Кучета - убийци. Пореден инцидент.

• 15 665
  • 663
  •   1
Отговори
# 585
  • София - Рим и обратно
Пръкнали? Не ти разбирам въпроса.

# 586
  • Варна
Смърт за всичките кучета и 20г. затвор за предумишлено убийство за собственика.
ВСИЧКИ са виновни за ужасната смърт на мъжа, ВСИЧКИ.

Нямам никакво желание да "помилват" опасни кучета, който й ангелски качества да им слагате. Стига сте оправдавали животни разкъсали на части човек.

Да те охапе и да го превъзпиташ е едно, да има човешки меса в устата си е съвсем друго.

# 587
А на мен ми стана много чудно жената осиновила питбулът убил дете, как не се притеснява да го пуска около детето си. Толкова много изстрадали и захвърлени кученца има,че точно това да спасяват.

# 588
  • София - Рим и обратно
А на мен ми стана много чудно жената осиновила питбулът убил дете, как не се притеснява да го пуска около детето си. Толкова много изстрадали и захвърлени кученца има,че точно това да спасяват.
Ти сигурно имаш доказателства, че точно питбулът е убил детето? Питам сериозно, защото това твърдение беше на базата на разказаното от мангалите. Никой не потвърди нищо. Даже и телевизиите се отказаха да го коментират толкова убедено.

# 589
Няма да е изненада ако точно питбул наръфа човек. Смятам, че това всички ще го признаят. Не коментирам случая, защото не съм запозната.

# 590
Въпросния питбул на снимките беше вързан с две вериги, от които дори не можеше да легне. Кожа и кости. На мен в онази трагедия ми беше непонятно, как куче което дори не може да легне, ще е скочило да изяде дете. След като съд и институции не са иззели и умъртвили кучето, значи доказателства че именно то е виновно няма. Не смятам, че биха освободили кучето ако то беше виновно, колкот и шум да се вдигна тогава.

# 591
  • Насред хаоса
Питбули според мен трябва да се разрешава да гледат само хора с документ за психическо състояние и такъв за изкарано обучение с кучето със задължително присъствие на този, който иска да го вземе. Докато ги вземат разни изроди, които дори не се стараят да им осигуряват и минимални условия, щем, не щем, ще очакваме такива случаи.
Като заговорихме за питбули, се сетих за още един пример на акъл човешки. В квартала ни има една с родителите и сина си. Преди време няколко пъти им правих забележки, защото виждах от терасата как малкият хваща малки котета и ги хвърля отвисоко долу на асфалта. А мама и баба се кефят, че се забавлява. Чак когато им казах, че ще снимам тая изродщина и ще изпратя снимката където трябва, спряха или поне са се постарали никой да не вижда. И мина се, не мина време, изненадка - понеже малкият е идеално възпитан по отношение на животните, поискал питбулче и мама му взела - да се радва детето. Бедна ми е фантазията какво куче ще стане това при такова грижовно отношение. Струва ми се, че някой ще изпищи по някое време колко са гадни песовете и в същото време няма и да му мине през акъла откъде е дошло всичко.

# 592
Напротив. Много добре схващам аз и предполагам всеки, че собственикът е отговорен. Не случайно и призивите тук са към стопаните - да водят на повод животните. Яд ме е именно на тях-на стопаните. От куче едро ме е страх...

# 593
Повод сам по себе си не гарантира безопасност на околните. Редовно виждам кучета на повод, които разхождат стопаните си. Ако кучето не е възпитано, повод ще свърши работа за дребна до средна порода. Виждала съм възрастна жена да дърпа немска овчарка, когато се сдави с друго куче. Ами...с повод, без повод, все тая.

# 594
Повод сам по себе си не гарантира безопасност на околните. Редовно виждам кучета на повод, които разхождат стопаните си. Ако кучето не е възпитано, повод ще свърши работа за дребна до средна порода. Виждала съм възрастна жена да дърпа немска овчарка, когато се сдави с друго куче. Ами...с повод, без повод, все тая.

Наредбите са по-точни.
Ето, да речем:
НАРЕДБА НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЗА ПРИДОБИВАНЕ, ПРИТЕЖАВАНЕ И ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЖИВОТНИ - ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ (КУЧЕТА И КОТКИ) НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА:
Цитат
Чл. 13. Собственикът на куче - домашен любимец е длъжен:
1. на обществени места да води кучето - домашен любимец винаги и задължително на повод до 1,5 м, а при кучета - домашни любимци над 10 кг на неразтеглив повод до 1,5 м или с намордник.
2. от намордник са освободени кучета - водачи на незрящи хора.
3. поводът и намордникът не са задължителни на местата за разхождане на кучета - домашни любимци, определени със заповед от кмета на района.
4. при пътуване със средствата на масовия градски транспорт собственикът е длъжен да води кучето - домашен любимец на къс неразтеглив повод и с намордник, или в транспортен кафез. От намордник при пътуване в градския транспорт са освободени кучета - домашни любимци по т. 2 на чл. 13 от настоящата наредба. Имат право на пътуване само регистрирани животни, съгласно изискванията на чл. 4, на чл. 11, т. 7 от настоящата наредба и с редовни превозни документи.

