Поликистозни яйчници - Тема 5

• 57 621
  • 754
  •   1
Отговори
# 540
Повечето специалисти, при които съм ходила, са ми казвали, че няма смисъл да си давам парите за тестове за овулация, защото дават фалшиви положителни резултати при жени с поликистоза и това е заради по-високите стойности на LH. Та от години аз лично не съм си купувала такива тестове.

Иначе не са локуми, защо да са локуми? Супер полезна е всяка споделена информация. Мен ми е любопитно защо се налага да пиеш и иногинол, и пикозитол? И в двете има мио-инозитол. Заради д-хироинозитола ли?

# 541
  • Sofia
Някой може ли да ми обясни защо се пристъпва към инсеминация при жени с ПКЯ.
Едно репродуктивно АГ ми предложи инсеминация, но на мен нещо ми се къса логиката.
Или нямам овулация или правя ЗФ, с какво една инсеминация би помогнала. Как би "заобиколила" проблема ПКЯ?

# 542
Ако нямаш ову ще те стимулират и ще правите инсеминация.Другия вариант без инсеминация е да стимулират овулацията и да си правите опити вкъщи.Нооо първо да питам тръбите проверени ли са.Спермограма?Това са двете минимални изследвания, които трябва да се направят преди да се пият лекарства за стимуция или да се прави инсе.Без тях е просто абсурдно, защото това не са витамини.А ако има проблеми с тръбите или спермограмата се получава едно безсмислено тровене с хормони!
Дори да няма стимуция и да правите на естествено ову инсе, ако в две от споменатите(тръби или спермограмата) има проблеми, ще си хвърляте парите на вятъра.

# 543
Повечето специалисти, при които съм ходила, са ми казвали, че няма смисъл да си давам парите за тестове за овулация, защото дават фалшиви положителни резултати при жени с поликистоза и това е заради по-високите стойности на LH. Та от години аз лично не съм си купувала такива тестове.

Иначе не са локуми, защо да са локуми? Супер полезна е всяка споделена информация. Мен ми е любопитно защо се налага да пиеш и иногинол, и пикозитол? И в двете има мио-инозитол. Заради д-хироинозитола ли?

Пикозитола ми изписа АГ, след няколко си пуснах обременяваме за ИР и отидох по ендокринолог, който ми предписа Иногинол и Глюкофаж.. Казах и че пия пикозитол, което автоматично някак си за мен изключва Иногинола, но тя ми каза няма проблем не можело да се предозира.. Викам добреееееее... почнах си по схема да си ги пия едно сутрин, другото наобяд, а глюкофажа вечер преди лягане и от този глюкофаж направо щях да умра... адски болки в стомаха, които се разпростираха впоследсвтие към гърба и гърдите и направо го хвърлих след 3то хапче. След това си разпредилих иногинола и пикозитола сутрин и вечер и може би от удърната доза започнах да усещам остри болки от време на време в яйчниците. Отдадох го на пукането на кистите може би ( моя теория ) и така рязко от 31-33 дневен цикъл минах на 29 дневен. Пикозитола ми бе предписан за два месеца, иногинола с глюкофажа за 3-6 месеца. Изпих за 1 месец и започнах да се напрягам, че чантата ми е пълна повече с хапчета отколко с пари и после ги спрях ( не правете това у дома )... Отделно пия фолиева, витамин д, разтворим магнезии (от време на време ) и вечерна иглика отМ до О, и някак си по една шепа хапове, колкото и да ми ги пишат за витамини и добавки, не ми се нравеше..
Относно тестовете за О.. започнахме да работим от пролетта за бебе. Все неуспешно. Залагах следенето на О по болките но уви.. След като ми откриха тези кисти и прочие реших да пробвам. Да, някой казват, че при ПКЯ не са достоверни Тестовете, Други казват, че помагат... Не знам. След като ми сврши М започнах да правя всеки ден, все отрицателни докато в един момент не видях най - накрая 2 ярки черти, чак  ми се прииска да са от тест за Б но уви, както и да е.. След силно положителния тест, рязко на следващия ден започнаха отрицателните.. Това до някаква степен ме наведе на мисълта, че след като имам пкя, нивото на ЛХ едва ли не няма да има 1 пик, а много... Аз така си го обяснявам.. Ако съм в грешка, моля да ме извините и да ме поправите, за да не подведа някого с разсъжденията си ...Таа, този цикъл реших пак да пробвам с тях и пак така,  - - - - + - -  работихме два дни един след друг, един почивка и пак, за всеки слъчай, въпреки отрицателния тест. Чакам си сега, да видим какви сме я свършили с мм и така. Придържам се към казаното АГ, единственият лек за ПКЯ е бременност и кърмене Grinning
Предните месеци не спирах да го мисля, постоянно се сдухвах седмица преди М, чудейки се дали е стано, лишения от към храна, напитки и тн.. и накрая си казах, абе яяя малко по - сериозно, каквото трябва да стане ще стане. Прекаленото мислене някак си ме тормозеше излишно и така..

