Поликистозни яйчници - Тема 5

• 57 643
  • 754
  •   1
Отговори
# 495
Мацаписа, не бих дала на детето си Метформин, без да е назначен от Ендокринолог. АГ действа доста агресивно според мен. Желателно е да направи обременяване с глюкоза+3инсулин, както и да се пуснат полови хормони в определени дни от месечния цикъл, за да са достоверни. Едва тогава при доказан завишен инсулин, първото което биха предложили е диета+ лек спорт, а ако това не помогне чак тогава Метформин. Дуфастон ще помогне да дойде Ц този месец, но нищо повече.
Възмутена съм как под път и на път изписват хормонална терапия без необходимите изследвания и това на млад човек.
П.с. не прочетох мнението на Лимонче, което е идентично. Извинявам се.

# 496
Благодаря ви!Вече  за 3 -тип път поред  и закъснява цикълът .Предните два и дойдоха на вторият месец и половина.Искат да го предизвикат но този път още не са минали 2 месеца,а не трябва да стават повече от 3 месеца.
Има към 10 кисти на единия яйчник.
И аз съм много притеснена направо не знам какво да правя.

Очевидно е,че трябва да се пуснат изследвания,но пък доколкото разбирам това става в определени дни след идването на месечния цикъл,който обаче не знам как да го предизвикаме без протозачатъчни.Направо се въртим в един кръг...

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 19:49 от macapisa

# 497
macapisa, на ваше място (и това на дъщеря ви) не бих пила нито метформин, нито дуфастон без изследвания, които да са подкрепили нуждата. Дуфастона наистина го изписват за добър ден. Аз така преди време си развалих мнението за една от най-популярните ин витро клиники у нас, където ходих с неуспешната ми бременност и нито ми пуснаха нещо за тромбофилия, нито нищо - дуфастон да пия. Както и да е.

За мен най-правилната стратегия е да се пусна естрадиол, тестостерон, lf, fsh, dhea, плюс пролактин и щитовидни на съответния ден за половите. На тази възраст вече е нормално момичето да има нормален цикъл. Щом няма, явно нещо се случва, а напълняването го доказва. За съжаление има тип поликистоза, предизвикана от медикаменти и противозачатъчни в частност, така че това, че е пила в миналото такива хапчета, може да дава отпечатък и сега. Пуснете и липиден профил, както и направете обременяване с глюкоза, както бяха писали момичетата по-горе.  Тези изследвания ще дадат една пълна картина, с която да идете на ендокринолог. Ако във вашия град няма добър, потърсете в друг. А до тогава наистина разучете нисковъглехидратния режим.

И понеже виждам, че сме писали едновременно, отговарям на това
който обаче не знам как да го предизвикаме без протозачатъчни.Направо съм в една въртележка...
Няма нужда да го предизвиквате засега. Ще дойде все по някое време. До тогава нека дъщеря ви да е спокойна - да внимава със стреса, да има качествен сън, и да внимава с храненето. След това, когато имате изследвания и видите какво се случва, ще регулирате цикъла по друг начин. При мен се регулира и е изключително точен вече над година само с метформин и държането на пролактина в рамки.

# 498
Метформинът е с много добра репутация при последни изследвания. С това напълняване е 100% Инсулинова резистентност. Която предизвиква поликистоза. Обременяването не изисква определен ден от цикъла - отивате в лаборатория и искате трикратно изследване на инсулин и захар. После спира да яде боклуци и спортува всеки ден мин 35 минути и заедно с метформин, инозитол за кратко време ще е ок. Пишете ми ако имате въпроси. Спокойно.

