Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 май 2019, 12:13 ч.

Индийска кухня

  • 1 741
  • 38
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 76
Здравейте, от филмите съм много впечатлена от така нареченото "ладу" вид сладки топчета. Не съм опитвала никога , а имам огромно желание.  Чета в интернет рецепти ,но не зная дали ще ми се получи.
Здравейте, аз съм приготвяла.
Май важното е да не загори нахутеното брашно и да не остане сурово (все едно суров боб). Трябва търпение и много бъркане до точния момент. Иначе всяка рецепта от изпитан сайт ще ви свърши работа

# 16
  • Мнения: 548
И аз да попитам за изпитана рецепта за т.нар. butter chicken (на български май си се казва маслено пиле?). Ядох такова преди време, гледам че има и и пиле тика масала, предполагам разликата е в подправките, но ме интересува конкретно butter chicken.

Намерих тази статия, например, за разликата между двете:
https://fruitfulkitchen.org/butter-chicken-vs-chicken-tikka-masala/ 
Тъй като, според мен, и за двете подправките могат да варират, основното е, че тика масала пилето няма толкова масло в соса.
Аз обожавам butter chicken и го приготвям сравнително често. За съжаление вече действам до голяма степен на око, затова не мога да дам абсолютно 'точна' рецепта.

Аз използвам пилешки гърди - много често препоръчват месо от бутче, но ние предпочитаме филето.
За двама (а дори и трима:)) използвам половинката от по-голяма пеперуда - да речем, че е парче около 250 гр.

Нарязвам на хапки и мариновам в смес от няколко лъжици кисело мляко с добавени подправки:
Чесън ( в класическите рецепти се добавя и джинджифил, но след първия опит решихме, че не ни харесва)
Гарам масала
Куркума
Лют червен пипер - ако обичате, аз го пропускам.

Оставя се една нощ покрито с фолио в хладилника. Казват, че месо от бут може да се маринова много по-кратко - 15 минути до час. Аз дори и филе съм приготвяла веднага, ако нямам време.

Изпържваме хапките в масло докато станат приятно златисти.

Вадим ги от тигана (добре е да е по-дълбок) и в същата мазнина запържваме главичка лук.

Когато е почти готова добавям пасиран или счукан чесън, отново джинджифил - ако ви харесва, заедно със смес от следните подправки:
1 ч.л. гарам масала
1 ч.л. кимион
1 ч.л. куркума
1 ч.л. пушен червен пипер (може да е лют, ако обичате)
1/2 ч.л. сух кориандър (не винаги използвам)
(според вдъхновението съм добавяла и други, корма къри масала, обикновено къри)

Разбърквам много набързо и добавям доматен сос. Използвам готов, тип passata, около 500 гр.  (любимият ми вариант е този сос на Хайнц)

Разбърквам, добавям половин лъжичка захар и оставям да покъкри няколко минути на по-слаб котлон. Добавям половинката от бучка 80 гр. краве масло, след като се разтопи прибавям и половината на малка кутийка (200 мл.) сметана за готвене.
Прибавям пилето, добавям сол на вкус и оставям за няколко минути.
Повтарям процедурата с маслото и сметаната (като сметаната не винаги добавям до край) и оставям 7-8 минути да покъкри.
Обикновено в рецептите, които съм чела се поръсва с пресен кориандър при сервиране - не съм опитвала.

Сервирате го с любимия хляб и нападате Simple Smile

# 17
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 12 153
Ладду много харесвам, детето също. Аз не правя топчета, а го правя на квадрати с една форма за сервиране и като изстине и маслото стегне, го режа на кубчета. Става бързо

# 18
  • София
  • Мнения: 9 981
Хубава тема! Благодаря за нея!
Записвам си рецептата за масленото пиле и в най-скоро време ще я опитаме.
Включвам се с рецепта за едни лучени бхаги (не съм сигурна, че се пише точно така, но нямам спомен от къде съм си преписала рецептата). Нещо като бухти или кюфтенца са. У дома много ги харесваме:

250 гр. лук - нарязан на ситно (половината лук може да се замени с настърган морков и/или спанак)
125 гр. брашно от нахут
2 с.л. кимион
1/2 ч.л. куркума
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. лют червен пипер (ако обичате)
сол

Всичко се смесва в една купа. Прибавят се и 8-10 с.л. вода, за да се получи гъста каша. Гребват се с лъжица и се пържат в олио до златисто. Сервират се с кисело мляко + копър, джоджен, сол и чесън.

