Обсъждане на имотни обяви, тема 11

• 37 294
  • 777
  •   1
Отговори
# 285
Томева,
За да сезирам когото и да било, трябва да имам доказателства. Не се сещам как бих могла да знам кой как си изповяда сделките, ако не съм брокер или нотариус, или страна по сделката. А никой от тях няма интерес да сезира ДАНС, НАП или който и да е.

# 286
Аз лично нямам сделки през последните години, но имаме семейно 3 огледа преди 3-4 години и една продажба съвсем наскоро.
На базата на този скромен опит споделям следното:
1) един от огледите беше с голяма агенция за жилище в хотелски апартаментен комплекс, което те рекламираха и още рекламират като "апартамент" (още висят обяви за тази сграда). Първото нещо, което поиска брокерът, е протокол за оглед, да не му избяга комисионната. Агенцията е Адрес, сградата е Бизнес център Слатина, на ъгъла на ул. Слатинска и ул. Боян Магесник.
2) продажбата беше пак с една от най-големите агенции, двама наследници, единият (другият) доведе брокера (че бил познат). Ако го опиша като поведение, сигурно брокерите в темата ще го познаят поименно. Съсед беше кандидат-купувач, беше гледал имота и бяхме говорили с него преди да се появи брокерът дори за цена. След появата му - ексклузивен договор с продавачите, ексклузивен договор със съседа-купувач (който се отказа от сделка), ексклузивен договор с купувач, доведен от агенцията. Юридическата подготовка на сделката беше от агенцията - от октомври до края на май.
От октомври до преди Бъдни вечер - практически нищо, обаждане веднъж месечно с хрумка за вадене на документ от типа абсурдно-ненужен. 2 дни преди Коледа, поради изтичане на договора с купувача за стоп-капаро или нещо такова, агенцията каза - давайте да подписваме предварителен договор и комисионната да платите. Корекции (дребни) по предварителния договор ни отказаха да направят, включително в него е вписана грешна квадратура на имота. Плащане на комисионната в 6 ч. вечерта на последния работен ден преди Коледа. Срок за изповядване по предварителния договор - 6 месеца. До края на февруари - ни вест, ни кост от агенцията. През март ние звъним и питаме - какво става, какво правим? Отговор - няма проблеми, до месец изповядваме. След това изведнъж в началото на април се обаждат - вадете еди си какви документи, пак абсурдно ненужни. Нова среща в агенцията - трябва 1-2-3-5 като документи. Ами нали ви ги дадохме още преди предварителния договор. А не, това не сте - да, ама бяхме ги дали. Ами тя нотариуската иска 1-2-3-5 и девето, тези не са й достатъчни. Що бре? Ами така каза, ще говорим с нея да видим! Дай да идем при друг, препоръчан от юристи нотариус, по-читав. Не, не може, "исконно право на купувача е да си избере нотариус" - това е цитат. Не че той беше избирал нотариуса, агенцията работи с този.
Е, исканите документи не вадихме, пак затишие до края на април. И настана финалният хаос - нотариусът каза, че документите ви не вършат работа, друго ще направим. Хубаво, направихме го, вървим към изповядване. Ама се оказва, че има грешка в скицата от кадастъра, за която грешка сме казали на агенцията още през октомври. Ама тогава се вълнуваха само от комисионната си.  И с`я какво ще правим - няма време за процедура за корекция в скицата. Какво ще пишем в нотариалния акт? Но пък в нотариалния акт са набутали примерно онова за солидарната отговорност на двамата продавачи!
Имаме дата при нотариус, предната вечер обаждане - трябва утре сутринта преди нотариуса да извадите документ за семейно положение от общината! Да, ама не, няма да стане, да сте казали по-рано, нотариусът да си проверява сама в базата данни. И на подписването се оказва, че един от документите е само копие, не оригинал, нямаме оригинал. У-бу, да го извадите в заверено копие! Ами няма да стане, вадете си го вие! И с някакво писмо от нотариуската го извадиха от агенцията. За нотариуската - там също много мога да пиша, поведение като продавачка от малцинството на Женския пазар.
Та така, в заключение - съгласна съм с мнението, че често (естествено, не винаги) юристите на агенциите, че и някои  нотариуси, са наистина оле-мале.
Да подчертая, че никога не сме имали намерение да не плащаме комисионна, ако намерят купувач, от договорената цена сме доволни, но цялото последвало юридическо "обслужване" на сделката беше един голям кошмар и нерви. Въпреки че бяхме продавачи, искахме, аз специално, всичко по сделката и документите да е жуст, че да нямаме проблеми в бъдеще. Ако се бяха съгласили от агенцията за друг нотариус, щяхме да отидем при другия, по-млад, по-начетен, не е мошеник, и щяхме да си спестим поне 2 месеца нерви. Ако бях купувач, щях да се откажа от сделката на много по-ранен етап.
През всичките тези месеци поне 4-5 пъти се бяха обаждали съседи, че минали някакви хора и питали дали имотът се продава. Винаги отговаряхме, че не, вече си имаме предварителен договор, а и имаме договор с агенция. Няма никаква гаранция, че някой от тези потенциални купувачи можеше да стане реален, но все пак...
Между другото агенцията не пусна обява за имота, въпреки че си има и собствен сайт, купувачът вероятно им се е обадил за друга тяхна обява и те са му предложили и нашия имот. Така че дори не си направиха труда да качат обява в нет-а.

