СЕДМИ КЛАС. Точките ще проверим, паралелките ще подредим 20.06 - 30.06.2019

• 124 092
  • 2 478
  •   1
Отговори
# 360
Доколкото аз разбирам въпроса на Елеа е дали ако профилът НЕ е Х и Б, пак ще може да се кандидатства медицина. Според мен към днешна дата никой не знае отговора. Както Дидева обясни има опция за втора матура, но пък тежестта на оценката би трябвало да е различна, защото ДЗИ по профилирана подготовка ще е с много по-голяма сложност от тази по задължителната и не ясно университетите как ще я интерпретират.
Да, точно това питам и пак не ми стана напълно ясно. За нас седмокласниците, които сме по новата учебна програма като станат в 12 кл - ( говоря за професионално училище), държат ДЗИ - БЕЛ, явяват се на държавен изпит за професионална квалификация, но детето е решило , че иска висше медицина . Дали ще може да кандидатства? Явява се на допълнителна матура по химия, но не е изучавана като профилиращ предмет. ( защо прочетох горе, че не може да се явиш на допълнително ДЗИ) .
Ще може ли да следва медицина или не?
( страшно ми се спи и не мога да схвана нещо)

# 361
  • София
Elea, въоръжи се с търпение! Не разбираш, не защото ти се спи, а защото е сложно за разбиране. Joy
Имам дежа вю! Миналата година, по това време, се чувствах като идиот!
С помощта на Дидева, преследвана от нас месеци наред по темите, леко се изясни ситуацията. В раздел Основно и средно образование, има тема МОН-промените продължават. Не знам в кое издание на темата, първо или второ, има доста обширно обсъждане по темата, както и в миналогодишните седмокласни теми. Колкото и да са наспамени, има много ценна информация И в тях.

# 362
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovate … iya/prilozhenie_2

Това в момента стои при балообразуване на сайта на Софийския за специалност - фармация,
но след 5 години може вече да не е така. Признавам си следя основно тази тема ще трябва да ида в другата да си изясня нещата.

# 363
  • София
Ще питам като най-голям абориген: в план- приема вече има кодове по паралелки. При подреждане на желанията тях ли следва да записваме и поредността на въвеждането им се зачита и за поредност на желанията ли?

Шарлот, в онлайн заявлението нищо не записваш - само цъкаш върху паралелките по ред на желанията и те се подреждат в заявлението с пълното им описание, вкл. с код.

Въпросът за значението на избрания профил за кандидастването в университет сме обсъждали надълго и широко в темата за МОН и по-кратко в други теми. Докато не завърши набор 2003, нищо не е сигурно. В медиите се появи информация относно българските университети, според която изборът на профил няма да ограничи децата в правата им за избор и кандидатстване по каквато и да е специалност в БГ университет - ако даден предмет не е избран за профил, за балообразуваща ще се взема оценката от удостоверението за първи гимназиален етап: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/mon-razyasni-promenite-v-srednoto … -v-universitetite Това е от медиите, а официално разписано още нищо не сме видели. За чуждите университети - бог знае. Възможно е и те така да процедират, но дано не изгори един набор, докато се научат да ни разчитат новите документи за средно образование. Smirk

ПП Слънчева, май в осмокласните теми го обсъждахме, а не в седмокласните. 

Последна редакция: сб, 22 юни 2019, 10:28 от sanaka

# 364
(2) В случай че избраният учебен предмет по ал. 1 е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия учебен предмет, изучавано в избираемите учебни часове във втория гимназиален етап на средно образование.
(3) В случай че избраният учебен предмет по ал. 1 не е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание, изучавано в задължителните учебни часове в средната степен на образование.

Ще ида да изчета темата, но аз това горе го разбирам като възможност да се явиш на ДЗИ по предмет, който не е профилиращ, като съответно би трябвало да е по - лесен изпита, защото ще включва материала от 8 - 10 кл.

# 365
Преди 2 години, когато голямата ми дъщеря кандидатства в МУ, масово съветваха децата да НЕ държат матури по химия и биология, а да си се явят на кандидатстудентските изпити. При балообразуването 6-ца от матурата се равняваше на 4.5 от изпита /ако не ме лъже паметта/. А 4.5 за момичета далеч не е достатъчно.

# 366
  • София
Преди 2 години, когато голямата ми дъщеря кандидатства в МУ, масово съветваха децата да НЕ държат матури по химия и биология, а да си се явят на кандидатстудентските изпити. При балообразуването 6-ца от матурата се равняваше на 4.5 от изпита /ако не ме лъже паметта/. А 4.5 за момичета далеч не е достатъчно.

За МУ София ли става въпрос? За коя специалност? Че кога МУ София е признавало за балообразуващи оценките от матура, вместо кандидатстудентските изпити, макар и с по-нисък коефициент?  Според мен - никога /поне не и в последните години/. Полагането на кандидатстудентски изпити е задължително условие за участие в класирането. Матура по биология и химия замества оценките от дипломата, но не и кандидатстудентските изпити. За специалност "Право" в СУ, поне до миналата година /за тази не съм гледала/ също не се признават матури, вместо кандидатстудентски изпити.

Последна редакция: сб, 22 юни 2019, 11:15 от sanaka

# 367
Може ли и аз да питам като абориген или неандерталец или там какъвто водите непросветените, какво е Бузема?

# 368
  • София
Може ли и аз да питам като абориген или неандерталец или там какъвто водите непросветените, какво е Бузема?

Най-отвратителното училище, не ти и трябва да го знаеш. Не случайно му викат Бузема. Много е зле.
Скрит текст:
СМГ

Последна редакция: сб, 22 юни 2019, 11:34 от jenap

# 369
  • София
Joy
В миналогодишната седмокласна тема "Бузема" стана кодово име на СМГ. А иначе е Професионална гимназия по селско стопанство в София - ПГСС Бузема. Joy http://zemedelskatehnika.com/%d0%bf%d0%b3%d1%81%d1%81-%d0%b1%d1% … 1%86%d0%b8%d0%b8/

# 370
Пералните- І-ва и ІІ-ра АЕГ (от AEG са добри перални).
Бузема - СМГ
Волдемор - 164-та
Конското - 91-ва НЕГ
НПМГ- прогресивното (Националното Прогресивно за Малки Гении)
9 ФЕГ - Княгиня Мария Луизиана

Допълвайте, ако има още и да го добавя в първи пост.

Последна редакция: сб, 22 юни 2019, 12:20 от Фран

# 371
Пералните- І-ва и ІІ-ра АЕГ (от AEG са добри перални).
Бузема - СМГ
Волдемор - 164-та
Конското - 91-ва НЕГ
НПМГ- прогресивното (Националното Прогресивно за Малки Гении)......
Joy
Защо 91ва е Конското?

# 372
  • София
Заради конете на Карл V, само с които той е разговарял на немски, може би... Не знам майки Набор 04 да кажат. Те са го измислили.

# 373
  • София
Защото Карл V говорел на немски само с конете си. Joy Речта на Георги Димитров на Лайпцигския процес.

Фран, 9 ФЕГ - Княгиня Мария Луизиана. Ама да си кажат първо дали искат това в първия пост. Той засега е изцяло информативен.

# 374
  • Sofia
Дами, имаме ли инфо за френския в 35-то?

Общи условия

Активация на акаунт