Криминални досиета

• 420 958
  • 6 888
  •   1
Отговори
# 555
Ох, ако е това е случаят, за който бях чела, чак полицаите бяха изненадани как се държала в ареста - спокойна, лежи, спи, храни се.
За жалост съдебната система, не само тук, дава ограмна врата за измъкване с т.нар. невменяемост. Не одобрявам пускането на такива хора на свобода.. да си ги затварят в специализирани заведения за невменяеми, нямат място на улицата. Утре може да реши, че нечии чужди деца й пречат, и тогава кагво правим?!

# 556
Не ги съжалявам такива изроди.
Като е тормозена/луда да убие мъжа си, свекъра, себе си, но да убие невинните си деца...!!?
Предполагам, че е посегнала на децата, защото в нейното съзнание те са нейни, те са неин "продукт", тя ги е "създала" и съответно може да прави с тях каквото иска. А и е наясно, че така ще нарани дълбоко и завинаги тия, които според нея са я докарали дотам да вземе такова решение. Не казвам, че е правилно, просто разсъждавам какво е било възможно да и е минавало през болния мозък. Не мога да си представя, а и не искам, как е възможно да посегнеш на живота на невинна душичка. За мен това не са хора, нещо друго са, но не и хора.

# 557
Съжалявам, но такива изроди като въпросната не мога да оправдая по никакъв начин.

Преди години имаше подобен случай в Пловдив - баща убива майката и детето, после май се беше застрелял.
Преди 2-3 години в София, не помня имената - изродът, където уби жена си, после се беше качил в такси и после застреля и бебето на 1 година.

# 558
  • София
Не е въпросът някой да ги оправдава, въпросът е какво не е направено и можело ли е да бъде направено, за да не се стига до тази трагедия. Последните коментари са живият пример за отношението на обществото към психически нестабилните хора.
Преди да се случи Ужасното нещо - ууу, тая па, да се стегне малко, кви са тия депресии, да се взима в ръце, да се оправя, я ние какви проблеми имаме, пък не се лигавим.
След като се случи Ужасното нещо - ууу, изродката, кво като е луда, ми да не е била луда, смърт на такива, ууу.

Само че проблемите на тази жена са се развивали с години и очевидно никой не си е мръднал да направи нещо. Нещастна в семейството си, връща се при техните, пак се връща при мъжа, разкарват я насам-натам, явно всеки се вторачил в голямото си его, най-много да е получила дежурните порции "я се стегни" и "вземи се в ръце". То щото така става с клиничната депресия или шизофренията, или другите психични болести - взимаш се в ръце и хоп, минава ти! Жената е била болна, за да стори това нещо. Както и Андреа Йейтс.

Скрит текст:
Има вменяеми майки, които убиват децата си. Сюзън Смит, Даян Даунс - жени, хладнокръвно убили собствените си деца, защото им пречат. Но те са планирали убийствата, после измисляли алибита и обяснения, за да се измъкнат сухи и да продължват живота си, след като са премахнали "пречката". Има и тотални маргинали, хора напълно загубили човешките си инстинкти, които пребиват децата си или ги подлагат на някакъв ужасяващ садизъм. Такива случаи ме оставят безмлъвна - да, такъв човек бих нарекла изрод. Но това са доказано вменяеми хора. Здрави психически, но морално и човешки осакатени. Докато Кристина едва ли е убила децата си, защото си е мислела, че животът ѝ ще е по-хубав без тях, или защото е изпитвала някакво удоволствие от деянието си. По всяка вероятност се е намирала в състояние на пълно умопомрачение, предизвикано от дългогодишна депресия и чувство за безизходица.

# 559
Само че проблемите на тази жена са се развивали с години и очевидно никой не си е мръднал да направи нещо.

И какво точно може да се направи за тази жена и от кого точно?

Кой е отговорен за нейните проблеми? Тук списващите, обществото....? Хайде малко по-сериозно....

Имала е проблеми, но те не са на някой друг. Когато те тормозят, вземаш мерки, не си колиш децата.

Последните коментари са живият пример за отношението на обществото към психически нестабилните хора.

О, не, нямам нищо против тях, само против онези, които не вземат мерки и не се лекуват. По същия начин бих имала против човек, болен от хепатит, който не се лекува, а разнася болестта и вреди на другите.

# 560
  • София
И аз съм против да бъдат оправдавани с невменяемост и пускани на свобода. Липсват места, които са нещо средно между психиатрия и затвор, мястото на такива хора е там, не на свобода, защото те едва ли някога ще бъдат напълно безопасни. Като цяло съм и против такива хора, шизофреници и подобни, да имат деца въобще. Доста снизходителни бяха коментарите за тази жена-убийца, очевидно защото е жена, "майка" и прочие. Нито един такъв снизходителен коментар не прочетох за Викторио Александров никога, нито пък някой и си помисли да го оправдава с невменяемост. И думите на Кристина, не знам дали е истина, че казала накрая "искаха да ми вземат децата, сега нека ми ги вземат". Това изказване не ми говори за невменяемост.