# 19
  • Варна
  • Мнения: 1 595
В предния си пост /на стр. 1/ добавих питчиците. Сега ще ви напиша една рецепта със спанак, която е лесна и вкусна.

ШАК - спанак с панир

Продукти:
450 г спанак /само листата/
225 г /до 400 г/ панир на малки кубчета
150 г /мл/ заквасена сметана
2 ч.л. сол
1/4 ч.л. асофитида /хинг/ - не е задължително
1/4 ч.л. черен пипер
1 ч.л. кафява захар
1/2 ч.л. кориандър
2 с.л. масло Гхи

Маслото се разтапя в тенджера с дебело дъно с подправките /кориандър, хинг/ за 10 сек. Слагат се нарязаните листа от спанак и се задушават за 10 мин. /Ако е за повече порции за гости и т.н., може да добавяте още спанак на части след 4 мин./. След като се задуши спанакът, добавяме сметаната, сол, захар, черен пипер и панира.
Поднася се с готов ориз басмати.

# 20
  • София
  • Мнения: 9 981
А какво е панир?

# 21
  • София
  • Мнения: 6 042
Сирене.

# 22
  • Варна
  • Мнения: 1 595


Да, безсолно прясно сирене. Може да се замести с обезсолено краве сирене/ кашкавал или са си направите у дома. Имам и рецепта. Ако искате, ще я напиша.

# 23
  • София
  • Мнения: 9 981
Благодаря много! Нещо като извара е сякаш?

# 24
  • Abu Dhabi
  • Мнения: 8 550
Не, не е като извара.
Имам тази книга


Ето едни бхати оттам

Самата книга няма съдържание, ама ако някой иска нещо мога да му снимам. Имам и други книги на англ. Индийско не се осмелявам да готвя, повече тайско и корейско, но поне имам подръка.

# 25
  • Мнения: 660
Преди време, когато ММ работеше по проекти във Виетнам, Малайзия, Тайланд, Шри Ланка, съм го придружавала, когато е било възможно, и тамошната кухня определено ни завладя. Индийското къри в най-различните му вариации и подправки ни стана любимо, та до ден днешен. Веднъж на седмица-две готвим задължително пилешко къри по тази рецепта: Keralan Chicken Stew на Camellia Panjabi.

# 26
  • Мнения: 675
Здравейте. Не можах да пиша, защото заради силната буря вчера, нямаше ток и интернет, чак днес се оправи. Аз правя ладу по тази рецепта https://youtu.be/A-F1mnxISTE

# 27
  • Мнения: 34
Любимо индийско сладко , най - редовно си купувам готово , но не знам как св прави 😂
Здравейте, от филмите съм много впечатлена от така нареченото "ладу" вид сладки топчета. Не съм опитвала никога , а имам огромно желание.  Чета в интернет рецепти ,но не зная дали ще ми се получи.

# 28
  • Мнения: 675
Любимо индийско сладко , най - редовно си купувам готово , но не знам как св прави 😂
Здравейте, от филмите съм много впечатлена от така нареченото "ладу" вид сладки топчета. Не съм опитвала никога , а имам огромно желание.  Чета в интернет рецепти ,но не зная дали ще ми се получи.

Здравей. Къде го продават?

# 29
  • Мнения: 34
Аз живея в Дубай и там всеки втори ресторант е индийски.
Любимо индийско сладко , най - редовно си купувам готово , но не знам как св прави 😂
Здравейте, от филмите съм много впечатлена от така нареченото "ладу" вид сладки топчета. Не съм опитвала никога , а имам огромно желание.  Чета в интернет рецепти ,но не зная дали ще ми се получи.

Здравей. Къде го продават?

Общи условия

Активация на акаунт