Различната емоционална интелигентност. Или ,,Обичам те,, по моя начин.

• 7 933
  • 239
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Приемам, че има различно разбиране за проявите на любов. Но каква любов е това да знаеш какво иска и очаква човека срещу, до теб, но ти да не му го дадеш. А да му предлагаш постоянно своето разбиране за любов.
  Щом обичаш някого няма ли да се напънеш, да си развалиш комфорта, но да направиш нещо за любимия? Това нещо, което ще зарадва Него\ Нея, а не теб.
Там е проблема- не можеш да се напъваш непрекъснато да радваш другия, ако не ти идва отвътре!
Да задоволяваш очакванията му и изискванията му, ако това те натоварва и особено ако си убеден/а, че са просто капризи, а не нещо реално необходимо.
Защото за теб, това е каприз, а не необходимост.
Ти си убеден/а че даваш всичко, което е необходимо.....

# 16
Последната си връзка я прекъснах с доводите “не ми харесва начина, по който ме обичаш”..

# 17
Едва ли се живее лесно, но нали "не пие и не те бие".
Aми, в примера на абсурТ аз лично виждам нелюбов в китките и милите думи. Те нищо не значат. Да се грижат за теб (съпругът) е любов. Т.е. пак опираме до това, че "различният начин на обич", в случая представата на жената, просто не е обич.
Точно. Когато бях дете се изумявах как някои жени не виждат на какво ги правят. На връщане от работа вземе някоя китка в движение, каже едно обичам те и с това е показал любовта си за деня. Но се прави на сляп, че тя не подвива крак и гръб и за нея няма почивка. Най-големите използвачи (не само в семейните отношения), са най-галантните. На думи са големата работа, но на дела са като в приказката - подпират облака да не падне.
За мен кавалерските жестове са само допълнение към основното, но ако то липсва, са едно голямо нищо.

И не зависи от семейството, в което си израсъл. В моето го имаше всички тези неща по много, а аз от малка съм скарана с романтиката.

# 18
  Ако разбираш любимия, дали ще наречеш нуждите му "капризи"?
 А ако не го разбираш, дали обичаш него или образа, който си си съдал за него?
  А като ти омръзне да угаждаш на капризи, разбираш, че има несходство в характерите и е най-добре да се разделите преди да се намразите.
  А не да се вкопчиш в човека, уж любим, и само да му повтаряш "Ама аз много те обичам!".

# 19
  • Sofia
Винаги е проблем когато има голяма разлика в емоционалната (и изобщо всякаква) интелигентност. Дали проблемът ще разруши връзката или тя ще съществува въпреки него е въпрос на компромис от страна на по-интелигентния. Особено при пресните връзки е проблем. Докато опознаеш много добре човека, историята му, семейството и начина на възпитание, което е получил... минават години. Когато ги разбереш и си обясниш (ако приемем, че ти си по-интелигентният) защо не ти подарява цветя или защо не ти казва, че те обича си изправен пред избор. Трябва да избереш дали тези неща са много важни за теб и не можеш да живееш без тях или не са ти толкова важни и можеш да направиш компромис и да се лишиш от тях в името на запазването на връзката. При всеки е различно. Но категорично може да има хармонична връзка с малко усилия. Нашата е такава.

# 20
Аз съм на мнение, че действително хората показват любовта си и я разбират по различни начини. Също така мисля, че всеки както я изразява - по този начин иска и да я получи. Затова двамата партньори трябва да се наблюдават и да се опитат да показват чувствата си, така както половинките им искат. Не знам дали успях да обясня добре. Grinning
Например за А. любовта са романтични жестове, а за Б. е грижата - например готвене, грижа ако някой е болен и т.н. Съответно А. прави романтични жестове, а Б. готви и се грижи. За да се почувстват обичани, А. трябва да се погрижи за Б. по някакъв начин, а Б. да й направи жест.
Тези неща стават с много наблюдение на другия и в момента, в който знаците на обич почнат да се разпознават ясно - не мисля, че ще има хора, които се чувстват необичани.

# 21
За мен, обичта е грижа и грижата - обич.
Известни са ми петте езика на любовта, но за мен те са просто по-изразени нюанси.
Колкото повече един човек се грижи и дава от себе си за друг, толкова повече го обиква. Тук говоря за даване от сърце, а не по принуда или с негодувание.
Заради това, при много двойки с времето се установява модел на паразитизъм. Обичащ гостоприемник и паразит, твърдящ, че нуждата му от гостоприемника се нарича любов.

