А английски няма ли да учим? - 3

• 79 123
  • 723
  •   1
Отговори
# 600
  • Mars Hotel
Никак не е препоръчително да съпоставяш глаголните времена на английски и български, особено пък Present Perfect с нашето минало неопределено - има доста разлики, които ще доведат до грешки. Времената се учат в ситуации, с много примери и със съответстващите им ключови думи.
Давам пример:
"I've lived in Sofia for 15 years" - Живея в София от 15 години (както и в момента), а на български с неопределено ще е "Живяла съм в София 15 години".

# 601
Хм, доколкото имам спомени ако това продължава и към момента би трябвало да е по-скоро I've been living in Sofia for 15 years. Другото е ако е приключило или поне не дава индикация че не е.

Глаголните времена в английския и в българския просто не работят по един и същ начин. В английския реално носят по-голяма част от информацията в изречението, отколкото в българския език. Хеле пък едно към едно да са винаги, то просто няма как.

# 602
Тъй като няма да мога да се запиша към безплатните курсове към бюрото по труда, моля препоръчайте ми курс, който сте карали и сте доволни. От А2 трябва да премина поне към В1, като проблемът при мен е че при говорене се запъвам, а не трябва.

# 603
  • Mars Hotel
Хм, доколкото имам спомени ако това продължава и към момента би трябвало да е по-скоро I've been living in Sofia for 15 years. Другото е ако е приключило или поне не дава индикация че не е.

И двете значат едно и също, но наистина продължителното се предпочита, за да се наблегне на периода от време. В случая действието продължава и при двете. С for/since се предпочита продължително, с how much/how many - простото (I've been running for an hour, но I've just run 20 km.)

# 604

И двете значат едно и също, но наистина продължителното се предпочита, за да се наблегне на периода от време. В случая действието продължава и при двете. С for/since се предпочита продължително, с how much/how many - простото (I've been running for an hour, но I've just run 20 km.)
Благодаря, това последното точно по този начин не съм го срещала май, а е полезно. На този етап точно на граматика не наблягам - нито с преподавател, нито сама, а гледам да чета основно на английски колкото да го поддържам, та някои такива неща като този пример бих ги уцелила, но не бих могла да ги обясня. И приятели имам с които само на английски можем да говорим де, та с тях пък поддържам най-разговорното. Макар че като знам колко са ни разнообразни професиите и хобитата и като почнем едни на други да си разказваме кой в момента какво е подхванал... и не винаги е просто Grinning

# 605
Тъй като няма да мога да се запиша към безплатните курсове към бюрото по труда, моля препоръчайте ми курс, който сте карали и сте доволни. От А2 трябва да премина поне към В1, като проблемът при мен е че при говорене се запъвам, а не трябва.
И аз се включвам към това питаме.
Защото предложения много, но знам че много  от тях въобще не вършат работа и само си даваш парите на вятъра

# 606
И аз се включвам към това питаме.
Защото предложения много, но знам че много  от тях въобще не вършат работа и само си даваш парите на вятъра
Защо да са губене на пари, като се запишеш на курс за учене на чужд език? Примерно не знаеш френски език и искаш да схванеш и научиш основните правила и произношение, ти трябва такъв курс.

# 607
Здравейте, тези от вас, които са започнали обучението с ваучери по програмата за работещи - по кои учебници сте? Ние учим по Cutting Edge на Pearson.
Скрит текст:

# 608
  • столицата
Отделно ли си купувате учебниците?

# 609
Не, включени са във ваучера.

# 610
  • столицата
В коя школа сте?

# 611
Школата е в Пловдив, обучението е присъствено, но не знам дали разбрах правилно, че учебниците ще са едни и същи за всички и за това питам тук.

# 612
  • София
Към агенцията по заетостта има ли безплатни курсове (английски)? За работещи

# 613
  • София-Младост
Към агенцията по заетостта има ли безплатни курсове (английски)? За работещи
Да има, коментира се вече няколко страници.

# 614
Също е добре да имаш пред вид, че с ваучер поемаш ангажимент за 3 нива. При мен се получава период от 10 месеца с паузите, по друг език. Имаш право на 20 % отсъствия. Абе, има си правила, защото се ползва програма по фонд.
Проучи си доставчика - някоя благонадеждна школа, която наистина ще направи курс, а няма да те мотае до безкрай.

Общи условия

Активация на акаунт