16.07 - 27.07.2019 СЕДМИ КЛАС Успех на второ класиране!

• 123 097
  • 1 854
  •   1
Отговори
# 1 710
  • София
Имам приятелка, детето й е там от миналата година. Предпочетоха Ловешката ЕГ пред МГ в Плевен, като един от водещите аргументи беше общежитието и училищният живот на децата.
Изключително са доволни и до момента. Само ще добавя, че приятелката ми не е от СФ, а от близък до Ловеч град. Всеки петък детето се прибира вкъщи и всяка неделя го возят до Ловеч.

# 1 711
  • София
За мен е крайно несериозно да се пробваш в друг град, без да имаш сериозно намерение да се запишеш там, ако те приемат. Просто на принципа " я да видим къде сме!". Показва безхаберие към всички останали, сериозни деца, които не спят нормално вече дни и не знаят къде ще учат. Пълна незаинтересованост за другите - това е за мен подобна проява. Така че МОЛБА към всички "спортисти" - МОЛЯ мислете и за другите хора, МОЛЯ гледате малко по-далече от носа си! Това са животи на деца и цели семейства, не е абстрактни понятия!

# 1 712
Димитрина, беше ми изключително интересен разказът ти, освен това, приеми този комплимент, пишеш страхотно. Звучи много добре.
За мен това не е вариант, такава е ситуацията и натюрелът ми, но смятам, че това е отлична възможност за будни деца от по-малки населени места.

P.s. имам позната, завършила това училище, сега ми става ясно защо с такъв плам говори за него. Явно е училище с дух.

# 1 713
Димитрина, дори по начина Ви на писане, личи какво Ви е дало това училище!Поздравления, и за мен беше интересно.

# 1 714
  • София
Хайде и аз да се изкажа като върла столичанка ем-найсто поколение Smiling Imp
Обичам града си. Не ми харесва в какво се е превърнал от постоянния приток на хора и автомобили. А пътища... Няма! Rage Но съм наясно със социалните и икономически причини, довели до това. И според мен за ВСИЧКИ деца следва да има равен достъп до държавно образование! Щом дете и родител са преценили най-добрите опции за тях, нека кандидатстват и в две, и в три и в пет области, ако искат и щом им стига балът, да се записват.
Против съм т.нар. "квоти" и то с изключение на тези, за децата със СОП. Нека има квоти за тях, съобразени със специфичните СОП и в добрите училища. Те не са по-малко деца! Но квоти за внучето на шуранайката на някой активен борец, както в миналото, или за малцинствени групи (пак пример от миналото), айде няма нужда! Който иска да се интегрира, се интегрира и без осигурени привелигии за сметка на мнозинството.
Не виждам драма, че идват деца от провинцията. Софиянчета имат същата възможност за прекрасни училища извън столицата, нали? Щом сме на равна нога, всичко е ок за мен Simple Smile
Дано и в частното образование се пораздвижат нещата и да нараства броят на стипендиите за талантливи, трудолюбиви, можещи и т.н. Simple Smile
Успех на всички на трето класиране!
Бендива, с най-добро чувство, недей така... Животът не свършва с НВО в 7 клас. Чак пък драми в живота на цели семейства... За протокола, спортуваме само на отредените за това места:smiley:

Последна редакция: чт, 25 юли 2019, 09:11 от Vienna

# 1 715
  • София
Vienna, напълно споделям позицията ти по всички въпроси.

# 1 716
  • Sofia
Здравейте и от мен! Аз се чудя.... синковеца е приет в 7мо, с английски и френски.Ако след 3то класиране има свободни места в друга по- желана паралелка и му стигне балът, може ли да се прехвърли 🙄

# 1 717
                           Чета за Ловешката езикова гимназия и това,което се сещам за нея е ,че филмът"Вчера" е заснет по сценария на Владо Даверов, разказващ за училищния живот в езикова гимназия Ернст Телман (ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“) в град Ловеч.. Изцяло е сниман в сградата на тогавашното училище за сценични кадри в Пловдив (днес Пловдивска духовна семинария)../1987г/.Филмът "Вчера" се позовава на реални случки от училищния живот в гимназията в гр. Ловеч.За прототипи на главните герои се споменават имена на известни днешни политици,които са учили в гимназията в Ловеч! В спомените на по-възратните у-щето в Ловеч се смяташе за елитно,за децата на "по-специалните" в обществото ни.Нещо ,като това в Горна Баня! Smirk

# 1 718
  • СОФИЯ
Димитрина, страхотен разказ, истински му се насладих.
Не сте първият случай, който взима такова решение. От класа на дъщеря ми, едно детенце(момче, ако има някакво значение) от София отива да учи в Правец, точно конкретна специалност, само за едно нещо е кандидатствал. Разбира се са подали и документи в София, все пак всеки трябва да има някаква застраховка при неуспех. Не смятам, че е нечестно и неморално към всяко едно дете, такъв вид "спорт". Все пак няма да учи и на двете места, мястото ще бъде освободено в един по-късен етап. Затова и са измислили толкова много класирания. И на мен ми е странно такъв вид кандидатстване, но когато не си в "кухнята" на едно семейство, няма как да знаем какви са мотивите им за взимането на такова решение. В повечето случаи родителите искаме възможно най-доброто за детето си и ги поставяме на първо място пред нас, може би точно и в това се крият понякога странните решения за някои.

