Как да се променя?

• 6 310
  • 161
  •   1
Отговори
# 45
Не, не ми се е случвало. Миналата година имахме среща на класа, някои не ги бях виждала от... 36 години. Ами, остарели, помъдрели (не всички, ама те и като деца си бяха "хаховци" Simple Smile,) и все същите, каквито ги помня от училище. Хората се развиват, надграждат /някои "разграждат", но от себе си и същността си не можеш ни да избягаш, ни да се скриеш. И пак с пример, че явно не се разбираме :един свит, притеснителен, срамежлив човек Никога няма да се трансформира в напорист /нахален /намахан лидер /водач, няма да стане шеговития и забавен "душа на компанията". Защото същността му е друга и тя няма да се промени, колкото и книги да прочете.

# 46
И пак с пример, че явно не се разбираме :един свит, притеснителен, срамежлив човек Никога няма да се трансформира в напорист /нахален /намахан лидер /водач, няма да стане шеговития и забавен "душа на компанията". Защото същността му е друга и тя няма да се промени, колкото и книги да прочете.
Отново невярно. Почти четвърт век бях първото. След това постепенно се превърнах във второто. Трябва ли да давам примери с други хора? А с такива, които лично познавам?

Написаха ти го и в друга тема онова за шопа пред клетката на жирафа в зоопарка. Без лоши чувства разбира се.

# 47
  ... Променят се, разбира се. Всеки се променя. Промяната е отговор на средата. Не ти ли се е случвало да видиш някой, когото не си виждала 20 години и да установиш, че не е същия човек?
 ...

Добре го написа. Променят се в отговор на средата спрямо нормите на поведение с които са израсли и които са им изградени и в тези норми .
Т.е. не се променят , освен в екстремни състояния да видят, че нещо он тези поведенчески инстинкти повече им донася вреда от полза. Тогава с професионална помощ много желание и много време може да се изгради паралелен рефлекс, който да може да се задейства вместо @вредния@ , но ... време трябва и да се научи да го ползва.

Всеки се променя спямо ситуацията раълично, за=ото всеки си знае неговото.

# 48
И пак с пример, че явно не се разбираме :един свит, притеснителен, срамежлив човек Никога няма да се трансформира в напорист /нахален /намахан лидер /водач, няма да стане шеговития и забавен "душа на компанията". Защото същността му е друга и тя няма да се промени, колкото и книги да прочете.
Отново невярно. Почти четвърт век бях първото. След това постепенно се превърнах във второто. Трябва ли да давам примери с други хора? А с такива, които лично познавам?
Т. е., бил си свитото момченце, което не смее да каже "Здрасти" на харесваната съученичка, а после си се превърнал в Дон Жуан, виртуоз в свалките? Simple Smile  Позволи ми да не вярвам. А ако все пак е вярно, значи си просто изключението, което потвърждава правилото :че хората не се променят. Simple Smile

# 49
Такова. Правило. Няма. На какъв език да ти го напиша?

И те попитах, ама явно не ти изнася: колко още примери на други хора да ти дам? А на такива, които лично познавам? Някаква точна бройка на хората, която да ти отвори очите?

Аз съм бил изключението.... Благодаря, много мило. ‘Ма не съм. Аз съм потвърждението на началото на този пост: такова правило не съществува.

# 50
  • София
Моят мъж ми е разказвал, че докъм казармата е бил свито момче, което се е интересувало само от спорт. След това развива един ироничен изказ, от който мацките падат. Е, разбира се, има и естествен чар.
А понякога се държи баш като шеф, което ме дразни.

# 51
Такова. Правило. Няма. На какъв език да ти го напиша?

И те попитах, ама явно не ти изнася: колко още примери на други хора да ти дам?
Това, че ти така мислиш, не отменя истинността на правилото. На какъв език да ти го напиша?   И аз колко пъти да напиша, че нямам Нито Един пример за кардинална промяна?   Та, колко още ще си ги "мерим"? Simple Smile

# 52
Докато осъзнаеш, че извън твоето обкръжение също има свят. И в него нещата стоят по различен начин.

# 53
  • София
Докато осъзнаеш, че извън твоето обкръжение също има свят. И в него нещата стоят по различен начин.
Не се хаби. Няма смисъл и мисъл.

# 54
  • София
Няма смисъл, чак такива чудеса не се случват по света.

# 55
Не, не ми се е случвало. Миналата година имахме среща на класа, някои не ги бях виждала от... 36 години. Ами, остарели, помъдрели (не всички, ама те и като деца си бяха "хаховци" Simple Smile,) и все същите, каквито ги помня от училище. Хората се развиват, надграждат /някои "разграждат", но от себе си и същността си не можеш ни да избягаш, ни да се скриеш. И пак с пример, че явно не се разбираме :един свит, притеснителен, срамежлив човек Никога няма да се трансформира в напорист /нахален /намахан лидер /водач, няма да стане шеговития и забавен "душа на компанията". Защото същността му е друга и тя няма да се промени, колкото и книги да прочете.
Пак ще ти опонирам. Simple Smile За съучениците. Нашата представа за тях не се е променила "все същите, каквито ги помня от училище". Едва ли можеш да прецениш каква е промяната за 3-4 часа купонясване и няколко разменени думи. Когато говорим за промяна не трябва да имаме предвид единствено темперамента и характера, а също и целите, интересите, потребностите, навиците, нагласите,  начина на живот и т.н.

# 56
Имах състудентка, изключително срамежлива и изглеждаше като намусен темерут, въпреки че не беше такава. И не идваше от някое малко селце с десет души население, а от голям град.
Година след завършването я видях случайно и се смаях - това момиче се беше хванало на работа във фирма, продаваща куфари по офиси и домове - вероятно помните как обикаляха от врата на врата да си продават стоката неканени. Поведението ѝ беше неузнаваемо - усмихната, енергична, самоуверена. Разказа ми, че фирмата я пратила на обучение, преди да я пусне да продава. Никога не бих повярвала, че е възможна такава промяна в поведението.
А иначе на въпроса на авторката - ако искаш хората да те харесат, разпитвай ги за самите тях и им дай възможност да разказват за себе си.

# 57
...  също и целите, интересите, потребностите, навиците, нагласите,  начина на живот и т.н.
Това Е развитие във времето, а Не промяна на характера и същността на човек

# 58
  • София
Развитието Е промяна, за Бога.

# 59
В случая на авторката не е. Тя иска да промени характера си, а това е мисия невъзможна. Но, всеки има правото да пробва цял живот да пробива стената с глава. Simple Smile

Развитието Е промяна, за Бога.

. Не, не е. Цели :"вчера "си имала за цел да станеш лекар," днес " искаш да си пилот. Целта си променила, но ти си си все същия човек. Интереси :" вчера "си обичала риболова," днес "се посвещаваш на грънчарство. Променяш интересите си, но Ти си си все същия човек. Можеш да промениш образование, работа, местожителство, в съответствие с житейското ти Развитие, но ТИ си си все същия характер,Същността ти Не е променена. 

Последна редакция: вт, 04 юни 2019, 15:31 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт