Образователен Говорилник v.1.0.1. хотфикс 2

• 16 827
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
За да расте търсенето, трябва да расте броя платежоспособни хора, за които образованието е ценност, както и доходите им. А доходите не растат с темпа на растежа на таксите. И не е въпросът само в парите. След като не ги е особено грижа за теб и детето ти, що пък да им плащаш, като със същия успех може се ядосваш и в ДУ, ама поне безплатно😀

Вървят няколко сюжетни линии в темата, аз по повод наплива или отлива на клиенти за ЧУ исках да се изкажа Simple Smile Отдавна чакам и къщите в затворените комплекси да се снижат до поносими оферти, обаче си държат цени по половин милион евро и нагоре и явно някой ги купува. А не са един и два комплекса, стотици, сигурно вече хиляди къщи са това. Явно си растат добре доходите.

# 316
  • София
Татко Мецане, този форум има едни много полезни теми, свързани с ремонти, обзавеждане, малка и голяма ел.-домакинска техника. Чистосърдечно си признавам, че сушилнята и робота прахосмукачка съм ги избирала след многомесечно четене на тези теми. На Титина дължа waterfloss-a Simple Smile.

# 317
Начи румбата, робота за прозорци и мултикукъра са най-употребяваните уреди у нас. В сушилня не пускам единствено супердуперскъпоценните ризи на мъжа, че се скапват бързо. Ааа и една уникална скара на Тефал употребяваме нон стоп.
Бързо да казвате кой препоръчвате - зъбен душ?

# 318
ето този е най-добрият на който съм попадала:
Philips Sonicare AirFloss Rechargeable Electric Flosser

Ти кажи за машинката за миене на прозорци, търся тук сравнения, но нещо не намирам

# 319
Подрепям Мецан, едно свястно ядене за 5 мин не става. У нас полуфабрикати не се готвят, предпочитам сама да си овкуся или мариновам ястията, не е толкова сложно или времеемко. И сушилня не ползвам, не харесвам миризмата от нея, искам си миризмата на слънце по дрехите лятото, а зимата на замръзнало.

# 320
  • София
Леле, чернокос аватар си сложих и пак ме възприемат като руса! Joy Сушилнята ми е от най-добрите, но вариант /или която и да е от многото ѝ програми/, да извадиш оттам ризи, покривки и др., без да ги гладиш, няма. И не всички дрехи стават за сушилня. Пране с остатъчна влага не можеш да сгънеш и да прибереш в гардероба. Това, че роботът е лек, съвсем не означава, че качва стълби, а още по-малко, че чисти стълбите /имаше клип в Господари на ефира за самоубила се прахусмокачка-робот, скачайки от стълбите Laughing /. Уред за сваляне и окачване на пердета не знам да е измислен.  Готовите мариновани меса по магазините са развалящите се такива - мариноват ги точно преди да започнат да се вмирисват или малко след това. Техниката улеснява домакинската работа, но не я елиминира. Единственото към момента, което те освобождава от домакинска работа изцяло е живият труд. Ако не беше така, "подлите камериерки" щяха да умрат от глад. Joy

Fancy, ние ползваме Philips Sonicare и сме много доволни.

# 321
Имам робот от близо 8 години. има сензори и не е падал от вторият етаж (етажът е отворен и няма какво да го спре).
Храната си я приготвяме сами - хляб, сирене, пушени меса,луканки, салами, мариновани риби

# 322
Тези неща всичките сами ли ги приготвяте?

# 323
Абсолютно сами. До миналата година отглеждахме и доста зеленчуци, но сега съм отслабила фронта.

# 324
Респект. За желанието и уменията👍

# 325
Желание да ( добре, че с ММ сме еднакви кукувици), умения -силно казано- четене и проба грешка. Но целта е да ядем здравословна храна, а и е въпрос на организация.

