Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 2

• 73 571
  • 799
  •   1
Отговори
# 345
Че те и децата може да сбъркат в избора, особено когато са на 14 🙂 Друг е въпросът колко от тях ще си го признаят и ще се осмелят да сменят посоката, независимо колко далеч са стигнали по този път.
Единственото, което се спестява, са терзанията на родителя, че той се е наложил.
А и всичко е поправимо, унито не е обвързано с гимназията.
Дано децата се справят така на изпитите, че да има възможност за избор. 🙂

# 346
  • София
Още едно положително мнение за НТБГ.  На сайта на гимназията има публикувани учебните планове  на всички специалности. Прочетете ги и ще можете да се ориентирате какво се учи и дали на детето му харесва.

Аз принципно исках друго за дъщеря ми, тъй като не исках да се специализира твърде рано, но това беше нейния осъзнат и категоричен избор. В тази възраст лесно сменят предпочитанията си и ако после поиска да се занимава с наука, медицина или нещо друго различно, ще и бъде много трудно да се подготви за кандидатстване (не, че не е възможно), но в крайна сметка познанията по бизнес никога не са излишни.
Много ти благодаря за отзивите, тъй като и аз издирвам подходящо училище за едната ми дъщеря.

Във връзка със специализирането и смятана след това при мен се получи точно това преди много години. С тази разлика, че аз не исках да уча икономика, но родителите ми прецениха, че е по-добре да имам средно специално, отколкото само математическа гимназия. Ползата беше единствено, че след 5 години икономика бях убедена, че това не е моето нещо. Кандидатствах и ме приеха в техническият университет и от години работя като инженер. Затова и съм сравнително спокойна за децата, където и да отидат, стига да се учи и средата да е добра, винаги след това за висшето, ако имат желание ще могат да сменят изцяло ориентацията и да учат и един ден работят нещо друго.

# 347
  • у дома...
Яна, благодаря.
Ех, че хубаво! Браво на децата, които са ориентирани. Много е впечатляващо, когато  си следват от малки определен път,  искат конкретно училище. А не родителите да се чувстват отговорни за един или друг избор, когато им стоварят на главата те да избират.
Наборката вече знае и какво ще кандидатства след 12 клас. Затова ние сме се насочили към испански с профилиращи БЕЛ и История.

# 348
  • София
Благодаря много за отзивите за НТБГ. Моят син иска по принцип ТУЕС,  но не знам ще успее ли да се класира, затова искам да разгледам всички опции. Харесах му паралелките с електронна търговия, като нещо, което ще му е интересно.  Наистина много благодаря за отзивите,  ще разгледам и програмата им утре, че от телефона не се вижда добре.

# 349
  • София
Конкретно за гимназията е трудно да се поправят нещата, заради системата и административните пречки. Хубаво е родителите да опитат, но е почти невъзможно.

# 350
Конкретно за гимназията е трудно да се поправят нещата, заради системата и административните пречки. Хубаво е родителите да опитат, но е почти невъзможно.
???

# 351
  • София
Борбата е децата да са във възможно най-добро училище и при общо класиране се пишат и желания, които не са съвсем желани. Накрая закъдето стигне. Ако ми е стигнало за френски,  ще уча френски, дори да не ни е любим, защото прехвърлянето е почти невъзможно. Ако желаното се е оказало нежелано е същото. Какви връзки трябва да изкара човек , за да се прехвърли?

# 352
Така е. Дано хората го осмислят.

# 353
Борбата е децата да са във възможно най-добро училище и при общо класиране се пишат и желания, които не са съвсем желани. Накрая закъдето стигне. Ако ми е стигнало за френски,  ще уча френски, дори да не ни е любим, защото прехвърлянето е почти невъзможно. Ако желаното се е оказало нежелано е същото. Какви връзки трябва да изкара човек , за да се прехвърли?
Глупости. Как ще ти стигне за френски, ако не искаш да го учиш и съответно не си го писала в желанията. Попълвайки заявлението, човек трябва да е с ясната мисъл, че може да попадне във всяка една от посочените паралелки и да си даде сметка дали иска това.

# 354
  • софия
По-добре френски в 32-ро, напр., отколкото 57-мо или 28-мо. Глупости не виждам.

# 355
В 32-ро има френски, като 2-ри език. Е шесте паралелки са с първи език английски.

# 356
  • София
В седми клас трябва да се мисли стратегически, а това означава и да не се хаби балът с твърде къс списък или само с "искам". Иначе може да е аут.

# 357
  • софия
Езикът и училището бяха фигуративни, примерни, за онагледяване на ситуацията. Надявах се, че е ясно от написаното.

# 358
В седми клас трябва да се мисли стратегически, а това означава и да не се хаби балът с твърде къс списък или само с "искам". Иначе може да е аут.
Няма как да си аут. Ако си с бал 200, но си писал само смг, няма да си приет, но на 4-то класиране руо ще те потърси и подкани да се запишеш нещо от останалите свободни места.

# 359
Само не говори за хабене на бала Simple Smile Че точно така се записват деца "за където стигне", без наистина да го желаят

Общи условия

Активация на акаунт