Много се разписах нещо, голям спам ви ударих с моята драма.. ИЗВИНЯВАМ СЕ, за натоварването.....

# 544
  • Sofia
Ако нямаш ову ще те стимулират и ще правите инсеминация.Другия вариант без инсеминация е да стимулират овулацията и да си правите опити вкъщи.Нооо първо да питам тръбите проверени ли са.Спермограма?Това са двете минимални изследвания, които трябва да се направят преди да се пият лекарства за стимуция или да се прави инсе.Без тях е просто абсурдно, защото това не са витамини.А ако има проблеми с тръбите или спермограмата се получава едно безсмислено тровене с хормони!
Дори да няма стимуция и да правите на естествено ову инсе, ако в две от споменатите(тръби или спермограмата) има проблеми, ще си хвърляте парите на вятъра.
Спермограмата е добре, тръбите са проходими.

Сегашното АГ ми предписа стимулация + опити вкъщи. Имах овулация, но нещата не се получиха.
Сега след цикъла със стимулацията пак нямам овулация.

Предишното АГ ме беше насочила за инсеминация. Но аз не разбирам, при положение, че можем да правим стимулация и без инсеминация, с какво самата инсеминация би помогнала в случай на ПКЯ? Доколкото знам успеваемостта не е по-висока отколкото при естествени опити. А и аз имам проблеми с овулацията заради ПКЯ, не сме с мъжки фактор. Наистина не виждам по какъв начин инсеминацията увеличава шансовете при ПКЯ. АГ само ми обясни, че се подбирали най-добрите сперматозоиди. Но моите поликистозни яйчници това какво ги касае?

# 545
Ще ти таймират овулацията с лекарства, ще филтрират сперматозоидите и шансът се увеличава,  всичко се случва под наблюдение.

# 546
Kikiriki23, стига се извинява пък ти Joy Аз тези дни ходих на АГ за цитонамазка и редовните неща коментирахме. На мен ми каза инофолика, докато родя, да го пия. Луда работа са тези лекари. Същевременно се опитах да коментирам с него дозата, която ми е предписана, и той каза "аааа, не, няма 10 лекари само да ви объркваме, каквото ви е изписано , това си пийте".

Ние засега само спермограма имаме и има какво да се оправя по нея, но мерки са взети. Тръби не съм гледала, но гледам една по една битките да ги водя. Честно казано и малко ме притеснява забременяването сега, предвид, че съм с тромбофилия и имам терапия при бременност с Фраксипарин, който го няма по аптеките. То и преди го нямаше, но сега съвсем, че се прилагал и при лечение на ковид...

# 547
Kikiriki23, стига се извинява пък ти Joy Аз тези дни ходих на АГ за цитонамазка и редовните неща коментирахме. На мен ми каза инофолика, докато родя, да го пия. Луда работа са тези лекари. Същевременно се опитах да коментирам с него дозата, която ми е предписана, и той каза "аааа, не, няма 10 лекари само да ви объркваме, каквото ви е изписано , това си пийте".

Ние засега само спермограма имаме и има какво да се оправя по нея, но мерки са взети. Тръби не съм гледала, но гледам една по една битките да ги водя. Честно казано и малко ме притеснява забременяването сега, предвид, че съм с тромбофилия и имам терапия при бременност с Фраксипарин, който го няма по аптеките. То и преди го нямаше, но сега съвсем, че се прилагал и при лечение на ковид...

