Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 16

• 37 979
  • 768
  •   1
Отговори
# 570
Аз пуснах само в имоти. бг.
От 100 (грубо) позвънявания само 4-5 бяха от частни лица. На 50-на (пак грубо) не съм вдигнала. На 3-ия ден свалих обявата. Ще споделям следващата седмица имам ли нов наематели или ще се налага пак да пускам обява.

Как пуснахте обявата ?

Като частно лице безплатна или като фирма платена?

Опитах да пусна платена, но ми дава, че името на фирмата трябвало да е име на собствениа на сметката, от която се плаща, та не мога да платя ако не посоча фирма.

# 571
Благодаря за бързия отговор.
Ще питам чинно Simple Smile
Притеснява ме до колко мога да се доверя за работата например, за намеренията за срока на наемане.
Да, знам, че гаранции няма, но някакси да почерпя опит.

Това, което би ме отказало от "дългосрочните" ми намерения да наема жилище е нетърпими/малоумни съседи, стари, едва работещи и шумни асансьори, лоша топло и шумоизолация в апартамента. Това естествено на огледа не можеш да го разбереш.

Вие ще им съобщите ли недостатъците на апартамента и защо се изнася предния наемател?

А какъв е проблема с нанасянето на децата и? Ако не вдигат шум да пречи на съседите, поддържат имота и си плащат всичко на време не бих поставяла въпроса колко души са. Искам само  да сканира и изпрати копие от личните карти да зная кой живее в моя имот.

А как бихте защитили наемателя си, който спазва обществения ред и наемния договор от съседи със силна музика от долу, наводнен таван отгоре (не отварят вратата), други, удрящи редовно по тръбите на парното и четвърти, чукащи по пода по нощите? Освен че ще приберете депозита заряди предсрочно изнасяне...

Последна редакция: пт, 13 дек 2019, 23:57 от Анонимен

# 572
Аз дремя, дремя па ми се случва нещо с наематели. И ето  от последната ситуация.Настаних си квартирантката в жилището с уговорка, че ще живее сама. Ала от разговор със съседката разбирам, че кротко, кротко бавно и полека се преместили единия и син, а после и другия с приятелка. Да вметна, че не живея в същия град .Естествено, че я попитах как така и защо се получава този  вариант с дядовата ръкавичка, а отговора и беше, че това ще е за кратко??!  Жената си е свястна в общи линии, но вече задължително в договор мисля да прибавя някаква клауза, за да се избягват такива ситуации.
Да започна с това, че не съм давала под наем, но ми предстои и затова следя темата с интерес. Не ми е много ясно защо е проблем, ако живеят трима, а не един. Нали си плащат ток, вода, парно и т.н.?
да каже още на първия огллед "Ние сме трима", какви са тия лъжи. Или да каже сама на наемодателя, че и се е изменила ситуацията и синовете няма къде да живеят.
Броят на живеещите е един важен параметър при определяне на наемната цена. Някои разноски се плащат на човек. Още в обявата на наемодателя трябва да се напише макс. до колко лица планира да живеят в жилището.  Амортизацията като правило е по-голяма при повече обитатели.
Ако ти се обаждат и искат да наемат жилището без да са го виждали - има нещо "гнило" - може цената ти да е ниска. Когато някой наистина го търси за живеене, той има различно поведение от някой, който търси жилището с други цели. Имала съм случай с наематели, на които просто в дадената ситуация им трябваше договор за наем за съдебни дела. Имитираха, че живеят, а водата беше на 0, парното минимално. Даже не са спали. Прекратих им договора.
Конкурс за наематели няма как да направиш, но ако са много можеш поне да си избереш - със сърцето. На всякакви въпроси за намеренията им - излишно е да ги караш да те лъжат. Гаранция никаква. Пазар. Внимавай и с тези, които още на минутата искат да ти оставят депозит. Нормалното, според мен, е да помислят поне малко, да обсъдят насаме какво са видели, харесва ли им. Обикновено търсещите имат и други огледи, предложения и рте имат нужда от поне 10 мин да  сравнят кое им е харесало.

