Цветята в нашия дом - тема 77

• 29 576
  • 743
  •   1
Отговори
# 345
Прочетох, но не можах да намеря какъв вид е точно.
Исках да му взема саксия за бонсай, но не успях да намеря в рамките на един ден ,а се притесних , защото много бързо линееше.
Заради поливането е , да , слагах го под чешмата и колкото и да е седяло, повечето вода се е отцедила отгоре .
Като го махнах от старото сандъче беше сухо.Мога все още да го върна.
Не съм сигурна обаче дали искам.
Звучи ми много измъчено дърво да се подтиска да расте.Като птица в клетка малко.
ММ да решава, то е негов подарък, на него му беше мерак за бонсай и както винаги ми го хвърли на мен да го грижа.
Ако не го преместя от тази саксия,все в някакъв момент и тя ще му омалее и ще спре да расте...ако е на този принцип.
Аз наистина съм много учудена , че бонсаите растат на този принцип.Цял живо съм мислила, че са така селектирани (или там както се казва) и такъв им е вида.

# 346
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
отглеждат ги от стотици години, а преди стотици години не е имало ГМО. Simple Smile
не се ядосвай, твоето ще е уникално. Simple Smile

# 347
Vervam,  създаването на бонсай е изкъство, изискващо много познания и умения и дълги години упорита работа. Не всяко дърво е подходящо за бонсай. Има си принципи, по които се оформят, подрязват им се короните и корените. Затова саксийките не омаляват. Слагат се в специални почви.
Необходими са много години, за да се получи добър бонсай. Ето някой красиви и доста стари бонсаи, които съм си сваляла от мрежата:

Гора на 30 години, 70 см:

Още една гора, не зная възрастта и размера:

Клен на 50 години, 48 см:

Слива на 100 години, 63 см:

Слива на 150 години, 73 см:

А има и микро бонсаи:

За този не съм сигурна дали е жив, или изкуствен. Вижда се тел, но може да е от огъване на жив.

Последна редакция: пн, 25 ное 2019, 02:14 от Diorela

# 348
  • София
На мен също бонсаите много ми харесват. Едва ли ще успея да си "направя". ММ е навит да си купим.

# 349
Малко офф-топик, но свързан с бонсаите Simple Smile
Спомням си един филм, бях го гледала преди години. Разказваше се за един експерт по бонсаи, който се грижеше за някакви адски скъпи и стари бонсаи в една банка. Ходеше да ги полива с капкомер, да им подрязва корените и т.н. Никой не го забелязваше и не му обръщаше внимание, беше просто част от интериора. В крайна сметка ограби банката Grinning

# 350
Наистина са много красиви!
Моя ще е "бонсай на 1 година-1 метър " Grinning

# 351
Ето това е моят бонзай проект в развитие - фикус бенджамин.

Не знам на каква възраст беше растението когато го купих. При мен е от 2 години. Както се вижда, не е най-успешният проект за сега - на някои места има сериозни следи от тел, освен това се опитвам да слея три части в една, за сега не особено успешно. Слети са частично, но нещо не надебеляват стъблата и това предотвратява съединяването на стволовете в едно. Не знам защо, може би го режа доста често ли... сега съм решила да го оставя да избуява да видим дали ще удебели ствола.

За сега е висок около 25см. Саксията му е 16 х 11,5 х 5,5см. Последно пресадих и орязах тазгодишната пролет.

В миналото имах подобен на показания то Vervam, но много бързо уморих. Това беше преди 15-тина години. От тогава все си мечтая за малко дръвче. Имах един проект пак бенджамин, който зарязах и сестра ми пое грижите. Вече е доста сладко дръвче и ме е яд, че не бях по-постоянна.

Този проект обаче мисля да работя докато се получи нещо читаво.  Mr. Green

Ако някой има предложения за подобрения, да се счита свободен да сподели Simple Smile

# 352
Аз съм виждала снимки на много сладки бонсаи глициния. 🥰 Зарибявате ме и аз да пробвам.
Ето един линк,най-долу има мноого красиви:
https://pin.it/p7ty2e36perere

# 353
Зарибяващо е, но за да стане дърво си иска ужасно голямо търпение.  Laughing
Лошото е, че като си купиш, рискът да го умориш е доста по-голям, пък ако го гледаш от малко, отнема цяла вечност докато заприлича на нещо.

# 354
Няколко години гледах бряст, който се самозася в саксия на терасата от семе, което долетя отнякъде. Имах идеята да го превърна в бонсай, но го съжалих и сега расте пред блока. Лятото положението беше малко критично, та се наложи да поливам няколко пъти, но оцеля. Дано някога го видя като голямо дърво.
Имам обаче страхотен бенджамин като този на горните снимки, от който се чудя дали да не отрежа част и да го сложа да се укорени, за да пробвам и аз.

Съединяването аз го постигнах като сплетох стеблата на плитка. С времето се сляха.

Последна редакция: пн, 25 ное 2019, 15:44 от Анонимен

# 355
Момичета имам едно питане. Налага се да сложа сакъзчетата на топло. В стаята  е камината, та става 25+ градуса. Дали ще им стане нещо ако са там? Преднитв години бяха на хладно в друго помещение, но сега няма как да ги сложа там.

# 356
На плитка не мога, че корените са оплетени и стъблата в горната част вече са сраснали. Ще чакам, гат стане Simple Smile
Иначе бенджамините са лесни за бонзай, защото листата не са големи, расте сравнително бързо и не е трудно за гледане растение.

# 357
Момичета имам едно питане. Налага се да сложа сакъзчетата на топло. В стаята  е камината, та става 25+ градуса. Дали ще им стане нещо ако са там? Преднитв години бяха на хладно в друго помещение, но сега няма как да ги сложа там.

Не е добра идея да са на толкова топло. Но като нямаш друг изход-опитай. Виждала съм зиме цъфтящи сакъзчетата в едно селско кметство. Цъфтят та се късат. Но там нито беше кой знае колко топло, нито палят печка събота и неделя.

# 358

Не е добра идея да са на толкова топло. Но като нямаш друг изход-опитай. Виждала съм зиме цъфтящи сакъзчетата в едно селско кметство. Цъфтят та се късат. Но там нито беше кой знае колко топло, нито палят печка събота и неделя.

Ох, и аз си мисля, че не е много добра идея да са на топло, но нямам друг вариант. Ще пробвам пък каквото стане. Благодаря много Simple Smile

# 359
  • София
Здравейте, кое е това цвете?
ММ си го е харесал в офиса, но преди да обещая, капризно ли е? Има ли шанс да си го "захванем" от клонче или е по-добре да търся да купувам?
Много благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт