Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 3

• 44 808
  • 722
  •   1
Отговори
# 420
Уви, не бъркам. През 2018г. породени/близнаци бяха в социалната опашка. И при 3-4 места за първа ясла /в трите сдя в района/, всички тези 3-4 места се заеха от деца с повече точки по социални критерии. Съответно близнаци/породени се състезаваха само в общата опашка с всички други деца, без повече точки. Ако някое е било прието - случайно ще да е било. За Мики Маус конкуренцията беше 7 към 1 в общата опашка. В социалната децата близнаци/породени имаха точно 0% шанс. За Ралица и Томпсън съм почти 100% сигурна че беше същото. На следващата година 2019 прехвърлиха близнаци/породени в общата опашка - за втора ясла шансът за мен стана 100%, детето беше най-отпред в общата опашка. Но като него бяха не повече от 7-8 деца, останаха още 9-10 места за "едни" деца.

[/quote]
Тук също нещо не е точно. Децата по СК не могат да заемат повече от 30% от местата на първо класиране. При 1-2 обявени места може и да е възможно, но не и при 3 и повече. Възможно е да са били заети от деца с някои от другите запазени места.
Но щом не са приети деца ползвали ОК6-7-8, то пък за такива, които ги нямат шанса е бил не нулев, а направо отрицателен.
[/quote]

# 421
Точно в Мики Маус забелязах, че през 2019-та няколко деца с по 15 точки изчезнаха последният ден преди затваряне на системата. Имаше лотария за втора група в социалната опашка.

# 422
Да, имаше лотария - и едно от трите деца от многодетни семейства не влезе, сега си спомням. После мисля че успя все пак да влезе /дано да е/, стана ми доста мъчно. Ох, цялата тая история с дебненето в ИСОДЗ /по навик и сега го отварям всеки ден, а тепърва почва класиране/ е просто отвратителна. Но какво да се прави - тази класация решава доста важен аспект от живота - никак не ми е все едно дали ще плащам 30лв. месечно или поне 650лв. за 4 години напред; плюс дали детето ще е в близката прекрасна ДГ при брат си, или ще губим по 1 час в колата за возене до някоя частна градина... Изключително нечестно е спрямо всички неприети деца - хем плащат в частни градини, хем от данъците на родителите им се финансират общинските заведения..

Точно в Мики Маус забелязах, че през 2019-та няколко деца с по 15 точки изчезнаха последният ден преди затваряне на системата. Имаше лотария за втора група в социалната опашка.

# 423

От представените от ответната страна и приети по делото писмени доказателства, се установява че децата ползвали оспорените ОК са 34,50% от всички класирани деца. А това е със СК, СОП и ХЗ.
Прием   25 деца / група   100%
Деца със специални образователни потребности (СОП)   2 деца   8%
Деца с хронични заболявания (ХЗ)   3 деца   12%
Деца по социални критерии   30% от общия прием                            или 7 - 8 деца   30%
Деца по общи критерии   12 - 13 деца   50%

ХЗ ги бяха пуснали над тези 25 почти навсякъде, с тях на места стигнаха до 28 в група. За набор 2016 говорим.
В яслите в ДГ бяха 23 тази година, а в СДЯ мисля че 20 (с ХЗ)
по-скоро нещата биха изглеждали така (за 1 група в ДГ):
група 25 - 100%
СОП - 2 деца - 8%
Социални - 7-8 деца - 30%
ОК - 15-16 деца 62%

Данните за класирането за 2018 (от публичните регистри):
Набор 2018 : 2160 места. От тях 4 места за класиране на деца със СОП, 207 места за класиране на деца с хронични заболявания, 592 места за класиране на деца по соц. критерии.

Според лог файла са класирани 1947 деца общо
ХЗ: 20
Социални: 292
Общи: 1635

Според дадените тук данни от тези 1635 деца 47.6% са влезнали с един от трите критерия, значи над 50% все пак са влезнали без да се възползват от тях. 52.4% да сме точни. Това не е 4.8 или каквото се цитираше по-рано.

# 424
  • СОФИЯ
ХЗ също с през системата и ги има в таблиците на СОС. Децата макс като бр. могат да са 30. Промените в наредбата за финансирането и две деца от РГ. Т.е. процентно може да го сметнеш и с 30 деца, но съотношението се запазва. Данните са на СОС, 4.8 също.

# 425
  • София
Уви, не бъркам. През 2018г. породени/близнаци бяха в социалната опашка. И при 3-4 места за първа ясла /в трите сдя в района/, всички тези 3-4 места се заеха от деца с повече точки по социални критерии. Съответно близнаци/породени се състезаваха само в общата опашка с всички други деца, без повече точки. Ако някое е било прието - случайно ще да е било. За Мики Маус конкуренцията беше 7 към 1 в общата опашка. В социалната децата близнаци/породени имаха точно 0% шанс. За Ралица и Томпсън съм почти 100% сигурна че беше същото. На следващата година 2019 прехвърлиха близнаци/породени в общата опашка - за втора ясла шансът за мен стана 100%, детето беше най-отпред в общата опашка. Но като него бяха не повече от 7-8 деца, останаха още 9-10 места за "едни" деца.

