Плюсове и минуси на кварталите в София - 6

• 42 096
  • 823
  •   1
Отговори
# 600
Следейки последните няколко страници на темата почва много да ме човърка 1 въпрос. Ако аджеба най-високо платения бранш в България и в частност хора с доходи доста над средните за този бранш, не могат да си позволят жилища в някои квартали на София - то кой може? И реалистично ли е това според вас, при положение, че дори няма наплив на хора (камо ли платежоспособни такива) към България?

Как да не могат да си позволят - със заплата от 6-7000 лв е абсолютно  нормално да се  спестяват по 50- 60 000 на година. За 6-7 години ги е спестил кеш. Тва в Берлин применро е мираж, средностатистически програмист да спести в кеш за апартамент в топ квартал там за няколко години от нулата. Тва , че някои ги харчат за почивки до Малдивите е техен избор, то по тая логика и 30 к на месец могат да отиват за яхти и Тесла.

# 601
Вие пък сега...Попея знае всичко. Даже и за мен разбра, че не мога да пестя без някога да съм си оповестявала данъчната декларация. Тя за това живее в Луксозенец, където даже и програмисти не могат да си позволят според нея. Явно добре се печели от ясновидство или пък е успяла да се докопа до хакнатите файлове от НАП.
А за Берлин, много ясно, че няма как да се постигне такъв стандарт при положение, ча заплатата там не е по-висока, но за сметка на това цените са...

# 602
В долен Лозенец, моя съученичка и съпругът й (също от нашето училище) си купиха малка къща преди година. Не са програмисти, не са мутрагени, имат си фирма и си работят хората. Интелигентни и образовани.

# 603
В долен Лозенец, моя съученичка и съпругът й (също от нашето училище) си купиха малка къща преди година. Не са програмисти, не са мутрагени, имат си фирма и си работят хората. Интелигентни и образовани.
Точно това имах предвид - най-топ кварталите не са за хора на заплата, дори и програмистка, дори и топ програмистка - ако няма наследство да помогне, да уточня. Трябва собствен бизнес, добре работещ, може и да е в услугите - добре поставени нотариуси или лекари със собствена практика, може и софтуерен (подизпълнители на големите), но собственикът, а не служителите, дори и най-квалифицираните и ценени.
Пак казвам, примера даден от Попея беше много неадекватен. Хората от най-високо платената сфера в България си купуват жилища из най-добрите квартали и още как.
Примерът ми е напълно реален, все пак човекът е на заплата, а няма собствен бизнес. Пък ти може да си мислиш, каквото си искаш, то си е за твоя сметка и се проверява от практиката, не от форумни приказки - беше написала, че търсиш близо до и в центъра. Като купиш, може пак да си поговорим кое как е Wink
Следейки последните няколко страници на темата почва много да ме човърка 1 въпрос. Ако аджеба най-високо платения бранш в България и в частност хора с доходи доста над средните за този бранш, не могат да си позволят жилища в някои квартали на София - то кой може? И реалистично ли е това според вас, при положение, че дори няма наплив на хора (камо ли платежоспособни такива) към България?
Хора със собствен бизнес, добре разработен и успешен.

# 604
Не са за хора на заплата 2-3000 лв , ако взимаш по 10 000 на месец и не можеш да спестиш 400 000 за 7 години максиимум, е смехотворно. И нека се прави разлика между "не можеш" и "не искаш" . Той човека може да си ги харчи за коли, почивки, акции, жени , и каквото му скимне, ама това не означава, че не може. Да не говорим, че тук смятаме само една заплата, нали има и жена примерно, тогава пък вече и за 4-5 години ,може да станат нещата.

# 605
Колко струват жилищата в долен Лозенец, че да не може да си ги купи човек на заплата? Не вярвам да няма прилични до €250к.

# 606
А кое ти харесва? Като имена на квартали в София, а не по принцип "просторно, чисто, с млади хора и на добро място", какъвто ти е адвокатският стил на измъкване.
[/quote]

Биха ми харесали конкретни места и конкретни сгради обаче - в Иван Вазов до парка; Стрелбище в началото до парка, Лозенец около кръста и американското посолство, Центъра в участъка от НДК до Алабин и около Графа например, около Витошка; Драгалевци и Бояна малко части, ама има да стават. Свикнал съм с тази част на София просто.

Затова пък мен лично не ме кефят Докторската и наоколо, по-гъчкаво е и от Лозенец, Яворов ми е старо и на места шумно, Изток за мен е далеч от цивилизацията, пък този Изток, дето реално е Дианабад, си е смешка направо.

# 607
Не са за хора на заплата 2-3000 лв , ако взимаш по 10 000 на месец и не можеш да спестиш 400 000 за 7 години максиимум, е смехотворно. И нека се прави разлика между "не можеш" и "не искаш" . Той човека може да си ги харчи за коли, почивки, акции, жени , и каквото му скимне, ама това не означава, че не може. Да не говорим, че тук смятаме само една заплата, нали има и жена примерно, тогава пък вече и за 4-5 години ,може да станат нещата.
А всъщност разлика няма Wink - изкушенията са толкова големи, че и да искаш, не можеш.
Колко струват жилищата в долен Лозенец, че да не може да си ги купи човек на заплата? Не вярвам да няма прилични до €250к.

