Цветята в нашия дом - тема 77

• 29 580
  • 743
  •   1
Отговори
# 315
Благодаря, AnMary ! За него ставаше въпрос, да, орхидеите са ми ясни. GrinЯвно го преполивам моето, някои листа започнаха да гният.

# 316
  • гр. София
Здравейте, днес ми подариха коледна звезда. Бихте ли ми казали какво да я правя, сега ли да я пресаждам как да я поливам.

# 317
  • София
Благодаря, AnMary ! За него ставаше въпрос, да, орхидеите са ми ясни. GrinЯвно го преполивам моето, някои листа започнаха да гният.
Не съм забелязала да имам загниващи листа. Вече всички цветя (с малки изключения) поливам като сипвам вода в чинийката.
На мен лятото ми пратиха листа на Традесканция. Сложих клончетата във вода и пуснаха коренчета много бързо.
Цитат
Поливане

Традесканцията се нуждае от редовно поливане, но трябва да внимавате почвата да не загние. Затова по-добре винаги изчаквайте първо леко да засъхне. Освен това е почитател на по-влажния въздух, така че е добре редовно да пулверизирате.
Моята май я поливам по-рядко отколкото трябва.

# 318
Опитах се да намеря вида в интернет,не успях.
Ето снимка:

Не го виждам добре, но ми прилича на кармона. Ако е кармона, не пипай да пресаждаш!!! Тя е много специална и е каприз. Чела съм в бг форум за бонсаи ( мисля, че беше на форума  на бг бонсай общество, но вече го няма, имат ФБ страница - https://www.facebook.com/pg/bgbonsai/photos/?ref=page_internal , можеш да ги питаш), че се пресажда на порции, малко по малко , защото не търпи рязане на корените. Иска внимателно поливане, да не подгизва с вода.
Моята едва не я уморих преди месец и половина. Сега избиват пак клонки. Още не съм я пресаждала, вече няколко години, но тя е вкоренена от клонка и е в моя почва, не е в купешка.  Трябваше тази пролет да я пресадя, но не успях.
Ако можеш, дай снимка на клонки с листа в по-близък план.

Chinese Elm е зелкова. Тя не е капризна и лесно се гледа.
Лесно, ама успях да си уморя моята на почти 20 години, бях й направила много хубава форма... Пресуших я пролетта, за 4-5 дена замина.

ПС Свалих снимката, със сигурност е кармона! Дори се виждат цветни пъпки.
Не ми изглежда зле. Това е тропическо растение, обича светлина, топлина, въздушна влага през лятото. Есента има такъв момент, в който поокапват листата. Гледам, че й избиват доста млади клонки и още цъфти. Това означава, че е била в яки оранжерийни условия.  Дръж я до прозореца, но да не стане много студено, поливай умерено с потопяване във вода, но гледай да не я държиш много, да не се преоводни. Да е винаги леко влажна, но не подгизнала.
Имай предвид, че купените бонсаи са в торфени смески, които, като се намокрят, много дълго стоят подгизнали от вода. Това може да я убие. Можеш да отцедиш, като сложиш от кухненските попиващи бърсалки на дупките отдолу и попиваш и цедиш, докато спре бърсалката да се мокри силно, а почвата е нормално влажна.

Моите наблюдения са, че не обича торене, съвсем слабо торя, много рядко и по много малко тор.
И в никакъв случай не пресаждай сега!!!! Бонсаите не се пресаждат през есента. Ако нямаш опит с бонсаи, най-добре я носи някъде, където имат опит с бонсаи,  да ти я пресаждат. Имаше такъв цветарски магазин в центъра, но вече го няма. Свържи се с бонсай обществото, те ще ти окажат помощ, предполагам.
Кармоната иска и по-различно подстригване от другите бонсаи. Младите клонки растат адски бързо и трябва да се оставят , да не се бърза с рязането, докато не вдървенеят поне малко. Те поразвалят визията на бонсай, но това е положението, не трябва да се бърза с рязането.

http://www.bonsai.ru/dendro/ehretia.html

Формата е учудващо добра, за магазински бонсай кармона. Но се виждат следи от тел. Най-долният клон от първата извивка, трябва да надебелее много повече от тези, които излизат по-нагоре. За целта по него трябва да се оставят всички млади клонки, които избият, да растат на воля, много дълго време, дори може няколко години, а тези, избиващи  по горните клони да се подрязват периодично. На втората извивка има твърде къс клон, според мен, трябва да се удължи, но това става с тел. Долният клон трябва да е най-дебел. Колкото по-нагоре са клоните, стават по-тънки. Винаги е така в природата, а бонсаят е мини дръвче.

