16.07 - 27.07.2019 СЕДМИ КЛАС Успех на второ класиране!

• 123 136
  • 1 854
  •   1
Отговори
# 1 695
Голям шарж е системата. Класирането също.

# 1 696
  • София
Добре си е системата. Само трябва да я подобрят да става всичко"на живо", като има промени всичко да се отразява на момента, всичко да е видимо и ясно. Така няма да има 100 класирания. Може и да стане "един ден".
За нас играта продължава и за набор 2008.

# 1 697
Ще се подесетя, но нямате идея какво е да виждаш само резултати от НВО и класиране. Колкото повече информация вкарват в системата, толкова повече се изнервя обстановката. Поне в тази тема.

# 1 698

😀 Аз съм майката, но нашият случай е по-екзотичен. Ние сме от София, тук е учил до момента, аз съм завършила гимназията в Ловеч и ми се искаше да има и той този шанс, но...надделя другото решение с 2:1. Не беше "спорт" при нас😉
Точно спорт си е вашето, само че по отношение на ловешкото класиране. Пратили сте елитно място да се раздава на лотарията там.

# 1 699
  • София, в момента в любимото ми село Железница
След като мислих, че сме приключили в девойката назрява идеята, че ще се пробваме за четвърто класиране. Изненада ме малко, относно това, че не съм й споделяла нищо като информация, а явно я е открила сама и беше много навътре в материята...Ще видим дали ще пробваме за четвърто?
Между другото моята девойка е създала група на децата от 18-то в София, която наближава 100 и ако някой не е там да пише на лични да се добави детенце.
А и за писалите за набор 2008 и ние ще се джуркаме там, но поне с младеж, за сега математик пък ще видим с този още по-голям набор какво ще се случи.

# 1 700
Според мен по вероятно е местата в СМГ да са от спортистите. Или по малко но все пак вероятно е някой да е решил в последния момент, че иска ЕГ и му стига бала, за да играе за трето.
Във Варна например не са останали никакви места в четирите гимназии с най - висок бал, само в едната две.
А само аз знам за няколко случая на хора писали много малко желания подведени от висок бал и съответно нямат класиране, нямат избор трябва им третото.
Друга аномалия при нас е, че тези които не са си харесали мястото на второ и не са се записали реално нямат алтернатива. Това са средните училища по бал, високите са заети, за тях даже не е сигурно, че ще се класират пак в същите си места.
А тези които по една или друга причина са жертви на едната дата на НВО за тях е още по голям Х, ама те не докладват тук, за да си направим статистиката.
Вече се чувствам като с втора професия анализатор НВО. Моето момче по един от предметите на НВО изкара с двайсет точки по малко + балообразуваща оценка с една единица по ниска.... заради учител идиот.. И това ни накара изцяло да сменим стратегията.
Така че аз съм на линия цяло лято, че и ще помагам и на наборите след мен.
Задължително трябват промени за този изпит. Най - важно е да се постигнат две дати или пък пробните да имат някаква тежест както при състезанията. Незнам точно какво, добра идея е и математическите и езиковите да си имат отделни изпити. При всички положения съм твърдо за две дати, защото ако ги имаше сега щяхме да сме от доволните.

# 1 701
Какви са вероятните причини да остават по 4 места за трето класиране в СМГ, след като там балът е най-висок, а приемът в АК е приключил преди второто класиране?

Четирите свободни места в СМГ след второ класиране, са от деца, кандидатстващи от други области, които не са се записали .

# 1 702
  • София

😀 Аз съм майката, но нашият случай е по-екзотичен. Ние сме от София, тук е учил до момента, аз съм завършила гимназията в Ловеч и ми се искаше да има и той този шанс, но...надделя другото решение с 2:1. Не беше "спорт" при нас😉
Точно спорт си е вашето, само че по отношение на ловешкото класиране. Пратили сте елитно място да се раздава на лотарията там.

Зависи какво се има предвид под "спорт" в контекстна на кандидатстването. Синът ми беше приет на първо класиране в Ловеч по първо желание и по 5-то в София. В София подадохме заявление за второ класиране, а в един дъждовен неделен ден го записахме в Ловеч. Следващите дни баща му се молеше да преодолее трите и нещо точки и да се придвижи към желаното софийско училище, а аз...се надявах нещата да си останат така. Е, приеха го в Испанската, имаше време да помисли, обстойно му представих всички плюсове в Ловеч, мина малко време за размисъл и той си избра. Една неделя по-късно (вече страшна жега и пек) аз си хванах сутрешния автобус за Ловеч, (на обяд чух сина си отново, в случай, че е сънувал пророчески сън и променил решението си) изтеглих със свито сърце документите му, поговорих си с хората там, поотпуснах си душата, получих топла и човешка подкрепа и разбиране и си тръгнах...Нямаше билети за София в неделя, бяха свършили. Пътувах 45 мин до съседен град, след час и нещо хванах последния автобус за София, който беше обиколен и пътува 3 часа и половина и в 20:00, след 11 часа си бях вкъщи със заветното свидетелство в ръка.
Ако това се има предвид под "спорт" тук, то да - спортувах от сърце, с убеждението че все още съм длъжна да предложа на детето си най-доброто, в което вярвам и въпреки, че този спорт се оказа с висок емоционален травматизъм, не съжалявам и пак бих го направила, още повече, че е изцяло по правилата на играта.

Освен това, трето класиране не е лотария, а класиране като предните две.

Успех на всички, които участват и най-вече на онова детенце в Ловеч, което ще има шанса да заеме освободеното от нас място:)

# 1 703

Може би не всички, кандидатстващи в две или повече области трябва да ги слагаме под общ знаменател. Някои не "спортуват", а действително имат желание да изберат възможно най-доброто училище за детето си, пък било то и с цената да го изпратят в друг град. А както е в случая на dimitrina73 смятам, че нещата на второ класиране се развиха добре в тяхна полза, макар че и аз съм чувала отлични отзиви за ловешката езикова гимназия.

# 1 704
dimitrina73. Аз далеч не Ви съдя. Просто искам да попитам с какво е толкова специална тази гимназия в Ловеч? А и средата там, начинът на живот за сам тийн? Така щяхте да откъснете детето от семейството си, от средата му, от големия град - подобна миграция в обратна посока за младежите е по-неприемлива. Нали не само, че Вие сте я завършили преди 20 - 25 години? Наистина ми стана любопитно.

# 1 705
dimitrina73. Аз далеч не Ви съдя. Просто искам да попитам с какво е толкова специална тази гимназия в Ловеч? А и средата там, начинът на живот за сам тийн? Така щяхте да откъснете детето от семейството си, от средата му, от големия град - подобна миграция в обратна посока за младежите е по-неприемлива. Нали не само, че Вие сте я завършили преди 20 - 25 години? Наистина ми стана любопитно.
Същото щях да попитам и аз. Ще ми е интересно да разбера подробности за това училище.

# 1 706
  • София
Някога,преди 30-35 години ловешката езикова гимназия е била добра.Това съм чувала.
Сега каква е не мога да коментирам.
Лично за мен е непонятно кандидатстването в две и повече области.

# 1 707
Защо да е непонятно кандидатстването в две области?
Аз съм от провинцията. Около мен няколко деца кандидатстваха на други места ведно с кандидатстването в родния град. Тези, които бяха приети по първо желание в други градове, си се записаха там, които не са приети си имат добро класиране тук. Всички бяха с високи балове и желанията им извън нашата област бяха много конкретни - точно определени паралелки в определени училища, т.е. 2-3 желания.

# 1 708
  • София
Същото щях да попитам и аз. Ще ми е интересно да разбера подробности за това училище.

Благодаря Ви за интереса! Опасявам се, че отговорът ми, за да има смисъл и да е полезен, не може да е много лаконичен. Правя уговорката, че хората харесват различни неща, потребни са им различни опитности и от тук - "специално" е субективна категория. Ще се опитам да се придържам към малко по-обективните аспекти, но пак подчертавам - не убеждавам тук никого, това е моята гледна точка, която няма как да се отскубне от житейския ми опит и ценностна система.

Скрит текст:
Аз съм била в това училище без да съм от Ловеч, живяла съм на пансион (така наричаме там общежитията) и за мен това не е минус, а един от големите плюсове на цялостното преживяване. На тази възраст преживяваш стреса бързо и здравословно, защото животът те влече с пълна сила и все повече средата на връстниците става по-важна от това да си до мама и тате. Вярно, че на 14, особено при момчетата ситуацията може да е "ни риба ни рак", но много скоро човек успява да усети цялото предимство на това да живееш самостоятелно. Все пак, за децата в пансиона има добра грижа и се спазва дисциплина, което ще рече, че има ограничения на свободата - вечерен час, прилично съжителство с останалите деца и т.н. Общежитията с в двора на училището, което ще рече, че не губиш в логистика по около час и половина до два на ден. Ползваш целодневно корпуса на училището - спортна база (имат много хубава нова спортна зала), библиотеки, многофункционална зала. Има стол.
Вероятно от следващата година, след добавяне на едно ново крило, (този проект е в ход) ще минат на една смяна.
Битовите предизвикателства, с които е свързано живеенето на пансион само увеличава стабилността на една личност и я прави по-малко зависима от непременното наличие на комфорт. А и има проучвания, че мозъкът оформя нови връзки и гради нови умения точни малко отвъд зоната на комфорт.

Най-големият плюс за мен все пак остава работата на учителите - те са предимно хора, които отдавна работят в това училище, немалко от тях са го завършили, но в същото време успяват да привлекат и млади учители, които работят с жар. И по мое време и сега (наблюдавам постиженията на училището през последните 10 години, ходя на всеки училищен празник, следя сайта) отношението към децата е много сериозно, изискванията са високи, но и се раздават от своя страна. Като дете усещах тази обич, години по-късно имах опита и гледната точка да я осъзная, а сега като родител мога да я оценя! Децата успяват в голяма степен да си вземат езиковите сертификати (училището е едно от тези, които провеждат изпитите за немски езикови дипломи) само с помощта на своите учители (часове от група А, Б и ФУЧ), без школи и допълнителни разходи на ресурс (при условие, че си решил да учиш, все пак). Учителите са активни и предоставят възможност за изява на децата на различни състезания, има различни клубове по интереси (което го равнопоставя с училищата в по-големите градове)

Накрая темата голям-малък град...Вярвам, че малко по-ниските минимални балове на децата, приети там не предопределя потенциала им, а и при такава сърдечна работа на учителите, това бързо се компенсира. Фактът, че градът е малък за мен е предимство, защото това способства сформиране на общност между децата от един клас, от училището. Имат повече време за реално общуване, свързва ги не само учебното време, а и всичките им преживявания. Градят се приятелства за цял живот и безценна емоционална и социална компетентност.

Да, преди 30-35 години всичко беше различно. Няма как едно място да остане извън времето си, непокътнато. Тогава имаше 10-тина езикови гимназии в цялата страна, а и демографският профил из страната беше друг. Но въпреки това, училището съумява да запази ниво, Преди две години беше в топ 10 на ДЗИ по БЕЛ и това пак повтарям - предимно с работата в училище с децата.

И съвсем накрая искам да обясня, че за мен е важно в този чувствителен етап от живота на един млад човек да се развива не само спортен хъс, а самостоятелност, емоционален свят, здраво отношение към живота. Не казвам, че Ловеч е единственото място, защото за мен е било това, където това може да се случи, но е такова.

Хора, надявам се вече не съжалявате, че попитахте Simple Smile

# 1 709
Хората сме различни. За мен изобщо не е вариант да пратя детето в друг град, само, далече от семейството. Така беше и с баткото, така ще бъде и догодина с набор 2006. Но пък сме от София-град, въпреки че живеем извън града и този въпрос не е стоял... Малки ми се струват, но всеки си знае.

Общи условия

Активация на акаунт