Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 7

• 58 331
  • 757
  •   1
Отговори
# 390
  • тук и там
Според мен -щом се чувствате добре,не спирайте приема.
И аз пих витекс по едно време за същите оплаквания,на мен не ми повлия по никакъв начин обаче.

# 391
Здравейте, мили дами,

Реших да започна тази тема, понеже търся начини да се справя с болезнените спазми в пре-менопаузата и ще съм много благодарна на всички, които споделят опита си.

На кратко: при мен цикълът спря за 2 месеца през март-април тази година. Гинеколожката ми назначи хормонални изследвания и те показаха двойно завишен естрадиол, LH доста над нормата, FSH и пролактин - в норма, и прогестерон 0,09.
На 42 г. съм, след неуспешни опити инвитро, и лекарката ми обясни, че е нормално яйчниковата ми функция да затихва, а нямам и фуликули и, за да имам цикъл, трябва да приемам дуфастон.
Започнах дуфастона, след първия цикъл с него бях добре, след втория се появиха страничните ефекти - замаяност, прилошаване, световъртеж, и след третия цикъл те се засилиха толкова много, че сериозно се изплаших и реших да го спра и да търся природни начини. Гинеколожката ми предложи да го сменя с Утрогестан, но за момента не съм се решила.

След четене и събиране на информация си направих "програма": изкарах 10 процедури иглотерапия и започнах да пия Лейди Хармония. На първия месец цикълът ми дойде "сам" на 28 ден, после дойде отново на втория месец на 31 ден, сега на третия месец - на 23 ден, като от втория месец смених Лейди Хармония с Див Ямс + крема на Аква Сорс.

До тук добре, но... продължавам да получавам силно болезнени спазми ниско долу, започват от последния ден на цикъла и силата им се променя през месеца, като на моменти ... почти ме разплаква.
Пия и магнезий, и се мажа с него, пия чай от риган и лайка, за антиспазматично действие, понякога ми идва да си направя коктейл от но-шпа, спазмалгон и аналгин, но и те действат слабо и за малко. Движението и спортът помагат, както и бутилката с по-топличка вода ниско долу, но не успявам с тях всеки ден и при всички обстоятелства Simple Smile 

Благодаря предварително на всички дами, които споделят опит и идеи Flowers Tulip

# 392
Цвети, нещо от нещата които пиеш/мажеш/ядеш ти предизвиква спазмите. Спри всички добавки, изчакай да ти мине и след това, ако държиш да пиеш нещо от тях, ги въведи бавно и едно по едно. Отнема време, но това е най-сигурният начин.
От форума спечелих добавка Сайкъл баланс. Пия по едно саше, разтворено във вода, от 5 дни. От 2 дни усещам тежест, а от днес вече ми се гади. Не съм болна, не съм си променила храненето или питиетата. Спирам я и ще се следя.

# 393
Аз за такива болки за пръв път чувам, да имат връзка с пременопаузата. Cverti, ти защо реши че вероятно болките са от пременопузата? Говори ли с лекарката си? Да не би да имат нещо общо с опитите за инвитро? Много странно. Не мисля че някой може да ти даде съвет за проблема тук. Дано ако има някой подобни проблеми се включи.

# 394
Цвети, гинеколожката предполагам е репродуктивен специалист, но ако не е обърни се към такъв. Инвитрото е доста натоварващо организма и може би неразположението ти е провокирано именно от медикаментите прилагани при инвитро. Прегледа вероятно е включвал ултразвук, но може би е хубаво да направиш пак, за да се види дали не са се появили кисти или течност.
И може би е добре да спреш всичко което пиеш, за да си почине организма. Успех!

# 395
За дуфастона и утрогестана аз имах същия ефект. На мен ми ги предписват при задържани фоликули и гинеколожката ме предупреди за този "ефект". Затова трябваше да ги пия вечер. Като ги изпиех след 15-30 минути бях като умряла.

Подобни на спазмите които описваш аз получавам преди овулация и преди /по време на цикъл. Общо взето усещането е много близко до контракции. Понякога боли толкова че не мога да дишам, понякога от болка не мога да си движа краката. За сълзи си е. Дъщеря ми има същите проблеми. Не всеки цикъл но няколко пъти годишно се случва. Навремето ме одвобождаваха от училище. Гинеколожката кажа че е хормонално. Така че и аз смятам че е от нещо което пиеш с което буташ хормоналния баланс.

# 396
  • София
Cveti,а прегледа ли те гинеколожката?
висок естрадиол и лх, а фсх в норма в повечето случаи говорят за киста.

# 397
Cveti,а прегледа ли те гинеколожката?
висок естрадиол и лх, а фсх в норма в повечето случаи говорят за киста.

Да, бях при нея, тя не видя кисти и ми каза, че те може да се появят като не приемам прогестерон, и че трябва да ходя да ме гледа на 2-3 месеца. Края на този месец пак ще ходя.

