Отговори
# 555
  • София
С нещо обаче няма как да се съглася с elica1051 - знака за равенство между таксите на ЧУ с допълнителните курсове/дейности...
Моят опит:
Такса за КО - 740 лв. на месец (макс)
Часове английски на месец - 40 (мин)
Частен урок при читав учител по език - 20лв. на час. За месец - 800лв. По-евтините варианти почват да губят моето и на детето ми време по неприемлив за мен начин.
Допълнителната математика, качественото обучение по останалите предмети, втория чужд език, културата на средата и други по-малки екстри идват бонус.
На всичкото отгоре ни беше на пешеходно разстояние.
Решението за мене беше очевадно.

АЕ курс: ~80 лв./месец. с вкл. (оригинални) учебници. Малка група, 2 пъти седмично. Резултат 6 клас - В1 (с документ). Резултат 7 клас - В2 (ПИ, не ни трябваше документ).
Не прилича да е губене на време. Без ангажимент за родителите за водене.

Скрит текст:

Математика: ~70 лв./месец. Несъстезателна, за дете без усет към предмета (оценките и усета са различни нещо), за "допълнителна култура". 
(състезателна за #2 в 4 клас  ~170 лв./месец)
Спорт: ~200 лв./месец.
Това 5-6 клас.
До 4ти клас  - около 100лв./месец по-малко.
7 клас - около 100лв./месец повече.
Ангажимент бе спорта до 4 клас и математиката в 4-5 клас.

Запознаването с втори език не е научаване, знаем колко се научава, дори АК.

А как разбирате дали учителят в ДУ е наистина добър? Постоянно чувам колко е важен учителят и как детето на Х ще се падне при най-добрия, но как се черпи тази информация преди детето да е почнало?

Разбираме по същият начин, по който и в ЧУ. Информацията се черпи от градски легенди.
Първото ми дете беше при много препоръчан учител "човек с главно Ч" , второто - "при който се падне", без положителни отзиви (и отрицателни нямаше, но не бе от титулуваните). #1 не харесах, не съм доволна, #2 ще хваля до последно.

# 556
Хм, Десем,
Големият син тея дни взе Гьоте В2 и се кани Септември за С1 през ТестДаф. Това с една година прекъсване в АК. Когато се позапозна вместо това с Китайски (А2)
Навремето В2 го имаха в КО след четвърти клас. Мога да покажа сертификата на дребния. Но даже при сегашните увеличени паралелки показват С1 в седми...
Та ако трябва да вярвам на сертификати, големият ми син е на нивото на НЕГ.
Да бе, да...Ей ся.
ПС Много ми е интересно, какво търсят в АК двамата ми сина и на Призма сина и т.н., след като английският им беше С1+ още преди колежа? Гол снобизъм от наша страна!

# 557
  • София
Скрит текст:
С нещо обаче няма как да се съглася с elica1051 - знака за равенство между таксите на ЧУ с допълнителните курсове/дейности...
Моят опит:
Такса за КО - 740 лв. на месец (макс)
Часове английски на месец - 40 (мин)
Частен урок при читав учител по език - 20лв. на час. За месец - 800лв. По-евтините варианти почват да губят моето и на детето ми време по неприемлив за мен начин.
Допълнителната математика, качественото обучение по останалите предмети, втория чужд език, културата на средата и други по-малки екстри идват бонус.
На всичкото отгоре ни беше на пешеходно разстояние.
Решението за мене беше очевадно.
АЕ курс: ~80 лв./месец. с вкл. (оригинални) учебници. Малка група, 2 пъти седмично. Резултат 6 клас - В1 (с документ). Резултат 7 клас - В2 (ПИ, не ни трябваше документ).
Не прилича да е губене на време. Без ангажимент за родителите за водене.

