Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 18 147
sadlady, отговарям за себе си, не съм се заяждала с никого (не съм упоменавала никове), обърнах внимание само на избирателната критика в тема, в която се коментира ниво на образование. Едно е да допусне човек техническа грешка, съвсем друго е  регулярно да демонстрира пропуски на родния си език, но да има същевременно сериозни претенции към училища и учители. Някак не се връзва, а и лично за мен такива мнения малко или повече олекват, но всеки си знае какво търси в даден пост - дали само информативен да е или хем информативен, хем грамотно поднесен.

Аз лично съвсем по други  критерии бих оценила училища в гимназиален етап. С нищо не би ме впечатлил ученик, който знае, че действието в "Под игото" се развива в Бяла черква. Съществуват множество начини да го е чул/разбрал, без да е чел и ред от романа. Или пък да е чел, но да не осмисля нищо от прочетеното, или да не знае дори кой е авторът. В тази връзка се сещам за един репортаж на някоя от родните телевизии преди години.  Вероятно е било около първите ДЗИ и се е паднала "Вяра" на Вапцаров, та репортерката поиска  от гимназистка в НУКК да рецитира част от стихотворението. Каза девойчето първите няколко реда с дишането, живеенето и писането на стихове, вероятно ги е запомнила от листа с текста, раздаван в деня на ДЗИ по БЕЛ. Ще рече човек, брей, колко добре, на прима виста цитира Вапцаров, значи не всичко в родното образование е загубено. Но стана страшно, когато репортерката поиска да  каже зрелостничката заглавие на друга творба на Вапцаров, без даже да рецитира нещо от нея. Само заглавие..Отговорът беше:  "Сварвате ме малко  неподготвена, притеснена съм явно в ефир, принципно съм чела всичко от КЪЦИ Вапцаров, но в момента не мога да се сетя". Та така и с Бяла черква..


Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 12:48 от пенсионирана русалка

# 46
 • София
 • Мнения: 2 780
О, Русалке, изобщо не беше насочено към теб. По принцип, имах предвид. Просто често се случва да залитнем към заяждане, а да се окаже недоразумение. Исках този път отрано да се спре подобен развой на темата.

# 47
 • София
 • Мнения: 7 277
Русалка, в защита на първия ти абзац, бих казала, че не си струва въобще да се коригира изключително неграмотно написан текст на друг потребител. Това да му казваш, че не знам не се пише слято или че някой се употребява в единствено число, е загуба на време, поне според мен.

# 48
 • Мнения: 5 648
Вапцаров съм го чел и учил сто пъти. Е, спомням си името на сборника "Моторни песни" и нито едно конкретно заглавие.
За Яворов написах три есета преди два месеца и, понеже ме изнервиха тъпите въпроси на учителката, го наплюх тук в ефир.
За което получих банче за месец, правилно. И от него помня пет заглавия, нищо, че го прочетох от игла до конец.
Та помненето на имена, заглавия, места и дати само по себе си нищо не значи.

ПП Два деня я търся Бяла черква на картата.

# 49
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 8 309
Надявам се Вапцаров да бъде премахнат от програмата...

Изтривам продължението, за да се успокои дискусията Simple Smile мнението ми не е променено.

Последна редакция: пн, 12 авг 2019, 13:41 от Leika_moja

# 50
 • Мнения: 5 648
Какво му е на Вапцаров? Не е гей? Или кукав педофил-символист? Айде махнете го, Смирненски и Гео Милев май заминаха. Йовков и той. Елин Пелин стои с "Гераците", щото е лесна за анализ. Турците ни управляват и крадат повече от по турско, ама "Под игото" е вечно. И "Епопея на забравените".
Егати смехорията е българската литература, политкоректна май няма много. Каквато историята, такава и литературата. Такива и даскалите.

Накрая ще останем с Андрешко, Хамлет същий, и онази с къртицата.

# 51
 • София
 • Мнения: 18 147
Нотарис, всеки си има свой вкус за литературата. Та не бих се хващала за това кой какво очаква да се махне от изучаваните произведения. Ето, Лейка не ще Вапцаров, на теб ти се струва неуместно дежурното изучаване на "Под игото"... На мен лично не ми харесва поезията на Далчев, но това не е причина да очаквам да го махнат. Аз просто се надявам повече деца да четат, при това далеч не само задължителната бг литература, която често им е и чужда с множеството архаизми, за които спомена Елица назад. Просто да четат.Тогава може и да заговорим за собствена позиция, за изразено и аргументирано мнение.

