Неработещ мъж

• 5 404
  • 93
  •   1
Отговори
# 75
Е, не съвсем от всички други. Важно е одобрението от семейството, близките, приятелите(поне на мен ми е). Мнението на съседи, познати, далечни роднини... - не ми е важно.

Авторката се страхува може би от коментарите на най-близките.

Надявам се темата да й даде самочувствие да си остоява избора - лош или добър, но неин.

# 76
Той може да е деен и като гледа децата. Какво по добро от това да прекара време с децата си. То излиза, че всяка жена останала в къщи изпада в депресии, защото не е дейна. А да, жената няма право на този "лукс".

# 77
  • София
Той може да е деен и като гледа децата. Какво по добро от това да прекара време с децата си. То излиза, че всяка жена останала в къщи изпада в депресии, защото не е дейна. А да, жената няма право на този "лукс".

Може, разбира се, но очевидно мъжът не е съвсем съгласен с този вариант. Което, според мен, е нормално и не е осъдително.
Идеята, че жените едва ли не изтрещяват по време на майчинството си, не я изказах аз. Около мен майките се делят на две - такива, които се върнаха на работа доста рано, и такива, които си изкараха пълното майчинство. И двете групи са щастливи от решението си и не биха го заменили.
Аз лично не приемам идеята единият в семейството едва ли не да налага на другия да ходи ли на работа, да не ходи ли. Не приемам мъж да каже на жена си "Сега ти ще седиш тука до печката и никаква работа повече", но смятам и че жена няма право да изисква подобно нещо от мъжа си. Особено при положение, че вече има толкова много други варианти.
Разбирам, че някак си звучи по-меко жената да заповядва на мъжа да си седи дОма, но не е. Същото е като мъжът да каже това за печката.

# 78
Вкъщи с децата е на сигурно място. Laughing Иначе работа, колежки... познанства... Wink

# 79
Аз не успях да разбера замисъла на авторката. Мъжът не иска да остава у дома, да гледа децата, но тя пуска тема какво ще бъде мнението на околните за мъжа ѝ, ако той остане у дома да гледа децата.

Но иначе да, зададе интересна тема за обсъждане- за оставането на мъжете у дома по башинство. Има потенциал в нея.

# 80
Тя и мъжът и искат не искат децата да се гледат от чужди хора - бавачки, градина, ясли. От друга страна парите, които мъжът изкарва не са достатъчно за да живеят спокойно. Жената има добре платена работа и явно е предложила мъжът да гледа децата,  а тя да работи. Мъжът е отказал, защото се притеснява, че ще го подиграват. Реално тя пита, дали хората наистина ще го подиграват и защо има такава стигма при тези ситуации. За мен обаче не е въпроса в подигравки, а в това, че мъжът не иска да седи в къщи. Колкото и да не искат единственото решение е бавачка и може би градина за по голямото. Наистина е интересна тема. Добре би било да чуем и мъжга гледна точка.

# 81
Здравейте,

Със съпругът ми имаме 2 деца.
Аз съм по-стабилна финансово и предпочитам да работя, а той да остане вкъщи и да ги гледа.
Та въпросът ми е, дали има нещо лошо в това?

Не, няма, но той не иска, и не можеш да го принудиш. Лошото е, че се допитваш до хората, вместо да си обсъдите решенията заедно.
Моят бивш разправяше, че ако изкарвам повече от него, щял да стои и да гледа децата, демек - няма що да работя. Голям смях.

# 82
И аз да си дам мъдрия съвет! Та, във форума не задавай такива въпроси. Отговорите са на "масата" народ, а с последствието ще живеете вашето семейство.
На мен пък ми е най-забавно на "уча" хората на широкоскроеност. Аз също за момента работя докато съпруга ми си е у дома. Всеки дава по нещо за семейството ни и това ни прави по-силни. А на коментари от страна на разни лелички се разсмивам от сърце. Пресен пример, комшията ме пита дали мъжа ми бил в "майчинство". Отговорих му, че е в " бащинство", а той си помисли, че ще ме засегне. Как ли не! Така е и с останалите глупави догми от рода на: момичетата се обличат в розово, момчетата в синьо. Една позната се оплаши като чу, че сина ми искал розово шише за вода ( на 3години, не на 13). А аз пък му го купих.
В заключение, ние самите си поставяме лимитите/границите. И понякога поставяме толкова много такива пред себе си, децата си, като цяло семейството си, че не можем да вървим напред. Стига се до трагикомичните ситуации, в които човек много иска да направи нещо, но заради това какво ще си помисли баба, леля, съседката, взима че прави точно обратното. Звучи невероятно, нали?

# 83
Авторке, на никой не му пука за вас, как живеете, как си организирате нещата е от значение само за вас и никой друг. Това е голата истина.

Да, на никого не му пука в истинския смисъл. Но хората говорят. Ако говорят лошо, какво правим?
Всяка сутрин си взимаш хапчето "Майната ви, не ми дреме!" и си гледаш живота. Simple Smile

# 84
Аз рабирам проблема така: той осъзнава, че ако разчитат на неговата издръжка, ще трябва да затегнат коланите, но не е сигурен дали ще се справи с две малки деца по цял ден. Свикнал е да работи, обмисля и предложението на жена си, но не е убеден, че това е правилното решение. Съответно започва с извинения от рода на тези, какво щели да кажат хората, без да е отказал категорично. А тя пуска тема тук, за да види какви са настроенията и евентуално да му покаже някои мнения с цел везната да се наклони в полза на това тя да се върне на работа, а той да остане вкъщи.
На мен също като на Дренка ми е предлаган подобен вариант от бивш, макар и малко в сферата на бъдещо неопределено време. Чисто финансово имаше резон, но лично мен доста би ме притеснило това, че при подобна ситуация може да изтърва важни и съществени моменти от изграждането на силна връзка с детето си. След един курс с присъствието на психолози, на който ходихме с ММ , съм още по-убедена, че не бива да ги пропускам тези години за майчинство.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2019, 10:16 от Анонимен

# 85
Може ли и аз така!?

Радвай се, а не се колебай...

Ти мъж ли си? Ок ли си да те издържа жена ти?

Щом по такъв начин задаваш въпроса (ок ли си да те издържа жена ти), явно ти самата не си ок с това положение - все пак се предполага, че той деца ще гледа и   ще домакинства, общо-взето издръжката ще му е заплащане на труда. Твоето неприемане на подобна ситуация по-скоро вещае проблеми, ако тя се случи. Дори и целият форум и комшиите да те подкрепят морално.

Или пък е опит за провокативна пързалка, малко ми изглежда заучен тонът, без реална емоция.

# 86
Или пък е опит за провокативна пързалка, малко ми изглежда заучен тонът, без реална емоция.
Наистина ли? Не проявяваш ли прекалена подозрителност?

Аз, макар че се изненадах, че авторката пита как обществото ще възприеме оставането на нейния мъж у дома да гледа децата, въпреки че той няма намерение да прави такова нещо, намирам че така зададената тема има потенциал.

# 87
Може и да проявявам, с основание е понякога, нали...

Мога да се аргументирам, но да не накърнявам "потенциала" на темата  и да не преча на авторката да си изкарва хляба, че мъж има да издържа.

# 88
Е, то ако не е "потенциала" на темата, аз логика в нея не виждам- мъжът ми не иска да остане у дома, но какво ще каже обществото като остане...

Но да, не трябва да се пречи на изкарването на хляба от авторката.

# 89
Интересно какво работят и двамата в малкия град, кой е по - платен и кой може да си позволи да не работи година, а после да дръпне напред?

Според мен ключовото е "малък град", но авторката грешно мисли за данък обществено мнение вместо за запазване и издигане в работата.

Дали в някое родопско село или такова из Северозапада съществуват детегледачки? Интересно ми е.
Чела съм из форума колко трудно се намира и запазва работа там, но ми е прекалено далечно мисленето там.

Общи условия

Активация на акаунт