# 287
Томева,
За да сезирам когото и да било, трябва да имам доказателства. Не се сещам как бих могла да знам кой как си изповяда сделките, ако не съм брокер или нотариус, или страна по сделката. А никой от тях няма интерес да сезира ДАНС, НАП или който и да е.
А лично ти, ако някога си изповядвала или сега искаш да изповядаш сделка на по-ниска от реалната цена считаш ли, че е нормално да се сезира ДАНС както е по новия закон? Нали чинно искаш да спазваш всички разпоредби и решения.

# 288
  • София, Bulgaria
А ако този "протокол" всъщност е ексклузивен договор за покупка, не за конкретния имот, а въобще. И е за цяла година. И агенцията не желае да го прекрати с предизвестие преди изтичането му, както е написано в самия договор.
Въпросите ми не са хипотетични - опит с продажбата с голямата агенция, за която вече писах надълго и нашироко.
Дето, според Томева, били толкова могъщи, че много силно са се консултирали с адски умни адвокати. Или пък просто разчитат на това, че 1 от 1000 клиента ще направи проблем, другите няма да знаят или няма да искат да се занимават и да губят време и пари с дела срещу агенцията.

Не знам,  аз ако съм ще направя консултации и ще проверя, какво и как да го правя, за да не съм неизправна.  За това ми е чудно, че продължава тази практика. Но ние или поне аз не съм юрист, нито адвокат,  пък и тези или подобни протоколи никога не са били част от работата ни, така че никога не съм се задълбочавала по темата. 
Иначе правило е да се чете всеки документ преди да се подпише и ако не в компетенцията ни, да се консултираме. То иначе не само ексклузивен договор може да ти пробута някой, а и пълномощно.

# 289
Разкажи сега нормално ли е ако си изповядвала или сега изповядаш сделката, която ти предстои на стойност по-ниска от реалната да се докладва в НАП или ДАНС? Нали трябва да се спазват всички наредби и разпоредби.

Да де, ама изповядването на ДО май не е баш точно незаконно. Вече ако е под нея е друга работа.

# 290
Разкажи сега нормално ли е ако си изповядвала или сега изповядаш сделката, която ти предстои на стойност по-ниска от реалната да се докладва в НАП или ДАНС? Нали трябва да се спазват всички наредби и разпоредби.

