Поликистозни яйчници - Тема 5

• 57 636
  • 754
  •   1
Отговори
# 510
Macapisa ето и моя съвет, базиран на горчив опит.
От инсулин и глюкоза на гладно може само да се предполага, човек дали има ИР или не.
По-добре веднъж да си изпиеш глюкозата и да си направиш обременяване, отколкото години наред да не знаеш, че имаш проблем и да живееш неглижирайки го.От собствен опит го казвам това.
Моята глюкоза на гладно и инсулин са ОК.При обременяване на 60 та минута ми е 120, което е безумно високо .😬
Не се ли направи обременяване, всичко е в сферата на догадките.
Да добавя за Яначкова.И аз съм била при нея . Единствено не ми допада факта, че неглижира храненето.Изобщо не го засяга като тема освен Все пак не прекалявай със сладкото и то след като попитах.Иначе преглежда обстойно, задава подробни въпроси, за да постави диагноза.Добро впечатление ми направи.

# 511
Била съм при нея преди години, не останах очарована от компетентността й, нито от предписаното лечение. Иначе беше много мила и старателна, за отношение към пациента има 6.

# 512
Инсулинът на момичето изобщо не е ок, макар и да е в референтни стойности. Гаранция при обременяване ще изскочи ИР.

# 513
Инсулинът на момичето изобщо не е ок, макар и да е в референтни стойности.

Абсолютно съм съгласна! Сега погледнах, че има и инсулин освен глюкоза. Нормалният инсулин на гладно е 5-6. Това прави homa индекс от над 2 по тези изследвания.

# 514
Инсулинът на момичето изобщо не е ок, макар и да е в референтни стойности.

Абсолютно съм съгласна! Сега погледнах, че има и инсулин освен глюкоза. Нормалният инсулин на гладно е 5-6. Това прави homa индекс от над 2 по тези изследвания.
Именно!

# 515
Според мен с един правилно изграден хранителен режим и спорт (дори да ходи по 7-8 км дневно+3 литра вода), мога да се оправят нещата. Но трябва стриктно спазване на диетата, а не да се отпуска. Инсулинът на гладно е много висок, което говори за метаболитен проблем. Сменете ендокринолога. Метформин се предписва за по-лесно решение на ендокринолога, но не е правилно.
Само да споделя, че имам 5 трансфера, 2 инвитро процедури, като и за 2 ми изписваха Глюкофаж. (Процедурите бяха неуспешни и 5 пъти). Аз реших, че с правилен режим ще се справя и успея да контролирам поликистозата. Цяла бременност изкарах без да превишавам въглехидратите над 150-200, основно набавени от плодовете и 1 път седмично прием на варени картофи. В началото спазването на режима е доста трудно, но в един момент се свиква и е рутина.

# 516
Добре ,тогава кога и какви точно изследвания да и пуснем,че вече се обърках?
Да чакаме ли цикъла или сега да си ги прави?

# 517
На 2-3 ден от МЦ изследвате Lh, Fsh, Estradiol, Testosteron, DHEA-S, Androstenedion, SHBG (това се сещам на първо време). Пролактин също трябва да се изследва, като преди това пациента трябва да лежи или да е седнал поне 20 минути (трябва да е в покой). Щитовидните хормоните-Тсх, Тат, Мат, Фт3 и Фт4 се правят на чист ден, като тогава може да се направи обременяване то с глюкоза. Задължително изискайте да взимат и 3 пъти венозна кръв, а не периферна, защото дава леко отклонение. Трябва да се пусне 3 кр захар +3 инсулин. През това време трябва да е също в покой, т.е. да не извършва много движения. Обикновено се сяда на един стол в лабораторията и за 2 часа приключва цялото изследване. Препоръчително е да пуска всички изследвания на гладно до 9ч.
Ако някой се сеща за други хормони, може да допише.

# 518
Защо просто не и оправите яденето за 3-4 месеца и пак да говорим.

# 519
Благодаря!То сега в тези лаборатории с този Ковид ,хич и не ми се помисля да правя 2 часа изследване вътре,но ще трябва очевидно.

Ами и аз така си разсъждавам ,че с храненете може нещо да коригираме.
Но да ви питам ,извинявам се за глупавият въпрос ,но изписването на Метформин означава ли ,че говорим за преддиабетно състояние ?Нова съм в темата ,чета и наистина не мога да разбера.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 15:26 от macapisa

# 520
Инсулиновата резистентност е преддиабетно състояние. Дали момичето има такова, може да гадаем, като нямаме изследвания. Лекарите също.

# 521
Разбрах.Благодаря ви!

# 522
Направете първо обременяването и после вече докторите могат да говорят за категорична диагноза по отношение на инсулинова резистентност,диабет или каквото и да било в тази насока...Самото изписване на медикамента значи, че някой е решил да и го изпише, дайте да не слагаме тигана преди да сме уловили рибата🙂
Също така ако намерите заинтересован ендокринолог, който да ви даде направление за изследванията няма да е зле .За хормоните имам предвид.Че аз все си ги плащам, а не са малко пари.
Попитайте в лабораторията дали може, за да не седи в нея два часа, да седи в кола пред нея да кажем.Лятото при нас даваха на пейката на тротоара, но сега е студено...

# 523
  • Стара Загора

# 524
16 годишна на метформин не е яко. Сори. А с какво се храни?

Общи условия

Активация на акаунт