В Турция няма ли го.. Не съм запозната как става с лекарствата от там, но наскоро бях попаднала на един пост във фб група за пътуващите в Одрин, там някой беше питал за този препарат, но го подминах и не прочетох. Здравната ни система е такава пумия, че с ковид или не все е батак... Ако ходите към Турция или имате познат, който ще ходи скоро да провери по аптеките.. До колкото съм запозната има аптеки, в които говорят български. Просто не се отказвайте туко така от мечтата, понякога нещата се случват по тръдния начин.
Аз не съм пускала изследвания за тромбофилия все още. Тъпо и упорито си мисля заблудите, че съм млада (на 26) и едва ли не съм непрекосновена от такива неща. Така или иначе, дали ще има Б сега или не, ще си пусна и тях. Никакви изследвания не сме си правили с мм за момента, освен хормони на ЩЖ, ТАТ, МАТ, ТСХ, ФТ 3 и 4, ЛХ и ФСХ.. аа, и инсолинова резистентнос. Всичко беше ок, освен ИР - там ми излезе, че съм в преддиабетно състояние, ако това му е термина.. Намалих сладкото, не спазвам никакви диети, хапвам си каквото ми е на сърце, не се оплаквам от килограми, не спортувам, освен ако разходките с кучето се броят Grinning
Иначе до спермограми, цветни снимки и прочие - не сме стигнали за сега... Искренно се надявам да не стигаме до там, както и искренно се надявам на никой от вас да не се налага да прави това ...

Пожелавам на всички бързо и лесно да си решът проблема, а на тези чакащи момента да видят двете черти, до края на тази мрачна и грозна година, да внесът тази топла мисъл в домовете си и новата година да започнат с подготовка за новият член от семейството... Gift Heart Това малко като коледно / новогодишно пожелания дойде, ама нека има от сега Wink

# 548
Аз например винаги съм била с 34 дневен Ц и О засечена с тестове и фоликулометрия дълги години. При мен съотношението ЛХ:ФСХ е било 1:1, не съм с наднормено тегло и всички останали симптоми на ПКЯ, но въпреки всичко си ги имам. Инсеминацията не е с цел да подпомогне или реши проблема на ПКЯ, а с това, да гарантира, че семенния материал е в матката, а и по този начин се таймира О и са се спукали Ф(много малко лекари правят преглед преди инсеминацията, което според мен трябва да е задължително). Реално преодолява се цервикалния канал.
Относно средствата да хранителни добавки-за съжаление навсякъде са скъпи, особенно тези с висока биоанатичбост. Аз заложих на чистите добавки, а не на комбинираните, особено след като разбрах, че не усвоявам синтетичните, а само метил формите. Инозитол приемах по 2000мг. Дори ми бяха казали, че и да пия по 4000 мг само би помогнало.
Извън темата: Сега казаха по новините, че бременните могат да си закупят Клексан/Фраксипарин с рецепта и генетично изследване при предоставянето им в аптеката. Аз също съм изпитвала трудности в намирането им, без да беше пандемия, а сега не ми се мисли.

# 549
Kikiriki23, има го. Но ми се струва страшно безумие да пътувам за едното лекарство. Не че няма да го направя при нужда, де. И в Сърбия го има, но там сега искат PCR. Другата седмица още съм в Турция и ще си купя няколко кутии Фраксипарин. Там е под друго име, малко по-скъп, но все пак го има. Унизително е, по фб групите жени се молят за някоя друга инжекция да си избутат бременността, истински кошмар, а уж е прекрасно време от живота. Пак така имаше проблем, само че с еутирокса, преди няколко месеца. Близки ми донесоха от Германия. Чувствам се не в Африка, а не знам и аз къде...

# 550
Kikiriki23, има го. Но ми се струва страшно безумие да пътувам за едното лекарство. Не че няма да го направя при нужда, де. И в Сърбия го има, но там сега искат PCR. Другата седмица още съм в Турция и ще си купя няколко кутии Фраксипарин. Там е под друго име, малко по-скъп, но все пак го има. Унизително е, по фб групите жени се молят за някоя друга инжекция да си избутат бременността, истински кошмар, а уж е прекрасно време от живота. Пак така имаше проблем, само че с еутирокса, преди няколко месеца. Близки ми донесоха от Германия. Чувствам се не в Африка, а не знам и аз къде...

