План-прием утвърден! ОСМИ клас е пред мен.

• 49 105
  • 725
  •   1
Отговори
# 270
Скрит текст:

И от къде ще се освободят места след 1-2 класиране, за да има разместване, ако всеки си пази мястото и си кандидатства до безкрай без да рискува нищо?
Трябва всички класирания да стават през системата, с еднакви правила и срокове за всички, но и с някакви ограничения по отношение на това колко пъти кандидат може да блокира едно място без да се запише на него.

Там от където се появиха за 3-то и следващите класирания.Елементарно е - доволен от класирането - записваш се,недоволен - продължаваш участие без да си изтегляш документите и ако те приемат и си доволен се записваш,ако не - оставаш на мястото си  и или се записваш или продължаваш следващо класиране.Какво толкова сложно има? След като можеше да сработи след първо класиране какъв е проблемът за следващите?Сега тичаш като луд,побъркваш всички около себе си и най-вече собственото си дете.
Знам, че ще го напиша сигурно за десети път. Всичко след трето класиране е допълване на паралелките. Не е четвърто, пето или найсто класиране. Класиране се налага, тъй като обикновено подалите заявление за свободните места са повече от самите места. Ако има n на брой класирания по логиката на второто, въртележката ще е безкрайна. Затова е по-добре да има известна доза риск. Прави ми впечатление, че повечето разсъждения се въртят около усвояване на появили се сравнително апетитни места. Децата, които по една или друга причина не са били приети никъде остават някак на заден план.
Да, има много нередности и да, те могат да бъдат избегнати с известни промени, но не мисля, че начинът е централизирани класирания до безкрай.

# 271

Противоречиш си. Сега за трето и четвъртите (с малки изключения) класирания местата се освободиха от деца, които не са се записали или са изтеглили документите и са освободили място. Няма как хем всеки да си пази мястото, хем от някъде да се появят свободни, за да станат размествания.
                     Ох,не ми се спори,но как след 1-во класиране си подадохме заявление за участие и бяхме приети друга паралелка на 2-ро и ако не бяхме изнудени да се запишем можеше да подадем за участие в 3-то без да губим мястото от второ,а в същото време освободихме мястото от 1-во.Ако принципът на участие беше като след първо отново подаваме заявление и отново щяхме да се класираме в друга по-желана паралелка /гарантирана след излизането на резултатите и то без да изпитаме стрес и риск/ и освобождаваме мястото от второ.Елементарно и в нито един миг не стърчи един пред едното у-ще,друг- пред другото,а в същото време нашите хора са се уредили.

# 272
Никой никого не изнудва. Решението за записване е на ученика и/или родителите.

# 273
                      Да,ама НЕ! Решението е твое /уж,де/ ,но е свързано с риск ,което просто те принуждава да "хванеш питомното,а не да гониш дивото"! Не намирам смисъл в цялата тази еквилибристика по записване-отписване,незаписване - с рискови моменти и отрицателни емоции.Риск е дори разлика от 1 точка.Та питам аз - как така се появиха едни високи балове в последните класирания??? Къде бяха тези притежатели на космически балове и защо не са се записали ??? Или разхождането из у-щата трябва да опъва нервите на масата участници.Точно предпоставка да се юрнеш из статистики и сметки /от които няма кой знае каква полза/ и да загубиш представа за реалното класиране и промъкването на парашутистите и то по уж съвсем легален начин.Точно след 3-то класиране загубваш всякаква връзка с реалността.Имаше у-ща,които даже не публикуваха резултатите от 3-то класиране и последните информации бяха с дати от 2.08  и около тази дата.Удобно и практично му се вика.Баламите смятат,а дяволите - се уреждат.Други у-ща качваха инфо за 10 минути и....какво да висим по цял ден в сайта им или пред у-щето?Каква беше тази игричка с оригиналите??? За сведение - никой няма право да ти задържа оригинал и всички у-ща,които в момента държат оригиналите са в нарушение.Имат право да искат копие - заверено нотариално или сами сравняват и заверяват,но оригинал - не!
                      Та отново питам - на кого е необходимо да се променят условията след 2-ро класиране??? И защо точно след него??? И защо ни принуждават да психясваме изчислявайки рискове и тичайки с документи половината рода из у-щата??? Как някои получиха информация за минимални балове и подадени документи,а други - трепереха дали рискът им е оправдан? Да ме извинявате,но след 2-ро класиране започна алъш вериша,а ще завърши .... "официално" на 10-ти.Неофициалното има малко по-дълъг срок!

