Не вярвам, че някой чак ще режисира такова брутално престъпление с политически цели, но как вълната се яхва на мига и започва точно "режисиране на емоциите на обществото", съм напълно съгласна. И не само в този случай. Медиите са страшна сила.
Поствам един текст, не е пряко по темата, но дано не го изтрият. Струва си. Не е мой, от фейсбук е.
Още в предхристови времена Платон разделял човешката душа на три части: нагонна (инстинктивни реакции), емоционална (чест и чувства) и разумна (мисъл и самоконтрол), като според него повечето хора успявали да развият у себе си само първите две и малцина разгръщали третата. Това е най-ранната спекулация на тема reactive vs. reflective mind (инстинкти с/у размишление), която е сред моите любими.
През 1890 Уилям Джеймс продължава в тази посока и разделя мисленето на импулсивно и волево, което после се доразвива от З.Фройд, Д.Дюи (1910) и други, и поставя основите на разни важности от модерната психология и невронаука.
Реактивното мислене е импулсивно, праволинейно и ръководено от външни стимули. То се влияе от авторитети, социални фактори и групови норми, както и от неща като справедливост, вина, наказание. Това мислене изисква постоянно наблюдение на околната среда и поведението на другите, и реагира с незабавни действия и мнения на база минали преживявания. Реактивното мислене е свързано с режима fight or flight, при който доминира лимбичната система, а префронталният кортекс е слабо ангажиран или потиснат. Мигновената реакция със “съгласен съм”, “не съм съгласен”, “харесва ми”, “не ми харесва”, “вярно е”, “не е вярно” дори на най-дребната дреболия в интернет е класически пример за реактивно мислене.
Рефлективното мислене или размишлението, от друга страна, е бавно, логично, аналитично и насочено навътре. Това е мисленето, което позволява качествени, алтернативни или дългосрочни решения. То не се влияе особено от външни стимули и дори напротив - слага ги на пауза, за да се активира. То е абстрактно, гъвкаво, отчита принципи и контекст и се фокусира върху обективния анализ, без да бъде директно свързано с поведението на другите. Рефлективната мисъл също може да формира мнение или да коментира, но изчаква поне 72 часа след постъпване на информацията и я разглежда поне от три страни, преди да се излъчи.
Пиаже и Колбърг са първите, които емпирично показват (1950–1970), че реактивното мислене преобладава в ранните етапи на човешкото развитие, докато рефлективното мислене е опционално, нестабилно и се развива по-късно, ако въобще се развие. Много възрастни не успяват да активират способността си за размишление.
Дарлоу и Сломан пък демонстрират (2000), че мозъкът може да използва само една от двете системи в определен момент, което ще рече, че човек, зает да реагира през цялото време на всичко около себе си, губи възможност за трезво разсъждение и обективна преценка.
И така, какво имаме днес: 1) медии, които целенасочено провокират хората да активират реактивната си мисъл, изключвайки всякакво по-съществено разсъждение, и 2) хора, които консумират тези медии без никакво чувство за самосъхранение и се оставят да бъдат дресирани в пубертетна импулсивност и състояние на перманентна възмута.
Това явление се вижда ясно навсякъде и дори тук, на тази скромна страница, в най-далечното кьоше на интернет. Каквото и да бъде написано, импулсивните мислители бързат да реагират с мнение за него и да отсъдят кой прав и кой крив, докато разсъдливите се опитват да го разберат и да го отнесат към собствените си преживявания. За едни най-важно е веднага да кажат дали са съгласни, докато други просто прибавят още една гледна точка към десетките други и споделят нещо от личната си палитра. Да коментираш другите изисква далеч по-малко усилия от това да коментираш себе си и създава илюзия за морал, принадлежност и проактивност.
Конкретно на мен ми става все по-трудно да се забавлявам в интернет, защото шумът от мнения и реакции на моменти достига децибели отвъд поносимото. Прекалено много отвратени, покрусени, разочаровани и развълнувани, които трескаво се мятат от тема на тема и търсят дневната си доза допамин. Иска ми се повече хора да осъзнават властта, която медийните алгоритми имат върху мисълта им, и да си дават сметка, че непрекъснато биват подлъгвани да реагират. Не защото някой реално се интересува от тяхното мнение, а защото всеки в режим на реактивно мислене е лесна жертва.
П.С. Жълтият гребен на папагалите какаду реагира автоматично на външните стимули и наподобява бързата инстинктивна реакция на хората с реактивно мислене
(Сетая Брат)