# 561
Тук може да се зададе въпросът дали лудият знае, че е луд? До някое време можеш да направиш нещо за себе си, но ако говорим за тежки психични заболявания, шизофрения, едва ли е реалистично да се разчита, че можеш да взимаш адекватни решения за здравето си.

# 562
  • София

И какво точно може да се направи за тази жена и от кого точно?

Кой е отговорен за нейните проблеми? Тук списващите, обществото....? Хайде малко по-сериозно....

Семейсвтото ѝ, разбира се. А семейството носи манталитета на обществото. Когато човекът до теб затъва, а твоята грижа е да не разберат съседите или да се изкараш големия мъжкар - това е манталитетът на обществото. Хората преимуществено мислят като теб и точно заради това психическите заболявания са или срамни, или неглижирани като "лиготии". Че кой ще признае, че има проблем или че дъщеря му или жена му има проблем, след като очевидния отклик са подигравки или хвърляне на камъни? Всички живеем в общество и сме огледало на обществото, вкл. самата Кристина, родителите ѝ, мъжът ѝ, свекърите.

Когато те тормозят, вземаш мерки, не си колиш децата.

Разбира се. Така разсъждава всеки здрав, нормален човек. Само че понякога хората не са здрави и нормални, не вземат мерки, защото са в невъзможност да ги вземат, и се стига до трагедия. Не виждам какво му е толкова сложното да се разбере това. 

Като цяло съм и против такива хора, шизофреници и подобни, да имат деца въобще.

Колкото и да е невероятно, хората и всички други живинки по планетата се възпроизвеждат, без да те питат дали случайно не си против.

# 563
  • София
Ами те точно затова се възпроизвеждат, заради това, което пишеш по-горе. Семейството, първо родното, игнорира проблема, крие го от обществото, за да може тя да има нормален живот, семейство и т.н. Всичко се замита под килима, но това е до един момент.

# 564
  • София
Ами те точно затова се възпроизвеждат, заради това, което пишеш по-горе. Семейството, първо родното, игнорира проблема, крие го от обществото, за да може тя да има нормален живот, семейство и т.н. Всичко се замита под килима, но това е до един момент.

Да, за съжаление е точно така. Психическите болести се крият и омаловажават, и то от най-близките. В повечето случаи болният просто продължава да живее нещастен и объркан живот в непрестанни опити да угоди на всички и сам да скрие колко е зле (защото е много срамно да си зле в общество като нашето).
Но в някои тежки случаи и ситуации човекът тотално губи разсъдък и се стига до насилие.

# 565
....само че обществото не може и няма право да се бърка в чуждия живот и семейство, докато не стане късно.

# 566
  • София
Слава богу, поне у нас такива случаи са много голяма рядкост, майки-убийци. Поне в моя съзнателен живот съм чувала само за две българки - тази Кристина от Сандански и Даниела Терзийска. В моя роден град навремето за една жена се знаеше, че психически не е добре (видимо не личеше, изглеждаше нормална), тя имаше дъщеря, но момичето беше отделено от нея и живееше в друг град с баща си.

# 567
  • София
....само че обществото не може и няма право да се бърка в чуждия живот и семейство, докато не стане късно.

Което не означава, че реакциите и отношенията в семейството не зависят от обществото и неговите нагласи.
У нас е срамно да имаш психични проблеми. Вижда се и по коментарите. "Като е била луда, що не е оздравяла" - логика 101... Пълно неразбиране изобщо към сериозността на положението, най-много да метнеш някоя "лигла" или "изрод" за най-лесно. При това положение семейството, разбира се, действа като обществото - това е видяло, това знае, така разбира нещата. Докато не се обърне колата.

# 568
Всеки е отговорен за себе си и близките си. Защо обществото ще носи някаква вина за това, че госпожата е била психически нестабилна, не се е лекувала е т.н. ? Тя и семейството ѝ са тези, носещи отговорност за живота им.

Пак питам - ако някой е болен от заразна болест и не се лекува, понеже "не вижда" проблем, обществото ли е виновно?

Не мога да оправдая убийството на някого, независимо от "обстоятелствата"!!! Тормозена или не, как ще си посегнеш на децата?!?!!!!! Що не се заколи тя, ами закла дечицата???!!!!

# 569
  • София
И аз не я оправдавам, защо реши, че някой я оправдава? Обстоятелствата са важни не заради оправдаването, а заради разбирането и превенцията. Ако не бяха важни, нямаше изобщо да има следствия, дела и закони. Щяхме просто да мятаме всеки на бесилото и да не ни интересува кога, как, защо. Ето затова са важни обстоятелствата - за нас като хора и като общество, не за Кристина. За самата нея няма никакво значение дали ще я оправдаеш, или не. Тя е свършен човек, приключен случай. Каквото и да реши съдът, нейната житейска присъда е ясна. 

Примерът ти със заразната болест е неуместен. Болният знае, че е заразен, и може да носи отговорност за постъпките си. Психично болният не осъзнава състоянието си, нито може да оцени постъпката си така, както психично здравият би го направил.

Общи условия

Активация на акаунт