Поликистозни яйчници - Тема 5

• 57 626
  • 754
  •   1
Отговори
# 525
На 2-3 ден от МЦ изследвате Lh, Fsh, Estradiol, Testosteron, DHEA-S, Androstenedion, SHBG (това се сещам на първо време). Пролактин също трябва да се изследва, като преди това пациента трябва да лежи или да е седнал поне 20 минути (трябва да е в покой). Щитовидните хормоните-Тсх, Тат, Мат, Фт3 и Фт4 се правят на чист ден, като тогава може да се направи обременяване то с глюкоза. Задължително изискайте да взимат и 3 пъти венозна кръв, а не периферна, защото дава леко отклонение. Трябва да се пусне 3 кр захар +3 инсулин. През това време трябва да е също в покой, т.е. да не извършва много движения. Обикновено се сяда на един стол в лабораторията и за 2 часа приключва цялото изследване. Препоръчително е да пуска всички изследвания на гладно до 9ч.
Ако някой се сеща за други хормони, може да допише.

Понеже и на мен ми предстоят тези изследвания, важно ли е ТСХ и другите щитовидни да са в ден без цикъл? Искаше ми се с едно ходене да проверя всичко.

# 526
  • Sofia
Щитовидни хормони се пускат на чист ден.

# 527
И още нещо да питам.

Лекуващият АГ доктор , този първият ,който вече 4-5 месеца я наблюдаваше сега при последното посещение при вида на толкова кисти/около 10 бр на единия яйчник/и изписа Жанин за 7 дни за да предизвика МЦ.,пък после каза ще и назначим изследвания.
Преди това при първото забавяне не бяхме пили нищо ,но имахме по-малко кисти/цикълът сам си и дойде без стимулация ,но с два месеца и половина закъснение/.

При второто забавяне пихме Иногинол /пак имахме 2 месеца забавяне/.

Та въпросът ми е следният:
Възможно ли е сега при вида на толкова кисти затова да ни е изписал Жанин ?
И въобще дали пиенето му 7 дни има за цел да ги премахне тези кисти или само да стимулира идването на МЦ?
Стана ми странно ,защото сега няма още закъснение от 2 месеца ,а  след прегледа на ехограф  веднага реши да предпише Жанин ,а не ни изписа Иногинол или нещо друго по-щадящо./Всъщност аз тогава се притесних и реших да отида при вторият специалист за да и я види на ехограф/.

Та дали не трябва наистина да пием този Жанин за около 7 дни предвид толкова кисти?

# 528
Противозачатъчните няма да решат проблема, само ще го замаскират и ще предизвикат менструация, а после положението ще се влоши.
Има само един начин за контролиране на поликистозата- спорт, НВ ВМХ и добави. Колкото и да ни се иска да има вълшебни хапчета, които да ни решат проблема, за съжаление няма.

# 529
Дали да пием пак Иногинол за да и дойде?А междувременно ще пуснем и изследванията и.

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 08:37 от macapisa

# 530
Инозитол може да си пие постоянно. Не е нужно да го спира. В момента не се концентрирайте толкова върху идването, колкото върху подобряването в дългосрочен план. Нищо няма да ѝ стане без цикъл известно време.
Без цикъл може да изследвате щитовидните, ОГТТ и витамините.

# 531
Да ,да ,това е задължително ще ги направим още сега.АГ каза,че не трябва да се допуска повече от 3 месеца без цикъл ,защото после става по-трудно .Благодаря ,limonche!Мисълта ми е тези кисти дали изчезват при всяко идване на МЦ или непиенето на медикаменти ги увеличава ?
Не мога да разбера логиката на АГ специалистите ...

# 532
Да ,да ,това е задължително ще ги направим още сега.АГ каза,че не трябва да се допуска повече от 3 месеца без цикъл ,защото после става по-трудно .Благодаря ,limonche!Мисълта ми е тези кисти дали изчезват при всяко идване на МЦ или непиенето на медикаменти ги увеличава ?
Не мога да разбера логиката на АГ специалистите ...

Не пиенето на медикаменти, просто няма ефект.. Някой от кистите се пукат при цикъл и излизат нови.. По-добре е да не се тъпче с хормонални такива, защото ще ѝ объркат всичко и в един момент, когато дойде време за забременяване може да има проблеми. Аз съм с пкя. И аз съм с над 10 на яйчник, но при мен нямаше нарушения в цикъла и килограми. От АГ ми беше предписано пикозитол, а от ендокринолог Иногинол 🤔 Пих ги заедно и цикъла ми от 31-33 дни стана на 28 дни. Важно е да се приема час, два, три преди или след кафе или кофеинови напитки. Аз ги приемах едното сутрин, другото вечер. По мнение на АГ първо трябва да се опита щадящо лечение и ако не помогне тогава да се минава към по-хард лечение.

