30.06 - 10.07.2019 СЕДМИ КЛАС. Подаване на заявления

• 103 385
  • 1 839
  •   1
Отговори
# 1 185
Предварителното обмисляне е ясно, но логиката (при нас) е следната спрямо нашия бал: 3 леко/средно недостижими желания, но защо пък не, 7 реални желания, в които се целим, но са на кантар, 5 сигурни и гарантирани желания и още 1 за цвят, ако "земята се разцепи". Всичко останало би било яко пълнеж - или сериозно недостижими паралелки или сериозно неискани такива. Та така...

Според мен колкото и да смятаме, няма как да ги сметнем, при положение, че за 10 200 деца няма как да прогнозираш, кое, къде. Второ статистиката на РУО явно куца, защото още никой не е дал отговор колко деца са пълните отличници: 3 или 1. И моят син не можеше да разбере защо пишем 35 желания при положение, че до 10-то трябва да закачи, ако ще и земята два пъти да се разцепи. Моят отговор беше: искаш ли да видиш съобщението: не класиран кандидат? Нареди ги за отрицателно време Laughing

# 1 186
А и кодовете не се пишат, само се щрака Simple Smile
Не е точно така, защото "щракането" не е достатъчно и понякога се налага да се пишат. Например, ако не можеш да намериш училището от безумния списък, (както пенсионирана русалка спомена по-горе - не е ясен принципът на подредбата на училищата от падащото меню), то с предварително намерен код, който се изписва в празното място, излиза съответната паралелка, за която кодът се отнася.

# 1 187
Какви кодове чукат? Кодовете си излизат автоматично.

Ако човек предварително е обмислил подредбата, нещата стават бързо. На мен лично не ми хареса само падащото меню с училищата. Не открих някакъв принцип на изреждането им, който да улесни намирането им - по община примерно, по вид (езикова, професионална, природоматематическа), по номерация, по азбучен ред.

Не съм проверявал дали е така, но мисля, че пак са по общини. Както в самия файл на РУО с паралелките (оня екселския - prilojenie1.xls). Много идиотска подредба за сайта. Ако във файла е по-лесно намирането, защото има и колонка с общината, то тук в падащото меню е трагедия.

# 1 188
Ceco, не е баш така. Те държаха да си пишат и топ училищата наред, затуй така... Аз можех и 5-6 само да пиша, според бала... Ноооо...
Та така, редят се Simple Smile

Еее, това е друга бира...

# 1 189
  • София
Все още нямаме оценки от свидетелството,а изпратихме желанията сутринта на 03.07..Започвам да се притеснявам,има ли други такива
Да.

# 1 190
    Аз пък ей така от любопитства се чудя колко на брой деца от тези 10200/+500 от други области извън София град/ в крайна сметка ще учат в училища извън общата класация. На първо четене се сещам за Американски колеж, ПЧМГ, други частни училища, както и училищата към Министерството на културата. Дали има такава статистика ?

# 1 191
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Предварителното обмисляне е ясно, но логиката (при нас) е следната спрямо нашия бал: 3 леко/средно недостижими желания, но защо пък не,.....
И аз това с безкрайното редене на паралелки, не го разбирам.
Ние наредихме най-отгоре 5-те мечтани паралелки преди да се поомажем с изпита по математика, след това 4отново желани и съобразени с бала и за разкош 2с екстремно нисък бал около 100 под нашия, но поне в относително желано училище и с мечтания език.

# 1 192
Не е точно така, защото "щракането" не е достатъчно и понякога се налага да се пишат. Например, ако не можеш да намериш училището от безумния списък, (както пенсионирана русалка спомена по-горе - не е ясен принципът на подредбата на училищата от падащото меню), то с предварително намерен код, който се изписва в празното място, излиза съответната паралелка, за която кодът се отнася.

Точно така ги въвеждахме и ние.

# 1 193
Паралелката с най-нисък бал, която написахме, е с 60 т. под нашия бал на първо класиране и 80 т. на второ.
Най-отгоре - паралелка с приблизително нашия бал на първо класиране 2018. Това му е и действителното първо желание, мат., немски и испански не желае да учи. 

# 1 194

Ако човек предварително е обмислил подредбата, нещата стават бързо. На мен лично не ми хареса само падащото меню с училищата. Не открих някакъв принцип на изреждането им, който да улесни намирането им - по община примерно, по вид (езикова, професионална, природоматематическа), по номерация, по азбучен ред.