# 274
  • София
Между другото, има още не записали се никъде деца (освен девойката на Sculpture), да им пожелаем успех и дано накрая си намерят тяхното място. Много рисковано и на мен ми се струва, аз не бих си го причинила.

# 275
  • София
Тази година цялата кампания се изкриви още с лесния изпит по БЕЛ и последвалият го такъв по МАТ.
Много хора подцениха ситуацията, успокоявайки се с това, че този или онзи били казали, че оценките (точките) на НВО не били чак толкова високи.
И да, има смисъл от смятането и засичането на позициите по статистиките!
Сега има много разочаровани хора, тръгнали с големите кошници, защото миналата година с този бал се е влизало в Хогуърт, примерно. Има и способни деца, които са прецакани, защото са се разсеяли или притеснили, а елементарните изпити са стопили разликите им с масовката.
Не обвинявайте за всичко системата. Да, тя има своите пропуски, но има и хора, които много неинформирано влизат в тези кампании.
Не може всички класирания да са безрискови. Няма откъде да се появят свободните места. 3, 4, 5 и n-то класиране са за тези, които не им е стигнал балът за някое училище И за тези, които имат висок бал, но са объркали желанията.
Тази година има доволно и от едните, и от другите! Причините са комплексни.
Отделен е въпросът, че системата може да се поддържа с актуална информация, към всеки един момент и да се прекратят лошите практики.

# 276
................
И за тези, които имат висок бал, но са объркали желанията.
.................
                 Хайде,объркали желанията си! Smiling Imp От 6 клас започват дебатите по кандидатстването след 7 клас и объркани желания.....просто смешно! Да не кажа жалко!

# 277
  • София
Има много случаи, в които родителите взимат решение как ще се подредят желанията. Когато се стигне до прием и записване в избрано от родител училище, следват наистина драми и тръшкане.
Не смешно, но е жалко, да! Особено когато се намесват всички възрастни в семейството, а детето остава без глас!

# 278
  • Sofia
Anik , още когато разказваше своята история за НЕГ и за вашето злополучно теглене на документи, ми стана ясно, а и не само на мен, каква е играта. Най-вероятно тези деца са чакали в засада кой ще подаде и са имали вътрешна информация за баловете. Това, което е нечестно тук е удължаването на срока. Явно някой не е могъл да се придвижи навреме.

Да, удължаването на срока извади очите. Предполагам, че догодина ще обявят по-дълъг срок за подаване, ако имат свободни места чак до този етап Wink
Подкрепям Слънчевата и в двата ѝ последни поста Hands Plus1 Много точно го е казала.
Това, което може да се направи съвсем простичко в системата е при отписването на някой ученик, веднага със служебния си достъп до нея, да отметнат, че е отписан (статусът да се промени в незаписан). При кандидатстване в друго училище бързо и лесно ще провери.

# 279
След напомняне от моя страна, преди около час получих отговор от НЕГ за поредността на подадените заявления за участие в 4-то класиране. Последните двама подали са двамата класирани след момчето с най-висок бал (той беше там още сутринта, когато и аз подадох).
Няма как да се разбере часът на подаване, но все пак някои изводи могат да се направят.

Ани, ние изводите си ги направихме още веднага, след като писа.
Толкова ме беше яд за вас. Можеше да сте приети тогава и да си спестите последвалите стресови ситуации.
Не е невъзможно да се провери кой е поискал и кой е разрешил това безумно удължаване на срока с два часа.

# 280
В ТУЕС са обявени имената на децата на пето класиране, но не и баловете им.Просто любопитство...,защото на първо желание това искаше мойто дете,но след като го приеха на трето класиране в Джон Атанасов-системно програмиране, се отказа напълно от това намерение. Но аз искам да разбера с какви балове са влезли !

Последна редакция: пт, 06 сеп 2019, 09:05 от виви1

# 281
  • В средата на времето
виви1, можеш да изпратиш едно заявление по ЗДОИ до ТУЕС с искане да ти предоставят информация за баловете на децата класирани на 04.09.2019 г.

# 282
Мислех ,че в групата има деца,които са кандидатствали за ТУЕС и родителите са им запознати с баловете.Но явно няма.Благодаря ти !