Друго:
Цитат
Чл. 19. (1) Забранява се:
1. допускане на кучета на обществени места, предназначени за отдих на гражданите, за спортна и лечебна дейност, детски и спортни площадки, с изключение на обозначените за това места. Това ограничение не се отнася за кучета - асистенти (водачи на хора с увреждания);
2. извеждането на разходка на агресивни кучета, без поставен намордник и повод с нашийник;
3. свободното пускане на кучета извън обозначените места, определени със заповед на Кмета на Община град Добрич.
http://www.dobrich.bg/bg/info_pages/313-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5 … D0%B2%D0%BB%D0%B0

.....

Ето един пресен случай, от вчера:
https://www.dnes.bg/stranata/2019/06/12/pitbul-nahapa-pensionerk … syselianka.413153
"Питбул нахапа пенсионерка, минавала пред къщата на съселянка" - това е също виновно поведение на стопанина - не може да си пуска кучето свободно да скитосва из селото. Всяка общинска наредба, на която съм попадала, регламентираща отглеждането на селскостопански животни и домашни любимци, забранява пускането на животните свободно на неопределените за това места. Имат си специални текстове за това. Българинът не знам кога ще се научи, че има закон, той важи И за него и трябва да го спазва, преди да си отваря устата и да претендира за права. Няма населено място у нас, през което да съм минавала и да не съм виждала свободно пуснати кучета на обществени места, които не са дори безстопанствени, а около тях подтичва по някой подобен "стопанин".
За жалост глобените са малко.
И затова нещата са по този начин.
Докато не стане такъв инцидент, не се размърдват длъжните да упражняват контрол.

Последна редакция: ср, 12 юни 2019, 11:28 от Judy

# 595
Judy, ясна ми е наредбата. Повод 1.5м. няма да свърши никаква работа с едра порода и 45-кг. стопанка, ако кучето има склонност да прави, каквото си иска. Не сте ли виждали кучета, които дърпат стопаните си и едва ги удържат. Смешна картинка са, когато лабрадор разхожда човек и страшна, когато не е лабрадор, а питбул.

С което не искам да кажа, че поводите са безсмислени, а че да се разчита само на повод, без адекватно възпитание е безсмислено.

# 596
Абе то и аз съм виждала куче, което дърпа стопанина и последният едвам го удържа. Но с повод имам възможност поне да поизбягам, докато ако е свободно пуснато шансовете ми са нула. С повод се вдигат драстично и за мен това е важно и за това изисквам да се спазва.
Изобщо не са еднакви нещата между свободно и волно куче, и такова, вързано на повод, па макар и хлабав...

# 597
Judy те законите ни са добри, ама няма кой да ги чете, камо ли да спазва. В момента, в който реших че ще взимам куче първо изчетох за породите - възпитание, обучение, доминантни породи. След това изчетох закона и общинската наредба и чак след това започнах да търся куче. Ако всеки подхождаше по този начин щеше да е съвсем друго, но имаше преди време тук подобна тема и там една стопанка каза, че никой не й бил казал за закона и наредбата и не били достъпни, та защо да ги спазва.

# 598
Непознаването на закона не извинява никого, това си е принцип в правната доктрина.
Не можеш да се позовеш на това, че не си знаел, че има такъв закон, и санкцията ти да речем да отпадне. Няма такова нещо.

От там насетне е вече въпрос на желание, на възпитание и на отговорност, да се запознаеш, и да приведеш поведението си в унисон със закона.

# 599
Judy те законите ни са добри, ама няма кой да ги чете, камо ли да спазва. В момента, в който реших че ще взимам куче първо изчетох за породите - възпитание, обучение, доминантни породи. След това изчетох закона и общинската наредба и чак след това започнах да търся куче. Ако всеки подхождаше по този начин щеше да е съвсем друго, но имаше преди време тук подобна тема и там една стопанка каза, че никой не й бил казал за закона и наредбата и не били достъпни, та защо да ги спазва.

То да има кой да санкционира е важно.
Знаеш ли колко бързо ще ги научат длъжните?

Общи условия

Активация на акаунт