Криминални досиета

• 538 025
  • 11 778
  •   126
Отговори
# 10 455
Е в какво “положение” е бил, някакви намеци… Мисълта ми е, че е лесно да се намекне за “проблем” - и какво, единственият начин е да те пратят при ламата.
Е, не знам.
В темата е пълно с какви ли не намеци, за които е много лесно да се внушат, но гледам, че масово хващат вяра и никой не ги поставя под съмнение.

Не оправдавам бащата. Търся някакво обяснение за действията на родителите. Това ми направи впечатление. Проблеми много, чукай на дърво да не те застигат.

Няма финанси да се справи с проблема, но за частно училище- има.
И това го знаем откъде?

# 10 456
  • Другата България
Скрит текст:
Мен тези думи на Макулев ме навеждат на мисълта, че това дете е имало проблем, заради който семейството е решило да го прати в хижата:

„Познавам Иво Калушев и познавах загиналите, които ми бяха приятели, знам с какви морални устои бяха тези хора. Синът ни ще бъде възпитан в много други дисциплини, които не се преподават в нормалните училища при Ивайло Калушев. Той там получава познание за природата и духовните практики“, заяви Яни Макулев.

В това положение, в което бе той, нямаше как да се справим ние от гледна точка на време и финанси. Бих могъл и съм дал на детето си достатъчно. Имам дъщеря и по-голям син. Много хора знаят как съм си възпитал децата и знаят за какво става въпрос. В този конкретен случай съм преценил, че това е правилното за него. Не съм разочарован от детето си, напротив – много съм горд и доволен“, добави Макулев.

Спекулирам, няма как да знам със сигурност, за разлика от голяма част от пишещите тук, но ми звучи точно така - имат сериозен проблем, нямат ресурс да се справят с него - не само финансов, и решават, че Калушев и ко могат да помогнат. Още повече, че го познават, споделят някакви общи виждания с него, имат му доверие и т.н.
Определено не изглежда детето да е вербувано от частното училище. Интересно защо журналистите не го разкостиха цяла седмица това частно училище, да ги притиснат, да докопат данни дали някое от замесените деца е техен ученик.

Скрит текст:
За Леон знае ли се дали е запитан там след като пратен при Калушев? И в крайна сметка Леон колко време е бил при Калушев?
Същото си мисля още от самото начало.
И не само за това момче, а по принцип за някои от момчетата, били във въпросната хижа. Вероятно /и аз няма как да съм категорична, предполагам...че като гледам какви обвинения се хвърлят.../това са били деца с проблеми - наркотици, зависимости или каквито и да е други поведенчески проблеми, затова и в СМС-а до майка си Калушев използва израза “болно дете“, този път момиче. Мисля писах, че може да се окаже, че Алекс не е точно жертва, срещнах и други такива мнения. Затова е важно да излезе истината, истинската, не всякаквите глупости, тиражирани в пространството. Това би обяснило и отказа на други родители да съдействат.
В никакъв случай обаче не трябваше да свършва така, каквото и да е, както и да е, с когото и да е.

# 10 457
Нахални зелените, сега чета във фб обяснението им -по закон агенциите били само държавни или изпълнителни, нямало проблем да се регистрира организация НПО друга с име агенция  не било заблуда
Аз не бих казала, че не въвежда в заблуда, но са факт многото търговски дружества или юридически лица с нестопанска цел с наименование "агенция за контрол" на нещо си или национално нещо си. Едва ли всичките са връзкари, или както, ако правилно чух, се изказа един по тв - ползващи покровителството на службите.

Знам, че не е особено атрактивна темата за измамата с наименование на фирми/НПО или поне въвеждане в заблуждение (и в темата слабо я коментираме), но е важна, защото така мошениците си разиграват коня.

Заради лоши (недобре написани) закони и ниска правна култура има стотици фирми/НПО със заблуждаващи имена. По-назад в темата бях дала списък с още 25 "Национална агенция" ... по нещо си. Има и национални служби, има Регионални агенции и каквото се сетите.
Прави са зелените - в законите има дефиниция на държавни или изпълнителни агенции, но не и на национални.
Други измами с имена:
1. Държавните структури се регистрират с пълно име, то е дълго за произнасяне и стават популярни със съкращание - НАП, АПИ и т.н., но съкращенията не са защитени. И има хитреци, които регистрират такива фирми/НПО.
2. Аналогично някои държавни организации са популярни с част от името си. И хитреци регистрират само тази част.
Преди много години бях свидетел на такъв случай - има "Национална служба за .... " - нещо си (нарочно не го пиша), като услугите са безплатни за хората (получават пари от бюджета).  Мъж и жена регистрират само част от името, почват да правят подобни услуги и естествено искат плащане. След разговор с юристи се оказа, че всичко  е законно и не може да им се води дело. Единственото, което държавната служба можеше да направи е да напише на сайт (вратите на всички офиси), че "еди кое си" ООД не е наше.