# 1 719
  • София
Жани,
Да, горецитираният случай е разумен начин на действие. Според мен не са толкова много чистите "спортисти", които са участвали просто за да видят, до къде биха могли да стигнат в различните области тази година. Повечето хора са го обмисляли като реална възможност и застраховка след като излезнаха тези "интересни балове" заради лесните матури.
Следя седмокласните кампании от поне три години и винаги е било интересно, благодарение на МОН, но тази ми се видя най-интересна, защото и ние участвахме Wink

# 1 720
Никой никого не съди тук. Понеже аз въведох термина "спортисти" в дискусията от последните страници, да уточня, че няма осъдителен привкус. Това са децата (семействата), които кандидатстват без да обсъдили и обмислили истински възможността дали въобще биха предприели стъпката с изпращане на детето да живее в друг град преди да дойде времето за записване. (Ясно е че има  и от другите и е чудесно, че имат възможността).
Може би, ако системата все пак иска след първо класиране да останеш в класиранията само на една област, спортния елемент ще се избегне и ще се спестят много нервни клетки в национален мащаб Simple Smile Изборът и достъпът до добро образование ще е за всички, само дето разговорът в семействата "Да го направим ли?" ще се дръпне с 5 дена напред между първо и второ класиране.

# 1 721
dimitrina73, много емоционален разказ Hug може би има и спортуващи между няколко области, но това все пак не е в разрез с правилата. Всеки има възможност да се възползва от това си ораво. Разбира се, че ще положите всички възможни усилия, за да предоставите най-доброто на детето си! Това е ваше право според системата за кандидатстване и ваше задължение като родители. Успех!
annio, младежът реши, че остава в Испанската. Един по-малко за НПМГ. Успех и на вас!

# 1 722
  • София
Точно, защото искаме най-доброто за децата си, да не ги правим на маймуни! Ако имаме сериозни намарения - ок! Но другото е безхаберие! За това говоря. Иначе да заповядат - града ни е просто чуден станал, да му се насладят.

# 1 723
  • София
Не е изцяло сниман там, познатият на всички ни откъс с клетвата е сниман на последния етаж на 120 ОУ в столицата. Simple Smile С очите си видях тогавашните батковци в коридора.

Щом системата позволява на всички да се пробват на повече от едно място, не виждам проблем. Гадно е само, ако човек се забавлява нарочно, без да има намерението за избор между варианти. Иначе какво, дайте да се сърдим и на хората, имащи намерение да изберат ЧУ, но участващи в класирането. Тяхно право си е. Имат си бал, проверяват за къде ще им стигне въпросният и си оставят вратичка за последни размисли по темата.

# 1 724
 dimitrina73.
Благодаря за изчерпателния и интересен отговор. Безкрайно добре разбирам мотивите Ви, макар че в известна степен не съм съгласен с някои от тях. И по-скоро си мисля, че малко идиализирате. Училището няма как да е откъснато от общите процеси.
Като цяло битува мнението, че образованието едно време е било много по-добро, по мое скромно мнение не беше! Беше по-строго и се учеше повече, но по-важно е какво се учеше  и с каква цел. И щом в момента нашето поколение сме изградили тази държава, която не ни харесва много като цяло, значи и образованието не се е справило. Но това е друга тема и може би много хора ще "подскочат", но аз вярвам в това. И за успокоение ще кажа, че основните проблеми на днешното средно образование са характерни и за далеч по-развити държави, вкл. Великобритания, САЩ и т.н.
Да се върна на темата. Ловеч не е това, което беше. В края на осемдесетте е бил близо 50 000 жители, сега е 30 000. Процеси, които се наблюдават във всеки подобен град, както затихваща местна икономика, заетост, култура и т.н. Малката общност казвате е сплотена, но и ограничена, което води до други последици.
Не ме разбирайте погрешно, София не ми харесва в какво се превърна поради корумпирано и некадърно управление, аз лично бих живял с по-голямо удоволствие в Ловеч, но все пак бих съобразил реалностите на днешното време, динамиката на процесите и различността на децата. Та днес поколенията се сменят през 7 години, не през 40 и тази динамика ще е определяща за техния живот и реализация. Иначе не смятам, че са малки и подобно отделяне и самостоятелност за децата със сигурност е полезна, но в комплекс с всички останали фактори. Както по-горе се писа училището е страхотно за деца от региона, но тук коментираме конкретна ситуация на семейство от София и дете израснало тук.

И отново да подчертая, че безкрайно много ценя мнението и възгледите Ви и по-важното е, че лично за мен детето е в добри ръце с Вас и си е попаднало на най-подходящото за него място, с което ще свикне и ще бъде щастливо.
Успех!
п.п. По темата за спорта. Не е проблем регламента и протичането на класиранията. Проблемите са много по-дълбоки, фундаментални за образованието, а именно така пригодения формат, програма и истерия за елитни училища, които водят до сериозно финансирана от нас паралелна образователна система с курсове и уроци. Във Финландия няма частни училища и уроци, защото публичното образование е еднакво добро  (едно от най-добрите в света) във всяко училище. И нямат оценки въобще до 7 клас. Как ли го правят?

Общи условия

Активация на акаунт