Обсъждане на имотни обяви, тема 11

• 37 278
  • 777
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Съгласна съм. Не знам дали писах тук - през 2007 купих апартамент. Брокерът ми извади всички необходими документи. Идваше до работата да ме взема с кола и да ме кара по огледи. Накрая преговаря и с продавача, намали ми сумата, та му платих с най-голямо удоволствие.

# 271
плаща ДДС-то на строителя, което не е 3% както се сещате, да не смятаме и разходите и разправиите по довършването  след покупка по БДС.

Ти, изглежда си мислиш, че ако не купиш от строител не плащаш ДДС, а? Ми нали първата продажба е била именно от строител и ДДС е било калкулирано. От там нататък жилището си върви с цената с ДДС. Когато аз купих по цена 950 евро за квадрат може би цената не от строител е била 790 евро, а?  Twisted Evil

Същото е и с довършването - не вярвам някой да подарява за без пари довършен апартамент. Ако интериорът е ОК това се отчита в цената, а ако е за изриване все едно първо трябва да платиш да си го докараш до БДС, а после и да сменяш инсталации. Аз лично предпочитам БДС-то Mr. Green

И рисковете да купиш от строител без брокер и от строител сброкер са еднакви, все едно брокерът е само паразит в сделката, не поема никакви рискове и не гарантира нищо. Но взема комисионна.  Иначе ако имаш предвид разликата между СС и НС тогава има резон, ама ние спорим за брокери, не за НС и СС. Спорът на НС и СС е много дълъг и е отделна тема.

# 272
Ама аз не разбрах какви права са ти нарушени - искаш да купиш имота който предлага някаква агенция и да не й платиш комисионната ли? Защото ако само те продават и се запънат и не дадат директен контакт с продавача как ще стане покупката? Нали това е крайната цел?
Не искам да работя с агенция, която нарушава закона още от първия си контакт с мен, предлагайки ми да подпиша документ, който е обявен от Върховния административен съд за неравноправен и увреждащ правата на потребителите. Не знам как по-ясно да ви го напиша.

# 273
зигзаг не желае да плати комисионна, не го ли разбрахте вече?
честно-нечестно, да говори каквото иска, аз друго чета между редовете.
Или може би, не иска да купи този имот, затова така смело и категорично.

А пък в онази статия, която е цитирана по-напред в темата: не става ясно кое точно е обявено за недобра практика.
Така, извадено от контекста, също не е ОК.

# 274
Румка,
В редовете написах, че съм купила и продала с агенция, и съм платила комисионна. Сега пак ходя на огледи с брокер, на който с кеф ще платя, ако стигнем до сделка.
Ама с такива, които след 'Добър ден', ми казват - 'я, подпиши тоя незаконен документ' , няма как да работя. Фактът, че нямат нито един ексклузивен имот, говори достатъчно. Ще видя апартамента с друга агенция и толкова. И ще платя комисионна на тази, с която купя.

# 275
Последните години имам опит с 5 брокера - един перфектен и четири дами, коя от коя по-смотани.

При покупката ни брокера на продавача го ощети.

Първоначално излъга нас, че жената е на море и не може да организира среща, след известно чакане нашия брокер предположи, че най-вероятно чака клиенти без брокер за да вземе комисиона и от двете страни. (пазара беше по-спокоен и сделките не се случваха за дни)

Предложихме ѝ пари на ръка, а тя натисна продавача да намали цената. Взе си комисионата от продавача на предварителен и замина на море. (С продавачката се вуждахме няколко пъти още, познайте дали е била възпрепятствана седмица след като е пусната обявата)

За другите не помня конкретики, освен една която беше видимо отегчена и на въпрос, може ли да закупим и прекрасните мебели от апартамент в Лозенец отговори - 'Аз за мебели комисиона не взимам'. Тъпо та вдлъбнато. Persevere

Извод, търсиш с препоръка брокер и си го наемаш - основно той ще се оправя с останалите по веригата.

Редовно чувам, как сам си е видял човека обявата пък брокера само го завел, като че ли това е всичкото услуга, която се извършва.
Според мен е доста често срещано не брокера да ти намери обявата (освен ако не гледаш изобщо де) - както и да обясниш никой освен теб не може да разбере какво точно търсиш.

Хората говорят едно, но усещат друго и така. Много емоции има при покупката според мен, или може би само аз съм такава, а останалите са по-практични

Скоро пак ще търсим, интересно ми е вече как са се променили нещата за 5 години.

# 276
  • София, Bulgaria
zigizagi е в правата си. Нито ще е първа, нито последна, която ще сезира КЗП за нещо, според мен не си струва емоциите, но ако ще се почувства по-добре, така да е.

