Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 58

• 31 767
  • 784
  •   1
Отговори
# 120
Миглена, само фт4 е на 38,5 %, т.е.по-ниско отколкото трябва. Другите за момента са добре. Вероятно си в някаква супер начална хипофункция. Хашимото нямаш, но все пак си мини на ехограф да видят щитовидка. С тия резултати от изследванията хормон няма да ти изпишат. Можеш да пробваш с пиене на селен за известно време. Виж си вит Д и Б12 и ако има дефицит, го наваксай. Ти решаваш дали да коригираш храненето - АИП. Какви оплаквания имаш?

# 121
Световъртеж, главоболие, вълни, сърцебиене, напълнях доста последната година.
Като всички тези симптоми по време на цикъл стават много ясно изразени.
Моят гинеколог казва, че било нормално за възрастта ми- на 40 г. съм.
Смятам да си запиша час за преглед при д- р Начев, преди две години ходих при него,  гледа ме и заключи, че трябва да я следя на 3 години. Нямаше възли.
Просто реших да тръгна от някъде, защото вече не издържам, не се чувствам добре и си пуснах на своя глава днес щитовидните и полови хормони. Ще му ги покажа.
Аз сметнах, че точно щитовидните са в норма , поне гледайки референтните стойности, но явно не е точно така. По тази причина се обърнах към вас.
Благодаря ти. Hug

# 122
  • Sofia
Здравейте,
Попитах в другата тема, но там май не са много активни, затова ще си задам въпроса и тук.

Вчера имах положителен тест за бременност (4г.с. + 2 дена).
Резултатите от днес:
TSH 0,248
FT4 1,210
FT3 2,790

Взимам един ден 25мкг Еутирокс и един ден 37,5. Трябва ли да намаля дозата?

Ендокриноложката ми се връща чак на 14-ти.
И знаете ли приемното време на Начев в майчин дом?

# 123
Брин, какви са ти реф стойности на фт3 и фт4? Не тр да го намаляваш.

Миглена, да ти кажа с годините, когато тр да идва мц, май нещата стават все по-кофти. Съдя по себе си (болна) и здрави жени около мен. Аз, разбира се, съм с хаши и ужасни лабораторни резултати през последните 3 години, но имам същите усещания като теб. Със снаха ми сме на едни години (37). Тя е напълно здрава и има същите оплаквания, и казва, че с всяка година се чувства все по-зле по време на мц. Не знам. Нека кажат и други набори. 😁 С яйчниците как си? Надявам се нямаш пкя. Зле може да се чувстваш и ако желязо, феритин, жск също не са наред.

# 124
Същата работа. Преди 40 г ме почна с описаните симптоми. И то доста преди това, като отключих Базед. Ама като навърших 40 г и рязка промяна. Сякаш е чакало ден и час.

# 125
  • Sofia
Брин, какви са ти реф стойности на фт3 и фт4? Не тр да го намаляваш.
Благодаря за бързия отговор.
TSH  / реф. ст. 0,350 - 4,940;
FT4  / реф. ст. 0,700 - 1,480;
FT3  / реф. ст. 1,880 - 3,180

# 126
Нямам поликистоза, но като гледам ФСХ ми е завишено.
Уффф, кошмарно е. Половин човек се чувствам.
Ще се върви на ендокринолог, да погледне, ако прецени още нещо да изследвам и ще видим.
Би ли ми обяснила, какво значи , че FT 4 ми е 38,5 % . Защо говори за проблем, след като е в нормата като стойност?

# 127
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Миглена, според мен не е от възрастта...
И на мен лекарите ми обясняваха, че е от това, но не би.

След като спрях глутена, половината от симптомите ми изчезнаха.
Цикълът ми преди беше кошмар: припадъци, болки, симптоми цял чувал. След раждането стана песен. Сега незнам как ще е след второто... 🤔
Килограмите + бяха от насъбрана вода, а не от годините, както деликатно ми намекваха 😂

При мен пак се усили пищенето в ушите.
Пак започнах да клюмам следобед.
Днес взех 50 мгр. и бях доста нервна, явно ми е висока дозата. От друго ще да е умората 🤨

# 128
Виж си и витамините. Може от тях да изскочи нещо

# 129
Брин, не намалявай хормона. За момента си е добре.

Фт4 е 38,5% в референтните граници от 0,700 до 1,480, т.е. е в долната част на зададената норма, а за да е оптимално тр да е в горната (над 70%).
Прочети тук. Има мн теми за нуждата от оптимални нива на щитовидните хормони.
http://foodforthoughtbg.blogspot.com/2018/12/tsh.html?m=1

# 130
  • Sofia
Още веднъж благодаря.
Притеснява ме, че тсх е под долна граница, това не означава ли, че съм в хиперфункция?

# 131
Здравейте! С Хашимото съм, родих преди 10 месеца и по съвет на ендокринолога ми спрях еутирокса (приемах по 25мг). На третия месец след раждането ТСХ ми беше 0.5 и ми каза да не почвам още с хапчетата. Преди две седмици пак правих изследвания и ТСХ излезе 11. Възможно ли е в лабораторията да са сбъркали? Имах ужасен световъртеж, което си е симптом, но тази стойност ми изглежда прекалена.

# 132
Още веднъж благодаря.
Притеснява ме, че тсх е под долна граница, това не означава ли, че съм в хиперфункция?
Фт3 и фт4 не говорят за хипер при теб с това тсх. Бебето ще започне да черпи от теб именно т4, което ще провокира повишението на тсх. В момента ти е на 65,38%, а фт3 на 70%. Затова поне до прегледа не сваляй дозата, а след това ендото и гинеколога ще преценят.

Последна редакция: чт, 03 окт 2019, 07:23 от bongobongo

# 133
Благодаря ви, момичета!
Ще изследвам и витамините и ако евентуално доктора поиска още нещо.
За мен също проблема не е само във възрастта. Някъде в тялото нещо се е бъгнало и искам да открия кое.
Не може да е нормално, на всеки цикъл да лежа и да не мога да стана от леглото.
Не, че през останалото време съм ок, но в тези моменти е брутално.
Доста често обаче, лекарите неглижират.
В тази връзка да ви попитам, дали имате мнение за д-р Начев? Работи в Майчин дом. Веднъж съм била при него на преглед, но нямам кой знае какви впечатления.
Или пък да препоръчате някой в София, който обръща внимание и търси решение?

Последна редакция: ср, 02 окт 2019, 23:12 от miglenasky

# 134

В тази връзка да ви попитам, дали имате мнение за д-р Начев? Работи в Майчин дом. Веднъж съм била при него на преглед, но нямам кой знае какви впечатления.
Или пък да препоръчате някой в София, който обръща внимание и търси решение?

Аз препоръчвам проф. Малина Петкова- обръща внимание на витамини, минерали и хранителен режим.

Общи условия

Активация на акаунт