Различната емоционална интелигентност. Или ,,Обичам те,, по моя начин.

• 7 935
  • 239
  •   1
Отговори
# 30
  • Бургас
Споделям ви една много добра книга по темата:
The Five Love Languages Gary Chapman
Чела съм книгата на Чапмън, отдавна беше. Пълна боза...Спомних се, че тогава се успокоявах, че щом моя бивш  ме затрупва с пари, сигурно ме обича; това ще да е бил неговия начин/"език", друго не може да даде...Laughing   Никоя връзка не изтърпява  големи различия и разминавания  в "езика" на изразяване.

# 31
  • София
Какво мислите за несходството в емоционалната интелигентност в двойката ? Вярвате ли,че двама души,които имат различен вид и ниво на емоционална интелигентност могат да постигнат хармонична връзка ?
И друго. Всеки обича по различен начин. И ,,Това,че някой не те обича по начина,по който на теб ти се иска - не означава,че не те обича ,, - вярвате ли в това ? Един човек може и наистина да те обича, но ако е различно емоционален и ти не усещаш това по начина, по който имаш нужда, какво от това ?
Мисля, че това е най-същественият вид "несходство в характерите", който ми е известен. И не е въпросът, дори до нивото на емоционална интелигентност, а до разбирането за любов. В най-добрият случай хората могат да се научат механично да правят жестовете, които другият ще отчете като любов, но то пак ще бъде изкуствено, ще изглежда неискрено и няма да има ефект. Затова по себеподобие следва да се събират хората, но уви, не е толкова лесно, колкото изглежда на думи. Докато наистина опознаеш човека и минават много години понякога.

# 32
  • София
Но каква любов е това да знаеш какво иска и очаква човека срещу, до теб, но ти да не му го дадеш. А да му предлагаш постоянно своето разбиране за любов.
Много ми хареса репликата, и Уейв нещо подобно описва. За мен това е важно. Ето пример: аз харесвам лалета, мъжът ми ми подарява зюмбюли, защото той това харесва. Защо?! Ето и обратния пример: купувам на мъжа ми игра/нещо свързано с игра за рождения ден. Той веднъж ме пита "защо ми подаряваш това, като знаеш, че ще се дразниш, когато играя твърде много?" Ми защото това ще зарадва теб! А не мен...
Лошото е, че при такива обстоятелства винаги единият е в някаква степен прецакан. Важно е да го осъзнава и да прецени доколко е ок с това, преди брака/децата.

# 33
Искам да ме обичат и да го показват по "моя " начин.
Прекалените различия обикновено не водят до дълга връзка.Или ако се задържат, единия винаги е в някаква степен нещастен.

# 34
В най-добрият случай хората могат да се научат механично да правят жестовете, които другият ще отчете като любов, но то пак ще бъде изкуствено, ще изглежда неискрено и няма да има ефект...
Това може би важи, когато става дума да се нарушат някакви принципи, но когато наистина обичам жестът ми прави удоволствие, без значение, че съм го направила, защото така трябва, а не защото бих се сетила сама.
Лошото е, че при такива обстоятелства винаги единият е в някаква степен прецакан. Важно е да го осъзнава и да прецени доколко е ок с това, преди брака/децата.
Не е задължително. Когато види, че му я подаряваш с любов, сам ще се стегне и ще си наложи такъв за играта, така че да не се пристрастява. Хем полезно за него, хем любовта поражда друг израз на любов.

savina_33, по принцип е така, но в случая споменаваш единствено цветя. Въпреки че аз получавам, не ги считам за задължителни, животът обаче не е само цветя, всеки ден има хиляди възможности да покаже любовта си. Ако го прави, въобще няма да изпиташ липсата на цвете. Както и обратното, може да се прибира с цвете всеки ден, но ако другите му жестове демонстрират егоизъм, това цвете няма да има никаква стойност.

# 35
  • Sofia
Да, разбира се, така е. Беше пример просто. Мисълта ми беше, че нито можеш, нито трябва да се опитваш да променяш хората. Можеш само да ги приемеш или да не ги приемеш такива каквито са.

# 36
Както казаха и напред, когато обичат те сами се променят, не е нужно ти да го правиш. Но и не четат мисли, т.е. ако си мълчиш, че харесваш еди какво си, те няма как да се сетят. Така че си казвай, пък може да се изненадаш приятно Simple Smile

# 37
Да, разбира се, така е. Беше пример просто. Мисълта ми беше, че нито можеш, нито трябва да се опитваш да променяш хората. Можеш само да ги приемеш или да не ги приемеш такива каквито са.
Принципно е така, но примерно ако мъжът ти ти подари цвете ще се зарадваш, което ще породи усмивка и в самия него, че те е направил щастлива. Те са свързани нещата. Като правиш добро на някого, ще ти стане хубаво и на теб, съответно защо ще ти навреди ако се "изкривиш" да направиш жест, който знаеш, че ще зарадва друг човек? Не говоря конкретно за теб, ами за попринцип. 
Затова не виждам друга пречка освен собствения егоизъм да не направиш нещо, което знаеш че другият харесва.