Огледай внимателно да няма акари, че ми се струва да  има някакви светли петънца, като от акари, по няколко листенца, но не се вижда добре на тази снимка, може да е ефект от самата снимка. Забелязвам ги на 2-3 от долните листа.
Ако имаш още въпроси, питай.

Ето моята на млади години. Забележи петънцата по листенцата, те са нормални, не са от акари. При твоята ми изглеждат по-различно, като от акари, но не съм сигурна.

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 21 ное 2019, 02:03 от Diorela

# 319
Ехееее,много изчерпателен отговор.Благодаря за което!
Кармиона е ,да ,има и цъфтежи.
Ами,късно прочетох,снощи го пресадих.
Саксията не е кой знае колко по-голяма,но поне е по-дълбока,защото в старата пръстта беше излязла отгоре и едвам го поливах.
Надявам се да оцелее.Защо не трябва да се пресажда, как му се отразява това,какво може да се случи?
Ще прочета какво има в интернет за този вид бонсаи.Трудничка ми се вижда частта с оформянето.
Нови,тънки клонки избиват всеки ден,расте много бързо от към зеленина.

vannq88,
Кактуса ми е подарък,заедно с бонсая.
Имала съм преди такъв,наистина умря долната част и за това не си взех втори път.
Предполагам,че и този ще го сполети същото.
Твърде модифициран е,не виждам как би пораснал като голям кактус.

# 320
  • Пловдив
Здравейте, днес ми подариха коледна звезда. Бихте ли ми казали какво да я правя, сега ли да я пресаждам как да я поливам.
Моят съвет е да не присаждате. Само поливайте и и се радвайте. Много от тях не оцеляват след Коледа,  уви.

# 321
Моят съвет е да не присаждате. Само поливайте и и се радвайте. Много от тях не оцеляват след Коледа,  уви.
Не !Оцеляват ,но се режат на един пръст от пръста (това се прави вече като повехне, и изпадат листата) и се прибират на тъмно и хладно без поливане. Септември се вади и започваш да поливаш  по малко за да го събудиш.
И така до коледа то пак е цъфнало .
Много се лъжат и ги изхвърлят на боклука ,опитайте и ще видите.
Успех

# 322
  • гр. София
Много ви благодаря за съветите. Ще направя така както ми казахте.

# 323
Ето ги листата отблизо.
Гледам, че за сега е свежнало 😊

# 324
Някога имах коледна звезда, отрязах я, но не изкара дълго.😔

# 325
  • Бургас
До сега имам 2-3 коледни звезди, и все са уморени!
Това цвете е само за да се продаде. Не може да му се нарадваш дълго време!

# 326
Когато ги приспивам и моите умират. Имах една,която я оставих на западен прозорец и си оживя,даже щеше да цъфне пак за следващата Коледа,но я съборихме и се счупи. Сега ако купя,пак няма да я приспивам.
А моето коледниче май също ще цъфти! Sweat SmileHugHug

# 327
  • Бургас

Ето го и моето коледниче!

# 328
Karzz, голяма красота, много нежен цвят!

# 329
Не съм забелязала да имам загниващи листа. Вече всички цветя (с малки изключения) поливам като сипвам вода в чинийката.
На мен лятото ми пратиха листа на Традесканция. Сложих клончетата във вода и пуснаха коренчета много бързо.
Цитат
Поливане

Традесканцията се нуждае от редовно поливане, но трябва да внимавате почвата да не загние. Затова по-добре винаги изчаквайте първо леко да засъхне. Освен това е почитател на по-влажния въздух, така че е добре редовно да пулверизирате.
Моята май я поливам по-рядко отколкото трябва.

О, твоето е чудно! Определено нещо не е наред с моето, ще му сменя почвата, много вода задържа сегашната, може в това да е проблема.

Общи условия

Активация на акаунт