?Въпроси всякакви за СО?2019

• 111 460
  • 12 732
  •   1
Отговори
# 12 210
Да, три месеца чаках да свикне, да се адаптира, първият месец нали гости се счита, помислих, че се притеснява, но не, никакво притеснение не е било още от началото, ами чисто нахалство си е тяхното. Все си повтарях, нали е временно, ще ги изтрая още малко, ще мълча, не исках да издребнявам и да правя забележки за битовизми, но то вече не се търпи, започнах да се чувствам като глупачка, като чистачка и обслужващ персонал. Ами те си живеят точно като на хотел. Също така изяждат храната на детето, не смогвам да пазарувам. Купувам плодове, гледам на сутринта нищо не останало. От три месеца живея в някаква лудница, никакво лично пространство. Все си повтарям, че е временно и скоро ще се махнат, но това скоро така и не идва. Търпя заради мъжа ми, разбира се, нали му е брат, но докога ще търпя още незнам...

# 12 211
Представям си те, грохнала от домскинска работа, всеки ден, детето ти немощее от глад,  а оная само плюска и цапа кенефа.😀
Мъжът ти нищо не подозира, а ти не искаш да го тревожиш. Simple Smile
Тя може и да има вътрешен порив жената, да помогне нещо, ама като те гледа как мълчиш и се пърговиш, като нищо да има усещане, че ще я пернеш през ръцете, ха е пипнала нещо.
😀

# 12 212
  • София
Ееех, Дренка, успя ли пак да си презаредиш емоционалните батерии като нарита падналия. Покрай Коледа ли ти се отвори по-сериозна нужда от злобеене, че си налазила толкова теми накуп?

# 12 213
  • Варна
Анонимна, с мъжа ти сподели ли тези неща и ако да, той какво казва?

# 12 214
Няма паднали, Бърди. Герой, герой е тази жена!

# 12 215
Пращайте ги наобратно в БГ тия пишма гурбетчии. Явно не са им застлали червения килим. В 21 век работа може да се търси и с помощта на нет от българско диванче, няма нужда от база в чужбина с рум сървис.

Тъй става то. За да почнеш работа обикновено ти трябва адресна регистрация, в Германия и още няколко регистрации, които без адресна не стават. Отделен е въпросът, че да наемеш жилище пък ти трябва работа и готови пари за поне четири наема, може и седем плюс комисионна някъде, също и за пълно обзавеждане. Нито са първите, нито последните, които изкарват няколко месеца при роднини, особено ако идват от България и не носят кеш като за гарсониера в малък град. Една съфорумка, която коментира малко по-горе мисля изкара доста дълго при сестра си с цялото си семейство, в т. ч. и децата.

Наслушала съм се по чужбините за истории с гостуващи роднини на мъжа, покрай които жената изнемогва. Обикновено историите с нечистенето и изяждането на храната (на детето!) са чиста измишльотина за събуждане на емпатия в слушащите.

Последна редакция: чт, 12 дек 2019, 07:28 от Анонимен

# 12 216
1. Ти си домакинята, ти определяш правилата. Връчваш списък на съквартирантите със задълженията им и менажираш персонала.
2. Ако сами не си тръгнат след като започнат да чистят и да домакинстват, с мъжа ти им давате срок - два месеца да речем.

# 12 217
Голяма вина имаш ти, мила. Как не почна по-рано със забежките. Нали знаеш "не  лУД този дето яде баницата".
Още от вечерта: "Тези плодове са за бебето, не ги пипайте, (с усмивка), че ще реве гладно". И още в началото и беше нещо да измислиш за немърливостта , ще кажеш и пред мъжа й " вижте тук има бебе, трябва да се пази чистота, моля почиствайте си". Ей някакъви такива приказки, ако се притесняваш открито да говориш - да определите правила, което е по-правилното. Все пак това ти е дете и ти най-много държиш на него.

# 12 218
Идвам да се оплача тук и да ви питам аз ли греша, дали аз съм много лоша. 
Скрит текст:
Значи, имаме си гости, вече цели три месеца, не ги считам за гости вече, а съквартиранти- това са брат на ММ и жена му. В чужбина сме от доста време, те живееха в Бг, но все не можаха да се устроят, все за тях нямаше работа и т.н. и решиха да дойдат да живеят тук. Първо щеше да е само деверът, докато намери работа и наеме квартира и после да идва жена му с детето, така бяхме говорили. После етърва ми( Х), ми звъни и пита дали може да идва и тя, дали има място и за нея, а детето щяля да остави на свеки. Ами казвам добре идвай и място ще намерим и ще помогнем с каквото можем за да се уредят, нали са наши хора. И така вече от три месеца са при нас.
Проблемът е, че Х е много, ама много голяма мърла и мързелана, аз такъв човек сефте видях хора, просто няма как да опиша мързела и. Аз съм в майчинство, детето ми е на годинка и половина и цял ден съм на крак, търча след него, готвя, чистя, пазарувам и т.н.  Мъжете са на работа и двамата, само Х не прави абсолютно нищо, цял ден с телефон в ръка на дивана. Нито работа си търси, нито на курс за език, нито вкъщи да пипне нещо- няма. Това започна да ме дразни много, обичам да помагам на хората, но много мразя да ме използват и да ме правят на балама. Вчера цял ден мих прозорци, чистих, готвих а тя през цялото време седеше на дивана. По едно време сигурно и стана студено от отворените прозорорци, стана взе си пакетче семки и отиде вътре да чопли. Досега дума не бях казала, но вчера ми кипна, след като използва банята и тоалетната и не почисти след себе си ( от три месеца нито един път не я почисти таз тоалетна), направо ми призля вече и и казах, ако обича да почисти тоалетната след себе си. Това е. Друго не съм казала. И днес вече ми говори само служебно и почти не излиза от стаята си. Кажете моля ви се, аз ли съм много зла, трябваше ли да си мълча и да трая докато се изнесат? Виновна ли съм, че развалих отношенията ни заради битовизми?
Ами, лоша си, виновна си.Че си позволила да ти се качи на главата.
Трябвало е още от ден първи, като е дошла, да си кажеш изискванията и правилата, да си разпределите работата по дома.Госта е гост 2-3 дни/седмица.После става съжителстващ и равноправно участващ по поддръжката и издръжката на дома.