# 326
  • София
За отиването в чужбина - естествено, че младите искат да видят какво е отвъд "родния дом", влече ги. Но някои ги влече туристически, други ги влече да завоюват. На 18 на човек всичко му е до колене, време за самодоказване. Как ще се развият нещата никой не знае - някои отиват и остават, други отиват и се връщат, трети отиват на гости за малко. Поне сега в ЕС е отворено за младежите, това е облекчение, което ние като поколението на зората на демокрацията нямахме, отиването в чужбина се смяташе за много мои връстници за върхът на житейските цели, само защото "запад" вече звучеше като да се докоснеш до боговете. За сегашното поколение е като да отидат при комшиите.

# 327
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз имам една Мария, чисти много добре и идва всеки петък. Не я разменям за нищо.

# 328
  • София
Аз пък мисля, че тази истерия към ЧУ ще продължи още известно време, но след това ще се получи спад, и като нищо ситуацията може да стане като описаната от Лейка. Или поне ще има разместване. Това, което аз наблюдавам около себе си :
1. Интересът към ЧУ се дължи и на някои митове (изключвам обективните причини като липса на близко или добро ДУ):
-"Няма да се налага да плащам за уроци, курсове и т.н.". Всъщност всички, знаем че в ЧУ пари от това не се спестяват. Децата от ЧУ ходят на уроци и на допълнителни занимания извън училище. Независимо дали причините за уроците са за запълване на пропуски в някои ЧУ или за надграждане и ошлайфане в други, да не говорим за по-сериозни занимания по спорт или изкуства. Резултатът не е спестяване на пари. Когато това го обясня на познати тепърва интересуващи се от ЧУ, ентусиазмът им значително намалява. Както каза Мецан, от ЧУ се интересуват и просто хора с добри доходи, но не свръх богати, които не могат да си позволят да плащат колкото им поискат само за да казват, че децата им са в ЧУ.
- липса на агресия, индивидуално внимание, добра организация. Ами в доста ЧУ има и агресия, в други индивидуалното внимание или добрата организация липсват. Познавам доста хора, разочаровани по тази линия и някои си се местят в ДУ на принципа "Така и така ще търпя простотии, поне да не плащам". Просто очакванията към ЧУ често са твърде нереалистични.
- в ЧУ подготовката е по-добра. Е, да де, ама както знаем това не важи за всички ЧУ.
2. Друго интересно, което наблюдавам е разлика в отношението и изискванията към ЧУ. Повечето хора от нашето поколение държат на добрата подготовка, сериозното учене и т.н. При по-младите забелязвам залитане към "алтернативните" методи, лежерността. Та дори и да не претърпи спад интересът към ЧУ, понякога се питам дали на изпитите вместо интеграли да не очакваме скоро въпроси от рода "Каква е разликата между спелта и динкел?" Joy

# 329
Аз не мисля, че истерията ще намалее - може би ще бъде овладяна донякъде, но интересът към ЧУ ще остане стабилен. Най-вече заради разпада на държавното образование, който скоро няма да бъде овладян. Може би след години (20-30) ще започне сегментиране на ДУ - когато районите за живеене се обособят като нива на престижност. Сега няма район в София, в който може да се каже, че живеят основно платежоспособни хора. Навсякъде, включително в центъра, Изток и Лозенец картината е много пъстра. Може би с вдигането на данъците, смяната на собствениците ще се оформят престижни райони, в които хората доброволно ще финансират допълнително държавните училища и те ще дръпнат много напред, както е в редица държави сега. Това няма да свърши работа на нашите деца обаче, евентуално на техните.

Sadlady, според мен това, което дава ЧУ (поне нашето) спрямо кварталното ни училище е
- Филтрирана среда от деца, идващи от семейства, в които образованието е ценност
- Мнозинство от наистина качествени преподаватели
- Стабилно образование по основните предмети без нужда от уроци или родителска помощ за усвояване на материала

За мен е достатъчно и въпреки неналичието на други неща, на които бих се радвала, без възражения плащам таксата. Предполагам, че в алтернативна реалност, ако имаше допълнително финансирани от дарения ДУ, които се развиват добре, щях да предпочета този вариант. Гледам, че други родители с удоволствие плащат такса "лежерност" - за прогресивни, либерални, следващи темповете на детето и т.н. училища. Те вероятно ще продължат да предпочитат частно образование и при стаблизиране на държавното.

Общи условия

Активация на акаунт