Отговори
# 180
Момичета, попаднах на едно добро обяснение на една от причините за задух и недостиг на въздух - Психогенна диспнея. Щом не ви откриват причина при всичките изследвания и прегледи, не изключвайте такава причина. Прочетете и си преценете, дали е възможно да е това.
https://medipro.bg/psihogenna-dispneya/
Извадки:
Цитат
Синдром на въздишка
Пациентите, които се страдат от психогенна диспнея, обикновено се оплакват и недостатъчна дълбочина на дишането и чести въздишки. Те се определят като по-дълбоко вдишване, много по-голямо от дихателния обем. Всеки индивид обикновено въздиша неволно 6-8 пъти на час. Това помага да се държат отворени алвеолите, които не се използват често по време на нормално дишане. Случайната емоционална въздишка е много често срещана и се описва като „въздишка на облекчение“. Когато се повтаря по-често и е обезпокоително, то отговаря на изискванията за диагнозата „синдром на въздишката“ или „компулсивно въздишане“

Диагностичните критерии за компулсивно въздишане са:

Повтарящо се, принудено дълбоко вдишване, последвана от продължителна и чуваема въздишка.
Усещане за непълно дишане въпреки въздишката.

Епизодите на въздишане са спонтанни, без причина.
Случва се по-често при покой.
Епизодите продължават от няколко дни до няколко седмици.
Няма промени в речта.
Отсъствие на въздишка по време на сън.
Не се влошава при физическа активност.

Съществува значително припокриване между астма, панически атаки и синдром на хипервентилация. Всички те могат да съществуват едновременно.Комбинацията от програма за самоуправление и техники за релаксация може да бъде полезно допълнение към стандартна терапия за астма.

Характеристики, които отличават психогенната диспнея
Липса на симптоми през нощта.
Наличие на основно емоционално травматиращо събитие.
Липса на типични задействащи фактори от околната среда (като например – алергени).
Симптомите се изразяват най-често в покой.
Нормални резултати от диагностичния тест по време на симптомите.

А тук са изброени и добре обяснени доста причини за задух.
https://inspiro.bg/belodrobni-bolesti/simptomi/zaduh-trudno-disane/
Причини за задух могат да бъдат и наднормено тегло, лоша физическа кондиция, ниско кръвно, стрес, тревожност,  безпокойство и т.н.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 14:24 от Diorela

# 181
как сте, не дишащ народе? аз вече година и половина не успявам да поема дълбоко въздух и ме стяга и стяга. Минах много, всякакви лекари.. и нищо! На всичкото отгоре съм в начална бременност и нз как ще дишам... 😥😥😥😥

# 182
как сте, не дишащ народе? аз вече година и половина не успявам да поема дълбоко въздух и ме стяга и стяга. Минах много, всякакви лекари.. и нищо! На всичкото отгоре съм в начална бременност и нз как ще дишам... 😥😥😥😥
Какъв хубав повод да се усмихнеш и да забравиш да мислиш за това дишане🤗
Пожелавам лека бременност и още по-леко дишане 🙏

# 183
още по-зле е дишането, откакто разбрах. Стегнато гърло, сякаш жилите вътре са обтегнати... от нерви и психика ще е, то не остана друго, ще ида и на невролог освен. Взех сефатив и смуча валидил....

# 184
Здравейте! А имате ли чувството за стягане и болка в гърдите и/ или в гърба? Също така, чувствате ли когато си вземате дълбоко въздух, сякаш накъсано, на няколко пъти си вземате, а не наведнъж? И аз не знам как точно да го обясня. Стягането ми пречи наведнъж да си взема дъх, а на пресекулки. Дори и при прозяване пак не мога на веднъж да се прозея, а на пресекулки.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 12:55 от maca-niki2008

# 185
И аз в кюпа със същите симптоми! Колко доктори обиколих, колко пъти в спешни кабинети и нищо! Само розови хапчета ми предписват. Аз упорита - има нещо, но прегледа показва, че съм ок. Внуших си, че имам проблем с диафрагмата, след това реших, че може да е от подуване на стомаха заради хеликобактер (това доказано го имам). Но докторите ме убеждават, че всичко ми е в главата. Имам и проблеми с щитовидната жлеза, Хашимото, но пък възможно ли е този задух да е от това? При мен усещането е, че не мога напълно да си поема въздух и не ми достига кислород. В началото получавах и ПА, но свикнах и сега просто изпитвам дискомфорт. И така вече 2 години... Съвети приемам всякакви!

Здравейте, понеже поста е публикуван отдавна исках да попитам открихте ли решение на проблема? Имам същия проблем и търся някакъв лек

# 186
Идете на лекар- за щитовидна, пулмолог, кардиолог, пуснете си кръвни. Ако няма реален здравословен проблем може и на нервна почва да е . Бях така половин месец някъде. Като не мислех за проблема, проблем нямаше. Щом вършех нещо друго, проблем също нямаше. Ако пушите, спрете цигарите. Не прекалявайте с алкохол и само спокойствие. Общо взето ако мозъкът е зает с нещо, не му остава време да мисли за проблема. Спортувайте нещо. Мислете позитивно , хранене се здравословно, движете се, бъдете сред близки за вас хора. Няма да е все така.

Общи условия

Активация на акаунт