Образователен Говорилник v.1.0.1.

• 17 341
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
  • София
От няколко години вече и в най-луксозните квартални магазини от типа "Плод и зеленчук" има бидони с туршия или направо насипана в малки пластмасови разфасовки (около 500 гр. - колкото за едно ядене), за да не се губи време да ти я сипват в момента. Аз съм купувала веднъж и не беше лоша. Но според мен производителите не дават гаранция. Както и да е - хубаво е, че процъфтява дребното предприемачество, но защо само то?

Хора, замисляли ли сте, че когато остареем и децата ни масово (дали?) заминават в чужбина да учат, в България колко хора ще останат Pensive? Не само да учат - много хора заминават на нископлатена работа и не се връщат въобще.

# 376
Аш, напълно споделям - по туршиения въпрос Simple Smile Много е удобно - купуваш, изяжда се на деня и пак купуваш. Няма да го мислиш да го претакаш, че да ти мирише, че да го чистиш после...
По другия - нещата се променят и промените стават все по-бързи.  Едни заминават, други се връщат, а ние дали ще доживеем да остареем, само един Господ знае.

# 377
  • Майничка
Други ще дойдат - китайци, пакистанци, араби, тук-там някой европеец. Напоследък доста внуци и правнуци на някогашни "невъзвращенци" се заседяват с години.

# 378
Един път съм купувала насипна туршия. Нищо особено не беше, но и аз съм като Хоуп. Кой я е правил, как, какво е слагал вътре, бляк. Не се знае аспирин има ли вътре, ако ще се дава на малко дете.
Купували сме и индустриална, но е мека и гадна.
Като цяло не ядем туршии, но съм отнасяла по някой буркан от съседи на селото.

# 379
Един път съм купувала насипна туршия. Нищо особено не беше, но и аз съм като Хоуп. Кой я е правил, как, какво е слагал вътре, бляк. Не се знае аспирин има ли вътре, ако ще се дава на малко дете.
Купували сме и индустриална, но е мека и гадна.
Като цяло не ядем туршии, но съм отнасяла по някой буркан от съседи на селото.
По тази логика трябва да отглеждаш сама цялата храна, която ядете вкъщи, защото не знаеш кой и как я е гледал.
За мен въпросът с туршията стои така  - опитвам и ако ми хареса на вкус, купувам малко за деня. Ако поддържат качеството, си купувам само от тях. Да си вмирисвам мазето с туршия или зеле няма да стане.
Други ще дойдат - китайци, пакистанци, араби, тук-там някой европеец. Напоследък доста внуци и правнуци на някогашни "невъзвращенци" се заседяват с години.
И аз наблюдавам засилващ се обратен поток. И доста преселници в Турция се връщат, покрай Ердоган.

# 380
Имам предвид, че тази туршия се бърка някъде в мазето на някой.
Дали баба или по-млад човек, резултатът е, че едва ли някой го проверява.

# 381
Имам предвид, че тази туршия се бърка някъде в мазето на някой.
Дали баба или по-млад човек, резултатът е, че едва ли някой го проверява.
Мисля, че тази туршия най-вече се купува на зеленчуковата борса Simple Smile А туршията в буркани пък идва от консервната фабрика. Изобщо, дед-енд. Но който има проблем с това, а яде туршия, ще трябва да си сложи туршия в мазето или гаража, и да си я претака, и да мирише на всички. Или да ходи на село за тези дейности.
За мен въпросът се свежда до това мога ли или не мога да ям храна, отгледана и приготвена извън моя контрол.

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 11:56 от Анонимен

# 382
  • София
Хм, мисля си за туршията - защо в гаража, не е ли по-лесно на балкона? Simple Smile

Аш, променя се демографската структурата на обществото у нас. Тенденциите са разнообразни и ако трендът продължи да е такъв (като в последните години) в не чак толкова далечно бъдеще има голям процент вероятност населението да е с все по-висок процент на т. нар. малцинства (особено някои от тях) и в образователно отношение съответстващите промени се очаква също да се случат...

# 383
На пазара Красно село има баби.
Туршия не взимам, но лютеницата е минала през огън и не ме е гнус. Сега, моля, не правете така да ме догнусее. Често си хапвам и ми е вкусна.

Така е. Ще има емигрантска вълна и към България. Кюрди, индийци, виетнамци. Водихме подобен разговор-кой ще ни лекува в България, като масово се завършва медицина и децата не са доволни от условията на работа в България и поемат за специализации навън. А установи ли се навън с медицинска специалност, не знам как ще го върнеш ( да го бият, да го заплашват, да работи без медикаменти и подобни)

Аш,
Моля се внуците ми да имат желание да научат български.
Голямата ми дъщеря има не малко познати и приятели, които са с български корени. Издирва ги, намира ги и изведнъж разбира, че не знаят български. Някой не си произнасят и името , както ние бихме го произнесли.
Други знаят мъничко български, но като се затруднят и си минават на английски.
Дъщеря ни, която е израснала в Холандия с нас говори на български.Но имаме приятелско семейство българи с дете на нейната възраст, учили са в Холандия заедно децата. Ако няма родител около тях ,си говорят по между си на холандски ( казват, че им е по-лесно), а с нас и заради нас говорят на български.