Нали вече го обсъдихме.. Влез и виж колко струват, и направи сметка с две нови лизинговани коли, разкарвани всеки ден, с дете/деца в ЧУ, излизания и хранене по добри ресторанти, почивки два пъти в годината - ски и море, и пътувания насам-натам, плюс един-два-три потребителски кредита за тях, плюс няколко натоварени кредитни карти, плюс висок наем, защото се живее тук и сега, колко ще ти остават за спестяване за даун, и колко ипотека ще ти разреши банката.
Емпирично не познавам човек без собствен бизнес, който да е купил в топ-квартал. Програмистите с високи доходи в топ 10 % купуват в Гео Милев, Бели брези, Гоце Делчев и от сорта. Достатъчно добри за живот в София, но не топ. Но разбира се, може да кажеш, че не искат в най-топ Simple Smile И това вече го дъвкахме.

Само да кажа, че от 20 обяви в Долен Лозенец сигурно 18 са фалшиви. Същото е и в хубавия център,  Иван Вазов, Заимов, Яворов и Изток. И като излезе читава обява със съобразена цена, бързо се намират хора, готови да я вземат. Ама който не е търсил, няма как да го знае това...

Последна редакция: пт, 13 сеп 2019, 11:44 от Анонимен

# 608
А всъщност разлика няма Wink - изкушенията са толкова големи, че и да искаш, не можеш.
[/quote]

Е тук вече е въпрос на характер и начин на мислене, няма как да се съглася , че важи за всеки човек.

# 609
Не познаваш достатъчно програмист значи 😉

От 100 програмисти 90 ще харчат здраво днес и сега, но 10 ще спестяват. А добре платени програмисти в София има хиляди.

Работя в тази сфера от доста време и виждам колегите какво и как купуват.

# 610
Не познаваш достатъчно програмист значи 😉

От 100 програмисти 90 ще харчат здраво днес и сега, но 10 ще спестяват. А добре платени програмисти в София има хиляди.

Работя в тази сфера от доста време и виждам колегите какво и как купуват.

Не познавам , да . Аз говоря , че е възможно и реално да стане, може би на практика реалността е друга поради начина им на живот, това не го оспорвам. Моята теза беше , че със заплата от 6- 7000 лв могат да се спестят 200 000 евро кеш за няколко години, какъв начин на живот водят самите програмисти и колко от тях го правят това на практика не съм наясно.

# 611
Моите наблюдения над програмистите са, че яко спестяват, не познавам някой дето харчи за последно. И в Изток си купуват и то в срада на Артекс, където цените са доста височки, и в Оборище и т.н. В интерес на истината не се сещам за приятели и познати купили нещо в Лозенец, освен споменатия пример, явно не им е интересен квартала, защото повечето хора не искат старо стоителство, а ново и то от доказани строителни фирми.

Последна редакция: пт, 13 сеп 2019, 15:05 от Анонимен

# 612
Точно това имах предвид - най-топ кварталите не са за хора на заплата, дори и програмистка, дори и топ програмистка - ако няма наследство да помогне, да уточня. Трябва собствен бизнес, добре работещ, може и да е в услугите - добре поставени нотариуси или лекари със собствена практика, може и софтуерен (подизпълнители на големите), но собственикът, а не служителите, дори и най-квалифицираните и ценени.
Пак казвам, примера даден от Попея беше много неадекватен. Хората от най-високо платената сфера в България си купуват жилища из най-добрите квартали и още как.
Примерът ми е напълно реален, все пак човекът е на заплата, а няма собствен бизнес. Пък ти може да си мислиш, каквото си искаш, то си е за твоя сметка и се проверява от практиката, не от форумни приказки - беше написала, че търсиш близо до и в центъра. Като купиш, може пак да си поговорим кое как е Wink
Хора със собствен бизнес, добре разработен и успешен.
Извинявай, ама това е бош лаф. Колко по-точно смяташ, че са хората с толкова добре разработени бизнеси, които не просто кретат, ами наистина въртят големи обороти? Имаш ли идея какво показва статистиката, например че 95% от фирмите не успяват да просъществуват до 5-тата година. От останалите 5%, 90% от тях не успяват до 10-тата година. Та за какво говорим изобщо? Че има такива хора с бизнеси е ясно, но те не са чак толкова, колкото на всички ни се ще, тоест по-скоро изключение, отколкото правило.

# 613
Е нормално като доста голяма част почват работа на 20-22. То на тези години на кой не му се живее. Като се позамислят за семейство и се поспират, но това обикновено е към 25--30. Ама до тогава все имат заделени някой лев. До скоро едни приятели всеки месец обикаляха из европа. Минаха 27г , решиха да имат дете и набързо купиха апартамент за около 200000 евро, не в Лозенец, във Вадите. Ама факт че при всичкото обикаляне пак бяха заделили нещо и имаха за отскок.
А много често първо се купува нещо по-малко и после се изплаща набързо, дават под наем и купуват следващото. Да не говорим, че са сегашните 30-35 годишни програмисти, цените бяха фоста благоприятни. Дори Артекс продаваха на ниска цена по сегашните  стандарти - около 1200-1400 сякаш беше преди години. Имам приятел, купи от тях тристаен за 140000 евро. Вече го е изплатил, а дори няма жена, която да му помага.

Последна редакция: пт, 13 сеп 2019, 11:51 от Анонимен

# 614
Аз не говоря за 20-30 годишни хора, а за 35-40. Все пак е нормално опита и голямата заплата да дойдат с възрастта, както и желанието да си купиш жилище.

Попея, аз ти вярвам за примера, просто не е средностатистически. Да не говорим, че добрите айтита са една особена порода и хич не са типа Малдиви, коли и скъпи дрешки.

Общи условия

Активация на акаунт