# 12 219
Много е смешно, Дренка, нали? Ама, да, наистина отсрани като се чета, то си е за смях направо.
Чек, за какво ми е да си измислям подобни глупости? Аз казвам, че такъв човек за пръв път виждам, то и мързела си има някакви граници. Щом не иска да работи, за какво изобщо дойде? Всъщност знам за какво. Да наблюдава мъжа си тук какви ги върши, защото той си има две бивши тука. Та тя си остави 4 годишното дете на свекърва, която мрази и дойде тук на хотел. Нямам думи. Постоянно мрънка, че свеки не можела да гледа детето като нея, обличала го смешно, изкарвала го навън в студа.... ами отиди си гледай детето, бе жена, що за наглост е това?
 Деверът си намери работа още на третия ден и от три месеца работи, но пари за квартира не можаха да спестят. Да, вярно е това, че повечето искат 3-4 наема за да влезеш, но те си харчат на воля като гледам, хич и не бързат. Постоянно си купуват нови дрехи и обувки. Ама защо да бързат хората, след като са намерили безплатен хотел.
 Казах на мъжа ми, да. И той ми казва да не мълча за тези неща, а да казвам. Той също направи забележка на брат си, че харчи много и за глупости.Ами и казах ето и тя се разсърди. Вчера чувам да говори със свеки и казва, че щяла да се прибира. А на мен ми мълчи.

# 12 220
Ами, идеално, да се прибира. Ти нали това искаше. А братът като е сам, ще си намери по-лесно квартира. И той няма работа сам мъж в чужда къща и семейство.
И, да, добре е човек, когато не харесва нещо, смята го за нередно, да го казва. Ти голям страх дали щяла да се разсърди или който и да било. Е и? То си е техен проблем.

# 12 221
Тъй става то. За да почнеш работа обикновено ти трябва адресна регистрация, в Германия и още няколко регистрации, които без адресна не стават.

ОК, как тогава брат ми се мести из цяла Европа, вкл. Германия, без да живее с месеци в страната? Намира си работа от друга държава, пристига за работата, наема жилище и така. Търси си работа в интернет или по други канали и след това се мести. Е, разбира се, говоря за квалифицирана работа, не да пристигнеш и да търсиш на парче, а с идея какво има в страната и защо изобщо си там.

Изобщо, някои работи дори предлагат пакет адаптация, та не знам какво е това да отидеш на място да търсиш.

Макар че там е тънката разлика между експат и емигрант.

# 12 222
  • Варна
Анонимна, ти си била много мека Мария бе! Че и обичаш да помагаш. Я завърти една шайба като си замине някой от тях и се освободи стая, аз ще дойда. Сигурно няма да откажеш да ми помогнеш. Ама аз нямам свекърва тук, че да си оставя детето, така че ще го взема с мен. Ще подяжда твоето ама какво пък, нищо не можеш да кажеш, дете е.

Майтапа настрана ама наистина трябва да говорите и действате. Пиша го в множествено число, защото и мъжа ти е в кюпа.

# 12 223
Проблемът е, че не се справяш с отговорността на домакиня на гостите. То не е само да имат манджа и изчистена тоалетна, а и да зададеш реда и да организираш ежедневието в своя дом, и да следиш за спазването му. Етървата да чисти банята, да измие прозорците, да пуска всеки ден прахосмукачка - докато е в апартамента, да те разтовари поне от тежката домакинска работа. Мъжът ти да каже на брат си с какво е натоварен той.
В този смисъл Дренка е напълно права - оплакванията не те правят герой.

# 12 224
Тъй става то. За да почнеш работа обикновено ти трябва адресна регистрация, в Германия и още няколко регистрации, които без адресна не стават.

ОК, как тогава брат ми се мести из цяла Европа, вкл. Германия, без да живее с месеци в страната? Намира си работа от друга държава, пристига за работата, наема жилище и така. Търси си работа в интернет или по други канали и след това се мести. Е, разбира се, говоря за квалифицирана работа, не да пристигнеш и да търсиш на парче, а с идея какво има в страната и защо изобщо си там.

Изобщо, някои работи дори предлагат пакет адаптация, та не знам какво е това да отидеш на място да търсиш.

Макар че там е тънката разлика между експат и емигрант.

Siren, за Германия е точно така, както каза Анонимната - без адресна регистрация в страната не можеш да си откриеш дори банкова сметка, в която да ти превеждат заплатата. Ако си с много търсена професия, работодателят може да ти помогне много в това направление, дори да те регистрира адресно в имот на фирмата или да посредничи при намиране на квартира.

Общи условия

Активация на акаунт