Скрит текст:

Математика: ~70 лв./месец. Несъстезателна, за дете без усет към предмета (оценките и усета са различни нещо), за "допълнителна култура". 
(състезателна за #2 в 4 клас  ~170 лв./месец)
Спорт: ~200 лв./месец.
Това 5-6 клас.
До 4ти клас  - около 100лв./месец по-малко.
7 клас - около 100лв./месец повече.
Ангажимент бе спорта до 4 клас и математиката в 4-5 клас.
Това, ако смятам вярно, са около 250 лв. на месец до 4 клас (80 английски, 70 математика, 100 спорт).

Частно училище към днешни цени е грубо 1000 лв. на месец без транспорт.

Махаме около 100 лв. за храна от тези 1000 лв. (иначе трябва да ги прибавя към цената на домашното гледане, за да стане сравнението, тъй като детето трябва да се храни, когато е у дома - 20 дни по 5 лв. минимум = 100 лв).

Значи сравняваме около 250 лв. ДУ с 900 лв. ЧУ. Разлика 650 лв месечно.
...
Но, Вие трябва да обръщате половин ден внимание на детето, да следите да си напише домашните, да помагате, когато се налага, да го возите насам-натам, да следите тенденции и да печатате допълнителни помагала, за да не се налага в 6 клас да го записвате на школа по БЕЛ и МАТ за НВО, да запълвате упражненията по английски (курсът предполагам е 2 пъти седмично, остават още 3 дни). Ако нямате такава възможност, разбира се наемате човек, който вероятно за 4-5 часа дневно, ако няма много претенции, би се хванал за около 600-700 лв. (дали? все пак не става въпрос за работа на бебегледачка или чистачка, а за добър учител). За мен бабата никога не е била вариант за нивото на мотивиран учител от ЧУ. Без да се засяга никой, но не очаквам бабите да се оправят и с английски, и с допълнителни помагала, и да шофират, и т.н. Макар че мен навремето Баба ме научи да чета, да пиша, да смятам, таблицата за умножение и т.н. Просто сега е различно.

И така, излиза, че ако искаме пълен набор от услуги за едно дете, сметката излиза горе долу еднаква... ЧУ и ДУ.

# 558
  • София
Навремето В2 го имаха в КО след четвърти клас. Мога да покажа сертификата на дребния.
Покажи го, моля те. Но и на двамата. Директно ти казвам, че не ти вярвам, че в КО се взема, или някога се е вземал  FCE в 4-ти клас. От сайта на училището:

Забележителен е и успехът на учениците от шести и седми клас, които защитиха академичните сертификати, съответно  FCE  и CAE, съответстващи на нивата B2 и C1. Един от седмокласниците получи максимален брой точки на изпита CAE и заслужено покри най-високото ниво за владеене на езика според европейската езикова рамка- C2.  Тези сертификати са отворена врата към редица престижни унивеситети по целия свят и гаранция за успешна професионална реализация.

Ей богу, не виждам никаква разумна причина едно училище да промени системата си за обучение по езика, така че да свали нивото с две години. Увеличените паралелки не са такава причина. Апропо, през 2014-та от КО на НВО са се явили 13 ученика, през 2018-та - 12. Колко са се увеличили паралелките? И ако в 4-ти клас са вземали FCE, какво са правили в следващите 3 години?

Последна редакция: сб, 03 авг 2019, 12:37 от sanaka

# 559
  • в страната на чудесата
Аз не съм се занимавала с домашни и с проверки досега. Само по математика, но защото реши да ходи в друго училище и имаше изпит, та се наложи да се балансира програмата. И да се следи прогреса.
Между другото мнението ми за СС преди 4 години беше крайно негативно защото се срещнах с психоложката. После съдбата не срещна с керкова и останах с много добро мнение. А когато приятели преместиха децата - във втори и в 4 клас, мога да кажа, че не ми е избор само по логистична причина. Но ние с тях имаме сходни мнения по базовите житейски въпроси. Което има водещо значение като търсиш мнение.