# 499
Благодаря ви !Малко ме поуспокоихте!

# 500
Аз само да кажа, че щом дъщеря ви наскоро е пила противозачатъчни, е нормално цикълът й няколко месеца след това да не е съвсем наред. Изисква се време, за да се регулира сам след прием на хормони. Не се притеснявайте и не хвърляйте пари по 100 вида различни лекари. Нека си пие само Иногинол, ще й дойде естествено в някакъв момент (защо решихте, че ако е 3 месеца без цикъл едва ли не ще мре, има жени, които си живеят години с цикъл веджън на 7-8 месеца, пък и те успяха да имат деца). И тогава да си пусне на трети ден пакет женски хормони и инсулин и глюкоза и да иде на ендокринолог. Не бих пила метформин без предписание от ендокринолог, най-малкото, защото той трябва да определи адекватната доза. Междувременно момичето може да пробва спорт + кето диета. Успех и не се/я стресирайте. Стресът влияе много зле на поликистозата.

# 501
6 месеца вече и е нередовен -на всеки 2 месеца и половина и идва.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 16:07 от macapisa

# 502
И аз търся препоръки за акушер - ендокринолог,  добър, в София. Става въпрос за дъщеря ми, на 21 г, със сходни проблеми като от последните постове. При нея има доказан висок пролактин, ИР, Хипотериодизъм и Хашимото /според Катя Тодорова/. Пи Глюкофаж 9 месеца и го спряха. Сега е на Еутирокс 25 мг и диета + спорт, но не е от най - редовните. Няма напълняване, даже обратно. Но ако се отпусне в храненето, наддава бързо. Има СПКЯ и нередовен цикъл. Писах тук и за акнето й напоследък...Но понеже е студентка в София, искам там да търсим специалисти. Препоръчайте ми, моля Simple Smile

# 503
Macapisa, нищо притеснително не виждам. Да не говорим, че от тези изследвания дори не личи да има поликистоза. 6 месеца от спиране на противозачатъчни и цикъл на 2,5 месеца означава само 2 менструации откакто е спряла противозачатъчните. За мен няма нищо ненормално, което да личи от изследванията. Може да пуснете само тестостерон, 4-андростендион и ДХЕАС допълнително, те не е нужно да се правят на трети ден, може по всяко време, даже по-добре през дни, в които няма кървене. Кръвната захар и инсулинът са й добре, според мен нямо нужда да я тровите да прави обременяване сега, освен ако не го назначи изрично ендокринолог. Оставете я няколко месеца на спокойствие, да си пие Иногинола, цикълът й сам ще се нормализира. Ако до половин година няма промяна, тогава пак на лекари.

Ружа, при Начев ходили ли сте? Може да пробвате. Той е добър лекар, но е страшен нервак, не обяснява и те преглежда за 5 мин, но поне разбира и може да назначи адекватно лечение.

# 504
Благодаря ви!

# 505
Месото се тъпче с какви ли не антибиотици и хормони. Особено стереоидн, какъвто хормон е dhea-s. За това прецених, че е по-добре да го намаля особено като не знам какъв е произхода му. Замествам с бобови храни, ядки, яйца.

Дано поне бобовите ти да са био, защото там пестициди/препарати са страшни. И те нямат черен дроб, който да им филтрира тези химии. Така де, надявам се да не прозвучи като заяждане, но има храна и храна. Има месо и месо. Яйцата поне гледай да са от свободни кокошки, защото в яйцата на клетъчно отглежданите или подово, няма почти никаква хранителна стойност.

Ако планираш бременност, е хубаво да те види ендокринолог, занимаващ се с репродуктивни проблеми. Поликистозата е (за съжаление) често срещан синдром и не е нещо, с което не се сблъскват всеки ден. ТСХ ти е висок. Щом целиш бременност, трябва да ти е около и под 2. Изследвала ли си други хормони на щитовидната жлеза? Имаш ли Хашимото? Пролактинът ти е висок, не твърде висок, но висок при цел бременност. Може и заради високите му стойности цикълът ти да прескача. Той, както и ТСХ, се регулират с медикаменти. Всъщност лекар ли ти назначи тези изследвания или ти с четене реши да си ги пуснеш?

Виж го и инсулина. Ако не си го пуснеш ти, вероятно ендокринолог ще ти го иска. Много често именно високият инсулин води до поликистоза. Това, че глюкозата ти е в норма, означава, че инсулинът си върши работата. Но въпросът е как я върши? Моят случай е точно такъв. Уви, това, че нямаш излишни килограми, не е критерий. Моя приятелка, за която писах на предишни страници, е 45 кг. на моя ръст (165 кг.) и е с моите екстри, пък нищо, че аз съм 20+ кг над нея.