# 38
Споделям ви една много добра книга по темата:
The Five Love Languages Gary Chapman
Чела съм книгата на Чапмън, отдавна беше. Пълна боза...Спомних се, че тогава се успокоявах, че щом моя бивш  ме затрупва с пари, сигурно ме обича; това ще да е бил неговия начин/"език", друго не може да даде...Laughing   Никоя връзка не изтърпява  големи различия и разминавания  в "езика" на изразяване.
Присъединявам се към определението с бозата.
Другата, също толкова вредна и толерираща лошото отношение като нещо нормално е "Мъжете са от Марс, жените - от Венера", изправяща косите на терапевтите. Да се примириш с фриволното отношение отсреща, приписвайки го на измислена полова специфика, тази книга е узаконила дистанцията в семействата по най-йезуитския начин.

# 39
Абсолютно същото е мнението ми за подобни книги. Продават се, защото е пълно с нещастни хора, които си заравят главата в пясъка. Но като една връзка се разпадне и видиш как в следващата той рязко е забравил, че не обича това и онова, а припка, носейки я на ръце, става ясно, че и той е от същата планета, ама... когато му изнася.

# 40
Явно ги четем и разбираме по различен начин. Аз я чета и си мисля, как аз може да съм по-добър любовник ( в несексуален смисъл ). Книгата ми е дала поводи за размисъл, интроспекция, някой неща с които да еспериментирам и положителен отклик от партньора.

Ако я четете с цел да си рационализрате нечие гадно поведение .. няма смисъл, няма никаква промяна да се случи.

Например, аз много мряза да получавам подаръци. Причината за тава е просто - аз съм прагматичен човек и вече съм се сдобил с абсолютно всичко, което искам. Каквото и да ми подарят е излишна вещ, която само ще ми се пречка и някакси трябва да премятам у нас. Имах едно гадже, което беше точната противоположност. Обичаше да получава и подарява подаръци - всякакви боклуци - цената и размера, нямаше значение. Като и хванах цаката и подарявах по нещичко през ден - цветя дето съм набрал на улицата, картички, бонбончета и т.н. Това я правеше щастлива, макар че за мен беше пълна тъпотия.

Разбира се има хора, които са интуитивни и не им трябва книга, за да намерят стратегия, как да направят партньора си щастлив. За рационалните от нас, книгите са добър източник на тези знания.

# 41
Тъй.

От една страна рев, че "мъжете ни приемат за даденост, не правят никакви усилия (след Х брой дни/месеци/години във връзката)", а от друга - "'ми то като го правят без да им идва отвътре, то това изкуствена работа".

Ако някоя чужденка направи усилие да научи български език и да ми говори на него, аз ще оценя това изключително високо. Обаче когато ставало дума за език на любовта, видиш ли, нещата били съвсем различни и това били алабализми.

Последно: искате съзнателни усилия или не?

# 42
  • волно калдъръмче
Разбира се има хора, които са интуитивни и не им трябва книга, за да намерят стратегия, как да направят партньора си щастлив. За рационалните от нас, книгите са добър източник на тези знания.
Мисля, че темата има друга цел. И тя е: как да запазиш целостта си в моментите, в които мислиш, че даваш най-доброто от себе си, а другият не го отразява. Пресен пример от живота на младите семейства. Тя е в майчинство, гледа детето и се грижи за всички битовизми. Той се прибира и се чуди какво я уморява толкова при положение, че си седи вкъщи и не работи. Друг пример: той обича мусака - тя прави, ама не е като на мама. Същото с обратен знак: той боядисва перфектно къщата и с това му се изчерпват задълженията по този параграф. Също много често: какво ще правим през почивните дни - каквото ти решиш - ок, отиваме за риба - е, мило, аз си се представях в рибен ресторант.

# 43
...Имах едно гадже, което беше точната противоположност...
Е, именно. Колкото и да имитираш нещо, като имате противоположни разбирания отношенията са в минало време. Ако някога срещнеш човек с твоята емоционалност или породи у теб такава, с която да си паснете няма да пишеш имаХ, а имаМ.

Вяра, и аз така разбирам темата. Колкото и да се старае човек да го преодолее, не мисля, че може да се запаси цял. Нещата се трупат и го ядат отвътре, което преминава в стрес и неудовлетвореност.

# 44
  • София
Затова не виждам друга пречка освен собствения егоизъм да не направиш нещо, което знаеш че другият харесва.
Баш.
Ако обичам лалета и не обичам хризантеми и ми подарят хризантеми, ще ги метна в кофата. Такива ежедневни подробности говорят много за нагласата на човека. Сега, ако обичам бавареца и ми подарят опел, е друго. Но нищо не коства да се пресегнеш да вземеш другото цвете, вместо да налагаш своето за нещо, чиято цел ед.а зарадва другия. Обидно е. Затова почти нямам пропуски при подаръци, винаги гледам човека и какво ТОЙ обича, щото не съм егоцентрична. Веднъж подарих на приятелка най- грозните според моя вкус обеци, много кичозни, но знаех, че тя ще ги хареса и така и стана, носеше ги с удоволствие и много се радваше. Ако бях вгледана в себе си и с нос, забит в моите усещания, щях да подарявам масово фини дребни обички и никой нямаше да ги носи.

Общи условия

Активация на акаунт