Отидох и на второ мнение, при друг лекар, и той каза - щом няма фуликули, цикълът започва да спира, и тези болки били като "менструални", било нормално да се появяват в този период. Предписа ми Фемостон, пита ме изрично как съм с черния дроб, но като прочетох страничните ефекти, реших да не го пия...

# 398
  • София
като няма фоликули естрадиола от какво да е висок  newsm78

# 399
За дуфастона и утрогестана аз имах същия ефект. На мен ми ги предписват при задържани фоликули и гинеколожката ме предупреди за този "ефект". Затова трябваше да ги пия вечер. Като ги изпиех след 15-30 минути бях като умряла.

Подобни на спазмите които описваш аз получавам преди овулация и преди /по време на цикъл. Общо взето усещането е много близко до контракции. Понякога боли толкова че не мога да дишам, понякога от болка не мога да си движа краката. За сълзи си е. Дъщеря ми има същите проблеми. Не всеки цикъл но няколко пъти годишно се случва. Навремето ме одвобождаваха от училище. Гинеколожката кажа че е хормонално. Така че и аз смятам че е от нещо което пиеш с което буташ хормоналния баланс.

Благодаря за споделянето, наистина се чудех има ли и други, които да са се сблъсквали с този проблем. Болките са както ги описвате, много са силни, мен ме стяга главата, сякаш вдигам кръвно. Забелязах, че се появяват като криза, в определени моменти, и трябва да устискам Simple Smile Права сте, че е хормоните са се разбутали и са в дисбаланс, и ще видя какво да променя в добавките, които пия.

# 400
  • София
На мен ми изписаха Примолут Нор във втората част на цикъла заради задържани фоликули. То пак някакъв прогестерон, ама май е различен.  Нямах проблеми първия месец до деня на цикъла, когато вдигнах кръвно и ме боля главата. Щом пих аулин... бая ме боля, но не беше от високото кръвно, щото вече го бях овладяла като ме заболя. Корема не ме боли изобщо. Преди 1-2 г. пак така пих един месец, кистата изчезна и аз нищо не усетих. Сега какво беше това чудо, не знам... надявам се следващия месец да не се получи, щото третия няма да го пия изобщо...

Последна редакция: чт, 07 ное 2019, 15:28 от Vache

# 401
  • Русе
Привет, момичета! И аз да се посъветвам с вас. Преди около 10 месеца започна да ми се появява леко зацапване между циклите. Гинеколожката ми каза - абразио. Даже ми издаде лист за приемане. Попитах я, да не би да вижда нещо, което я притеснява. Каза, че няма нищо тревожно, но на моята възраст /45 г./ било добре да се направи едно "почистване"  Laughing. А и от диагностична гледна точка, тъй като се изпраща материал за изследване си е едно по-подробно изследване от цитонамазка. Аз поисках да опитаме с хапчета първо и ми изписа Примолут нор за един месец. Отидох и при друга АГ, в общи линии ми каза същото, само ми изписа хапчета за три месеца. Започнах тогава да вземам по съвет на ЛЛ Вечерна иглика и нещата се нормализираха за няколко месеца, но напоследък пак започна да се появява леко зацапване. И сега се чудя как да постъпя - ако отида съм сигурна, че ще ми назначи абразио, но се чудя дали ще се реши проблема с него. Реално не ми пречи, защото е толкова минимално, че се забелязва примерно когато тренирам и има по-засилено отделяне на секрети. Иначе няма някакво сериозно кървене, мога изобщо без превръзка /ползвам ежедневна/. Единствената причина, поради която се замислям да го направя, е да не би да има някакъв по-сериозен проблем, макар да нямам индикации за такъв - цитонамазката ми е 1-ва група, на видеозон не се вижда нищо притеснително...  Като чета, повечето момичета с абразио са заради обилни кръвоизливи... На някоя от вас правено ли е по сходни причини? Благодаря предварително! bouquet

# 402
  • тук и там
Аз бях със абсолютно същите симптоми като горното мнение.Все едно аз съм го писала(и възраста ни съвпада).Бях три месеца на Примолут Нор -за сега  изчезнаха зацапванията(тоест не съм имала зацапване от 4 месеца).Да видим до кога ще продължи така  .Абразио не са ми препоръчвали. И на мен ще ми интересно ако някой се включи дали са му правили абразио  за такъв проблем ,спряло ли  е зацапването и за колко време.

# 403
  • Пловдив
Здравейте, ендокринолог ми назначи изследване на tsh и fsh но не съм сигурна дали правилно разбрах кога се пускат. Между 3 и 6 ден от началото на цикъла, или греша?

# 404
FSH на трети ден от началото на М, ТСХ на чист ден.

Общи условия

Активация на акаунт