По отношение на обявите - наемодателят да казва, че не плаща комисионна. Това, че се обаждат брокери не е толкова тревожно, те ви записват телефона и след време с някои от тях можете да работите добре. Аз имам такъв брокер, толкова наематели ми е довел, че почти сме си станали близки. Аз не му плащам, но първо да него давам инфо кога ще ми се освободи и го оставям 2 седмици само той да работи, преди да дам обявата. Ако не се справи, колегите му ще се справят. Но от опит, винаги се справя в тези 2 'негови седмици', защото е мотивиран. И винаги бъдещият наемател му плаща.

Последна редакция: сб, 14 дек 2019, 21:51 от Pepina_n3

# 573
  • София
Иннересно ми е, след нанасянето на наемателите колко често им се обаждате като наемодатели? Или основно при излизането на сметките например?

# 574
Иннересно ми е, след нанасянето на наемателите колко често им се обаждате като наемодатели? Или основно при излизането на сметките например?
аз не им се обаждам. Плащам енергиите на равни годишни вноски, те ми плащат наема, аз си плащам енергиите от моята банкова сметка, и като пристигне изравнителна сметка, чак тогава се виждаме и пишем анекс към договора, че сме изравнили за еди-кой си период. В договора имам клауза, че мога да посещавам имота веднъж месечно в удобно за наемателя време, но не я ползвам.

# 575
  • София
Момичета,

какъв наем може да се очаква от двустаен апартамент 67кв.м., ново строителство, обзаведен с нови бюджетни мебели и уреди, до Бизнес парка в София?

# 576
Момичета,

какъв наем може да се очаква от двустаен апартамент 67кв.м., ново строителство, обзаведен с нови бюджетни мебели и уреди, до Бизнес парка в София?

Един приятел живя доскоро в такъв за 800 на месец.

# 577
750-800. В блока ни има доста такива. Тристайните вървят по 900, някои и повече.

# 578
  • София
Благодаря ви! Бяхте ми много полезни. Peace

# 579
  • София
Здравейте, не знам дали е за тази тема питането ми, но
Имаме студио със спалня и разтегателен диван, обзавдено в Боровец. Фирма ни предлага да ѝ го отдадем под наем, като те ни гарантират годишен наем от 1000 Евро. На мен ми се струва малко-наемът му в сезон е 85 лв нощувката през букинг. Моля, ако имате поглед над такъв вид наеми, да ме ориентирате.

# 580
Здравейте, не знам дали е за тази тема питането ми, но
Имаме студио със спалня и разтегателен диван, обзавдено в Боровец. Фирма ни предлага да ѝ го отдадем под наем, като те ни гарантират годишен наем от 1000 Евро. На мен ми се струва малко-наемът му в сезон е 85 лв нощувката през букинг. Моля, ако имате поглед над такъв вид наеми, да ме ориентирате.
1000 евро за цяла година ли?

# 581
  • София
Да, плюс те плащат такса поддръжка от 800лв.

# 582
а фирмата казва ли ви какво ще прави  там,  т. е. за каква дейност го търси. Аз лично с фирми не се заигравам, защото после при влошаване на отношенията, са възможни проблеми. Проверете добре законите. 
Аз съм имала предложение фирма да го наеме за дълъг период за нейни гости, като уж щели да имат професионални чистачи след гостите Simple Smile Искаха да слагам специално заключване електронно, за да следят дали е заключено жилището, а влизането щяло да става с карти, искаха прожектор в стаята и др. дребни промени. Simple Smile))
Не се съгласих, защото не знам какви хора ще влизат в жилището. Имам предвид, че е по-добре някой да живее продължително и да се старае да пази, а не да се сменят за по една нощ. В смисъл, ако нещо не ми допада, не мога да влияя на фирмата.
Освен това проучете данъците, обикновено юридическите лица искат да плащат данъка, наемите за офисите ги пишат като разход.
Е, единственото предимство е, че няма да търсите наематели, има смисъл за дълъг период (5год)да се даде, ако ще им правите и отстъпка от наемната цена.

# 583
  • София
То е хотел, туристи ще пускат.

# 584
То е хотел, туристи ще пускат.
Хубав договор, прегледан от ваш адвокат, и ако малко договорите цената на горе, ще е добре.

Общи условия

Активация на акаунт