?Въпроси всякакви за СО?2019

• 111 242
  • 12 732
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна

Толкова различно разсъждаваме, че дори не можеш да схванеш моите разсъждения.
Не съм ЗА детето да го гледа бабата, а питам защо се допуска грешката възрастна жена да се привърже към детето? И после грозната постъпка за грижите на детето да се заплаща за детегледачка, докато бабата това го е правила от добри чувства? Това не са отношения между цивилизовани хора. Това е простотия.
Къде казвам детето да се остави на бабата, за да не страда бабата?! Що за абсурд! Тълкувайте си нещата, колкото акъл си имате, ама този малък акъл не ми го преписвайте на моето мнение.
Задаването на етичен въпрос не е позиция. Разглеждаме въпроса от няколко страни, за да изплува на повърхността какво се случва, когато някой има необмислени действия. Пак няма да ме разберете. И затова по-ясно го казвам - да не беше изобщо намесвала баби, стринки и прочие в отглеждането на детето си.

Малко повече внимание с личните обиди и нападки не е излишен. За щастие, модераторите не спят.

# 61

Толкова различно разсъждаваме, че дори не можеш да схванеш моите разсъждения.
Не съм ЗА детето да го гледа бабата, а питам защо се допуска грешката възрастна жена да се привърже към детето? И после грозната постъпка за грижите на детето да се заплаща за детегледачка, докато бабата това го е правила от добри чувства? Това не са отношения между цивилизовани хора. Това е простотия.
Къде казвам детето да се остави на бабата, за да не страда бабата?! Що за абсурд! Тълкувайте си нещата, колкото акъл си имате, ама този малък акъл не ми го преписвайте на моето мнение.
Задаването на етичен въпрос не е позиция. Разглеждаме въпроса от няколко страни, за да изплува на повърхността какво се случва, когато някой има необмислени действия. Пак няма да ме разберете. И затова по-ясно го казвам - да не беше изобщо намесвала баби, стринки и прочие в отглеждането на детето си.

Малко повече внимание с личните обиди и нападки не е излишен. За щастие, модераторите не спят.

Пак не се разбираме явно.
Само не видях къде е личната нападка? Визирам, че приписвате на постовете ми малък акъл, което е лична нападка към мен...
http://detskiknigi.com/10-strategii-za-chetene-s-razbirane/

# 62
Между баба и баба има голяма разлика. Аз съм виждала страхотни гледачки пенсионерки по площадките, но същевременно и такива, на които не бих си поверила детето. Нормално, свят широк, хора всякакви, включително и жени над определена възраст. Ама чак да се обобщава, че това ще се отрази на детето дългосрочно и ще му навреди....

# 63
  • Варна
Колкото акъл имам ама е малък и го приписвам на твоите постове. Ми не, към мен е обидата.

# 64
  • На топло в неговото сърце.
Моето дете свекърва ми го гледаше от 3 до 6 години.Цял живот ще съм и благодарна за това!Принца беше обгрижван 24/7.

# 65
Тук има и друг проблем - търси се временно бюджетна детегледачка и затова се опира до пенсионерки. Не че високото заплащане ще гарантира отлична детегледачка, но да се правят такива тънки сметки за човек, който ще прекарва време с детето ти, ми се струва нелепо.
Има си майка и баща детето, има страхотни частни градини и не виждам защо е ту баба си, ту у родителите си, а сега се задава и някаква пенсионерка за разкош, която ще го гледа отвреме-навреме...

# 66
И аз съм "за" частните градини, обаче реално и там децата боледуват. Аз за 3 месеца съм взимала 1 път болнични от 3 дни и то за някакъв стомашен вирус, един път и мъжът ми май си беше вкъщи 1-2 дни и това е. Но мисля, че децата на авторката боледуват по-често и сериозно, та детегледачка (свекърва) ще е по-добрия вариант, поне за 1 година.

# 67
  • София
Цитат
Аз пък съм изумена от написаното. Не знаех, че нормалното привързване на баба към внуче и последващите грижи за детето е простотия. Мислех си, че са си нормални човешки взаимоотношения.
Не бих си оставяла детето за постоянно да ми го гледа никой, било то майка или свекърва. Ако имам нужда от помощ и искат да ми я окажат, да заповядат вкъщи. Ако ли не, намирам си начин да си гледам детето. Мъжът на анонимната си е егоист, ясно е отдалеч.

# 68
Е, то е лесно отстрани.
Обаче.
Когато не си от София, когато имаш боледуващи деца, едното от които е имало много сериозен здравословен проблем, който вероятно е глътнал много пари, когато не си подкрепен от мъжа си да работиш, а работата, която започваш, има потенциал, но засега не е добре платена, нямаш много варианти.
Минала съм отчасти през това - с големия ми син в един период бяхме няколко пъти в болница, единия път в чужбина за месец. Мъжът ми гледаше малкия, но за щастие той почти не боледува от тривиалните вируси. Ако боледуваше, както боледуваше големия, когато беше малък, нямам представа какво щяхме да правим. Още помня какви комбинации правехме преди години за големия, за да може хем да не взимаме постоянно болнични, хем да има възрастен да го гледа. Гледачка, дори пенсионерка, не ни беше по джоба.
Разбирам Анонимната напълно, разбирам и бабата. Трудни са тези взаимоотношения - едно е майка ти да ти каже нещо, друго е свекървата; едно е ти да кажеш на майка си нещо, друго е да го кажеш на свекървата. И най-тактичните хора на света да са, все ще има какво да нажежи обстановката; а повечето сме обикновени хора.