# 384
Хм, мисля си за туршията - защо в гаража, не е ли по-лесно на балкона? Simple Smile
Скрит текст:
Аш, променя се демографската структурата на обществото у нас. Тенденциите са разнообразни и ако трендът продължи да е такъв (като в последните години) в не чак толкова далечно бъдеще има голям процент вероятност населението да е с все по-висок процент на т. нар. малцинства (особено някои от тях) и в образователно отношение съответстващите промени се очаква също да се случат...
Защото балконът е за цветя и маса със столове, само бидон му липсва Simple Smile
Туршия не взимам, но лютеницата е минала през огън и не ме е гнус. Сега, моля, не правете така да ме догнусее. Често си хапвам и ми е вкусна.

Скрит текст:
Така е. Ще има емигрантска вълна и към България. Кюрди, индийци, виетнамци. Водихме подобен разговор-кой ще ни лекува в България, като масово се завършва медицина и децата не са доволни от условията на работа в България и поемат за специализации навън. А установи ли се навън с медицинска специалност, не знам как ще го върнеш ( да го бият, да го заплашват, да работи без медикаменти и подобни)

Аш,
Скрит текст:
Голямата ми дъщеря има не малко познати и приятели, които са с български корени. Издирва ги, намира ги и изведнъж разбира, че не знаят български. Някой не си произнасят и името , както ние бихме го произнесли.
Дъщеря ни, която е израснала в Холандия с нас говори на български.Но имаме приятелско семейство българи с дете на нейната възраст, учили са в Холандия заедно децата. Ако няма родител около тях ,си говорят по между си на холандски ( казват, че им е по-лесно), а с нас и заради нас говорят на български.
Няма да ти казвам нищо за лютеницата Simple Smile На Римска стена и на Иван Вазов баби със собствена продукция няма. Понякога стоят баби на ъгъла на Графа и 6-ти септември, обаче след ремонта на Графа не съм виждала, тази зима дали ще има, не знам.  
Мисля, че каузата с внуците е предварително изгубена.

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 11:50 от Анонимен

# 385
  • софия
Сега е момента да ви препоръчам да гледате много любим мой филм, френска комедия, казва се: “Какво направихме за Бога” ( чувала съм и превод “ какво направихме на господа”)
Наскоро разбрах, че имало и втора част, но не мога  да я намеря Simple Smile
Ето трейлър:
https://youtu.be/IbyLWzBLLf8

# 386
Аш,
Скрит текст:
Заради племенничките уча немски на стари години. Интересно, какви още езици ще ми потрябват за внуците. И за това сте виновни и вие - стискахте си щерките и не ги дадохте за снахи. Да видим как ще учите чужди езици на стари години и вие. Ама така ви се пада Stuck Out Tongue

# 387
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Защото балконът е за цветя и маса със столове, само бидон му липсва Simple Smile

Скрит текст:

Аш,
Скрит текст:
Няма да ти казвам нищо за лютеницата Simple Smile На Римска стена и на Иван Вазов баби със собствена продукция няма. Понякога стоят баби на ъгъла на Графа и 6-ти септември, обаче след ремонта на Графа не съм виждала, тази зима дали ще има, не знам.  
Мисля, че каузата с внуците е предварително изгубена.
А ти ли ще научиш холандски, като детето ти учи (е учило) и вероятно работи в Холандия и е твърде вероятно да не се завърне?

И един отделен практичен въпрос по принцип - от кои дейности ще се изплаща пенсията ни един ден тук? Или то може би както сега - от няколкото професии, които отчитат всички доходи на светло (кои по желание, кои по принуда).

Ежко, ще ме извиняваш - ама още нямаш синове за женене.

# 388
  • Майничка
Амели, смисълът на заглавието е точно "Какво на правихме на дядо Боже" (в контекст "та той така ни го върна!").
Ич ми не дре' (както казват учениците) на какъв език ще се оправям с внуците, само да ги дочакам. На мен езиците ми вървят, пък и бабината баница си е стимул на всякакъв език, и по програмата на МОН, и по Монтесори.😁

# 389
  • софия
С внуците ( дай боже, живи и здрави да сме) в началото ще си говорим на бебешки, а после ще уча заедно с тях и от тях Simple Smile
Гаргамела, благодаря, хич нищо не раБирам от френски Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт