СЕДМИ КЛАС. Точките ще проверим, паралелките ще подредим 20.06 - 30.06.2019

• 124 057
  • 2 478
  •   1
Отговори
# 345
Ще питам като най-голям абориген: в план- приема вече има кодове по паралелки. При подреждане на желанията тях ли следва да записваме и поредността на въвеждането им се зачита и за поредност на желанията ли?

# 346
  • Sofia
Момичета, синът ми ме попита дали в Немската имат униформи...Blush, не искал да ходи с униформа. А аз кротко проучвам баловете на 35-то и 31-во за последните години, в очакване на оценките му Disappointed Relieved. Чудя се да се смея или да плача...

Еееех, душо мила, и аз те така - даже маршрута до 18-то изчислявам .... Sob Сметнала съм му точките по математика, имам очаквания по БЕЛ, на ПИ-тата ги докарвах почти точно сметките, а сега очаквам и изненади Sad Нашият и на френски много си се кефи, ама на мен хич не ми е на сърце - иначе имаме франкофонска традиция в рода Confounded
Ококорих се пак в тъмни доби и мислех да ставам да редя вече паралелки на хартия, а той да пренарежда след мен, но съм заспала пак Laughing
Гледам 68 нови отговора от снощи и си викам - брей, да няма резултати - първо проверих priem и после темата Grin Ама изтръпвам, като влизам в priem.
Добре, че сте оставили пълния член! Hands Plus1

# 347
  • На планетата Земя
Ще питам като най-голям абориген: в план- приема вече има кодове по паралелки. При подреждане на желанията тях ли следва да записваме и поредността на въвеждането им се зачита и за поредност на желанията ли?

Да, точно така.

# 348
  • София
Може ли пак да преповторим за професионалните училища.
Изучава се химия и биология до 10кл. Но ако към 11кл. си решил да следваш медицина, никой не ти забранява да се явиш на ДЗИ - химия или биология и ще може да се кандидатства и медицина, въпреки, че не си с трети и четвърти профил химия или биология
Така ли е?
В професионалните училища се държи държавен изпит по професията. Мисля, че единственото ДЗИ, което държат е БЕЛ. Нямат второ ДЗИ, имат държавен изпит.

# 349
  • София
Към момента ли? Не. Могат спокойно да си изберат друга втора матура, могат и само държавния изпит да държат и резултатът от него да считат за матура, могат и двете неща. А могат, ако така решат, което е малко глупаво, понеже няма да имат специалността, да се откажат от държавния въобще и пак ще завършат средно.  А как ще бъде нататък, ще видим.

ПП Извинявай, не съм дочела, че не говориш за картинката към настощия момент.

Последна редакция: сб, 22 юни 2019, 09:01 от пенсионирана русалка

# 350
Добро утро.

Дидева, мерси!
Онлайн кандидатстването съм го изчела, но не ми става ясно, хипотетично:
Кандидатстваме в две области. В едната е приета по първо желание. Продължаваме ли в другата област с класирането ако детето се запише?

# 351
  • София
За профилите- боя се, че и МОньовците са в мъчителен процес на изясняване. Липсват указания към училищата за момента и някои творят...Горките настоящи деветокласници и техните родители...

# 352
Добро утро.

Дидева, мерси!
Онлайн кандидатстването съм го изчела, но не ми става ясно, хипотетично:
Кандидатстваме в две области. В едната е приета по първо желание. Продължаваме ли в другата област с класирането ако детето се запише?

Да, после можеш да си изтеглиш документите и на 2ро да запишеш в другата област.

# 353
132. (1) Учениците, успешно завършили ХІІ клас, стават зрелостници и придобиват право да се явят на държавни зрелостни изпити и на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.
(2) Зрелостниците, обучавани по училищен учебен план, който осигурява профилирана подготовка, придобиват средно образование след успешно полагане на задължителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет Български език и литература и на задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ учебен предмет.
(3) Зрелостниците, обучавани по училищен учебен план, който осигурява професионална подготовка, придобиват средно образование след успешно полагане на задължителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет Български език и литература и на задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация - по теория и практика на професията
.
Има и възможност за два допълнителни ДЗИ - изборът е от Български език и литература, Чужд език - английски, френски, немски, италиански, испански или руски, Математика, Информационни технологии, Физика и астрономия, Биология и здравно образование, Химия и опазване на околната среда, История и цивилизации, География и икономика и Философия.. Ако за такъв изпит е избран профилиращ предмет, той се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилираната подготовка. Ако не е профилиращ - върху учебното съдържание от задължителните учебни часове. Допълнителният ДЗИ не може да повтаря задължителен, на който вече си се явил, освен ако не си профил БЕЛ и се явяваш пак по БЕЛ. ДЗИ може и да е по различен от изброените чужди езици, ако е изучаван, като профилиращ.

# 354
Може ли пак да преповторим за професионалните училища.
Изучава се химия и биология до 10кл. Но ако към 11кл. си решил да следваш медицина, никой не ти забранява да се явиш на ДЗИ - химия или биология и ще може да се кандидатства и медицина, въпреки, че не си с трети и четвърти профил химия или биология
Така ли е?
Нека да уточня - в професионална гимназия работя и съм наясно за това.
За всички професионални паралелки по новата програма, независимо дали са в професионална гимназия или в профилирано или друго училище (например в МГ Пловдив има 2 такива специалности) - в 12 клас първият ДЗИ задължително е БЕЛ, а вторият - Теория и практика на професията. Професионалните паралелки нямат профили, нямат и избор на втори ДЗИ.
Към настоящия момент всички по старата програма имат избор за втори ДЗИ каквото си пожелаят от списъка с матуритетни предмети и в допълнение - могат да изберат и Теория и практика на професията. Така направиха 3/4 от зрелостниците ни тази година.

А, Дидева го е дала по-добре Simple Smile

# 355
  • София
До колкото разбирам от текста, който сподели Дидева, става ясно, че ще се изготвят два типа матури по всеки предмет (без Бел) и всеки ще полага този вариант, според това, дали в училище този предмет е от ЗП или ИП.

# 356
Здравейте, Simple Smile
От няколко месеца следя редовно темата, но не съм писала.
Знам, че на първа страница е обяснено, обаче на родителска среща ръководството на училището убеждаваше родителите, че е жизненоважно как се подреждат желаните паралелки при кандидатстването.
Не знам колко ми е смислен въпроса, но теоретично, ако дете изреди 10 желания и му  стига бала за всички, на първо класиране и по десетте ли ще е прието и ще може да избира между тях или ще е прието само по първото желание?

# 357
Само ако става дума за двата допълнителни ДЗИ по желание. Вторият задължителен е върху профилиращ предмет, съответно върху учебното съдържание от задължителните модули на профилираната подготовка.

Не знам колко ми е смислен въпроса, но теоретично, ако дете изреди 10 желания и му  стига бала за всички, на първо класиране и по десетте ли ще е прието и ще може да избира между тях или ще е прието само по първото желание?
Само по първото.
Всеки ученик се класира само по едно желание за всеки етап на класиране.

# 358
  • Варна
Доколкото аз разбирам въпроса на Елеа е дали ако профилът НЕ е Х и Б, пак ще може да се кандидатства медицина. Според мен към днешна дата никой не знае отговора. Както Дидева обясни има опция за втора матура, но пък тежестта на оценката би трябвало да е различна, защото ДЗИ по профилирана подготовка ще е с много по-голяма сложност от тази по задължителната и не ясно университетите как ще я интерпретират.

# 359
Скрит текст:
Само ако става дума за двата допълнителни ДЗИ по желание. Вторият задължителен е върху профилиращ предмет, съответно върху учебното съдържание от задължителните модули на профилираната подготовка.

Не знам колко ми е смислен въпроса, но теоретично, ако дете изреди 10 желания и му  стига бала за всички, на първо класиране и по десетте ли ще е прието и ще може да избира между тях или ще е прието само по първото желание?
Само по първото.
Всеки ученик се класира само по едно желание за всеки етап на класиране.

Дидева, много благодаря! Flowers Tulip Определено в мен е грешката.

Общи условия

Активация на акаунт