# 10 458
Григор Лилов във ФБ: https://www.facebook.com/grigorlilov

Повдига интересни въпроси относно противоречията и „дупките“ в официалните съобщения. И обръща внимание на любопитни факти.
Това за сенките на полицаите на снимките наистина няма обяснение.

# 10 459
Нахални зелените, сега чета във фб обяснението им -по закон агенциите били само държавни или изпълнителни, нямало проблем да се регистрира организация НПО друга с име агенция  не било заблуда
Аз не бих казала, че не въвежда в заблуда, но са факт многото търговски дружества или юридически лица с нестопанска цел с наименование "агенция за контрол" на нещо си или национално нещо си. Едва ли всичките са връзкари, или както, ако правилно чух, се изказа един по тв - ползващи покровителството на службите.

Знам, че не е особено атрактивна темата за измамата с наименование на фирми/НПО или поне въвеждане в заблуждение (и в темата слабо я коментираме), но е важна, защото така мошениците си разиграват коня.

Заради лоши (недобре написани) закони и ниска правна култура има стотици фирми/НПО със заблуждаващи имена. По-назад в темата бях дала списък с още 25 "Национална агенция" ... по нещо си. Има и национални служби, има Регионални агенции и каквото се сетите.
Прави са зелените - в законите има дефиниция на държавни или изпълнителни агенции, но не и на национални.
Други измами с имена:
1. Държавните структури се регистрират с пълно име, то е дълго за произнасяне и стават популярни със съкращание - НАП, АПИ и т.н., но съкращенията не са защитени. И има хитреци, които регистрират такива фирми/НПО.
2. Аналогично някои държавни организации са популярни с част от името си. И хитреци регистрират само тази част.
Преди много години бях свидетел на такъв случай - има "Национална служба за .... " - нещо си (нарочно не го пиша), като услугите са безплатни за хората (получават пари от бюджета).  Мъж и жена регистрират само част от името, почват да правят подобни услуги и естествено искат плащане. След разговор с юристи се оказа, че всичко  е законно и не може да им се води дело. Единственото, което държавната служба можеше да направи е да напише на сайт (вратите на всички офиси), че "еди кое си" ООД не е наше.

Да, точно така, използвали са вратичка с името по шарлатански, а не големи връзки, както изглежда на пръв поглед. И наистина е лапсус в законите. Ееее, биборана, не вярвах, че ще харесам твой пост!

# 10 460
А, просто все пак най-голямата трагедия е смъртта на детето, затова пак се сетих за “обясненията” на баща му. За мен и Калушев (каквито интервюта му слушах и четох), и Макулев говорят по един уверен, компетентен, но малко снизходителен към другите и категоричен начин, без реална емпатия и доброта, и е тъжно за децата, които са били около тях.

# 10 461
Аз съм склонна да вярвам, че убиецът може и да е Ники. Това дете на практика не е имало детство...кой знае в неговата душа какво е било.
Но според мен няма да се разбере.

# 10 462
  • София
Попаднах на едно интервю на директорката, която се поскара доста, беше тв екип май, в смисъла на "Стига сте ме питали, нищо общо нямам, само филм съм пускала на едикойси фестивал" ли празник, ли какво там каза. За човек, чието училище няма нищо общо и желае да съдейства (ако не на мвр, поне на обществото), би трябвало да е доста по-обрана. Но е нормално да е нервна, особено, като е ясно, че не просто си пускала филм, ами сте въртяли лога-подкрепа.
Тя после побърза с изявление да се дистанцира и да каже, че нямало нищо общо училището. Това, само по себе си, означава много.

# 10 463
По въпроса защо е било необходимо хижата да бъде охранявана с термокамери, дронове и оръжие - някаква хипер извисена особа във фб уверено твърди, че се налагало заради медитацията. Трябвало да  медитират на спокойствие Smiley

# 10 464
Скрит текст:
Мен тези думи на Макулев ме навеждат на мисълта, че това дете е имало проблем, заради който семейството е решило да го прати в хижата:

„Познавам Иво Калушев и познавах загиналите, които ми бяха приятели, знам с какви морални устои бяха тези хора. Синът ни ще бъде възпитан в много други дисциплини, които не се преподават в нормалните училища при Ивайло Калушев. Той там получава познание за природата и духовните практики“, заяви Яни Макулев.