# 22
  • Sofia
Аз пък не съм съгласна, че хората трябва да правят някакви неща, които не са им в природата. Това причинява дискомфорт на правещият го, а другият усеща, че не е искрено и е на сила и се губи смисъла. Например моят мъж не подарява цветя. Баща му не е подарявал. Той не е романтик, не се сеща. Ако го накарам да го прави, защото аз обичам да ми подаряват цветя, на него ще му е досадно и тегаво, а аз ще усещам, че го прави само защото аз съм го накарала. Което няма никакъв смисъл.
Така че хората са такива, каквито са. Много трудно можеш да промениш възрастен човек и ако успееш то ще е повърхностно. Просто всеки за себе си трябва да прецени може ли да приеме човека какъвто е.

# 23
Там е работата да не го караш ти, а той да има желанието да те зарадва с цвете. Разбира се, че не е добра идея да се прави нещо насила. Simple Smile

# 24
Аз пък не съм съгласна, че хората трябва да правят някакви неща, които не са им в природата. Това причинява дискомфорт на правещият го, а другият усеща, че не е искрено и е на сила и се губи смисъла. Например моят мъж не подарява цветя. Баща му не е подарявал. Той не е романтик, не се сеща. Ако го накарам да го прави, защото аз обичам да ми подаряват цветя, на него ще му е досадно и тегаво, а аз ще усещам, че го прави само защото аз съм го накарала. Което няма никакъв смисъл.
Така че хората са такива, каквито са. Много трудно можеш да промениш възрастен човек и ако успееш то ще е повърхностно. Просто всеки за себе си трябва да прецени може ли да приеме човека какъвто е.

Съгласна съм, че насила нищо не става. Мога да приема, че не се сеща за цветя и други романтични жестове. Без цветя се живее. Но когато става въпрос за истинска грижа, на дело да покажеш любовта си, тогава вече не можеш да отминеш с лека ръка и да кажеш: Не се сеща.
 Когато за теб живота не са само пари, а получаваш дебитна карта. Ми няма как да се получи. Не желая да живея с банкомат. Искам и грижа, разходки, участие в домакинството, споделено родителство.

# 25
Споделям ви една много добра книга по темата:

The Five Love Languages Gary Chapman
https://www.youtube.com/watch?v=WHLyM2ophCs

# 26
Не всичко е цветя и рози,и в никакъв случай като по филмите,това не означава че не ви обичат!
ММ е 'дете' ,което вярва,че трябва постоянно двойките да си казват 'Обичам те' ,постоянно да се вричат в любов,постоянно да прекарват времето си заедно и прочее...
Е,аз не съм на това мнение,разминават ни се гледните точки за любов,но сме 5 години заедно.
Не малко пъти съм му казвала,че ако иска обсебващо влюбена ...да си я търси.
Съвет : Спрете да вярвате в добре написаните книги,както и в мега романтичните филми.
Реалността е тук,да ,не се препокрива с нашите желания,но е истинско.
Сегашния ти партньор може да не е толкова емоционален,но да те обича истински и силно,другия ти партньор може да не те обича,но да се държи влюбено ,с многото му подаръци и афиширане на 'голямата любов' .
Предпочитам искрени хора,а не актьори готови за киното.

# 27
Пример и от мен : постоянно да се казва колко много ме обича, да се държим за ръка в къщи и навън, да ходим дори до магазина заедно. Но като се наложи смяна на спукан кран в моята къща, си го поправих сама. Аз пък не обичам да говоря и демонстрирам, мога да си сменя сама кранчето, но за мен нормално беше да предложи помощ. Та подобни различия не водят до добър край обикновено.

# 28
Или - постоянни демонстрации на вън  колко те обича, а в къщи -всеки ден скандали и ревности..)

# 29
Аз (съм жена), в семейството си не съм виждала жестове на любов нито родителите ми един към друг, нито към мен. Никога не са ме прегръщали (нито те по между си), не са ми казвали "обичам те" (нито съм ги чувала те да си го казват)и т.н. И сега аз не мога да кажа "обичам те" на мъж! На детето мога, но на мъж-не, каквото и да чувствам. Обичам някой да е нежен с/към мен, харесвам романтични книги, филми, мечтала съм за тази голямата любов с всичките му розови аспекти, но....аз не мога да проявя нежни жестове към мъж и да говоря сладки думи. Просто не мога. Искам, но не мога.
Но пък умея да се грижа за него (мъжът ми) постоянно и смятам, че това е не малко. И го предпочитам, пред голословните любовни думи, особено "за пред хората", а когато наистина трябва да ти помогне за нещо-да няма никой насреща.

Общи условия

Активация на акаунт