Цитат
И брокерите ще докладват пред ДАНС за съмнения за пране на пари. Кръгът на институциите и професиите, длъжни да докладват пред ДАНС за съмнения, че техни клиенти перат пари, се разширява.
Колко % от купувачите изповядват на ДО? Колко и какви са нарушенията и на продавачи и на купувачи? Та работейки в един бранш, където големите нарушенията са традиция, колко да си мотивиран да спазваш Решение, че протоколи не трябва да се разписват.
За това казвам, че браншът и сделките с недвижими имоти имат нужда от "капитален ремонт" , а не някакви половинчати решения, които до никъде не водят.

# 277
Скрит текст:
В случай че няма да ги заобикаляте какъв е проблемът да се подпише протокола? Не съм фен на брокерите, обаче хората са си казали условията, ако не ви устройват, да не бяхте им ползвали услугите. Не разбрах кое е незаконното, което искат от Вас?
Подписването на протокол с такова съдържание е обявено за незаконно от КЗП и от Върховния административен съд. Не знам как по-ясно да го кажа. За мен е неприемливо да работя с агенция, която открито нарушава закона и дори след като им посочих този факт, продължиха да настояват да подписваме.
Приемете, че имам професионално изкривяване и да приключим темата.
Не знам, кое му е толкова незаконното, но не съм се задълбочава, защото така или иначе ние никога не сме карали купувачите на оглед да разписват каквото и да е. Според мен трябва да се види какво съдържание е обявено за незаконно, то иначе протоколи всякакви.....  
И по принцип, когато организирам оглед за наш купувач брокерите, които имат такава практика винаги предупреждават.... И  да вметна, че това са големи агенции, които имат не един или двама адвоката, в смисъл много добре са запознати кое е законно и кое не.
Адвокати, работещи в агенция за недвижими имоти?! Хайде малко по-сериозно tomeva!
Примери от практиката бол! Особено от тия "големите" агенции, чиито брокери явно си мислят същото като теб и се доверяват на своите колеги "адвокати"...такива красиви каши се забъркват, че често са непоправими...
Мале-мале, адвокат на АНИ да се дава за пример като капацитет...
Относно практиката да се подписват подобни псевдо-документи - ми заобикалайте ги. Мен лично направо ме предизвикват да го направя, като ми го бутнат в ръцете. Жалко, че досега не съм харесал имот, при който да са ми искали да подпиша подобен смешен документ. То най-често така се случва, че купувам от собственик, сигурно затова ...
Аз имах предвид адвокати въобще!!! А ти нали само от частни лица купуваш, от къде обобщаваш така смело.

Скрит текст:
П.С. Правата на потребителите са нарушени в пъти повече от държава, администрации, агенции, съдилища и въобще цялата система е повтарям : съдран балтон. Знаете ли за колко дни се вписват сделки в момента...при късмет 12 дена, 15 е по- сигурно. Знаете ли на колко хора им пропадат следващи сделки, защото не си получават парите навреме...а загубите не са 2-3000 лв., а 20-30000 лева.
Нямам време да изброявам всичките безумия в системата и бранша...
Стига извъртания, стига брокерски номера, tomeva!
Написа, а и го цитирах, че това е проверено от адвокатите на големите агенции за надвижими имоти! Ако си имала нещо друго пред вид ... тогава се поправяш, всеки може да сгреши, даже и брокер.
За какви мои обобщения питаш, че не разбрах? Сделките ми се случват предимно с частни лица, наследници, да! Но това не значи, че не ръшкам пазара, нали? Все пак отвсякъде може да изскочи нещо, не се знае.
А по повод на скритите и непубликувани обяви, един от псалмите на някои брокери ( правилно се виждаш в тия ми думи) да разкажа. Мои познати ми казаха, че ги водят на подобен апартамент. Дето го "нямало в сайтовете". Естествено, предубеден съм. И се оказа, че омайната брокерка им предлага апартамент, ситуиран изцяло в северната страна на сградата (при изрично тяхно предварително условие без север в изложенията). Цената - оле мале. А сградата е добра, но на кофти място, извън обживяните части на града, отделно там се чака след някоя и друга година голям булевард. Точно под прозорците. Агенцията - голяма. Брокерката - надута, все едно я молят моите познати. Ма такъв смях, такова чудо. С конкурс ги избират тия брокери! Естествено, вече месец след огледа, транспарантите още висят по терасите. Необявената обява си е все така аткуална. Не я следя ,не ми е интересна, защото това за мен е отпадък, един голям хитрец (даже и това проучих, кой го строи) има интересна стратегия, но не е строил с кредит, може да си го позволи. Чака на гюме.
Има непубликувани обяви, да Simple Smile )

За това казвам, че браншът и сделките с недвижими имоти имат нужда от "капитален ремонт" , а не някакви половинчати решения, които до никъде не водят.
Това е истината. Но пък ако се поправят нещата, нали ще отпаднат надутите самодоволин самовлюбени каки и пикльовци. И няма да е забавно, на кого да се смеем тогава. Сега е доста по-интересно. Всеки пък се чудиш на какво пернато ще попаднеш.

