А английски няма ли да учим? - 3

• 77 618
  • 723
  •   1
Отговори
# 570
И аз силно се надявам да си променят плана, защото не е въпроса да се препусне през курса.
Днес отново ще им се обадя да видя какво ще ми кажат

# 571
Включвам се отново в темата, защото съм решила да започна отново да се мъча с този английски, поне малко да си подобря поне слушането. За говорене, без да го ползвам в реална среда, не знам как ще се получи.
Та, попаднах на курса "Английски с Джей" и исках да ви питам някой дали е опитвал по него? Изглежда много добре, отделно слушах негови интервюта за самото учене на езика, и за ученето след 50 г., че не е мисия невъзможна Rolling Eyes Всъщност аз доста разбирам, особено ако се говори бавно, но самото говорене и мислене на английски е проблем. За това говори и той - че дори да имаш голям запас от думи, ако не ти е станал автоматичен езика, ако не можеш да превк;ючваш без да си превеждаш първо , не може да говориш.
Задала съм си план да мина целия 52 дневен безплатен курс, който има качен в ютуб, а след това ще мисля и за платения му курс, ако видя подобрение Simple Smile

# 572
Включвам се отново в темата, защото съм решила да започна отново да се мъча с този английски, поне малко да си подобря поне слушането. За говорене, без да го ползвам в реална среда, не знам как ще се получи.
Та, попаднах на курса "Английски с Джей" и исках да ви питам някой дали е опитвал по него? Изглежда много добре, отделно слушах негови интервюта за самото учене на езика, и за ученето след 50 г., че не е мисия невъзможна Rolling Eyes Всъщност аз доста разбирам, особено ако се говори бавно, но самото говорене и мислене на английски е проблем. За това говори и той - че дори да имаш голям запас от думи, ако не ти е станал автоматичен езика, ако не можеш да превк;ючваш без да си превеждаш първо , не може да говориш.
Задала съм си план да мина целия 52 дневен безплатен курс, който има качен в ютуб, а след това ще мисля и за платения му курс, ако видя подобрение Simple Smile

Може ли линк към безплатния курс?

# 573
И аз искам линк. Явно английският му е роден език?

# 574

Как е мисия невъзможна да учиш на 50, това са вярвания наложени от преди 60 г. вероятно, когато на 40 са били баби и всичко, което съпътства това. Не смятам да спирам да уча и на 50, като стана. Човек трябва са чете и да си развива мозъка, ние сме това в което вярваме и по тези правила живеем, това определя живота ни. Въобще недей така да мислиш, защото се самосаботираш и естествено резултат няма да има. Важното е да не се спира с ученето на език, това не значи да висиш ежедневно над учебника, но докато пътуваш и слушаш история адаптирана за твоето ниво е пак учене.

# 575
Скрит текст:

Как е мисия невъзможна да учиш на 50, това са вярвания наложени от преди 60 г. вероятно, когато на 40 са били баби и всичко, което съпътства това. Не смятам да спирам да уча и на 50, като стана. Човек трябва са чете и да си развива мозъка, ние сме това в което вярваме и по тези правила живеем, това определя живота ни. Въобще недей така да мислиш, защото се самосаботираш и естествено резултат няма да има. Важното е да не се спира с ученето на език, това не значи да висиш ежедневно над учебника, но докато пътуваш и слушаш история адаптирана за твоето ниво е пак учене.
Не да учиш, а да НАучиш езика, така че да го говориш свободно, да можеш да работиш с него. Като изключвам варианта да живееш в страната, в която се говори. И да не владееш друг език, освен своя, защото ако говориш вече един език от същата група е много по-лесно да научиш друг. Иначе, да, това се опитвам да правя и аз - да слушам, защото това искам да постигна. Граматика и писане не са ми приоритет за момента.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLuuGtfQO_OkTqP1mc6uQr_2Vzm2ABneMp
Ето линк към подкаста. Не знам дали е може да се нарече точно курс, но е полезен според мен.

# 576
Ааа сега се сетих кой е този Джей. Един млад мъж. Бях се присъединила към групата му, когато имах фейсбук профил. Той ми даде някои ценни съвети.

# 577
Скрит текст:

Не да учиш, а да НАучиш езика, така че да го говориш свободно, да можеш да работиш с него. Като изключвам варианта да живееш в страната, в която се говори. И да не владееш друг език, освен своя, защото ако говориш вече един език от същата група е много по-лесно да научиш друг. Иначе, да, това се опитвам да правя и аз - да слушам, защото това искам да постигна. Граматика и писане не са ми приоритет за момента.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLuuGtfQO_OkTqP1mc6uQr_2Vzm2ABneMp
Ето линк към подкаста. Не знам дали е може да се нарече точно курс, но е полезен според мен.

