Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как да стерилизирам буркани за консервиране?
Как да предотвратя растежа на мухъл в консервираните сладкиши?
Как да консервирам кестеново пюре?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как да стерилизирам буркани за консервиране?
Бурканите за консервиране могат да бъдат стерилизирани, като се пълнят с вряща вода догоре, докато са горещи. Веднага след напълването им се поставят капачките и се проверява дали са здраво затворени. Ако не са винтови капачки, ръбовете могат да бъдат избърсани с нож. След това бурканите трябва да се завият плътно и да се проверят капаците. Без стерилизация е задължително бурканите да се пълнят с вряща вода веднага след сваляне от огъня или изключване на нагревателя.
-
Как да предотвратя растежа на мухъл в консервираните сладкиши?
Предотвратяването на растежа на мухъл в консервираните сладкиши може да се постигне чрез правилно стерилизиране на бурканите и внимателна обработка. Първо, уверете се, че бурканите са стерилизирани чрез кипене във вряща вода за няколко минути. След това напълнете бурканите с горещо сладко догоре. Веднага след пълненето затворете плътно бурканите с винтови капачки или ги запечатайте допълнително, като ги притиснете отгоре с нож. Накрая проверете дали капачките са здраво завинтени и се уверете, че са "превъртяни".
-
Как да консервирам кестеново пюре?
-
Как да консервирам тиквички, патладжани и чушки?
-
Как да консервирам бъз?
Предпочитаме суровите туршии през зимата заради липсата на много сезонни зеленчуци за салата (а аз лично и заради пробиотичните им свойства) и докато има карфиол, зеле и моркови по пазарите, слагам през седмица. Просто тази година по-късно започнах, защото все ми се струваше топло. Явно наистина солта ми е много малко. Следвах рецептата на блогърка, която много харесвам, а там пишеше дори 15-20 гр. сол.
Затова изваждам в купа със студена вода за час-два, преди да нарежа за хапване и ни е ок







