Образователен Говорилник v.1.0.1.

• 16 481
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
  • Майничка
Ежко, ти започна с алегориите.😉
Аш, може би не върху резултатите, а върху количествената оценка. Сакън, да не се сбърка. Чунким има негативен житейски опит.

# 181
  • София
Хубави са последните постове, но ... са в подфорум "Свободно време". Smirk

# 182
  • София
Хубави са последните постове, но ... са в подфорум "Свободно време". Smirk
Защо "но" Grinning ?
Аш, може би не върху резултатите, а върху количествената оценка. Сакън, да не се сбърка.
хаха, аз имах предвид количествените резултати. Да, добре че уточнихме, за да не настане смут.

Едит: сега, ако може, някой с по-голямо ЕГН да се включи и на база на опита си по диалектически материализъм да осветли аудиторията за количествените натрупвания Grinning

Последна редакция: пн, 28 окт 2019, 10:44 от Аш

# 183
  • София
Абсолютно вярно е това за учителите. В днешното технологично време е чиста загуба на време сухото водене на лекции, при това едно към едно с учебника. Без допълнителни обяснения, без право на въпроси и т.н. Аз съм имала щастието да имам няколко преподаватели от другия тип (единици за цялото ми учене) и мога да кажа, че за това си трябват качества. Освен изключителна ерудираност в областта, е необходимо да надмогнеш егото си и да нямаш против да те опровергават, да можеш да си признаеш при зададен въпрос, че е необходимо да потърсиш повече информация, защото поставения казус е специфичен и дори да се радваш, когато ти се случи, защото това означава, че насреща имаш мислещи и знаещи ученици, да искаш да научиш и да ти пука, а не само да си изпееш материала и т.н. Колко много се различава този образ от добре познатия ни "Аз съм непогрешим, какви сте вие, че си позволявате да питате?". Дано да се променят нещата вече.

# 184
Никога не бих забравил реалните житейски цели за сметка на количествени показатели. Количествените показатели могат да бъдат нетрайни или неправилно преценени, а нали знаете, липсата на качествена информация води до неправилни бизнес решения.

# 185
  • София
Заплатата е хигиенен фактор, но по дефиниция дори и хигиенно-висока, не е достатъчна. Вярно е, човек първо влага в себе си, за да се изгради и се съгласява на ниска заплата за сметка на трупането на опит - така е сделката. После играта се обръща. Онова клише за името  как първо човек работи за името си и после името работи за него.
Нещо не ти разбрах животинската аналогия.

# 186
Заплатата е хигиенен фактор, но по дефиниция дори и хигиенно-висока, не е достатъчна. Вярно е, човек първо влага в себе си, за да се изгради и се съгласява на ниска заплата за сметка на трупането на опит - така е сделката. После играта се обръща. Онова клише за името  как първо човек работи за името си и после името работи за него.
Нещо не ти разбрах животинската аналогия.

"Животинска ферма" е написана от Оруел книга.
Докато трупа опит му минава времето да прави семейство.
А после му трябват не само пари, но и достатъчно време.

# 187
  • София
Да, книгата я зная, но не разбрах аналогията ти. Ки са връзките между обектите в едната, които важаз за другите обекти?
Правенето на семейство не изключва трупането на опит, никой не кисне на работа денонощно, че да не може да направи семейство. Проблемът е по-скоро за жените, а мъжете остават почти незасегнати, защото жената после стои с детето, а не бащата - бащата си ходи на работа и си гради опита.

