Образователен Говорилник v.1.0.1. хотфикс 2

• 16 829
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Да, предлагат, ама не дават Joy

# 286
Добре де, като отивам да си купувам панталон имам поне 10 изисквания за :цвят, материа, дължина, кройка ...Защо като избираме училище на детето си да нямаме  newsm78 Общо взето малко ме интересува формата на собственост, интересува ме какво се предлага, вкл транспорт, храна, допълнителни занимания, квалификацията на учителите и куп други неща. 3 години преди да се приберем съм започнала да търся училище за детето, в набелязаните съм била няколко пъти, дори съм стояла и съм гледала отвън, какви деца влизат, какво става по време на междучасията.
Училищните теми ги следя от 3 години, че и записки си водя. Да не казвам колко пъти съм чела хандбук ( в момента не се сещам българската дума) на училището, което сме избрали за сина ми.

Разбирам да има 10 поне добри училища, да ги избираш .... много се впрягате, слободни сте, както викаха бабите.

Мецане, ще плащат и хоро ще играят, ако не ги тресне някоя криза. И ще се увеличават и търсенето, и таксите. Инфлация. Ако един двустаен кимизарник в ливадите е 100000Е, без да ми пука за имотите, колко да е таксата цяла учебна година да ти учат, возят и хранят детето?

Леле, по толкова ли станаха вече кимизарниците в ливадите? Хм, инфлация според официалната статистика няма, а и банките продължават да смъкват лихвите, които отдавна са отрицателни - таксите за поддръжка на сметките са повече от лихвите. За да расте търсенето, трябва да расте броя платежоспособни хора, за които образованието е ценност, както и доходите им. А доходите не растат с темпа на растежа на таксите. И не е въпросът само в парите. След като не ги е особено грижа за теб и детето ти, що пък да им плащаш, като със същия успех може се ядосваш и в ДУ, ама поне безплатно😀

# 287
  • София
Даже по-бързо растат, Мецане.

# 288
Под форма на собственост имах предвид частно или държавно.

# 289
Мецане, ти нали си го решил въпроса, детенце има училище. Гледай сега мача отблизо. Шарки каза - растат доходите, при айтитата разни и сходните им предполагам, но те  не са малко, също в строителството и прилежащите му сфери, и други, да не броя сега, растат децата в София, и, което е даже по-важно, растат като брой и на години. Залагам, че до 3-4 години ще има бой пред портите, в СС и Питагор ще влизат с бележка от папата.  Или не😀 - ще сме тук да видим.

Сега 25-35 годишните с по-добри доходи не чистят, не готвят, щот не могат (с редки мамини изключения), не перат и не гладят лично, единствената им грижа са работа, спорт, почивки и децата. Които дечица от 2гр. тръгват на математика и английски виж др. тема, не мога да сметна на колко години е това.

# 290
Преди години се наложи да присъствам на първи кръг на изпита за 1 клас на Питагор. Не за моето дете. Имаше безброй мъници с родители, натъпкани във фоайето на училището. Голяма част от децата гледаха с един такъв уплашен и стресиран поглед, че ми идваше да вия на какво подлагаме децата си. Имаше поне 3-4 ревящи дечица.

Направо се радвам, че и двете ми деца минаха цедката за ПУК преди нещата съвсем да излязат от релси. Не мога да повярвам колко бързо се променят нещата - наскоро разбрах, че и Увекинд, което се слави с лежерност, има приемна процедура с присъствен ден за ПУК.
И в Дрита някога имаше прием с писмен изпит за децата без родителите да присъстват, а после и събеседване. Това не е критерий, според мен, за голям наплив, въпросът е има ли неприето деца след този изпит. Моето го взеха, не знам някое да са върнали. Не казвам, че навсякъде е проформа, а че самото наличие на изпит още не означава, че има наистина подбор.
Иначе то и в Еразъм Ротердам държаха изпит по мат с висша мат и вероятности, ама дотук с когото сме обменяли опит, всеки е бил приет - общо 3-ма. Дали щото много са знаели мат или защото изпитът е проформа, не знам.

# 291
Сега 25-35 годишните с по-добри доходи не чистят, не готвят, щот не могат (с редки мамини изключения), не перат и не гладят лично, единствената им грижа са работа, спорт, почивки и децата. Които дечица от 2гр. тръгват на математика и английски виж др. тема, не мога да сметна на колко години е това.
Е, значи сме построили американското общество😀.  Но защо ли децата ни не мислят така, а бягат на Запад, а и явно и ние не мислим така, защото по всякакъв начин им помагаме да го направят.