# 533
Kikiriki23, а овулация имаш ли? При мен това е големият проблем сега. Имам си супер редовен цикъл - макс 28 дни, но овулация - няма. Дала съм си време до пролетта на идната година и ако не стане, ще търся вариант със стимулация Sad Знам, че е много опасно, има риск от хипер, но май това е нашият вариант Sad

Противозачатъчните чистят кисти, но не решават проблеми. Тоест кистите са следствие на проблем. с противозачатъчните те се махат, но причинителят им все е там. Чела съм тук във форума за момичета, които са пили няколко месеца противозачатъчни и после при първите няколко месеца си имат овулация и тогава забременяват. Тоест правят го с цел бременност. При мен, уви, не е вариант, защото съм с тромбофилия Sad

# 534
Стоунфейс, да не би да си с ЛУФ? След като имаш редовен Ц, но няма О, това говори за ЛУФ. Аз имам приятелка с редовен Ц, ПКЯ, но с ЛУФ. По принцип се проследяват 3 поредни Ц и ако няма О се диагностицира този синдром. Не съм се интересува от него, но от нея знам, че противозачатъчните не решават проблема.
Със стимулацията вадят Я, но пак преди да започне с нея се пият хапчета, за да няма пък задържан фоликул(в случая фоликули). Аз също съм с тромбофилия и няколко пъти под лекарско предписание съм пила хапчета и не са оказали влияние на кръвта. Аз също се притеснявах от тромби, но не увериха, че вече са толкова пречистени, че не биха създали такъв проблем. Сега, ако се приемат дълги години и то без почивка, може да стане беля, но ако те контролира лекар, не би следвало да има проблеми

# 535
За първи път чувам за ЛУФ. От идния месец започваме стриктно следене на фоликули от 9-10 ден. Ще се боря, колкото трябва.

Иначе аз пих Жанги. В листовката изрично пишеше, че не е ок за хора с тромбофилия. АГ знаеше, че имам тромбофилия. И ми го изписа. Появиха ми се спукани капиляри по краката. Дали е било съвпадение, не знам, но и е факт, че противозачатъчните не решават проблеми. Аз лично не се чувствах добре с тях - никакво либидо, 3 месеца не успях да свикна с тях, постоянно имах зацапвания. Отделно, че товари черния дроб.

Знам, че ще бъде трудно. Не изключвам нито инсеменация, нито инвитро , нито процедура в чужбина. Но... нито съм първата, нито ще бъда последната. До тогава обаче искам да изчерпам всички възможности.

# 536
При ЛУФ, не се прави веднага стимулация а първо се пробва да се постави хориомон или подобно да спомогне овулацията. При доста жени това е достатъчно.
Също може да си видиш и хормоните - знам че висок пролактин или инсулин, също пречат на о. Колко ли неща не знам обаче, консултация с репродуктивен доктор би помогнала.

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 11:44 от Одри

# 537
Всичко де що има хормони съм изследвала. Имам висок пролактин, инсулинова резистентност и Хашимото. И за трите съм предприела мерки - както лекарства, така и режим, храна, сън и спорт. Може би само търпение ми липсва.

# 538
Кистите може да намалеят или изчезнат с по-продължителен прием на противозачатъчни, но след спирането им положението ще е в пъти по-зле. А тук говорим за младо момиче, което не може да пие противозачатъчни цял живот. Нали все някога и деца ще иска да има. Освен това противозачатъчните влошават ИР.
Това за 3-те месеца няма да го коментирам. Пълна глупост. Най-добре сменете АГ.
Направете изследвания и вкарайте инсулина в норма. Той прави големите поразии.

# 539
Kikiriki23, а овулация имаш ли? При мен това е големият проблем сега. Имам си супер редовен цикъл - макс 28 дни, но овулация - няма. Дала съм си време до пролетта на идната година и ако не стане, ще търся вариант със стимулация Sad Знам, че е много опасно, има риск от хипер, но май това е нашият вариант Sad

Противозачатъчните чистят кисти, но не решават проблеми. Тоест кистите са следствие на проблем. с противозачатъчните те се махат, но причинителят им все е там. Чела съм тук във форума за момичета, които са пили няколко месеца противозачатъчни и после при първите няколко месеца си имат овулация и тогава забременяват. Тоест правят го с цел бременност. При мен, уви, не е вариант, защото съм с тромбофилия Sad

Ами миналия цикъл и този я проследих с тестове.. до колко мога да им имам вяра не знам.. Миналия месец нямаше как да бебеправим, този месец при положителния тест действахме.. Чакам до края на седмицата попринцип трябва да ми дойде цикъла /след 3-4 дни /, който така и не желая да го виждам в близко бъдеще, но Божа работа..

След приема на пикозитол и иногинол, усещам по - силни ПМС. Не знам дали от тях, но този месец няколко дни след положителния ову тест, започнаха да ме болят гърдите доста, което попринцип преди ми се случваше по време на менструация, а и сега започна яка болка в кръста и от време на време ниско долу.. но да видим .... Grinning
Моля да ме извините за разтегнатите локуми... Малко не е по темата, но..

Общи условия

Активация на акаунт