# 188
По принцип те харесвам, Анди, ама да имаш да вземаш! Ходех на работа по над 10 часа на ден, но откакто детето стана на 1 година, започнах и не съм спирал да се интересувам от всичко, свързано с образованието му. Не само детските градини и училищата, ами и генерално на каква възраст какво могат най-добрите деца, какви курсове и занимания има. Ми на 3 годишна възраст по главата си ходех да успея да го заведа два пъти седмично на пеене, като за 20 минути трябваше да взема разстоянието от Киндероазе до Сточна гара, как не се пребихме, не знам, и това в продължение на две години. Щото там въпросът не беше само в музиката, а че учеха страхотни римувани текстове, три пъти тъпив редактор ми го поправя на рисувсни. Ама и на рисуване го водя, даже спечели първа награда  един конкурс.  Водех го и на плуване, на тенис и математика. Всеки ден търчахме като изоглавени с колата вечер да стигнем навреме за поредното занимание. Щото учеха страхотни римувани текстове на песните, от които им се развиваше българският език и речника, не само заради музиката. Изчетох десетки хиляди страници в този форум и в книги за развитието и възпитанието  децата. Е, аз не съм у ред, ама такива бащи има колкото си щеш. Че това не е нормално, е друг въпрос.
Дисертация мога да напиша как се влиза в ПУК в най-добрите училища, и то щото сме го постигнали и на практика, не само на теория. И как се справят децата. Не съм съгласен с твоята теза между другото, че родителите трябвало да работят с децата до откат! Аз съм отделил на този форум повече време, отколкото на заниманията с детето, но затова пък в отделеното на детето време съм имал идея какво да правя.
Няма уникална рецепта! Но категорично не смятам, че родителите ако не работят часове наред с детето, то ще пропадне. Няма такова нещо.

Последна редакция: пн, 28 окт 2019, 19:54 от Татко Мецан

# 189
Правенето на семейство не изключва трупането на опит, никой не кисне на работа денонощно, че да не може да направи семейство.
И какво яде семейството, ако жената е вкъщи, а мъжът се е примирил с ниска заплата, докато "трупа опит" в сферата на държавното ни образование? С идеята, заплатата му да скочи над тази на касиерка в Лидл след две-три петилетки?

# 190
  • Майничка
Ежко, повярвай, в момента държавното образование не е най-лошото, което може да се случи като професионален старт на един кадърен глава на семейство, особено ако е с търсена специалност (математика, химия, физика, биология), добра организация на времето и нагласа да работи. Еле пък ако има кой да поеме грижата за дома и децата.
В ежедневието ми срещам доста мъже с по-високи доходи от един учител, чиито разходи, свързани с работата, на практика изяждат маржа. Noblesse oblige - статутът на "млад меринджей" изисква съответния лайфстайл. Wink

# 191
  • София
Мецане, ти си едно голямо изключение, а щом казваш, че има и други такива бащи, явно сте се намерили съмишленици. Оообаче обичайната картина е друга. И не само обикновено на бащите не им се отразява особено, но и много от тях дори минават на предавката да се задържат все повече на работа и не само заради парите, а и заради себе си.

Ежко, на ниска заплата е, докато е на двайсет и малко. Вече се женят на 30, а дотогава машината се завърта и младият мъж е натрупал 5 години опит да речем, и има основание да иска повече пари. А когато съвсем млади правят семейство, родата от едната или от двете страни помага, никой не оставя младите да умрат от глад, особено ако има и дете.

# 192
Ежко, повярвай, в момента държавното образование не е най-лошото, което може да се случи като професионален старт на един кадърен глава на семейство, особено ако е с търсена специалност (математика, химия, физика, биология), добра организация на времето и нагласа да работи. Еле пък ако има кой да поеме грижата за дома и децата.
В ежедневието ми срещам доста мъже с по-високи доходи от един учител, чиито разходи, свързани с работата, на практика изяждат маржа. Noblesse oblige - статутът на "млад меринджей" изисква съответния лайфстайл. Wink
Гаргамела, може да не е най-лошото, но със сигурност не е достатъчно добро,  нито пък с достатъчно добри переспективи. И със сигурност е пълно с достатъчно на брой приемливи (за разлика от учител) варианти за човек, който има необходимите знания и умения да е учител на съвременно ниво. А легендите за изядения от лайфстайла марж - на шапката ми.

# 193
  • Майничка
Е, докато не обуеш чуждите обувки ... 😁

# 194
  • София
Младите си държат на лайфстайла, а колкото повече получават, толкова повече са длъжни да поддържат ниво. Което наистина изяжда голяма част от парите за всякакви безсмислени неща, дето им казваха гъзария навремето.

Общи условия

Активация на акаунт