# 69
Цитат
Аз пък съм изумена от написаното. Не знаех, че нормалното привързване на баба към внуче и последващите грижи за детето е простотия. Мислех си, че са си нормални човешки взаимоотношения.
Не бих си оставяла детето за постоянно да ми го гледа никой, било то майка или свекърва. Ако имам нужда от помощ и искат да ми я окажат, да заповядат вкъщи. Ако ли не, намирам си начин да си гледам детето. Мъжът на анонимната си е егоист, ясно е отдалеч.

Изумена си от това, което не си разбрала.
Написала съм, че е простотия след като се е привързала бабата към дететето да й кажат в един момент "ами мерси, ама вече ще плащаме на жена да гледа детето". Грубо отношение. И това идва от необмисленото поведение детето да се оставя под грижите на бабата, сякаш тя ще се грижи за него. Работата на бабата не е да отглежда внучета. В тази ситуация бабата има грешни представи, които са подбудени от поведението на родителите.

# 70
Според мен се подразбира, че бабата гледа внучето в друг град само докато се намери по-добро решение, за да може детето да живее с родителите си. Не е ли очевидно?

# 71
Questar имаш ли деца? Какви са вариантите за гледането им от РАБОТЕЩИ родители, които не могат да излизат в болнични през седмица? Аз освен за баби и гледачки, за други не се сещам. Майката е учител, ако ползва гледачка само когато дететето е болно, практически това са само няколко часа на ден. Частните градини изискват пари и логистика, защото обикновено са в покрайнините на София. Освен това, децата пак се разболяват. Моят син беше в частна градина с 8 деца в група, не е ходил на ясли, но беше буквално всяка втора седмица болен първата година. Почасови гледачки се намират много трудно. Семейството явно не е с особено високи доходи и 1000 лв. за бавачка са им непосилни. Това се отнася за 70%-80% от  семействата в СФ, те какво да правят, да нямат деца? Най-добре е майката да си гледа детето до три, то после да е от децата, които почти не боледуват и работодателят да няма нищо против излизането в болнични, но тези трите в комбинация са джакпот от лотарията.
Нормално е бабата да се е привързала към детето, със сигурност ще изтълкува наемането на гледачка като "не искам ти да го гледаш". Тази реакция може да се смекчи с обяснения, ,че не искат да я натоварват толкова, че за детето ще бъде по-добре да не се разкарва насам-натам до друг град, притесняват се и тя да не прихвяаща вируси от него, а и че майката си е вкъщи следобед и тя сама ще си го гледа след работа.
Към авторката - неизбежно е да имате търкания със свекървата при отглеждане на детето, същото се получава и с родна майка, различни поколения, различни разбирания. Споменатото в темата ми изглежда като тривиални несъгласия със свекърва. На мен майка ми и до днес ми помага за гледането на сина ми и продължавам да имам противоречия и "престрелки", но за съжаление нямам по добър резервен вариант.
Не се вглеждай толкова в коментарите й, явно нейната гледна точка, както и тази на мъжа е, че майката трябва да си седи вкъщи да гледа децата, а не да "хукне" на работа и, което е по-лошо, мъжът не трябва да има ангажимент към тях. Последното е конкретен проблем с бащата и честно казано  - не знам дали изобщо има разрешение.

# 72
Дано бързо се намери най-доброто решение в bg-mamma, защото май  във форум се търси това велико семейно решение.

# 73
  • Сф
Колко са големи тези деца?Колко далече е града на свекървата? Кой пък си кара болно дете при баба му в друг град? Много странна ми е тая история. 500 лв на месец били и много на анонимна..ами тогава..пращаш малкото при бабата за постоянно.Каква е пък тая незаменима работа на анонимна, че и болнични само за операция взела.Значи, ако децата ми са болни, боледуват често, бих си намерила работа , с която мога да маневрирам, защото децата са ми най- важни.Няма да ми е хич спокойно да са в друг град с 40температура, а аз да си ходя на работа.Ако ще и мед.сестра да ги гледа! Случвало се е да взимам решения с малката за часове и то в Сф, сме се озовавали в спешно ( инфекциозна) за часове.
А изречението за лелеянта работа, че е на 5 минути от дома, ме довърши.
Анонимна, ако мъжа ти откаже да води детето при майка си или няма възможност, какво ще правиш?Оставам с впечатление , че не взимате решенията заедно.Така че колкото и теми да пуснеш, все тая.
Какво да ти кажем? Децата са си отговорност на родителите.Седнете с мъжа ти и вижте какво може д а си позволите .

# 74
  • Варна
Аз също виждам нещата така, че свекървата гледа детето като временен ангажимент, не като решение за постоянно, а докато те намерят нещо по-приемливо. И за мен не е ок да се влачи болно дете по пътищата в друг град. И да, нормално е да се привърже, но не и да иска да стане на нейното с цената не неудобства за родителите и самото дете. Една нормална, обичаща баба ще разбере защо за тях е по-удобен вариантът с гледачка вкъщи, дори и с цената на не малко заплащане. Особено като става дума за различни градове.

Общи условия

Активация на акаунт