# 283
Скрит текст:
Цитат на: Дидева link=topic=1139149.msg3---#msg3--- date=1567710900
                      Да,ама НЕ! Решението е твое /уж,де/ ,но е свързано с риск ,което просто те принуждава да "хванеш питомното,а не да гониш дивото"! Не намирам смисъл в цялата тази еквилибристика по записване-отписване,незаписване - с рискови моменти и отрицателни емоции.Риск е дори разлика от 1 точка.Та питам аз - как така се появиха едни високи балове в последните класирания??? Къде бяха тези притежатели на космически балове и защо не са се записали ??? Или разхождането из у-щата трябва да опъва нервите на масата участници.Точно предпоставка да се юрнеш из статистики и сметки /от които няма кой знае каква полза/ и да загубиш представа за реалното класиране и промъкването на парашутистите и то по уж съвсем легален начин.Точно след 3-то класиране загубваш всякаква връзка с реалността.Имаше у-ща,които даже не публикуваха резултатите от 3-то класиране и последните информации бяха с дати от 2.08  и около тази дата.Удобно и практично му се вика.Баламите смятат,а дяволите - се уреждат.Други у-ща качваха инфо за 10 минути и....какво да висим по цял ден в сайта им или пред у-щето?Каква беше тази игричка с оригиналите??? За сведение - никой няма право да ти задържа оригинал и всички у-ща,които в момента държат оригиналите са в нарушение.Имат право да искат копие - заверено нотариално или сами сравняват и заверяват,но оригинал - не!
                      Та отново питам - на кого е необходимо да се променят условията след 2-ро класиране??? И защо точно след него??? И защо ни принуждават да психясваме изчислявайки рискове и тичайки с документи половината рода из у-щата??? Как някои получиха информация за минимални балове и подадени документи,а други - трепереха дали рискът им е оправдан? Да ме извинявате,но след 2-ро класиране започна алъш вериша,а ще завърши .... "официално" на 10-ти.Неофициалното има малко по-дълъг срок!

Didia, от далеч си личи, че ви е голяма болка разминаването с японската паралелка. Разбирам ви напълно, но все пак, няма причина да недоволствате по повод системата на класиране. Това че не сте посмели да поемете риска да участвате в трето класиране си е изцяло ваше решение и тук правилата са еднакви за всички.

Макар да не работи като добре смазана машина, метода на класиране е измислен доста разумно. Практиката от тази година сочи, че има нужда от сериозно подобрение след 3то класиране, но до там всичко е така, както трябва да бъде. Както съм писала и преди, има много сериозна причина след 2-ро класиране да се пренареждат желанията. Трето класиране е направено така, не заради децата, които не си харесват позицията от второ. То е измислено най-вече за тези, които не са приети никъде до момента. Това важи всъщност и за попълването на незаетите места след трето. Тук като че ли всички забравят за този факт! Не ми се рови, но по памет мисля, че след трето класиране имаше 300+ деца в София, които все още не бяха приети никъде. Ако няма пренареждане на желанията, тези деца горе-долу нямат никакъв шанс (спомнете си за детето, което се оказа, че само си мислело, че е подало заявление за участие, поради липса на родителски контрол). Такива деца трябва да чакат едва ли не 10ти септември, за да се запишат в ТОХА в крайна сметка. Ама в истинския. Всъщност това е за София. В останалите градове нещата приключват общо взето след 2ро класиране, тъй като там няма толкова училища, извън системата на МОН, които да дръпнат класирани ученици, след 2ро.

Тук мисля, че трябва отново да изясня нещо много важно по повод "пазенето на място" след 1во класиране, защото ми се струва, че все още има много хора, които не го разбират. Технически мястото не се пази. В момента, в който подадете заявление за участие във второ класиране, това място се води свободно. На второ си се прави съвсем ново джуркане, за свободните места след първо (които просто не са обявени официално къде са и колко са, но за системата си се водят свободни) и в това джуркане участват децата, които не са се записали на първо класиране. И понеже това са все същите деца, със същия бал и списък с желания, математически няма как да изпаднете по-назад в списъка си със желания, защото няма кой да ви измести (няма появили се в джуркането нови кандидати за вашите желани места, с по-висок от вашия бал). Та така. Това означава, че системата ви класира или пак на същата позиция, или минавате по-напред. И точно затова е необходимо 3-тото класиране с пренареждане на желанията. За да се вмъкнат неприетите никъде деца. И тези с обърканите желания.

А колкото до 4то класиране, миналата година сякаш нямаше нищо общо със сегашното. Пак си беше въртележка, но в много по-малък мащаб. И без такива драми. Или поне не е имало толкова много родители, участващи в четвърто, които да пишат тук. Може би няма да е лошо и 4то да мине централизирано, на принципа на 2ро и чак тогава да се пристъпи към попълване на свободните места. Поне за София се вижда, че и на четвърто все още има твърде много свободни места. Другият вариант е да се спуснат единни за всички училища графици и формат на попълване на въпросните свободни места след трето класиране, за да няма излишни въртележки. 

# 284
Виви, най-ниският е 426.

Общи условия

Активация на акаунт