В такава ситуция сме и не само, ами в такава смотана държава сме, че нямаме друг избор освен да си набавяме лекарства от Турция или други съседни страни. Пълен смях сме в тази държава... Но след като ще ходиш скоро по - добре се запаси с тях, при правилно съхранение ще изкарат.. а и както се казва да си вземеш за месец два напред и да пътуваш веднъж на два месеца е по - добре отколкото да обиколиш аптеките в града и околието, за да се сдобиеш с инжекции за 1 седмица.. Така според мен ще се спестят едни излишни нерви и тревожност, които биха навредили...

# 551
  • Sofia
Инсеминацията не е с цел да подпомогне или реши проблема на ПКЯ, а с това, да гарантира, че семенния материал е в матката, а и по този начин се таймира О и са се спукали Ф(много малко лекари правят преглед преди инсеминацията, което според мен трябва да е задължително). Реално преодолява се цервикалния канал.
Именно де, това не разбирам. Нямаме никакъв проблем със спермограмата.
На мен проблемът ми е на ниво яйчници (възможно е и истмоцелето да прави проблеми, но и то не може да бъде коригирано с инсеминация).
А стимулация и таймиране могат да се правят и без инсеминация.
Когато АГ ми я предложи, имах чувството, че го направи "по протокол". Щом не се получава естествено, хайде в кюпа със всички останали,независимо дали е подходящо за ПКЯ. От тогава се опитвам да я разбера логиката с инсеминацията, но не ми се отдава.

# 552
Логиката според мен е да се правят на конвейер и да се въртят едни пари. Аз съм правила инсеминации буквално защото не съм за ин витро и да се отчита дейност в клиниката. За един лекар, това, че пациентите дават едни 1000 лв за един месец са нищо, но парите не растат по дърветата. Не търсете логика в назначението на лечение от лекарите. Нямат индивидуален подход за съжаление. Горните случаи го доказват- изписват Метформин без да предложат алтернатива или да потърсят решение.

# 553
За първи път чувам за ЛУФ. От идния месец започваме стриктно следене на фоликули от 9-10 ден. Ще се боря, колкото трябва.

Иначе аз пих Жанги. В листовката изрично пишеше, че не е ок за хора с тромбофилия. АГ знаеше, че имам тромбофилия. И ми го изписа. Появиха ми се спукани капиляри по краката. Дали е било съвпадение, не знам, но и е факт, че противозачатъчните не решават проблеми. Аз лично не се чувствах добре с тях - никакво либидо, 3 месеца не успях да свикна с тях, постоянно имах зацапвания. Отделно, че товари черния дроб.

Знам, че ще бъде трудно. Не изключвам нито инсеменация, нито инвитро , нито процедура в чужбина. Но... нито съм първата, нито ще бъда последната. До тогава обаче искам да изчерпам всички възможности.
Преди много години, когато зачевахме нашите деца, това се случи след прием на Аспирин, по схема. И за двете деца ни помогна доцент Маркова, от Варна. След операция на шоколадова киста нямах овулация въпреки редовният цикъл. И другото най - важно нещо - психиката! Ако се мисли само за това, не става! Пак от опит казвам Simple Smile Успех на всички момичета!

# 554
Здравейте, не знам в коя друга тема да попитам! Имам остановено СПКЯ, но успявам да контролирам ситуацията и да имам цикъл всеки месец. Искам да забременея, но работата ми е изключително стресираща. Разбрах, че може да се вземе болничен през цялата бременност, без първите 1-2месеца,като се води рискова, но ме интересува на колко навършени години имам право на такъв болничен без обикаляне и комисии. На навършени 33 години или на навършени 34.След колко точно се води рискова бременност и мога да взема болничен? Благодаря за вниманието и пожелавам на всички успех, здраве и въпреки трудностите да могат да постигнат желаното! ❤️

Общи условия

Активация на акаунт