Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 7

• 57 357
  • 757
  •   1
Отговори
# 630
Аз нямам идея дали са едно и също. Просто ми трябва бавен въглехидрат, а при нас се продава под път и над път. Разбира се сменям и с ориз, киноа и други, но ми омръзват. И понеже бие на нашенска тиква ми минава като десерт, който по принцип не ям никога. Ето го как изглежда:

Скрит текст:

# 631
  • тук и там
Да,и аз съм го яла-на тиква докарва наистина-но не е моето нещо.

# 632
  • Miami
Има разлика от сладък картоф батат и див ям. Не са едно и също нещо. А също има и различни видове сладки картофи, не всички са като тиква.

# 633
Абе ям/не ям - оргамизмО не мож го излъга. А истината е че след момент процесите са необратими.

# 634
Здравейте всички! На 51 години съм, и проблемите ми започнаха от преди 2 години единствено със задържане на вода. Живея в Африка и, започнах да консумирам повече див ям и пия витекс. Просто си реших проблема поне за сега. След като вляза в менопауза ще си набавям изофлавони. Преди 6 месеца ми изписаха противозапатъчни, като обяснението беше, че ще вляза по-плавно, но за жалост нещата се влошиха, понеже естрогена беше висок и ги спрях. Витекс и див ямс за пременопауза, това е - родих се. В БГ мисля че няма ямс по пазарите, но пък може да го потърсите на таблетки или както го продават... Успешна година на всички! 😘

Благодаря, че споделихте! "Витекс и див ямс за пременопауза" - как точно Ви помагат? Последно като бях на гинеколог споменах за Витекс, но той каза, че това далеч не е най-доброто на пазара и че аз все още нямам нужда от подобна терапия, но ми е интересно за какво точно се пият при пременопауза.

Последна редакция: чт, 02 яну 2020, 19:09 от Kateritsa

# 635
Доколкото ми е известно има много видове див ямс някъде 600. Повечето от тях не са приятни за консумиране, защото горчат.  Важното, което трябва да се знае е, че Дивия ямс e фитоестроген и се приема при нисък естроген, имам предивид като добавка. Недай си боже някой с естрогенна доминантност да се обърка и да започне да го приема, ще задълбочи още повече нещата. При доказани фибрози, миоми, полипи и ендометриоза не се приема. При нисък прогестерон също!
Витексът, който се препоръчва при нисък прогестерон, също не е подходящ във всички случаи, особено когато има повишен адреналин и тестостерон, не се препоръчва да се приема и постоянно. Клипче с детайлна информация от натуропат за Витекса (на английски): https://www.youtube.com/watch?v=6iarqlKxFRg/

# 636
Аз ще ти копирам мнение на denis от темата за herb. Отговорила е на някой със същите като нашите въпроси:

"На високите нива на естрогените противодействат прогестините. Дивият ямс е растителен аналог на прогестерона, а МВИглика подпомага О.(овулацията)  и  синтеза на собствен прогестерон. Витексът  действа на хипофизата - ЛХ, ФСХ и пролактина и от там може да повлияе синтеза на прогестерон.  Когато е в премено и менопауза, от М до М - идеята е да противодейства на високите нива на естрогените "

# 637
Уважавам Денис. и консултациите, които дава без да е медицинско лице, ама вземете пък проверете малко дали е вярно, всеки може да се обърка.

# 638
Съгласна съм. Толкова е специфично за всеки, че еднаква по състав добавка на различни производители може да действа или не. Тука трябва да с опитва опитвам и току си открил своята добавка и трябва да я сменяш защото началните условия са се променили и вече Не ти действа толкова добре.

# 639
Уважавам Денис. и консултациите, които дава без да е медицинско лице, ама вземете пък проверете малко дали е вярно, всеки може да се обърка.

Нямам на представа кой прав кой крив. Копирах инфо което съм сметнала, че може да ми е от полза някой ден. Аз не съм медицинско лице, и ми е трудно да отсея кое би било правилно. Включително и на натуропата не знам до колко може да му се вярва. Факт е обаче, че случи ли му се на човек нещо по-сериозно, ни ямс ще му помогне, ни Виткес, ни кой и да е суплемент. Трябват си хормони, абразио и т.н. сериозно лечение сиреч.

# 640

Нямам на представа кой прав кой крив. Копирах инфо което съм сметнала, че може да ми е от полза някой ден. Аз не съм медицинско лице, и ми е трудно да отсея кое би било правилно. Включително и на натуропата не знам до колко може да му се вярва. Факт е обаче, че случи ли му се на човек нещо по-сериозно, ни ямс ще му помогне, ни Виткес, ни кой и да е суплемент. Трябват си хормони, абразио и т.н. сериозно лечение сиреч.

Така е! На мен един гинеколог ми препоръча билковите таблетки на д-р Тошков, когато кистата ми беше 5/4 см, 15 дни по-късно беше вече близо 7/5 см и основният ми гинеколог каза, че хормоналната терапия е неизбежна и тези таблетки не са за моя случай. Както винаги се оказа прав. Затова аз не смея да взимам каквото и да е на своя глава или защото някой друг го взима и му помага, понеже всяко състояние е индивидуално. Дори в момента не смея да пия нищо за световъртеж, защото не е ясна причината за него при мен /не е точно световъртеж, предстои да установя при невролог/. Днес бях на очен лекар, тъй като това замайване се усеща и в очите. Лекарката каза, че причината не е от очите и най-вероятно се дължи на шипове и хормонални промени.

# 641
Див ямс и батат едно и също ли са? Замислих се,като казахте че ги консумирате всеки ден..
Мисля, че са едно и също растение. Не е добре да се дава на малки деца, по информацията която имам.
Аз ще ти копирам мнение на denis от темата за herb. Отговорила е на някой със същите като нашите въпроси:

"На високите нива на естрогените противодействат прогестините. Дивият ямс е растителен аналог на прогестерона, а МВИглика подпомага О.(овулацията)  и  синтеза на собствен прогестерон. Витексът  действа на хипофизата - ЛХ, ФСХ и пролактина и от там може да повлияе синтеза на прогестерон.  Когато е в премено и менопауза, от М до М - идеята е да противодейства на високите нива на естрогените "
Точно така, съгласна съм. Понеже прогестерона отпада пръв, а естрогена и псевдо естрогена , който се натрупва в тялото чрез храна, вода...и се започва един порочен кръг от задържане на вода, килограмите се покачват и трябва добавка за да "вкара" в синхрон тялото. Това се случва докато намалее естрогена , който има затихващи функции във времето дори и след менопаузата. Затова много гениколози предписват таблетки със синтетични хормони, понеже излизат с мотива, че добавките (Витекс,ямс....) влошават черния дроб. Не съм съгласна, но това е мое мнение. Природата е една аптека в която има всичко.

Последна редакция: пт, 03 яну 2020, 12:55 от AnMary

# 642
  • София
И всичко, което пишете потвърждава схващането ми, че каквито и да е добавки не се пият на своя глава. Хич не подкрепям идеята, че ако не помогне няма да навреди. Напротив, доста популярни неща не са за всеки и биха навредили ако не са съобразени някои обстоятелства. Затова засега пия само вечерната иглика изписана от гинеколог, никакви изофлавони и пр. Тя си е Омега 3 и е полезна като цяло за много неща.

# 643
И аз не смея да пия точно тези добавки на своя глава. При дивият ямс ме притесни, че действа на хипофизата, а аз и без това си имам проблеми с щитовидните хормони, и хипофизата е набъркана там.

Последна редакция: пт, 03 яну 2020, 10:31 от Lemy

# 644
Див ямс и батат едно и също ли са? Замислих се,като казахте че ги консумирате всеки ден..
Не. Ямс-а е мексикански сладък картоф-диворастящо растение, а батат е сладък картоф.

Общи условия

Активация на акаунт