Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 50

• 47 249
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
Моля ви ако някой знае какво е ненеопластчни промени и реактивни целуларни промени, свързани с възпаления, вкл. регенеративни промени да пише. Моля Disappointed Relieved
Най-общо казано това са промени в клетките, които не са от раков/онкогенен вид. Клетъчни промени в следствие на възпаление.
За резултата ти: не е особено показателен, защото се компрометира от еритроцитите, левкоцитите и бактериите. За левкоцитите и бактериите е добре да се направи микробиологично изследване, за да може да се назначи адекватно лечение. Еритроцитите намекват, че или имаш ерозио/раничка/ или си прокървила от по-грубо вземане на материала.
Не разчитам написаното на ръка, но ако се абстрахираме от групата, то най-вероятно се касае за възпаление, както е отбелязано на няколко места.
Съвета ми е да се направи микробиология, лечение и евентуално след това контролна цитонамазка (след поне 3 месеца от лечението), колпоскоп и тогава да се пристъпи към абразио и биопсия, но при индикации, че са необходими. На първо време евентуално още едно мнение от друг лекар, защото този скача директно в "дълбокото", а не е особено обосновано на база конкретния резултат от цитонамазката.
Успех!

# 631

Имам час за 21ви Февруари за 17:20 при Карагьозов, но няма да мога да го използвам.  Ако има желаещи - пишете ми

Здравейте, свободен ли е още часа?

# 632
Здравейте, като се тествате контролно,  след време за HPV, само скрийнинг ли си пускате или директно и типизация? 🤔
От спестовна гледна точка питам.😁
Само скрийнинг достатъчно ли е?

# 633
Здравейте, биопсията на маточната шийка винаги ли се прави с пълна упойка?
На мен ми взеха биопсия направо на "магарето", след колпоскопията. Слага се локална упойка. Впръсква се вътре с един дълъг накрайник. Много щипе, но само това. Друго нищо не се усеща.

# 634
Здравейте, в сряда ми правиха LLETZ конизация, преди малко започна кървене, не е много силно. Правих я в София, а живея във Варна (така се получи). Много ми е притеснено дали е нормално да има кървене, днес е 4 ден. Случвало ли се е при някого?

# 635
Здравейте, в сряда ми правиха LLETZ конизация, преди малко започна кървене, не е много силно. Правих я в София, а живея във Варна (така се получи). Много ми е притеснено дали е нормално да има кървене, днес е 4 ден. Случвало ли се е при някого?
   Здравей, не се притеснявай, нормално е, стига да не е повече от нормална менструация. И аз имах и кървене и всякакви различни течения. Може да продължи 15-20 дни, което съм чела било нормално като период.

# 636
   Здравей, не се притеснявай, нормално е, стига да не е повече от нормална менструация. И аз имах и кървене и всякакви различни течения. Може да продължи 15-20 дни, което съм чела било нормално като период.
Благодаря!

# 637
Здравейте, като се тествате контролно,  след време за HPV, само скрийнинг ли си пускате или директно и типизация? 🤔
От спестовна гледна точка питам.😁
Само скрийнинг достатъчно ли е?
Не съм се тествала контролно и не възнамерявам да го правя Hands V

Само информативно може да ти е достатъчен скринига.

# 638
На мен ми взеха биопсия направо на "магарето", след колпоскопията. Слага се локална упойка. Впръсква се вътре с един дълъг накрайник. Много щипе, но само това. Друго нищо не се усеща.
Благодаря за отговора.
Моята ще с пълна. Защото, ако прецени, ще отстрани нещото...
Чудя се какво да нося за болницата, лекарката не каза, не се сетих да питам.
Имам предвид страничните работи - нощница или пижама, превъзки може би нощни?... Във ВМА София е. Какво ще ме посъветвате? Не ми се ще да й звъня за такива въпроси. Според лекарката трае 20 мин. и, ако всичко протече нормално, същия ден ме пускат да си ходя ...

# 639
Благодаря за отговора.
Имам предвид страничните работи - нощница или пижама, превъзки може би нощни?... Във ВМА София е. Какво ще ме посъветвате? Не ми се ще да й звъня за такива въпроси. Според лекарката трае 20 мин. и, ако всичко протече нормално, същия ден ме пускат да си ходя ...
За резултата от биопсията се чака около 10 дни, сигурна ли си, че ще ти прави биопсия или директно ще отстраняват участъка? На мен ми правиха първо биопсия, излезе ЦИН 2 и след това се реших да правя летц конизация. Правих я в онкологията в София. За манипулацията искат да си с нощница, на мен ми дадоха в болницата. С венозна упойка беше, около 25 мин. всичко. Лесно се събудих, не ми се гадеше после, но много ми се спеше  2-3 дни. Предписаха и антибиотик.

# 640

Имам час за 21ви Февруари за 17:20 при Карагьозов, но няма да мога да го използвам.  Ако има желаещи - пишете ми

Здравейте, свободен ли е още часа?
Здравей,  за съжаление вече не.

# 641
Благодаря за отговора.
За резултата от биопсията се чака около 10 дни, сигурна ли си, че ще ти прави биопсия или директно ще отстраняват участъка? На мен ми правиха първо биопсия, излезе ЦИН 2 и след това се реших да правя летц конизация. Правих я в онкологията в София. За манипулацията искат да си с нощница, на мен ми дадоха в болницата. С венозна упойка беше, около 25 мин. всичко. Лесно се събудих, не ми се гадеше после, но много ми се спеше  2-3 дни. Предписаха и антибиотик.
Благодаря за отговора. Биопсия е целта, но ако е възможно (ако не прокърви...), ще маха още сега...сега се съмнява за полип или друго, но повече не ми каза (два пъти питах), с цел да не каже нещо, което да се окаже, че не е вярно... след резултата от хистологията ще каже повече ...

# 642
Marisa K
Става въпрос за контролно тестване, при условие, че преди време е имало наличност на конкретен тип, последствия и ДТК.. Та, в такъв случай дали само скрийнинг, първоначално, без типизиране би било достатъчно, но мисля, че е..
Благодаря.

# 643
За др Карагьозов се е освободил час за утре, ако някой го иска.

# 644
Момичета, има ли някой правил кюретаж във Варна в онкологията? Моля, ако има някоя, да се включи! А ако е била и при доктор Младенов, още по- добре.

Общи условия

Активация на акаунт