# 560
И аз се сдобих с отрицателно мнение за СС от хвалещата го госпожа  във форума.
Така и до ден днешен не знам къде точно се намира това училище.

Относно началният учител всичко е много субективно. В първи клас на класа се падна прехвалена класна. С хиляди положителни отзиви от предишният випуск. С награди като учител.
Почти нищо добро не бих могла да кажа за нея. Камък ми падна от сърцето като я смениха във втори клас.

# 561
  • София
Санака, остави го да си говори за FCE  в 4 клас, пък който иска да му вярва. Simple Smile За РЕТ ако ставаше дума, ОК.

И понеже си замесил, Ежко, Призма, я разкажи как синът й след  цели 4 години (5, 6,7 и 8 клас)  загубени в ДУ успя със сериозен изпит по английски да влезе в АК? За мен това  е много по-голям показател за знаене и можене от приема след 7 клас, със сигурност критериите са доста по-завишени. На база наученото в КО и ПЧМГ в начален курс ли го е направил?  Или с вероятно смехотворното ( с редки изключения) езиково обучение в прогимназиален етап в  ДУ? Сори, но няма никой чак толкова наивен да повярва. Тоест едно съвестно, определено можещо по принцип дете, попаднало някъде (било на курс или на уроци) на качествен учител по езика е достигнало такова ниво, че да се  мери (а защо не и да надскочи някои деца) училите 8 клас в Колежа. Значи и с уроци/курсове + разбира се, допълнително четене на езика, гледане на филми, комуникация при възможност с носители на езика се постигат много високи нива и  от учещи в ДУ.

Последна редакция: сб, 03 авг 2019, 13:09 от пенсионирана русалка

# 562
Каква е тази хвалеща госпожа? Явно съм изпуснала. Smiley
Навремето В2 го имаха в КО след четвърти клас. Мога да покажа сертификата на дребния.
Покажи го, моля те. Но и на двамата. Директно ти казвам, че не ти вярвам, че в КО се взема, или някога се е вземал  FCE в 4-ти клас.

И за мен е странно. В "Света София" изпитът след 5 клас е за ниво В1, като при високи резултати се брои, че си покрил ниво В2. Но при все, че почти всички деца покриват критериите за В2, не мисля, че е точно същото като да си се подготвил и явил на FCE (което правят в 6 клас).

# 563
  • в страната на чудесата
А сертификатите за какво служат? Имам предвид получените в 4 или 6/7 клас?

# 564
  • София
По онова време /преди 7-8 години/ подготовката по английски в КО беше по-слаба от тази в СС. Сега не знам как е. Друг е въпросът, ако детето у дома гледа филми, чете книги,  говори на АЕ и др. Ако съпоставяне само часовете в училище, твърдо в полза на СС.

# 565
А сертификатите за какво служат? Имам предвид получените в 4 или 6/7 клас?

Практическа полза нямат никаква. Според мен специално в "Света София" ги ползват като вътрешен ориентир, за да свикват децата с изпитния формат и може би други в този порядък. Организират се от училището, всички ходят. Иначе самите сертификати нито ги пазим, нито ги ползваме за нещо.

# 566
Русалка, не изключвам АК, както и второ-/треторазрядни ЧУ, тъй като има реална опасност дъщеря ми да не може да се яви на някое нво.
Написаното от мен горе за гимназия е в идеалния вариант. Не пречи и с курсове да се осъществи.
А всъщност местене като при децата на Призма и Тинкърбел намирам за още по-полезно, тъй като ще вземат най-доброто и от двете училища.

Ето за сравнение пети клас-B1, взето от почти всички от А и Б група с горния диапазон точки за B2.
Свободно четене на фентъзи (понеже моята това чете) в оригинал.
Не знам по какъв начин по-ясно да направим сравнение за деца на една и съща възраст. до седми клас.