Защо си мислиш, че някой който живее някъде е предпоставка за владеене на езика, защото е в средата, територията на определена държава.  Колко хора говорят език без да са стъпвали в англоговоряща държава и обратно такива които живеят цял живот и не владеят езика и това не са някакви изключения, а цели общности.   Няма такова нещо, като   Не да учиш, а да НАучиш езика, , за да НАучиш език, трябва да се учи, това е пътя,  не става по друг начин, освен при деца, където език се учи по друг начин. Аз живея 10 г. в чужбина и не съм спряла да уча езика и много "обичам", като някой ми каже: е не го ли научи.  Ами не съм, въпреки, че работя  в офис,  обучения свързани с работата , но не се ли занимавам отделно с езика, веднага го усещам. Ученето на език е постоянен процес, развитие, поддържане и обогатяване.

# 578
И мои близки, брат ми и познати възклизкват "Ти не научи ли този английски език? Докога ще го учиш?". Дразнят ме. Те не знаят нито един език и нямат понятие как се учи и че цял живот трябва да се учи. А брат ми се захващаше с един език и го зарязваше. Така не научи от 3-те езика, които учи, нито един. Каза ми за какво са ми. А аз му казах да научи поне английски език. Навсякъде се говори и употребява.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 16:53 от Анонимен_7

# 579
Аз под научи имам предвид лично за мен си да мога да го ползвам - т.е. да мога да говоря и като ми говорят, да ги разбирам, или като слушам песен или филм да чувам, да мога да чета книга. Имам предвид точно, че едно е да учиш, защото аз от 10 г. се опитвам, друго е да го научиш, да го владееш и да го ползваш. Иначе да учиш никога не е късно, да. И за това, че в чужбина не всеки го научава също съм съгласна. Зависи доколко има желание и необходимост. Ако е обграден само с хора, които говорят на родния си език и не им се налага да общуват повече от оходенето до магазина - да. Но пак не вярвам ако живееш 20 г. някъде, да не НАУЧИШ езика. Сега, ако ми говорите за граматика и книжовен език - ами то 80 процента от българите не владеят собствения си език, какво да говорим за чужд. А и не на всеки е нужно толкова високо ниво.

# 580
Не е само с българския така, във всяка държава го има това че част от хората не спазват всички граматични правила, нямат огромен речник на родния си език и т.н.

# 581
По програмата с безплатните курсове за работещи ме отрязаха, защото съм участвала преди 10г., по друга програма и сега не може. Та ще търся школа съм решила за А2 като ниво, иска ми се присъствено да е.

# 582
  • София
Джина здравей Simple Smile
Аз също съм от хората, на които трудно им се получава ученето на езици.
С говоренето и писането на английски, не съм никак добре, но поне за слушане и четене мисля, че имам доста добро ниво. Поне при мен съм усетила, че най-много ми помага това да ми е интересно и да чета или слушам често нещо на даденият език.
За да се случи това, трябва да не е урок, а нещо, което ми е приятно да правя. За подобряване на разбирането на говор ми помага някой интересен сериал или дори любим сериал, който съм гледала на български, а за да уча език си го пускам да го изгледам на съответният език. Първоначално със субтитри примерно от Нетфликс, постепенно може да се махнат.
За четенето процедирам по същият начин. Първоначално прочетох примерно на английски поредицата за Айла, която ми е любима и съм чела поне няколко пъти на български. Така дори да имах нещо непознато ми беше лесно да схвана смисъла, тъй като съм чела поредицата няколко пъти. Постепенно разбира се минах и на непознати сериали и книги. Дори да не схващаш всичко в началото с течение на времето започваш сам да се усещаш как вече разбираш все повече и с по-малко усилия. По същият начин процедирах след това и с немският, но за съжаление и там посоката ми е само от немски на български, съответно слушане и четене, но не и говорене и писане, но и на това съм доволна. След вече десетки сериали на немски нивото ми на разбиране е коренно различно от първият сериал, където редовно спирах и четях субтитрите, проверявайки непознати думи.
Децата като бяха по-малки също след едно лято, през което изгледаха няколко сериала на английски рязко дръпнаха нивото.
Успех с безплатният курс, сигурна съм че ще се получат постепенно нещата и ще има полза от него.

# 583
Най-големият ми проблем е слушането и разбирането.

# 584
Най-големият ми проблем е слушането и разбирането.

Отиди на лекар. И аз по принцип имам проблем да разбирам непряка реч, имам предвид реч от телевизор, кино, че даже и телефон понякога. Но проблемът беше лек, а сега на зряла възраст стана по-тежък. Ходих на лекар и се установи, че има сериозна загуба на слух във високия диапазон и заради това не чувам пълноценно думите. Иначе чета свободни английски книги и знам лексиката. Направо с родих с Нетфликс, където винаги има субтитри на английски.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 14:35 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт