СЕДМИ КЛАС. Смелите - на трето, другите са на морето

• 49 180
  • 743
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте, на четвърто класиране само диплома и справка за резултатите от матурите ли се представят в училището с обявени свободни места?

# 361
  • София
Статуса се смени на записан - явно почват да вкарват информацията в системата.

# 362
Здравейте, на четвърто класиране само диплома и справка за резултатите от матурите ли се представят в училището с обявени свободни места?
Скрит текст:
Здравейте,
Има ли дечица, които не са приети на трето класиране - никъде? Какво следва от тук на татък?
Изчаквате да публикуват свободните места за четвърти етап на класиране. Той не се осъществява централизирано. Кандидатства се в самото училище, в което има свободни места и представлява интерес за кандидата. По наредба това става с оригиналите на документите - свидетелство за основно образование и медицинско свидетелство ( ако паралелката е професионална). Служебна бележка с резултатите не е спомената, но е факт, че бяха издавани такива, та вероятно ще трябва и нейният оригинал. Миналата година доста училища приемаха копия вместо оригинали, което направи възможно не само кандидатстването в няколко училища едновременно, но и кандидатстване без отписване.
Който смята да се пробва, да си направи за всеки случай няколко копия от документите.

# 363
  • София
Не мисля, че балът на трето класиране масово се вдига. Досега не съм чула някой да е паднал на трето класиране на по-ниско място от това, на което приет на предходните две класирания. Това, че не съм чувала, разбира се, не означава, че няма такива случаи, но ми се струва, че са по-скоро изключения. Справката, както и справката за второ класиране, отразява само бала на участвалите в трето класиране деца. Децата, участващи на трето класиране, след целените училища, пишат пак училището, в което са били приети на предходните класирания и ако не успеят в желаното училище, отново се класират на същото място /и в тази тема има такива/, тъй като няма как да ги измести някой с по-нисък бал. И "по-високият" бал на трето класиране вероятно често е на дете, прието в същата праралека на второ класиране. Разбира се на трето класиране има хипотези, при които може да попаднеш и в различно училище /ако няма места в това, в което си бил приет на предходните класирания/, но ми се струва, че масовият случай не е такъв.

ПП. Свидетелствата за основно образование са цветно сканирани в системата с прекрасно качество. Wink

# 364
  • В средата на времето
ПП. Свидетелствата за основно образование са цветно сканирани в системата с прекрасно качество. Wink

Може ли линк?

# 365
http://www2.mon.bg/adminrd/mon/
Но....
Регистърът на документите за завършено основно и средно образование и придобита професионална квалификация е временно недостъпен поради профилактика.  Съжаляваме за причиненото неудобство.

# 366

Нотариално заверен препис на диплома има същата стойност, като оригинала. Не е необходимо да си запознат в детайли. Всеки средно интелигентен човек го знае.
Това е така и ... не е така. Simple Smile
Нотариално заверено копие на оригинал доказва, че съдържанието е вярно с оригинала. То може да свърши работа в много случаи - загубен, унищожен оригинал и т.н.
В конкретния случай проблемът не е дали се дава фалшиво свидетелство, за което е нужна превантивна мярка като нотариалната заверка, а е наложен механизъм за доказателство, че детето не кандидатства, докато е все още записано другаде. Наредбата изисква да си изтеглиш документите, т.е. оригиналите, мястото ти не се пази и опитваш на 4-то като навсякъде представяш тези оригинали без да ги оставяш. Друг е въпросът, че за да облекчат изтрещелите от маратона родители и деца, някои училищата изискват копия с ясното съзнание, че децата не са отписани. Отделно има и регистър със свидетелства, в момента е в профилактика (насред капманията) и не знам дали самите училища могат да проверяват свидетелствата, но това е без особено значение.
В този случай нотариална заверка е абсолютно излишна и не променя нищо в казуса. Simple Smile

п.п. Пууу, Дидева, два реда не може да драсне човек без да го изпревариш с навременна и точна информация...за регистъра, примерно.. Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 367
  • София
Струва ми се, че "профилактирането" по време на кампанията на регистъра е направено точно с цел да не можем да си теглим свидетелството, когато искаме, за да не се изкривява процесът на подаване и да има поне донякъде яснота кой за къде кандидатства (основно в 3 и 4 класиране).
Добре, че има добри цветни копиращи/сканиращи машини по офисите Wink

# 368
  • Plovdiv
Добро утро,

Въпреки, че записах вчера сутринта дъщеря ми, статуса в профила е незаписан в НПМГ и това което ме учудва е, че статуса за 125 е записан.
Има ли и други такива случаи?
Ако не се обнови до края на деня дали е проблем?
Днес беше ден за записване при нас, направихме го сутринта, преди работа. И сега погледнах, за да видя, промемен е статусът на записан вече. В предишното училище също стои записан.
И аз мисля, че няма място за притеснение, нали през цялата кампания така преминаваше актуализацията на информацията - различно за всеки. Входящ номер има при нас.

# 369
Струва ми се, че "профилактирането" по време на кампанията на регистъра е направено точно с цел да не можем да си теглим свидетелството, когато искаме, за да не се изкривява процесът на подаване и да има поне донякъде яснота кой за къде кандидатства (основно в 3 и 4 класиране).
Добре, че има добри цветни копиращи/сканиращи машини по офисите Wink
И аз си мислих нещо такова. Баш пък сега да назначат профилактика...
Или некой рошльо от ТУЕС, който още си спомня за НВОто преди години ги шашка Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 370
  • В средата на времето
http://www2.mon.bg/adminrd/mon/
Но....
Регистърът на документите за завършено основно и средно образование и придобита професионална квалификация е временно недостъпен поради профилактика.  Съжаляваме за причиненото неудобство.

Благодаря ти. На това и аз попаднах преди дни, но реших, не знам защо, че може и да има и друго място, от където да се изтеглят въпросните свидетелства. Simple Smile

# 371
  • столицата
И на мен ми се струва, че за някои училища от средния ешелон са се вдигнали минималните балове.
Напълно произволно напр. от второ класиране:
2222127 127 СРЕДНО УЧИЛИЩЕ
1274 Чужди езици - АЕ ИЕ БЕЛ ГИ
327.500
419.500
без квоти

На трето:
78. 2222127 127 СРЕДНО УЧИЛИЩЕ
1274 Чужди езици - АЕ ИЕ БЕЛ ГИ
352.000
364.000

Това може да означава, че някои от децата, поели риска, не само не са успели да се придвижат напред, но дори може и да са слезли надолу ако разумно са написали и още училища след това, в което са били класирани при подаване на новия списък с желания. Възможно е да са останали и без класиране.
Също така в НЕГ са се явили  за трето класиране момчета/момче с доста по висок бал /469/ спрямо този на второ класиране /455/. Явно е имало пренареждане на желанията спрямо първото подаване.

Риск печели, риск губи.

Интересна статистика. Ще видим и обявените места за 4-то.

# 372
  • София
Здравейте и от мен.  Някой в темата се интересуваше от единственото място в строителния АС с немски. Вчера е записано мое близко дете там. И на трите класирания се класира там, за трето не го записаха и беше обявено за свободно. Явно си е било неговото място и вчера го записаха.
Успех на всички незаписани и чакащи четвърто.

# 373
И аз очаквам с интерес свободните места на четвърто. Повечето класирани в хубави училища на трето класиране, предвид високите балове , които виждам на трето класиране са "дошли" от хубави училища. На четвърто класиране тези освободени места ще се появят и въпроса е къде?

# 374
  • В средата на времето
И на мен ми се струва, че за някои училища от средния ешелон са се вдигнали минималните балове.

В 32-ро, паралелка АЕ/НЕ, младежи също се е вдигнал бала на трето класиране, както и при момичетата за паралелка АЕ/ИЕ.

Общи условия

Активация на акаунт