Иначе да, сигурно в осми клас ще наваксат. И какво от това? Дай нищо да не учат до осми клас, защото тогава могат да наваксат по всичко.

Навремето и аз не можех да понасям хвалебствията за СС на определен потребител. Даже ми беше казано да не пиша оплаквания във фейсгрупата ни Joy
Не веднъж съм писала, че първата година хич не бях убедена дали това е нашето училище.
С времето човек се убеждава в някои неща, вижда плюсовете. Има и разни негативи разбира се. Ако общата картинка е удовлетворяваща, е ок. Ако ли не, няма лошо в смяна на училището независимо дали е ду или чу.
Нуждите на децата и развитието им от 1-4 клас са различни от тези в 5-7 и често избирайки преди пук или първи клас, човек изобщо не се замисля за след 4ти.

# 567
  • в страната на чудесата
Дъждец, от кой Ви беше казано да не пишете оплаквания?

# 568
  • София
Относно началният учител всичко е много субективно. В първи клас на класа се падна прехвалена класна. С хиляди положителни отзиви от предишният випуск. С награди като учител.
Почти нищо добро не бих могла да кажа за нея.
При нас се случи по аналогичен начин. Всички в града се бият за една и съща прехвалена учителка. С дъщерята не можахме да се доберем до нея и се оказа за добро. Синът пък уж случи - оказа се голямо разочарование... за мен. Хората продължават много да я хвалят, но аз разбрах, че не мисля по един и същи начин с тези хора по повечето въпроси Simple Smile
Ако учителят има активен ФБ профил, може да се разбере дали ще ти пасне. Аз видя ли лозунг, колко са онеправдани учителите, а колко зли родителите и невъзпитани децата + някоя популярна конспиративна теория - бягам.
В местното общинско училище се завихриха такива скандали около бившата директорка, че учители, родители, дори ученици си показаха рогата във ФБ групата на училището. Сега ако някой ме попита: "Става ли това училище?"  му отговарям да погледне дискусиите и постовете там. Ако му е интересно и го кефи - значи училището става, но мен лично ме досрамява само като чета писанията там.

# 569
  • Sofiq
На мен само сметката за транспорт ми излиза около 300 на месец, защото детето е далеч от училището си (ДУ) и не ползва организиран транспорт, какъвто това ДУ и няма. Ако имаше, той би бил по-евтин за нас. А преди ЧУто му беше точно под носа и не ползваше транспорт .

За храна давам почти толкова150-200, колкото съм давала  и в ЧУ, с разликата, че сега се храни все на външно заведение, защото в ДУ не предлагат храна. Организираната храна всъщност също излиза по-евтино. Като сложа школа по език 100 лв месечно и школи по спорт (плуване, танци и др) -към 150 лв месечно и други предмети (примерно школа по БЕЛ за НВО и други), сметката ЧУ -ДУ ми излиза почти същата. В ЧУ имаш същите неща, но на едно място и не се налага детето да се разкарва и губи време. Плюс това, домашните в ЧУ бяха несравнимо по-малки и детето имаше време следобед за заниманията . Сега времето му е доста ограничен фактор.
Така че за мен и детето цената на ЧУ не е фактор при избора. Знам колко ми излиза едното и колко другото. Определено това, което натежа в избора е самото училище, средата (много важно за мен), ценностите на училището, организация и др. т.е. конкретика на самото училище, които нямат нищо общо с това дали е ЧУ или ДУ. С детето поставихме важните за него неща на кантара, обсъдихме ги и като проведохме всички факти, изборът се сведе само до едно училище и той си кандидатства в крайна сметка само в едно.
Абсолютно същото се случи и при малкия, но в неговия случай всичките неща, които харесва и иска се паднаха в конкретно ЧУ. Ако сметките идваха в повече, тогава вероятно щяхме да търсим и други училища, факт. Само в този случай би имало разлика в избора, но се радвам, че не се налага засега да правим такъв избор.

Общи условия

Активация на акаунт