# 278
  • София, Bulgaria
aaaaa, bachkator, имаш предвид друго казано от мен и аз се обърках, защото после почна да говориш за юридическото обслужване на сделки. Ами аз смятам, че големите агенции, които продължават с тези протоколи, най-вероятно са си проверили нещата с адвокати и то от най-високо ниво, с каквито със сигурност разполагат. Въобще нямах предвид юристите, които им движат сделките.
А също така смятам, че един юрист работейки само сделки с имоти е доста голям капацитет, поне аз не съм попадала на смотани, виж външни адвокати, които нямат рутина и опит съм имала в сделки.
И понеже ти се изказа:
Цитат
Примери от практиката бол! Особено от тия "големите" агенции, чиито брокери явно си мислят същото като теб и се доверяват на своите колеги "адвокати"...такива красиви каши се забъркват, че често са непоправими...
Мале-мале, адвокат на АНИ да се дава за пример като капацитет...
пък после
Цитат
То най-често така се случва, че купувам от собственик, сигурно затова ...
  и аз попитах от къде така обобщаваш, след като явно нямаш опит с тях.
Много се палиш дишай...

# 279
Томева,
Адвокат на голяма агенция (каквато не е тази, с която аз се занимавам), който не се съобразява с решение на ВАС, не заслужава доверие. Недей да смяташ, че най-големите агенции работят с най-добрите адвокати. Номерът им минаваше години наред преди някой малък човек (като мен) да тръгне да си търси правата, да намери адвокат, който да заведе колективен иск и да се стигне до това съдебно решение.
Най-обичам да ми се говори как навсякъде е каша, хората са увредени по хиляда начини, а аз съм се хванала с такова дребно нещо. Промяната започва от всеки един от нас. Докато подкрепяме статуквото, нищо няма да стане.

# 280
Ей голяма защита на някакво дребно шмекере, което вместо да се напъне и да заработи комисионните си, лови шарани с подписване на  незаконни документи. И аз имам брокер, на който ще платя комисионна, обаче отказвам да се занимавам с измамници, ако ще да продават апартамента на живота ми. То и за продавачите не говори добре, намерили мошеник да им води сделката. Сигурно са един дол дренки и затова. Айде мерси, човек трябва да има някакви принципи в тоя живот!

# 281
Тук брокерите замазват, замазват , замазват с цел публиката да възприеме проблема като общ, за да не се акцентира на "гнилите им ябълки".

Моля да не ми отговарят брокери. Няма да взлизам в спорове.

# 282
  • София, Bulgaria
Томева,
Адвокат на голяма агенция (каквато не е тази, с която аз се занимавам), който не се съобразява с решение на ВАС, не заслужава доверие. Недей да смяташ, че най-големите агенции работят с най-добрите адвокати. Номерът им минаваше години наред преди някой малък човек (като мен) да тръгне да си търси правата, да намери адвокат, който да заведе колективен иск и да се стигне до това съдебно решение.
Най-обичам да ми се говори как навсякъде е каша, хората са увредени по хиляда начини, а аз съм се хванала с такова дребно нещо. Промяната започва от всеки един от нас. Докато подкрепяме статуквото, нищо няма да стане.

Много си права за горното, а за адвокатите имах предвид, че нямат ограничение в бюджета и могат да се консултират и с най-големите светила и просто си мислих, ако продължават да го правят, а те го правят,  дали няма някакви вратички или други тълкувания. Пак казвам, не съм запозната в детайли, просто разсъждавах.
Аз като ходя на огледи с мои купувачи, също разписвам протокол, но само с данни на моята фирма, макар че се чудя, каква полза им носи това, но не ми се разправя всеки ден с едно и също по няколко пъти.

Да попитам, интересно ми е  ти били сезирала ДАНС, ако знаеш, че някои е направил сделка на данъчна оценка, ощетил е общината не плащайки данъци, а от там и всички.

# 283
Точно 5 апартамента съм купила, които не са били обявени в imot.bg. Вие както искате, така си мислете Wink) За периода 2012-2019г

# 284
  • София
Да попитам, интересно ми е  ти били сезирала ДАНС, ако знаеш, че някои е направил сделка на данъчна оценка, ощетил е общината не плащайки данъци, а от там и всички.
ДАНС едва ли Simple Smile, по-скоро данъчните, но е трудно за доказване.

Общи условия

Активация на акаунт