В това положение, в което бе той, нямаше как да се справим ние от гледна точка на време и финанси. Бих могъл и съм дал на детето си достатъчно. Имам дъщеря и по-голям син. Много хора знаят как съм си възпитал децата и знаят за какво става въпрос. В този конкретен случай съм преценил, че това е правилното за него. Не съм разочарован от детето си, напротив – много съм горд и доволен“, добави Макулев.

Спекулирам, няма как да знам със сигурност, за разлика от голяма част от пишещите тук, но ми звучи точно така - имат сериозен проблем, нямат ресурс да се справят с него - не само финансов, и решават, че Калушев и ко могат да помогнат. Още повече, че го познават, споделят някакви общи виждания с него, имат му доверие и т.н.
Определено не изглежда детето да е вербувано от частното училище. Интересно защо журналистите не го разкостиха цяла седмица това частно училище, да ги притиснат, да докопат данни дали някое от замесените деца е техен ученик.

Скрит текст:
За Леон знае ли се дали е запитан там след като пратен при Калушев? И в крайна сметка Леон колко време е бил при Калушев?
Същото си мисля още от самото начало.
И не само за това момче, а по принцип за някои от момчетата, били във въпросната хижа. Вероятно /и аз няма как да съм категорична, предполагам...че като гледам какви обвинения се хвърлят.../това са били деца с проблеми - наркотици, зависимости или каквито и да е други поведенчески проблеми, затова и в СМС-а до майка си Калушев използва израза “болно дете“, този път момиче. Мисля писах, че може да се окаже, че Алекс не е точно жертва, срещнах и други такива мнения. Затова е важно да излезе истината, истинската, не всякаквите глупости, тиражирани в пространството. Това би обяснило и отказа на други родители да съдействат.
В никакъв случай обаче не трябваше да свършва така, каквото и да е, както и да е, с когото и да е.
Да, възможно е.
И преди да скочат 10 човека да ме питат ама нормално ли е да пратят дете/деца с проблем там - не, не е нормално, нито редно, нито обичайно. Не търся повод да "оправдания" подобно действие, просто търся някакво обяснение. Приемам, че има хора, които мислят и действат различно от мен и повечето хора. Ако нямаше, сега изобщо нямаше да коментираме 6 трупа.

Бюти, в петък, когато се появи бащата, масово тук се твърдеше, че той е инструктиран от службите да говори това, което казва и да се държи по начина, по който се държи. Че няма начин да е спокоен и т.н. От вчера наблюдавам завой от тази линия.

# 10 465
Аз съм склонна да вярвам, че убиецът може и да е Ники. Това дете на практика не е имало детство...кой знае в неговата душа какво е било.
Но според мен няма да се разбере.

Е, как ще е Ники? Самоубил се е, прострелвайки се в гърба ли? А гуруто е чоплело семки около него през цялото време. Това е несериозно.

# 10 466
Ако отпишеш дете от училище, защото се местиш да живееш в чужбина?
Ще уча в чужбина е вратичка в системата детето да не ходи на училище и никой да не търси родителите.
Мернах на сайта на МОН, че около 110 000 деца се водят, че учат в чужбина.

Наказания за родители, ако децата не ходят на училище:
1. Спиране на детските надбавки - те са подоходни и не всяко семейство ги взима.
2. Глоба - беше 50 лв., през 2025 г. са ги увеличили до 250 лв.
https://roditel.bg/do-250-lv-globa-za-roditeli-koito-ne-zapisvat … /#google_vignette

Но трябва да те хванат, например детето е записано в училище и спира да ходи. По старата система се налагаше от общината, та можеше след сигнал да се направи проверка (например за домашно образование), но по новата система (глобата се налага от училището) тези деца са под радара. Но дори и да се наложи глоба, родителите не могат да бъдат накарани да пратят детето на училище.

За частните ученици не знам какъв е режима.

# 10 467
Те почти всички, които ги коментират, като добри и мили хора, са също толкова чалнати - я са правили медитации, я вярват в хипнози, прераждания, духовни практики по цяла година…

# 10 468
Ники да е участвал в убийството на мъжете от хижата. Ако е било убийство.
Имаше преди един убиец от Борисовата градина и той беше в частно училище и по време на убийството и той се водеше на училище. И него директорката до последно го прикриваше.

# 10 469
  • София
По въпроса защо е било необходимо хижата да бъде охранявана с термокамери, дронове и оръжие - някаква хипер извисена особа във фб уверено твърди, че се налагало заради медитацията. Трябвало да  медитират на спокойствие Smiley
Ема, честно казано, такива хора ме плашат повече от самата секта на Калушев. Зомбирано бранят дейностите на школата и на убитите, само за да не признаят, че всичко това е зловещо и нередно. Търсят се всякакви оправдания, митични версии за килъри, лоши полицаи, а проблемите са пред очите им и са очевидни. В повече ми идва.

Общи условия

Активация на акаунт