува тук снимките на Протокол № 92 от 13.11.2019 г. Аз не се оправям добре с поставянето на снимки тук във форума.
Следващо заседание 26.11.2019 г., 10 ч. Желаещи с арт способности за удостоверяване на комикса Stuck Out Tongue

# 239
Добро утро! E-mail от текущите класирания се получаваше само ако детето е класирано,  нали?

Общи условия

Активация на акаунт