Много е хубаво, че си започнала да пиеш тези добавки и витамини. Общо взето това ни предписват около другите лекарства. Иди на репродуктивен ендокринолог, от там вече е по-лесно. Аз лично препоръчва ендокринологът на Щерев, но не и гинеколозите там. Те са добри на ин витро, ние сме за други гинеколози.

Ружа, тези неща са поправими. Не се притеснявай, защото от стрес се докарват също големи проблеми. Всичко в рамките на половин година може да влезе в релси при правилна терапия и желание за промяна. Аз обичам да повтарям една фраза - че всички тези неща ни се случват, за да ни дадат знак, че не правим нещо правилно в живота си. Дали е стрес, дали е хранене, дали са вредни навици. Кажи като начало от кой град сте и ще помислим за имена Blush

Аз се оплаквам, че ми дойде Sob Половинката вика "ако знаехме, че толкова ще е трудно, за какво се пазихме толкова време". Корсачки ми е дал срок от 6-9 месеца за проба преди стимулация. Тоя път ми дойде на 25ти ден. Преди все на 28ми-29ти.
От Русе сме.

# 506
Точно Начев преди години с отклонение при резултатите от обременяване и при захарта, и при инсулина, ми погледна талията и каза, че нямам инсулинова резистентност. 4 години по-късно съм на 2000 mg метформин на ден и огърлица от кисти във всеки яйчник. Радвам се, че вие не сте имали моя късмет.

# 507
Точно Начев преди години с отклонение при резултатите от обременяване и при захарта, и при инсулина, ми погледна талията и каза, че нямам инсулинова резистентност. 4 години по-късно съм на 2000 mg метформин на ден и огърлица от кисти във всеки яйчник. Радвам се, че вие не сте имали моя късмет.
В интерес на истината и аз издирвам адекватен ендокринолог.

# 508
Аз и друг път съм писала, но аз съм страшно доволна от д-р Яначкова. Когато търсих ендокринолог, за мен беше важно той да работи с жени с репродуктивни проблеми. Именно д-р Яначкова, при която отидох с инсулин от 4,7 на гладно, се усъмни, назначи ми обременяване и истината лъсна. Междувременно ми пусна и полови хормони, които уж бяха в норма, но от стойностите и съотношенията им беше вече убедена, че става въпрос за поликистоза и гинекологът само потвърди това със снимка. Тя ми "напипа" и дозата на еутирокс, защото имам и Хашимото, от първия път и засега, въпреки че редовно следя, не се е налагала корекция. Обяснява добре, отделя ми време, разпитва ме, страшно доволна съм и от отношението ѝ. Вярвам ѝ, защото виждам резултатите по себе си. А е изключително важно човек да вярва на лекаря си.

Разбира се, ако потърсите името ѝ тук във форума, вероятно ще има и лоши коментари за нея. Но аз съм наистина доволна.

# 509
Аз и друг път съм писала, но аз съм страшно доволна от д-р Яначкова. Когато търсих ендокринолог, за мен беше важно той да работи с жени с репродуктивни проблеми. Именно д-р Яначкова, при която отидох с инсулин от 4,7 на гладно, се усъмни, назначи ми обременяване и истината лъсна. Междувременно ми пусна и полови хормони, които уж бяха в норма, но от стойностите и съотношенията им беше вече убедена, че става въпрос за поликистоза и гинекологът само потвърди това със снимка. Тя ми "напипа" и дозата на еутирокс, защото имам и Хашимото, от първия път и засега, въпреки че редовно следя, не се е налагала корекция. Обяснява добре, отделя ми време, разпитва ме, страшно доволна съм и от отношението ѝ. Вярвам ѝ, защото виждам резултатите по себе си. А е изключително важно човек да вярва на лекаря си.

Разбира се, ако потърсите името ѝ тук във форума, вероятно ще има и лоши коментари за нея. Но аз съм наистина доволна.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт