А английски няма ли да учим? - 3

• 77 196
  • 723
  •   1
Отговори
# 675
Накарах брат си в Google translate и Gemini да каже нещо и на български, и на английски, че той по-ясна дикция и изговор от мен. Пак тези двете посочени приложения изписаха друго. Явно не е в мен проблема, а в самите приложения. Има си техните отрицателни страни и се надявам да ги оправят във всички такива приложения. Има незрящи хора и разчитат на такива приложения. Какъвто и да е им изговора, трябва да бъдат разбрани. Не могат да въвеждат като нас писмено.

# 676
  • пустинята Гоби
Българин с добър английски акцент има само, ако е расъл в англоезична среда. Нормално е Гугъл транслейт да среща затруднения с разбирането. А български няма как да разбира добре, все пак не е най-популярния език на света. Постоянно работят над подобряването на това приложение, ама няма как да няма бъгове.

# 677
  • Mars Hotel
Българин с добър английски акцент има само, ако е расъл в англоезична среда.
Изобщо не е вярно това. Просто ти попадаш на такива явно.

# 678
  • пустинята Гоби
Аз не бих могла да имам мнение за хорските акценти след като не ми е майчин английския език и не живея от десетки години с англоезична среда. Изказах принципна теория, която важи за всеки език. Някой, ако си въобразява, че няма акцент си е негова работа, ама това само нейтив спикъри могат да го кажат, не аз или ти.

# 679
  • Mars Hotel
Всеки "нейтив спикър" има акцент - неговия си местен.
И да - мога да кажа, че твърдението ти за невъзможността българин да има добър акцент (т.е. акцент, силно наподобяващ стандартно нейтив произношение) е грешно, защото се занимавам професионално точно с това от 20 години. Първо, има огромно значение на каква възраст започваш да говориш, второ - и в по-зряла възраст има курсове по фонетика и фонология, през които се минава във всяка филологическа специалност и изпити към тях, трето - има и треньори по произношение. Ако искаш и ти е важно, можеш да звучиш съвсем адекватно и никой да не те познае, че си българин/българка, без да стъпваш в англоезична държава.

# 680
Да съгласна съм със Светлица мой колега  говореше идеален, сякаш чуваш английски от някой учебник, ясно произношение, когато говореше със колегите си в Китай. Но пък по-лежерно между колеги в ежедневието.
Определено в английския може да се надгражда, така че никой да не разбере, кой е родния език.

# 681
На мен ми е странна идеята за "без акцент", то такова нещо не съществува... Особено важи за английския, дето в толкова много различни държави се говори. И "нейтив" говорещи го са неща много различни в Англия, в Южна Африка, в Шотландия, за различните части на САЩ да не отварям дума, а Австралия каквато е огромна сигурно и там неговорят баш еднакво навсякъде. И все са "нейтив", на никой от тия не му е чужд език нали.
Като знам ние колко държавичка сме и как в различни части на България си има осезаема разлика... Дори не говоря за диалект а просто звучи различно. Леко различни гласни, дори самият ритъм на речта може да се различава - това не е ли акцент и то? От "нейтив" говорещи български.

# 682
  • пустинята Гоби
Има разлика между акцент и диалект.

# 683
Аз съм имала такава съученичка, говореше с чист британски акцент, но мисля че беше по-скоро талант.
Слушала съм по BBC как обучават индийци по колцентрове, да не им личи, че са индийци, на американци да станат Simple Smile

# 684
  • Mars Hotel
Никой не говори за диалекти в момента. Говорим за това, че една и съща дума звучи по различен начин в различните части на Великобритания/САЩ/Канада, особено по отношение на гласните и дифтонгите. Думата "but" навсякъде си е "but", но в Лондон я произнасят по един начин, в Бирмингам - по друг, в Нюкасъл - по трети, и т.н.

# 685
Чист британски акцент - виж че дори за това го наричаш акцент.
Т.нар. ВВС English уж го водят че е най-добрият пример, но ако ми кажете къде го говорят масово наистина такъв като native... Не говоря за телевизионни водещи и от сорта, от които се изисква и вероятно също е и въпрос на обучение и корекции.
Напълно нормално си е да има разлики в произношението, това го има при всички езици. И акцентът не е винаги "грешно" говорене което да трябва задължително да се отстрани.

# 686
  • пустинята Гоби
Знаете ли го този сайт “Имаш ли акцент”? Аз имам близки англичани и респективно българи, които от десетилетия живеят в Англия и на всички много точно им определи националността.
https://start.boldvoice.com/accent-oracle

# 687
  • Mars Hotel
Не го знаех, благодаря - позабавлявах се! Joy

Ето какво изкара за мен:
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 10:52 от Светлица

# 688
Знаете ли го този сайт “Имаш ли акцент”? Аз имам близки англичани и респективно българи, които от десетилетия живеят в Англия и на всички много точно им определи националността.
https://start.boldvoice.com/accent-oracle

От първи път не успя, но от втори ме изкара сръбкиня. Ама и аз малко се запънах на втрия текст Wink

# 689
  • София
Полезно Pencil   

Общи условия

Активация на акаунт