Сега обсъждаме положението с ОК6-7-8 от сега действащата наредба и съгласно това отговорих. Моя е грешката, че не съм дочела, че става въпрос, за нещо което е било в миналото и не се отнася до проблемите на децата, които кандидатстват сега.
Написаното от Вас показва, че когато родителите са пряко засегнати от даден критерий гледат собственото си положение и е по-трудно да са безпристрастни.
Социалните критерии са, за да защитят децата, които са ощетени от съдбата.
Всички останали деца независимо дали са се родили с разлика от 2 минути, 2 години или 10 години, или са първо и единствено дете в семейството са обикновени здрави деца, които трябва да са равнопоставени помежду си.

Според дадените тук данни от тези 1635 деца 47.6% са влезнали с един от трите критерия, значи над 50% все пак са влезнали без да се възползват от тях. 52.4% да сме точни. Това не е 4.8 или каквото се цитираше по-рано.
Четем и мислим или само си пишем. В тези 52,4% влизат: СК, СОП, ХЗ и каквото остане за другите.

# 426
Пак питам - тези 47.6 САМО по общи критерии ли са? Без СК.
Ако са само по общи, то останалите приети със същите критерии са 52.4%, няма как да са нито по-малко, нито повече...
Ако включват всички приети деца, заявили един от трите - ОК, СК, ХЗ, то картинката е съвсем друга.

# 427
  • СОФИЯ
Овъртяхте се нещо с тия сметки. Нали сложих в скрит текст, данните няма как да станат други.
Места няма, а деца по ОК без 6, 7 и 8 почти не влизат за малките набори. И за тая работа им пука само на родителите и родата.

# 428
  • София
Пак питам - тези 47.6 САМО по общи критерии ли са? Без СК.
Ако са само по общи, то останалите приети със същите критерии са 52.4%, няма как да са нито по-малко, нито повече...
Ако включват всички приети деца, заявили един от трите - ОК, СК, ХЗ, то картинката е съвсем друга.
Написах го няколко пъти, но след като не е ясно ще повторя
47.6% от децата родените през 2018 г. са класирани с използването на един от ОК 6-7-8 спрямо всички класирани деца, не само тези по ОК.

# 429
Не че нещо, ама
"Нанга, в тези проценти не влизат СК, СОП, ХЗ. Само ОК. "

Не мога да изкарам цитат през телефона.
За да се види картинката трябва да се работи с ясни данни. Процент приети с тези критерии само в общата опашка спрямо процент приети пак там без тях.
Лошо за СОС в случая, защото те могат да дадат данните и да си защитят позицията.

# 430
  • СОФИЯ
Тя позицията им няма много общо с данните. Още преди да изм. наредбата беше ясно че малките деца без ОК 6, 7 и 8 няма да влизат. Нали иф обслужване разиграваха с лаптоп на заседание на РГ. Т.е. данните си ги знаят отдавна. Сега просто е минало голямо реално класиране и после текущи. И при текущите при наличие на свободни места съотношението се запазва. А позицията им изначално е че децата с големи брат/сестра и такива без брат/сестра имат по-малко права от останалите деца. Това Чобанов без свян го заяви на заседанието. Е в това се състои безобразието. Зеленооките на ДГ, а червенокосите не.

# 431
Проблемът явно е, че на тези деца до някаква степен им е по-сигурен приемът (и то далеч не е гарантиран), но това нещо изобщо не е от сега.
Преди 3г (2017) само близнаците бяха в социалната, другите 2 критерия си бяха в общата. И се натрупваха точките (подточки тогава). И квотата социални беше 40... И пак си влизаха деца без тях. Те и сега си влизат. Е да, излиза че половината места въобще се заемат от деца с тези критерии, но ситуацията в която бяха в социалните с 30% (2018) беше адска за тях.
С едно дете съм, ама подкрепям да си ги има. Два пъти вече влиза, въпреки наличието им.
Нищо няма да се промени, докато няма места. Ако не са 6,7 и 8, войната е срещу ОК 5... Ако не е и той, ще се намери друг критерий, неудобен за мнозина. Догодина ще видим какво ще стане с пустата му уседналост. Нея вече не я подкрепям, най-вече в частта за уседналост в района и 2г за яслена група. Що за тъпотия - уседналост от преди да се роди детето...

# 432
На мен ми харесва идеята с памперсите, които да изпращаме. Трябва да тормозим общината да построят градини. Ясно е,  че с делата в съда няма да се справим, освен ако не решим да събираме пари и да наемем някакви читави адвокати, което няма да можем.
Но аз съм навита за изпращане на памперси до Чобанов, но с какво писмо в тях не разбрах. Може ли да поясните още за идеята какво да пишем в това писмо, иначе знам как да го адресирам колета, защото в Датския колеж сме ги учили тези работи как се адресират пратки и т.н.!

Последна редакция: ср, 12 фев 2020, 21:29 от Гери Добренова 658268

# 433
ХЗ също с през системата и ги има в таблиците на СОС. Децата макс като бр. могат да са 30. Промените в наредбата за финансирането и две деца от РГ. Т.е. процентно може да го сметнеш и с 30 деца, но съотношението се запазва. Данните са на СОС, 4.8 също.

Извинете, явно вие разбирате най-много, ако не се отмени това безумие с братята и сестрите, ние можем ли да кандидатстваме през тази група за тези две места? Как става, пак ли в Интернет? Има ли надежда да се отмени за март за тези с многото точки? Отчаяна съм 😢

# 434
  • София
ако не се отмени това безумие с братята и сестрите, ние можем ли да кандидатстваме през тази група за тези две места?

В РГ се разглеждат и приемат по изключение много тежки случаи, когато по една или друга причина децата не са класирани през ИСОДЗ.

Общи условия

Активация на акаунт