Не съм проверявал дали е така, но мисля, че пак са по общини. Както в самия файл на РУО с паралелките (оня екселския - prilojenie1.xls). Много идиотска подредба за сайта. Ако във файла е по-лесно намирането, защото има и колонка с общината, то тук в падащото меню е трагедия.
По общини е. Които пък са наредени по азбучен ред. Само че тях ги няма и циркът е пълен Simple Smile Съвпада ми със списъка в справочника и така хванах логиката. Избодох си очите, по едно време се хванах как само скролвам нагоре - надолу и нищо не виждам/гледам Simple Smile. Отидох да обядвам и след това сесията бе изтекла, изплющя ме навън без нищо да запази и айде всичко от началото. Simple Smile

# 1 195
  • София
Ceco1, всеки най-добре знае положението си, но в цялата ви "тактика" има нещо сбъркано за мен, извинете ме.
Първо, ние тук си говорим и предвиждаме, но това са някакви прогнози, които може да се случат, може и да не. Пример: миналата година се знаеше, че баловете по първия ешалон ще паднат. Имаше училища, за които баловете бяха предвидени с голяма точност, но имаше и такива ( от най-най-желаните), за които и най-големите оптимисти не бяха предвидили такъв спад. В личното ми обкръжение има хора, които още  не могат да преживеят, колко са се прецакали, защото не са писали желани паралалелки, защото са "недостижими", или са се записали след първото класиране, "предвиждайки, че за второ нямат шанс да стигнат до желание N1.
Вашата подредба,  с първи 3 желания-някакви си и чак след тях реални желания е рискова. Ами ако все пак на първо класиране стигнете до някое от първите 3 и прескочите реалните?
Още нещо, никой не може да предвиди желанията и мислите на хората. Личното ми усещане, а то се вижда и от форума, е че ФЕГ става много желана гимназия. Да, а от къде ще стане отливът? Според мен, от двете АЕГ. Повечето деца до 7 клас, имат натрупани добри знания по АЕ. Не всички искат да учат НЕ. Къде отиват? В испанската и френската. Тоест, баловете/позициите за АЕГ ще паднат тази година.
Предвиждам и покачване на баловете за мат.поток на НПМГ, защото в СМГ броят на завършващите е равен на броя на новоприетите. Интересът на външни деца, ако предположим, че е неизменен, то НПМГ е единствената алтернатива ( понякога е и първо желание) за математиците.
Изобщо, сметки без кръчмар могат да доведат до много сълзи и разочарования. Не вярвам да е толкова непосилно за един родител, вместо 16 желания, да "начука" 40 и да осигури шанс за детето си!

# 1 196
За 15 минути написахме 24 паралелки, но бяхме трима участници - аз, наборът и приятелят му, който съдействаше /беше пуснал още на обяд/. Той ни каза, че ще е по-удобно да си намерим списъка с кодовете и да си го отворим в друг таб и оттам да гледаме, както и направихме, въвеждахме ръчно.
Което ми напомня, че още не сме качили медицинското. Какво стана сега, може ли да го дадем по-нататък последно или днес трябва? Знам, че го бистрихте много, не ми е възможно да изчета 80 страници.

# 1 197
  • София

Русалка, след като ми изтекоха очите оная нощ към 1 ч срЯд нощите, стигнах до извода, че подредбата на училищата е по общини (в София), както бяха подредени и в справочника, който гледах.
За да ми е по-лесно, натрупах желаните паралелки с кодовете им в един ексел и на сутринта за 15 мин нацъках едни 50+ кода (не се смейте, чаавето се постара да създаде на майка си допълнителни грижи и стресове Weary )

'айде, късмет да имат децата и корабни въжета за нерви родителите им, че вече и бЕлото свърша, и в магазина ме гледат подозрително.

Последна редакция: пт, 05 юли 2019, 14:25 от Fair Lady

# 1 198
Затова е важно елементарното правило да се подрежда според желанията без оглед на баловете, освен в частта "застраховка" на такива с доста по-нисък бал на опашката. Дали ще запишеш 50 вместо 15 желания е въпрос на 15 минути Simple Smile

# 1 199
Според статистиката от миналата година 9592 седмокласници са се явили на НВО в София. По информация от медиите 8256 ученици са класирани на първия етап от приема след VII клас в София, некласираните са 640. Тоест общо заявление за участие в първи етап са подали 8896 ученици ( в т. ч. и учениците от други области, които пак по информация от медиите са около 500 всяка година). В този брой  са включени деца, които впоследствие не са се записали на местата от държавния план-прием по една или друга причина - предпочели са частно училище или такова със самостоятелен прием, подали са пробно от друга област без намерение да се записват...

Общи условия

Активация на акаунт