Между другото и Ежко мисли като теб и се е изказвал много пъти в този дух. То добре, ако сте прави, значи, че страхотно се развиваме като страна и общество. Е, ще ми простите, че не съм чак такъв оптимист.

Последна редакция: ср, 13 ное 2019, 20:50 от Татко Мецан

# 292
  • София
Защо го възприемаме така отрицателно? България е изключително малка като поле за реализация, и в това да "бягат за Запад" няма нищо лошо.

# 293
‘Няма нищо лошо” не е точния израз, Шарки.

Последна редакция: ср, 13 ное 2019, 21:04 от Notaris

# 294
А Холандия и Швейцария са около три пъти по- малки по територия и горе- долу същите по население. Ама никой не бяга от тях, а бягат към тях.

# 295
  • В офиса
Мецане, в бг се търкалят огромно количество пари. Това че аз и ти не ги виждаме, не значи че ги няма. От къде са - не знам - евро-проекти, държавни поръчки, подкупи, други измами или съвсем тривиалното и законно - служители на чужди корпорации, или законен частен бизнес, фрилансъри работещи за чужди компании... Понеже има много пари, се плащат и много пари за глупости. Успешни и доходоносни са бизнеси, на които аз никога не бих заложила. Хората искат да си гледат кефа. Готварски курсове, шоколатиерство, рисуване на чаша вино, грънчарство, ароматерапия, консултации с диетолози, психоаналитици и т.н. са част от ежедневието на младите. Още: концерти, спа почивки, пътувания по 2 пъти в месеца. Хилаурон, ботокс. Хотели за кучета. Отделно цените от по 1200 за кв.м. и всичко се изкупува. Отделно ремонтите за десетки хиляди, само се зачети в тема за ремонти и ще видиш.
Много отиват в чужбина, но и много се връщат.
Във фирмата, в която аз работя, доста голям процент са завършили в чужбина и са се върнали.
Има две Българии, които живеят на една територия и нямат сечение. Защото има и доста мизерия.
Но за онези горните е съвсем ОК да плащат частна ДГ, а после и частно училище.
Шарки, с глобализацията има все по-малко значение от къде работиш. Хората работят дистанционно, или пътуват понеделник-петък и си живеят тук. Толкова за реализацията. Няма нужда да е в бг, за да живееш в бг.

# 296
  • София
Попея, аз съм виждала теста в Дорис Тенеди и тези в Питагор/Шилер/Света София през 2017 г. Тестът в Дорис Тенеди беше наистина по материал за училищна готовност и не беше сложен. Другите три бяха пълна противоположност - предимно логически задачи, коя от коя по-завъртяна. Ние се готвехме по книги за 6-9 г., а бяхме на 4.5 г., когато започнахме, и на 5 г. и малко, когато се явихме. Разликата между тестовете на отделните училища е колосална като сложност и тип материя.

# 297
Мен лично в живота в БГ единствено ме напряга стреса. Стрес да шофираш измежду идиоти, стрес да комуникираш в офиса с полуидиоти или такива с липса на елементарно възпитание, стрес да пазаруваш от намусени хора, стрес да се опитваш да се оправиш в батака на БГ данъчна, държавна и т.н. администрация.

Онзи ден отивам в банката в която съм клиент от 2004 г. и им обяснявам защо ги напускам. Обяснявам, че преди вътрешнобанковите преводи се изпълняваха по всяко време на денонощието, а от едно известно време тъпото им интернет банкиране е он-лайн само в работното време на клоновете. Едно нагло същество ми се лензи насреща и се опитва да ме изкара некомпетентна. Насмешливата и усмивка слезе от лицето, когато и показах инфо потвържаващо думите ми от сайта на банката. Ми на мен ми беше стрес да комуникирам с некомпетентен служител, който даже откровенно ми се подиграваше.
Може би остарявам, но ми се живее вече без този стрес.

Последна редакция: ср, 13 ное 2019, 21:32 от .♥.Fancy.♥.

# 298
  • София
Да не си ходила в клона на ПИБ в Халите Joy ?

# 299
Ц. ОББ. Аз, дето не работя в банка от поне 17 г. понякога се чувствам далеч по-компетентна от някои служители. ПИБ също са ми фаворити, след като един не ми даде договора за сметка. Когато му казах, че си го искам направи физиономия и каза, че почти никой не си иска хартията. Та се наложи да му обяснявам, че все пак от някъде поне номера на сметката трябва да си видя. Simple Smile
Безумно е и некомпетентността и мързела ни залива.

Общи условия

Активация на акаунт