Провалих си живота

• 8 466
  • 192
  •   1
Отговори
# 90
Македончетата сигурно са тъпи, че идват да учат медицина в България. Ама и Щипският уни е открит 2007, не са го знаели вероятно.
Баси, какви хора стават висшисти в Българи. Нямам думи.

# 91
Македонците идват тука да учат, за да вземат дипломи, които се признават в Европа, ти ще ходиш там...Колкото и да разправят, че македонският си е български, това не е чак така, допълнителна трудност ще ти е.
Запиши се за акушерка или нещо от сорта, тъкмо ще се приближиш до медицината и си кандидатствай догодина пак. Но се подготви за сериозно учене.

# 92
  • Paris, France
А, те пък сестрите и акушерките мръсотия и зараза не виждат... Тяхната работа е още по-неблагодарна и също изисква отдаденост и призвание. Иначе теоретично още може да се яви на изпит за сестра, акушерка и специалностите от колежа.

Така е, но следването им е само 3 години и е доста леко. Имам приятелки, завършили в България. Тук лесно си намират работа и работят само три 12 часови смени седмично (работната седмица е 35ч). В останалото време могат да учат, да работят друго, да излизат. Един акушер-гинеколог учи минимум 10-12 години докато вземе специалност, а това е огромна инвестиция на време.

# 93
Принцеске, разговаряла ли си със студент по медицина или лекар? Имаш ли реална представа какви предмети и в какъв обем се учат? Имаш ли представа колко отговорна е тази професия?

За пързалка се усъмних още в началото - просто много неща не ми се връзват с желанието да се учи медицина.

Отдавна акушерки и медицински сестри учат 4 години.

# 94
Не са малко медицинските университети тук, но просто нямам шансове за тук. Момичетата влизат с 6ци.. Дори с 5ца не влизат. Акушерка, мед. сестра и т.н. майка ми каза абсурд.. Затова започнахме да мислим за Македония. Идеята е да уча 1 година там и да се прехвърля в България следващата година. Не гъбаркам и не пускам по пързалката никой, нямам време да се занимавам с това в момента.. Просто тъй като в момента съм доста объркана и притеснена, реших да потърся съвети.

# 95
Защо е тоя зор за медицина, не разбирам?

# 96
Проучи добре как стои въпросът с прехвърлянето.

# 97
Не вярвам аз, че темата е истинска. Сори. Хората знаят, че искат да учат медицина от 13-4 годишни и се готвят от рано. А авторката май е погледала малко Отчаян живот и си казала “Аааа много забавно в болница, що и аз да не пробвам” иииии пробвала. 😂

# 98
  • Paris, France
Акушерка, мед. сестра и т.н. майка ми каза абсурд.. Затова започнахме да мислим за Македония. Идеята е да уча 1 година там и да се прехвърля в България следващата година.

С майка ти имате нереалистична представа за твоите академични възможности и качествата, които се изискват за да се завърши медицина. Е Македония или Украйна също ще трябва да запаметяваш доста информация.

# 99
  • Варна
Има много неща, които не ми се връзват в тази история. Първо, досега не съм чула за някого, който да има 4 по всички предмети, а 6 - само по биология и химия. Айде да речем, че оценките са подарени, но защо не е така и при другите предмети? БЕЛ, география, езици, философия и т.н. - 4??? Този, който може да изкара 6 по сравнително трудни природни науки, все ще има поне тук-таме 5 и 6 по други предмети. Според мен тук 4-ките се пускат да се тушират предложенията да кандидатства нещо друго.

Второ, девойката не споменава да се е явявала на предварителни изпити и какви оценки има там. Всеки, подготвящ се за медицина, ходи и на тези изпити. Ако бяха двойки, щеше да каже.

И накрая - тази неориентираност и постоянна смяна на мнения - характерни за човек (не особено умел в пързалките), който донаглася историята в движение според коментарите в темата.

Ако все пак се обмисля идеята за прехвърляне от Македония, Украйна и т.н. след първата година, да се има предвид, че дори и да стане, ще трябва да плаща таксата като за чуждестранен студент (7000Е / година). Също не става да се прехвърлите от платено обучение в държавна поръчка. Това го казвам, не защото смятам, че историята е реална, а понеже може на някого да е полезно като информация.

# 100
  • Варна
Е, да върви в Македония тогава. Ако по някакво чудо влезе, изкара една година и се прехвърли тук, бързо ще види откъде изгрява слънцето. Освен ако не преживее някакъв душевен и интелектуален обрат и не се окаже, че е скрита лимонка, което силно ме съмнява.

# 101
Ще цъфнеш и ще вържиш в Македония.Ти на български изпит не си взела,камо ли да учиш на македонски.Плюс това се държи тест по езика.Вече разбрахме колко точно си ученолюбива.Пази боже от такива лекари-изпит по биология не могат да вземат,камо ли хора да спасяват.И както са написали по-горе-таксата след прехвърляне е 7000 евро.Ако искаш да минеш държавна поръчка си длъжна да изкараш изпитите тук в България.В повечето специалности приемат само 1 човек-тези твоите 2ки,няма да си ти със сигурност.

# 102
  • Пловдив
Това е често срещана схема при неприетите, особено преди да се въведе платеното обучение. Само че след връщането тук положението си остава трагично.

# 103
В България в момента всеки тройкаджия може да влезе и да завърши ВУЗ. В Ст. Загора на 3-то класиране за медицина влизат хора с 4 от изпити. То и образованието ни, съответно, не струва и много. Затова ми е странно човек да се кахъри толкоз по въпроса, че и да се изсилва в екзистенциална посока за житейски провал.
Медицина се влиза най-лесно в Плевен и в Стара Загора. Имай го предвид просто.
Бих посъветвала авторката или да опита нещо друго, ако на всяка цена иска да е студент. Дори за тази година не е късно. Или, което е по-разумно, да поработи и да помисли какво й се прави. Да се поопознае повече сама себе си.
Да работиш не е страшно. Напротив, нищо по-добро няма от това, особено ако не си наясно кой си и какво искаш. Трудът, освен че лекува мързела, и отваря очите. Определено не бих се натискала да уча, ако бях в нейната ситуация, в момента - ако не знам сама това ли ми се прави. По света, в по-разумния свят имам предвид, хората не стават на всяка цена висшисти, а след гимназия е много често срещано взимане на година почивка от учене. Пътуват, работят, търсят първо себе си. И не са зависими от майка си и от баща си. Това е доста мъдро. Само у нас се натиска куцо и сакато за висшист. Повечето не са за студенти. То и не, че нашето висше твърде отговаря на критериите за такова.

Последна редакция: сб, 06 юли 2019, 18:20 от Judy

# 104
  • на правилното място, в точното време
Какво толкова по-различно е в другите МУ? Естествено е,че изпитите са различни, но химията и биологията са едни. Ти и с БЕЛ да се явяваш в различни университети е различно.  Според мен и двете с майка ти нямате достатъчно представа относно висшето образование. Тя с какво образование е? Няма ли друг, освен нея, който да те посъветва, насочи, подкрепи? Финансово обсъдихте ли нещата? Медицината не е евтина, а в друга държава още повече. И защо пък Варна избрахте да учиш? Шантава история.

Общи условия

Активация на акаунт