Да де, ама изповядването на ДО май не е баш точно незаконно. Вече ако е под нея е друга работа.
Не е незаконно само за някои. За нормалните хора го водят, че е укриване на данъци и доходи, и си е сериозно престъпление ако те нарочат.

# 291
Е как да не е, като спестяваш едни суми от такси по прехвърлянето, които иначе отиват към бюджета. Имам предвид когато не пише реалната цена на покупко-продажбата. Което е май в 90% от случаите.
За комисионната на брокера. Писала съм вече и само ще уточня, че аз наистина платих комисионна на брокера на отстрещната страна, но тя направи някои проверки, които изискахме, прехвърли партидите за ток и парно на наша сметка и не видя и един лев преди да изповядаме окончателно сделката, тоест вече след нотариуса, никакви ПД, никакви стоп капаро и прочее. Тоест тя изискваше, изисквахме и ние. Междувременно и се намеси с корекция в цената надолу, защото се оказа, че не е баш така както е описано в обявата.

# 292
Абе ясно, в стадото има много мърша. Което е обяснимо и очаквано, с оглед материала.
Около 30% от сделките са на ДО. Не е незаконно.
Сега въвеждат и за колите при продажба само оценки на реална застрахователна стойност.

# 293
Не е незаконно само за някои. За нормалните хора го водят, че е укриване на данъци и доходи, и си е сериозно престъпление ако те нарочат.
[/quote]

Ако се купува след Акт 14 спокойно и съвсем законно може да се изповяда на ДО, а после да се сключи нов договор за довършителни работи, но тази цена не се записва в НА и върху нея не се дължат такси. За тези довършителни работи може да се спести и ДДС, ако се довършва от малка фирма с малък оборот и нерегистрирана по ДДС.  Да, цената на имота ще е малко ниска, а цената на довършителните работи малко висока, но нищо незаконно не може да се докаже. Това си е законният начин, а може и изобщо повечето от останалите пари да минат на черно.

# 294
  • София, Bulgaria

Ако се купува след Акт 14 спокойно и съвсем законно може да се изповяда на ДО, а после да се сключи нов договор за довършителни работи, но тази цена не се записва в НА и върху нея не се дължат такси. За тези довършителни работи може да се спести и ДДС, ако се довършва от малка фирма с малък оборот и нерегистрирана по ДДС.  Да, цената на имота ще е малко ниска, а цената на довършителните работи малко висока, но нищо незаконно не може да се докаже. Това си е законният начин, а може и изобщо повечето от останалите пари да минат на черно.
[/quote]
Има ли пари дадени на ръка  са схеми за укриване на данъци и изпиране на недоказани доходи. Не става въпрос дали, как и кой ще го докаже.

# 295
При описаната от мен схема пари на ръка няма. Писах, че може и още повече да се изнсаилят нещата, но по принцип всичко е законно та дрънка.

# 296
Брокер да има нещо против кеша е голяма атракция.

# 297
Notaris, кефи ме как се изразяваш Sunglasses

# 298
Купувала съм два пъти - с личен брокер. Един единствен път ми дадоха за подпис някакъв документ, обаче не се сещам какво беше - четох го няколко пъти, продавача беше в апартамента, предполагам заради това, защото мога да го видя, но пък винаги мога да го причаквам пред апартамента а и плащам на своя брокер, та какво е било  newsm78.

Замислих се коя е най-старата обява, за която знам. Освен на Ваяна боянския партер, тази  https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a152360897335025 ( #Crazy цената е убийствена, някой знае ли какво са допълващи площи -таван може би) и тази https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b149449431935516 (ето на това се вика нужда да се направи ремонт на ремонта  Joy)

# 299
Днес един приятел ми прати обява, която стои от три години.
https://m.imot.bg/details/1b156103733168590
Цената тогава е била 61 хиляди, днес е 105. 57 квадрата, тухла, за ремонт. Текстът на обявата е: Отлична инвестиция!

Общи условия

Активация на акаунт