# 52
 • Мнения: 19 339
Не следя съвсем внимателно дискусията, защото ми се струва безвкусна, но много добре схванах какво иска да каже Аш в първия пост, който (май беше) Warwick не разбра, и мисля, че Аш съвсем ясно реферираше сега към него, като намекна, че някои потребителки не четат с разбиране, но постоянно се заяждат с Ежко по доста обиден начин.
И не виждам какво странно има да се пита за някакво съкращение. Аз години наред се чудех какво е нво или мм.

# 53
 • София
 • Мнения: 7 277
Русалке, може да ти е неприятно да прочетеш написаното от мен, но действително заставам зад думите си, без да целя да обидя някого - в ДУ има какво да се подобри. Досега не съм прочела мнения в тази посока от потребителите, чиито деца са там. Чета само сърдения и нападки към Ежко, който се опитва да каже нещо смислено.

Още нещо - не всички, избрали ЧУ, сме там от снобизъм. Може би искаме ДУ, но не ни харесва безрезервно.

Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 15:56 от Аш

# 54
 • Мнения: 8 307
Хубаво е че темата е говорилник...
Пишете ме прОстА. Няма спомени от "Под   игото" чела съм го по задължение и съа сигурност не е докоснало сърцето ми. За разлика от много други книги. Та Бяла Черква ще ходя да я търся на картата.

P.S. Русалке има усещането, че си като вегетарианците. Задължително държиш да си онеправдана. Нищо че изобщо не си в полето на канибалите.

# 55
 • София
 • Мнения: 2 780
 Всъщност, не е важно само какво се учи, а и как се учи. Вапцаров, например, е писал години своите стихове, използвайки конструкциите и езика на нулевата реторика, които са характерни за периода. Идеите и формата (макар и повлияна от Маяковски) са свръх нови за света по това време. В "Песен за човека" посланието е срещу смъртното наказание. Вапцаров стига до тези размисли десетилетие преди Камю, по време на най-мракобесните години на 20 век. Цяло поколение автори си служат с езика на нулевия смисъл. И Вапцаров доста умело борави с този похват. Така, че има какво да се знае за Вапцаров без да се стига до високопарно прехласване по него и идеите му, а в чисто литературен смисъл. Останалото е предмет на историята, ама за съжаление у нас историята я учим основно през литературата и затова се получават нелепици. Това се отнася и до повечето автори, които се изучават в училище. Набляга се на едно надуто и шаблонно прехвалване, без да се обясни човешки и разбираемо на учениците, защо и какво е довело до изучаването на даден автор. Изисква се и познаване на епохата, литературни течения, похвати и т.н., което би могло да бъде много интересно, ама няма ...

# 56
 • София
 • Мнения: 18 147
Абсолютно е невярно това, но няма да споря. Постове и за подобрения в ЧУ няма. И причината е една, Нотарис я назова преди време май в тази тема точно. Или не е редно заради подписани договори при ЧУ, или си стои страхът да се назоват нещата с истинските им имена, за да не пострада детето (при ДУ и ЧУ).   А оплаквания от ЧУ има достатъчно при други условия (не във форум), ти си вярвай в противното.

Хаха, само Ежко казва нещо смислено, другите трябва просто да мълчат и да четат. Тази тема все пак не е само за ЧУ..

Последна редакция: нд, 11 авг 2019, 17:11 от Не се сърди, човече

# 57
 • София
 • Мнения: 2 780
Русалке, доста сме писали за нуждата от подобрения в ЧУ, но не съм сигурна дали не е било в другата тема.

# 58
 • София
 • Мнения: 18 147
Русалке, доста сме писали за нуждата от подобрения в ЧУ, но не съм сигурна дали не е било в другата тема.

Е, то по тая логика и в темите за отделните ДУ е писано много в това отношение, просто няма обединена тема за всички ДУ, та Аш и другите желаещи да се убедят .

# 59
 • Мнения: 19 339
Някой знае ли какви списъци за лятото или какво учат по програма по литература в ДШ, СГ и други училища по чужди програми.

Общи условия

Активация на акаунт