Образователен Говорилник v.1.0.1. хотфикс 2

• 16 787
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
Sadlady, според мен това, което дава ЧУ (поне нашето) спрямо кварталното ни училище е
- Филтрирана среда от деца, идващи от семейства, в които образованието е ценност
- Мнозинство от наистина качествени преподаватели
- Стабилно образование по основните предмети без нужда от уроци или родителска помощ за усвояване на материала

Доколкото съм разбрала вие сте в СС. Ако е така, ти обръщам внимание, че и трите точки не важат за всички ЧУ.
Принципно средата е филтрирана - да. Но в някои ЧУ има концентрация в насока, в която аз не бих задълбавала.
По втора точка съм с резерви. Дори и най- добрите училища изпитват затруднения вече в подбора на учители, а какво да говорим за средния ешелон. В ПБ в 1 клас ни дойде госпожа от провинцията с награда за учител на годината. Бях потресена от неадекватността и нивото. Отделно, че от училището никой не си беше направил труда да и обясни какво е нивото на класа и да обясни особеностите на всяко дете. Не е чак толкова трудно и не изисква кой знае колко време. Нали за това плащаме все пак.
По трета точка също съм с резерви. Наскоро дадох пример с оценки в старото ни и в новото ни училище.
Та горното не е общовалидно за всички ЧУ.

Последна редакция: чт, 14 ное 2019, 09:32 от .♥.Fancy.♥.

# 331
Да, писах за "Света София", това визирах с "поне нашето". Съгласна съм иначе, че ЧУ по презумпция нищо от това не гарантира. Но ако дори тези три точки не са налице, не виждам голям смисъл да се плащат таксите всяка година.

Има много хипотетични сценарии как ще се развият нещата занапред. Да речем, ако има сериозна стагнация и повишаване на безработицата или по-ниски доходи, вероятно ще има родители, принудени да преместят децата си от частно в държавно училище, а със сигурност интересът тепърва да запишеш детето си в ЧУ в несигурни времена ще намалее драстично. Сега всички сме оптимистично настроени за доходите си. В този сценарий обаче може целият ни модел на частно образование сравнително бързо да се деформира поради намалелия наплив. Добрите училища все пак в немалка степен разчитат и на селекцията, която правят на входа, не само на образователните си методи.

Последна редакция: чт, 14 ное 2019, 12:35 от change my mind

# 332
  • Отвъд алеята зад шкафа
В "нашето" ДУ има немалко деца, които са се преместили от ЧУ, повечето от едно конкретно ЧУ, включително в края на 1 срок на 7 клас е имало преместено дете, в доста рисков момент. Децата си остават до 7 клас. Имаше един единствен случай на едно детенце, във 2 клас дойде, което не остана. Още на първата родителска среща бащата се държа тотално неадекватно, отказа категорично да даде пари, които училищното настоятелство събира в началото на учебната година за различни неща (всяка година се изпълнява някакъв "проект" с тези пари - училищна външна класна стая, система за достъп с карти и т.н). Та бащата отказва да даде каквито е да било пари (30.00 лв ), слуша това, което се говори на РС с насмешка и включване със странни коментари. Накрая на вечерта, отива при учителката и й казва "Вижте какво, не знам как детето ми ще се адаптира в това училище - това е като да слезе от мерцедеса и да се качи на каручка!" Викам си "Бреееей, кой пък е този Мерцедес?"....оказа се някакво училище от тия ...прогресивни, валдорски, алтернативни и прочие еко и био. Детето го преместиха още на 2-рата седмица, не знам къде. Та за такива родители винаги ще има нужда от ЧУ.

# 333
Е да, по мое мнение винаги е по-добре някое ДУ от първия ешелон, отколкото ЧУ от средния и последния ешелон.
Никога не съм била привърженик на ЧУ на всяка цена. А това с Мерцедес и каручката е толкова снобско и нискоинтелигентно.

Последна редакция: чт, 14 ное 2019, 12:23 от .♥.Fancy.♥.

# 334
  • София
А аз съм силно против недоброволното събиране на пари в "безплатното" държавно училище.

# 335
Гадамер, от кое ЧУ са най-много преместили се деца и знаеш ли каква е причината? Има значение дали твърде високи такси или лошо обучение, агресия и др.

А за мерцедеса и каручката, бррр, вече дори и парвенютата не взеха ли да се усещат и прикриват.
Направо тръпки ме побиха.

Шарки, не е проблемът в отказа, а в аргументацията му.

# 336
@changemymind СС е преживало една финансова криза.  Дълга успешна история е доста важна, за да се намали риска за доста от нещата, за които Фенси алармира.

# 337
  • София
На gadamer постът също е оценъчен.

# 338
Аз честно казано смятам, че ние родителите в ЧУ имаме основен интерес сектора да се изчисти от "бизнесмени", дилетанти и т.н. Имаме интерес да се пише за недъзите, от кое училище масово напускат деца и по какви причини, и т.н.  за да може ЧУ по естествен път да се изчистят. Болестта е силно заразна, и както преди време казах...днес у вас, утре и у нас. Не сме изолирани от порочните практики, напротив...

# 339
  • София
Лелее.. за малко се зачудих дали съм в правилната тема хахахаха И аз като гадамер си имам една кака, чудна работа върши. Само дрехите по шкафовете си прибирам аз, че ще е странно да й звъня да я питам къде са гащите на мъжа ми .. примерно Grinning

И аз не виждам как интересът към ЧУ ще намалее, ако не се направи реформа на ДУ, според мен много хора вбъдеще ще се ориентират.
За изпита и за Рьорих има изпит, не че се редят на опашка желаещите за там, но все пак хората гледат да подбират деца/родители със сходни интереси, така че е съвсем нормално.

# 340
  • София
Ами, точно... хората се насочват към ЧУ, защото си мислят, че след като плащат, всяко ЧУ ще е по-добре от всяко ДУ. Е, да, ама не. Затова и според мен обобщените спорове ЧУ срещу ДУ са безмислени. За съжаление, някои неща се разбират чак след като се придобие опит в някое училище (независимо ЧУ или ДУ). Фенси е напълно права, че на пазара има доста паразити и с техните практики си струва да се борят родителите, защото днес у вас, утре и у нас.

# 341
  • Отвъд алеята зад шкафа
Дъждец, училището е Петър Берон.

# 342
Е, ПБ миналата година яко се издъниха. Масово напускаха. Дори 80 % от някои класове.

# 343
  • Отвъд алеята зад шкафа
То процесът при тях започна по-отдавна. Моя приятелка премести и 2-те си деца вкупом преди 4 години. Основно заради лоша дисциплина, толериране на деца на "важни" хора и съответно никакви реални знания.

# 344
Така е. Ние напуснахме преди 3 г. Но не беше толкова масово. Миналата година се уляха. И лично наистина им пожелавам сериозно да страдат. Отношението им беше подигравка и абсолютно безхаберие. Сега са се постреснали и поне обръщат внимание на някои мейли на родители. Но с тази директорка и особено тази зам. директорка са все така посредствени. И промяна няма да има. Жалко за някои учители там. Има доста добри. Няма никакъв професионален капацитет там в управленските решение. За Шотева е разбираемо, но Гамизова все пак уж е учител. Но е потрес, пълен потрес.

Общи условия

Активация на акаунт